26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Aσκήσεις που κάνουμε λάθος (και πως να τις διορθώσουμε)

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για τη διοργάνωση από την Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που θα διεξαχθεί από 5 – 7 Μαΐου 2023. Λόγω της παρατεταμένης εκκρεμότητας ως προς τον καθορισμό της ημερομηνίας των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και με δεδομένο ότι ουσιαστικά οι 2 Κυριακές του Απριλίου και οι 3 του Μαΐου, θεωρούνται ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους (πρώτες ή δεύτερες εκλογές δεν έχει σημασία), το Δ.Σ. της Ε.Γ.Β.Ε. και η Οργανωτική Επιτροπή του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αποφάσισαν να μεταθέσουν την ημερομηνία διεξαγωγής και να πραγματοποιηθεί από 5 έως 7 Μαΐου 2023. Επειδή δε, ο φορέας μας θα ήταν αδύνατο να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος διοργάνωσης, σε περίπτωση που θα πρέπει να ακυρωθεί η διεξαγωγή του λόγω εκλογών, αποφασίστηκε επίσης, το συνέδριο να διεξαχθεί διαδικτυακά. Ως εκ τούτου, ανακαθορίζεται και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των επιστημονικών ανακοινώσεων οι οποίες θα γίνονται δεκτές έως 28 Απριλίου 2023.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΕΩΣ 28-4-2023

Δελτίο Εγγραφής    Γενικές Οδηγίες

Α. ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Το συνέδριο θα περιλαμβάνει: Ελεύθερες ανακοινώσεις από όλο το φάσμα της αθλητικής επιστήμης (προφορικές, αναρτημένες, short  και full paper) και ειδικές εισηγήσεις – στρογγυλές τράπεζες,  εξειδικευμένα σεμινάρια και workshops. Στους συμμετέχοντες στο συνέδριο θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Για κάθε σεμινάριο επίσης θα δοθεί χωριστή βεβαίωση συμμετοχής.

Β. ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Στο συνέδριο θα υπάρχουν ενότητες που θα περιλαμβάνουν και τα παρακάτω θέματα της αθλητικής επιστήμης: Η Φυσική Αγωγή από την Προσχολική Αγωγή μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή. Ντόπινγκ. Παιχνίδια Αναψυχής. Αθλητική Ψυχολογία. Οργάνωση & Διοίκηση. Μάρκετινγκ, Μάνατζμεντ. Οργάνωση γυμναστηρίου, αθλητικές εγκαταστάσεις & προϊόντα. Αθλητική διατροφή. Άσκηση και διατροφή. Ιατρική της άθλησης. Άσκηση και υγεία. Θέματα Εργοφυσιολογίας, Βιοκινητικής – Βιομηχανικής, Βιοχημείας, Φυσιολογίας και οι πρακτικές τους εφαρμογές. Γενικά και ειδικά θέματα προπονητικής ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Σύγχρονες τεχνολογίες στη Φυσική Αγωγή και στον αθλητισμό. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθλητική Κοινωνιολογία. Υποστηρικτικές επιστήμες στον αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή. Κλινική εργοφυσιολογία. Εξειδικευμένα σεμινάρια, κλπ.

Γ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ).

Θα καλύπτονται τα παρακάτω θέματα της αθλητικής επιστήμης: Προπονησιολογία, Κινητική μάθηση, Κινητική ανάπτυξη, Αθλητιατρική, Αθλητική ψυχολογία, Βιοκινητική – Βιομηχανική, Αθλητική κοινωνιολογία, Αθλητικό δίκαιο, Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή, Εργοφυσιολογία, Ιστορία Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμός για όλους, Φιλοσοφία του Αθλητισμού, Οργάνωση και Διοίκηση, Άθληση και αναψυχή, Βιοχημεία της άσκησης, Αθλητισμός και Διατροφή, Διδακτική και θεωρία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, Ειδικά θέματα διαφόρων αθλημάτων, Χορός και Λαογραφία, Αθλητική τεχνολογία, Φυσιοθεραπεία, Ντόπινγκ, Μετρήσεις και αξιολόγηση, Αερόμπικ, Στατιστική, Φυσιολογία, Εργομετρία, Κλινική εργοφυσιολογία, κ.α.

Δ. ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου προκειμένου να: α) ανταποκριθεί στο χαρακτήρα του Συνεδρίου, β) προσελκύσει συμμετοχές επιστημόνων από το εξωτερικό, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να ανακοινώσουν το ερευνητικό τους έργο χωρίς η γλώσσα να αποτελεί φραγμό και γ) να διευκολύνει τους συναδέλφους από το εσωτερικό, οι οποίοι θα επιθυμούσαν η ανακοίνωσή τους στο Συνέδριο να αποτελέσει διαπιστευτήριο για διεθνή εξέλιξη και πορεία, καθιέρωσε πλέον την ειδική ενότητα στον Τομέα των Επιστημονικών Ανακοινώσεων για ξενόγλωσσες παρουσιάσεις εργασιών (ισχύει και για τα short paper και για τα full paper). Η υποβολή περίληψης, τα στοιχεία ερευνητού/-ών κοκ, η παρουσίαση (προφορικό κομμάτι και διαφάνειες) μπορούν να γίνουν είτε μόνο στην αγγλική γλώσσα είτε και στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Όλες οι ανακοινώσεις (ασχέτως επιστημονικού πεδίου) θα γίνουν στην ίδια ενότητα, εκτός εάν ο αριθμός τους επιτρέπει την περαιτέρω κατηγοριοποίησή τους και δημιουργία περισσοτέρων της μίας ξενόγλωσσων ενοτήτων. Η παρεχόμενη από την ΕΓΒΕ βεβαίωση παρουσίασης της επιστημονικής εργασίας θα είναι γραμμένη στην αγγλική.

Ε) ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ SHORT ΚΑΙ FULL PAPER. Στο 26ο Συνέδριο θα υπάρξει η δυνατότητα να υποβληθούν και short paper, καθώς και ολόκληρες εργασίες (full paper), οι οποίες εφόσον κριθούν και γίνουν δεκτές από την Επιστημονική Επιτροπή και καταβάλουν το δικαίωμα συμμετοχής, θα δημοσιευθούν ολόκληρες στο έντυπο των περιλήψεων των εργασιών του 26ου Συνεδρίου, δηλαδή στο 1ο τεύχος του 2023 του Επιστημονικού Περιοδικού της Ε.Γ.Β.Ε. (ISSN: 1106-4196). Η παρουσίαση όσων εργασιών αυτού του τύπου εγκριθούν θα γίνει είτε σε ειδική ενότητα, είτε στην αντίστοιχη θεματική ενότητα που θα παρουσιαστούν και οι υπόλοιπες εργασίες, θα έχουν δε μέγιστη διάρκεια παρουσίασης τα 20 λεπτά. Το ποσό συμμετοχής για τα short paper είναι 70 € και για τα full paper 100 €. Οι οδηγίες και οι προϋποθέσεις υποβολής ολόκληρης εργασίας (full paper) ή short paper είναι ίδιες με αυτές του επιστημονικού περιοδικού της Ε.Γ.Β.Ε. και υπάρχουν αναλυτικά στο site της Ε.Γ.Β.Ε. στη διεύθυνση www.egve.gr, καθώς και στο site του επιστημονικού περιοδικού στη διεύθυνση www.hellenicjsport.com και σε γενικές γραμμές οι συγγραφείς πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές που καθορίζονται από το APA 4 και μεταγενέστερα. Τα full paper δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 8 δακτυλογραφημένες σελίδες (μονό διάστημα, 10 cpi, Arial) και τα short paper τις 3 δακτυλογραφημένες σελίδες (μονό διάστημα, 10 cpi, Arial). Οι εργασίες θα υποβάλλονται στη γραμματεία της Ε.Γ.Β.Ε. όπως και όλες οι υπόλοιπες για το συνέδριο και θα πρέπει απαραιτήτως εφόσον δεν υποβληθούν μέσω διαδικτύου, να συνοδεύονται από cd ή USB.

ΣΤ) ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Όλες οι ερευνητικές εργασίες θα συμπεριληφθούν και θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστές ενότητες στις οποίες θα περιλαμβάνονται μόνο ερευνητικές εργασίες, πράγμα το οποίο θα ισχύσει και για το έντυπο των περιλήψεων των επιστημονικών ανακοινώσεων, ενώ και στη βεβαίωση που θα χορηγεί η οργανωτική επιτροπή ως αποδεικτικό παρουσίασης της επιστημονικής εργασίας θα υπάρχει σχετική αναφορά.

Ζ) ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ POSTER. Στην καλύτερη επιστημονική ανακοίνωση, προφορική ή αναρτημένη (poster), καθώς και στην καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση (poster), θα απονεμηθεί ειδικό δίπλωμα για τη βράβευση και στον πρώτο συγγραφέα της ανακοίνωσης θα δοθούν 2 χρόνια δωρεάν συνδρομές για το επιστημονικό περιοδικό της Ε.Γ.Β.Ε. «Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Ε.Γ.Β.Ε., Προξένου Κορομηλά 51, Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη

Τηλ. και Φαξ: 2310282512  

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Πέντε τροφές που χρειάζεται το μυϊκό μας σύστημα

Πέντε τροφές που χρειάζεται το μυϊκό μας σύστημα

Για να έχει κανείς δυνατούς και αθλητικούς μύες δεν αρκεί να γυμνάζεται απλά. Πρέπει οι διατροφικές του συνήθειες να βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που είναι προωθητικές στην δημιουργία δυνατών μυών και αν συνδυάζονται με συστηματική άσκηση είναι χρήσιμες για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που βοηθούν την ανάπλαση και δημιουργία μυών. Εσείς μπορείτε να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει ή ακόμα και όλες.

Φιλέτο χοιρινό

Ένας νόστιμος τρόπος για να παίρνεις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας χωρίς ταυτόχρονα να παχαίνεις, το φιλέτο χοιρινό περιέχει επίσης θειαμίνη, η οποία είναι το κλειδί για τον αποτελεσματικό μεταβολισμό των υδατανθράκων σε ενέργεια καθώς και για την ενδυνάμωση των μυϊκών ινών.

Σοκολατούχο γάλα

Η έρευνα που έγινε Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ είναι ενδεικτική για την σημασία του σοκολατούχου γάλακτος στην ενδυνάμωση των μύων καθώς σύμφωνα με αυτή, οι δρομείς που πίνουν σοκολατούχο γάλα πριν από ένα τρέξιμο διάρκειας 45 λεπτών έχουν δείκτες της αυξημένης σύνθεσης πρωτεϊνών ακόμα και τρεις ώρες μετά το τέλος του τρεξίματος!

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που εξασφαλίζει διαρκή ενέργεια ενώ περιέχουν τόσο μαγγάνιο όσο και χαλκό, ιχνοστοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των μυών. Πολλοί αθλητές τρώνε γλυκοπατάτες πριν τους αγώνες τους και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές αλφα-τοκοφερόλης και βιταμίνης Ε, οι οποίες βοηθούν στην επανασύσταση των μυών μετά από μια σκληρή γυμναστική. Γενικότερα, το συγκεκριμένο είδος ξηρών καρπών είναι ό,τι πρέπει για την διαδικασία ενδυνάμωσης των μυών μας.

Αυγά

Η πρωτεΐνη των αυγών είναι η πιο ισορροπημένη πρωτεΐνη τροφίμων για τον άνθρωπο μετά το μητρικό γάλα. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα ζωτικής σημασίας αμινοξέα που χρειάζονται οι μύες σας για την ανάκαμψή τους μετά από μια σκληρή άσκηση. Συγκεκριμένα, ένα αυγό περιέχει περίπου το 10% του αριθμού των πρωτεϊνών που πρέπει να παίρνετε κάθε μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Το διατροφικό… μυστικό των δρομέων της Αιθιοπίας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

MyRoomie: 4 Ιστορίες Συγκατοίκων

Η συγκατοίκηση είναι μία συνηθισμένη πραγματικότητα για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης αλλά ταμπού, ακόμα, για την Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι πως αφενός λόγω της ακρίβειας και της κατάστασης της οικονομίας και αφετέρου λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, φαίνεται πως επιτέλους είναι έτοιμη και η Ελλάδα να δεχτεί την πραγματικότητα της συγκατοίκησης – κάτι που αντικατοπτρίζεται και σε τελευταίες Πανελλαδικές έρευνες όπως εκείνη της Ierax Analytix για λογαριασμό του MyRoomie.gr.

Στο MyRoomie, ρωτήσαμε 4 ανθρώπους που έχουν συγκατοικήσει να μας πουν για την εμπειρία τους, αστείες ή εξοργιστικές ιστορίες και φυσικά αν θα το ξαναέκαναν.

Απολαύστε τις ιστορίες τους παρακάτω.

Γιάννης Π. Γ. – 39 – Προγραμματιστής

MyRoomie: Πότε συγκατοίκησες; Για τι διάστημα; Περιοχή;

Τελευταία φορά που συγκατοίκησα ήταν για ένα περίπου χρόνο, από το Καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022. Στα Εξάρχεια.

M: Ποια είναι η γενική αίσθηση που σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία; Είναι κάτι που αναπολείς με συναίσθημα τύπου «ωραία ήταν αλλά δε θα το ξαναέκανα» ή είναι κάτι που δοθείσης ευκαιρίας μπορεί να ξανά έβλεπες;

Σε γενικές γραμμές ήταν κάτι πολύ ωραίο, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να υπήρξαν.

Επειδή είχαμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα και ασχολούμασταν με κοινά “project”, ήταν και μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους που πέρασα.

Το βασικό μας πρόβλημα ήταν ότι ο χώρος ήταν πολύ μικρός για τις ανάγκες που είχαμε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές μικροσυγκρούσεις για τελείως ασήμαντα πράγματα.

Σίγουρα θα το έκανα ξανά, αλλά με λίγο διαφορετικές συνθήκες.

M: Έχεις καμία ιστορία (αστεία, ακραία, εξοργιστική) που θυμάσαι ακόμα απο όταν συγκατοικούσες;

Η πιο ακραία ιστορία που μπορώ να θυμηθώ είναι σε φάση χωρισμού συγκατοίκου, που το άτομο που χώρισε ήρθε μέσα στη νύχτα και χτυπούσε τα κουδούνια και τις πόρτες προσπαθώντας να μπει στο σπίτι. Βγήκα τελικά εγώ έξω και καθόμουν 1 ώρα προσπαθώντας να πείσω το συγκεκριμένο

άτομο να φύγει. Ήταν πολύ έντονη στιγμή, και ευτυχώς που το κτήριο μας είχε κυρίως γραφεία και έτσι δε βγήκαν έξω γείτονες…

M: Θα πρότεινες σε κάποιον να συγκατοικήσει; Τι θα συμβούλευες να προσέχει κάποιος που σκέφτεται να συγκατοικήσει;

Θα το πρότεινα σίγουρα. Ειδικά αν είναι με άτομο που υπάρχει χημεία στην παρέα, γιατί έτσι δεν θα είναι απλώς κάτι τυπικό για να μοιραστεί το νοίκι, αλλά και κάτι που μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστο.

Αυτά όμως που πρέπει να προσέξει είναι, να μπορεί ο χώρος να υποστηρίξει μια συγκατοίκηση. Δηλαδή, να μπορούν εύκολα όλοι οι συγκάτοικοι να απομονώνονται πιο εύκολα. Και σίγουρα χρειάζεται καλή επικοινωνία και κατανόηση

όταν μοιράζεσαι ένα χώρο. Σεβασμός στις ανάγκες του άλλου ατόμου κλπ.

Χαρά Τ. – 26 – Γλωσσολόγος – Υποψήφια Διδάκτωρ

MyRoomie: Πότε συγκατοίκησες; Για τι διάστημα; Περιοχή;

Συγκατοίκησα για 6 μήνες σε εστίες στο Δουβλίνο το 2019/10 -θα ήταν ένας χρόνος αν δεν μας ανάγκαζαν να εκκενώσουμε τις εστίες λόγω COVID.

M: Ποια είναι η γενική αίσθηση που σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία; Είναι κάτι που αναπολείς με συναίσθημα τύπου «ωραία ήταν αλλά δε θα το ξαναέκανα» ή είναι κάτι που δοθείσης ευκαιρίας μπορεί να ξανά έβλεπες;

Έχει πέντε λεπτά που έκλεισα το τηλέφωνο και μιλούσα με μία από τις τότε συγκατοίκους. Με κάποια από τα παιδιά γίναμε μια πολύ δεμένη παρέα κι είμαστε ακόμα σε επαφή. Μου λείπει απίστευτα ο χαβαλές στην κοινή μας κουζίνα και τα μαγειρέματά μας, αλλά πλέον είμαι σε μια φάση της ζωής μου που εκτιμώ απίστευτα το να μην έχω να ανησυχήσω για την καθαριότητα των άλλων. Από την άλλη, θα το ξαναέβλεπα ίσως σε άλλες συνθήκες καθώς ήμασταν σε ένα κτίριο με μια πολύ μικρή κοινή κουζίνα και, αν μπορούσα να διαλέξω τα ίδια άτομα με τα οποία έχω αναπτύξει φιλικές σχέσεις, σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν.

M: Έχεις καμία ιστορία (αστεία, ακραία, εξοργιστική) που θυμάσαι ακόμα απο όταν συγκατοικούσες;

Την φορά που ένας συγκάτοικος ο οποίος δεν ήταν στην παρέα αποφάσισε ότι είναι καλή ιδέα να πετάξει τα ιδιωτικά του απορρίμματα από το δωμάτιό του και το μπάνιο του στον κοινό κάδο της κουζίνας. Επίσης τις φορές που χτυπούσαν συναγερμοί φωτιάς τα χαράματα επειδή κάποιοι συγκάτοικοι δεν το είχαν ΚΑΘΟΛΟΥ με το μαγείρεμα. Ένα ψωμί πήγατε να ζεστάνετε ρε παιδιά, ήμαρτον.

M: Θα πρότεινες σε κάποιον να συγκατοικήσει; Τι θα συμβούλευες να προσέχει κάποιος που σκέφτεται να συγκατοικήσει;

Θα το πρότεινα υπό προϋποθέσεις. Εννοείται πως κάθε άτομο έχει τις δικές του απαιτήσεις (αλλιώς δε θα είχε δημιουργηθεί ίσως η ανάγκη για το MyRoomie), αλλά προσωπικά θα συμβούλευα να υπάρχει μια σχετική σύμπνοια στον τρόπο ζωής των συγκατοίκων. Ως διδακτορική φοιτήτρια για παράδειγμα, δε θα ήθελα να ζω με προπτυχιακούς φοιτητές καθώς έχουμε εντελώς διαφορετικές καθημερινότητες. Επίσης θεωρώ σημαντικό η συγκατοίκηση να εμπνέει ασφάλεια και όχι να δημιουργεί καθημερινό άγχος, γιατί δε θα αργήσουν οι προστριβές.

Σταμάτης Ε. – 35 – Ελευθ. Επαγγελματίας/Φοιτητής

MyRoomie: Πότε συγκατοίκησες; Για τι διάστημα; Περιοχή;

Φοιτητής το 2007 στην Γλασκόβη για 1 χρόνο περίπου (μετά έφυγα από την χώρα).

M: Ποια είναι η γενική αίσθηση που σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία; Είναι κάτι που αναπολείς με συναίσθημα τύπου «ωραία ήταν αλλά δε θα το ξαναέκανα» ή είναι κάτι που δοθείσης ευκαιρίας μπορεί να ξανά έβλεπες;

Το έκανα λόγω οικονομικών κι αν και γενικά περάσαμε ωραία δεν θα το ξαναέκανα εδώ με τη σχέση μου και δεν μπορώ να μένω στον ίδιο χώρο.

M: Έχεις καμία ιστορία (αστεία, ακραία, εξοργιστική) που θυμάσαι ακόμα απο όταν συγκατοικούσες;

Μια αστεία, ας πούμε, ιστορία είναι ότι ο συγκάτοικος ήταν τσαπατσουλης και του έλεγα να μην τρώει στο δωμάτιο του ή έστω να τα μαζεύει γρήγορα. Ε σε κάποια φάση του την πέσανε ποντίκια κι έκλαιγε να τον βοηθήσω. Εννοείται πως τον βοήθησα αλλά του λεγα καλά να πάθεις μ%#$%α (στα ελληνικά).

M: Θα πρότεινες σε κάποιον να συγκατοικήσει; Τι θα συμβούλευες να προσέχει κάποιος που σκέφτεται να συγκατοικήσει;

Δεν θα ξανασυγκατοικουσα πάντως. Τώρα για παράδειγμα είμαι πάλι φοιτητής στο Ρέθυμνο όπου υπάρχει τρελό πρόβλημα με αριθμό σπιτιών κι ενοίκια και θα μπορούσα να συγκατοικησω με κάποιον. Προτιμώ να πηγαινοερχομαι κάθε μέρα από το Ηράκλειο.

Η συγκατοίκηση είναι μια καλή λύση για να αντιμετωπιστεί αφενός το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων (κι εξόδων διαβίωσης γενικά) κι αφετέρου για λόγους κοινωνικοποιησης και προετοιμασίας για συζυγία. Θα πρότεινα σε κάποιον να το κάνει κι απλά θα συμβούλευα να ειναι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος για το πόσο ταιριάζει με τον πιθανό συγκάτοικο (σε ωράριο και συνήθειες).

Στέλλα Π. – 39 – Ιδ. Υπάλληλος

MyRoomie: Πότε συγκατοίκησες; Για τι διάστημα; Περιοχή;

Συγκατοίκησα το 2007 για δύο χρόνια στη Ζάκυνθο.

M: Ποια είναι η γενική αίσθηση που σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία; Είναι κάτι που αναπολείς με συναίσθημα τύπου «ωραία ήταν αλλά δε θα το ξαναέκανα» ή είναι κάτι που δοθείσης ευκαιρίας μπορεί να ξανά έβλεπες;

Η εμπειρία ήταν θετική. Ειναι ανακουφιστικό να γνωρίζεις πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει άμεσα την έννοια σου.

M: Θα πρότεινες σε κάποιον να συγκατοικήσει; Τι θα συμβούλευες να προσέχει κάποιος που σκέφτεται να συγκατοικήσει;

Εννοείται πως το προτείνω ιδίως τώρα λόγο των οικονομικών συνθηκών που προσφέρεται και για την αλλαγή κουλτούρας στο θέμα συγκατοίκησης. Με όρους, είναι μια αποδοτική συνθήκη. Για παράδειγμα, θα πρότεινα οι ενδιαφερόμενοι να είναι ίδιου φύλου ιδανικά. Επίσης, ένα κοινό, ανεξάρτητο ταμείο (σαν κουμπαράς φαντάσου) σε περίπτωση που καποι@ δε μπορεί να ανταποκριθεί στα μηνιαία έξοδα είναι σωτήριο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend