Η προετοιμασία για τον Μαραθώνιο αναστρέφει τη γήρανση στα αιμοφόρα αγγεία!

Υπουργείο Αθλητισμού: Ανώτατο όριο 60 ατόμων στις αθλητικές εκδηλώσεις έως και τις 24 Μαρτίου 2020

Μια μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology υποδεικνύει ότι η συμμετοχή σε μαραθώνιο, για πρώτη φορά, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη αυτά προέρχονται από την προπόνηση που προηγείται σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για τους νέους υγιείς δρομείς μαραθωνίου, η προπόνηση και η ολοκλήρωση του μαραθωνίου σχετίζονται με μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και της αορτικής δυσκαμψίας.

Αρτηριακή δυσκαμψία και τρέξιμο

Η Charlotte Η. Manisty, από το Ινστιτούτο Καρδιοαγγειακών Επιστημών στο University College London, ανέφερε: “Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την επιβράδυνση των κινδύνων που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς φαίνεται ότι ποτέ δεν είναι αργά”.

Η αρτηριακή δυσκαμψία είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης Αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα υγιή άτομα, συμβάλλοντας στην αυξημένη παλμική πίεση (διαφορά μεταξύ συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης) και στην υπερφόρτωση των κοιλιών της καρδιάς (η υπερφόρτωση αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία σε έναν θάλαμο της καρδιάς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος όγκος αίματος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά). Αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με την άνοια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις νεφροπάθειες, ακόμη και αν δεν υπάρχει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες.

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι μια τροποποίηση του τρόπου ζωής που έχει θετικές συνέπειες. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 138 υγιών ατόμων ηλικίας 21-69 ετών που έτρεξαν για πρώτη φορά μαραθώνιο το 2016 και το 2017 στο Λονδίνο. Εξέτασαν τους συμμετέχοντες πριν από την προπόνηση και μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου για να προσδιορίσουν εάν η αορτική δυσκαμψία που σχετίζεται με την ηλικία θα ήταν ίδια.

Προετοιμασία για τον Μαραθώνιο: Προβλήματα και λύσεις

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν σημαντικό ιστορικό ιατρικού ή καρδιακού παρελθόντος και δεν ασκούνταν περισσότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο, ήταν 37 ετών και οι μισοί ήταν άνδρες. Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο κατά τις προκαταρκτικές έρευνες ή αντενδείξεις ύστερα από σάρωση απεικόνισης καρδιαγγειακού μαγνητικού συντονισμού.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν όλες τις μετρήσεις πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις -έξι μήνες πριν από τον μαραθώνιο- και τις επανέλαβαν μέσα σε τρεις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του μαραθωνίου, αλλά όχι νωρίτερα από μία εβδομάδα για να αποφύγουν οποιεσδήποτε οξείες επιδράσεις της άσκησης.

Οι αξιολογήσεις περιελάμβαναν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και μετρήσεις της αορτικής δυσκαμψίας με απεικόνιση καρδιαγγειακού μαγνητικού συντονισμού. Η βιολογική αορτική ηλικία προσδιορίστηκε από τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του συμμετέχοντα και της αορτικής δυσκαμψίας σε τρία σημεία της αορτής.

Βιωματικές συμβουλές από δρομείς για τον μαραθώνιο

Το πρόγραμμα προπόνησης

Για όλους τους συμμετέχοντες υπήρξε η σύσταση να ακολουθήσουν το “Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αρχαρίων” που παρέχεται από τον μαραθώνιο και αποτελείται από περίπου τρεις διαδρομές την εβδομάδα αυξάνοντας τη δυσκολία σε διάστημα 17 εβδομάδων πριν από τον αγώνα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αποθάρρυναν τους συμμετέχοντες που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά προγράμματα προπόνησης.

Ο μέσος χρόνος εκτέλεσης του μαραθωνίου ήταν 5,4 ώρες για τις γυναίκες και 4,5 ώρες για τους άνδρες. Σε σύγκριση με τα δεδομένα προπόνησης και τους χρόνους ολοκλήρωσης του μαραθωνίου από 27.000 δρομείς, οι χρόνοι αυτοί βρέθηκαν να είναι σύμφωνοι με ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 6-13 μιλίων την εβδομάδα.

Η προπόνηση μείωσε την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 4 και 3 mmHg, αντίστοιχα. Συνολικά, η αορτική δυσκαμψία μειώθηκε και ήταν πιο έντονη στην περιφερική αορτή με αύξηση της διαστολής (ικανότητα διόγκωσης ύστερα από πίεση) κατά 9%. Αυτό ισοδυναμούσε, κατά μέσο όρο, με τέσσερα χρόνια νεότερη «αορτικής ηλικίας», από 1,1 μέχρι 7,6 χρόνια. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς είχαν τις μεγαλύτερες αλλαγές με την άσκηση, με τους άνδρες και τους πιο αργούς στον μαραθώνιο που αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνατό να αναστρέψουμε τις συνέπειες της γήρανσης στα αιμοφόρα αγγεία μας με την άσκηση μέσα σε μόλις έξι μήνες”, δήλωσε η Manisty.

Διαβάστε επίσης: Προκαλεί βλάβη στα νεφρά των δρομέων ο Μαραθώνιος;

Previous ArticleNext Article

Δυο χρόνια αποκλεισμό σε Κόλμαν

Ακριβά πλήρωσε ο Κρίστιαν Κόλμαν την απουσία του από τρεις ελέγχους ντόπινγκ, αφού η WA τον τιμώρησε με δυο χρόνια αποκλεισμό από τους στίβους.

Με δύο χρόνια αποκλεισμό από τους στίβους τιμωρήθηκε ο Κρίστιαν Κόλμαν την Τρίτη. Η WA ανακοίνωσε πως ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 100 μέτρων στην Ντόχα το 2019 είχε τρία non show από 16 Γενάρη μέχρι 9 Δεκέμβρη του 2019 και θα μείνει εκτός αγώνων μέχρι τις 22 Μαΐου του 2022.

Ο Αμερικανός πρωταθλητής θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι, όμως θα προλάβει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου του Γιουτζίν τον Αύγουστο του 2022.

Αγωνιστική δράση για δρομείς στο Βύρωνα

Αγωνιστική πρόκληση για δρομείς στο Βύρωνα

Ένα ξεχωριστό δρομικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στο Βύρωνα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Βύρωνα. Ο τοπικός ΓΣ Νίκη Βύρωνα διοργάνωσε αγώνα 5χλμ και 10χλμ εντός σταδίου, διάρκειας συνολικά πέντε ωρών, καταφέρνοντας να προσελκύσει 119 δρομείς (102 άνδρες και 17 γυναίκες), με τη διεξαγωγή τριών σειρών στα 10χλμ και άλλων δύο στα 5χλμ.

Τηρήθηκε ευλαβικά το υγειονομικό πρωτόκολλο με τους δρομείς να προέρχονται τμηματικά με βάση τη σειρά διεξαγωγής.

Ο Χρήστος Παπούλιας του Παναθηναϊκού ήταν το μεγαλύτερο όνομα των αγώνων κι αυτός που πέτυχε συγκριτικά την καλύτερη επίδοση με 14:54.69 στα 5.000μ, ενώ ο 29χρονος Παναγιώτης Καρούτζος του ΟΑ Κούρος Αίγινας ήταν ο ταχύτερος στα 10.000μ με 32:13.03.

«Ήταν ένα πετυχημένο ξεκίνημα. Στοχεύουμε να προσφέρουμε αγωνιστικές ευκαιρίες για όλους, κυρίως εντός πανδημίας. Αυτό το δρομικό απόγευμα θα καθιερωθεί», δήλωσε ο Ανδρέας Τουμπέκης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής:

Στις γυναίκες ξεχώρισαν η 25χρονη Ελισάβετ Δήμου του ΣΔΥΑ στη μικρότερη απόσταση με 19:37.82 και η 31χρονη Νεκταρία Μπούτση του ΓΣ Γλυφάδας στο 10άρι με 42:05.91.

Δείτε τα αποτελέσματα

Live [email protected] in stadium (Σάββατο 24 Οκτωβρίου 15:30)

x
Send this to a friend