6 ροφήματα που δεν πρέπει να πιείτε ποτέ πριν από έναν αγώνα δρόμου

6 ροφήματα που δεν πρέπει να πιείτε ποτέ πριν από έναν αγώνα δρόμου

Επιμέλεια: Ηλίας Μπαντούνας

Αν δεν θέλετε ο αγώνας ή η προπόνησή σας να μετατραπεί σε… παρωδία, η ενυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια είναι το κλειδί. “Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, δεν έχετε την κατάλληλη δύναμη των μυών, την ακρίβεια, και την ισορροπία που χρειάζεται», λέει η Angela Onsgard, διατροφολόγος από την Αριζόνα των ΗΠΑ.

Το καύσιμο που τροφοδοτείτε το σώμα σας, είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Ο γενικός κανόνας αφορά το νερό. Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ο αθλητής πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 500 ml νερό, δύο ώρες πριν τη δραστηριότητα, να έχει ενυδατωθεί πολύ καλά αν πρόκειται για αγώνα μεγάλης απόστασης, όλες τις προηγούμενες ημέρες, να πίνει 100 με 200 ml ανά 10-20 λεπτά ανάλογα με τον ιδρώτα που παράγουν και τις συνθήκες και στο τέλος τουλάχιστον 200 ml ανά κιλό σωματικού βάρους που έχουν χάσει. Είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα ενδιαφέρον θέμα αναφορικά με την ενυδάτωση. Δείτε το ΕΔΩ

Αρκετοί αθλητές δεν προτιμούν το νερό για την ενυδάτωσή τους, ωστόσο και αυτοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποια ποτά που πρέπει να τα αποφύγουν, διότι μπορεί να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα. Με τη βοήθεια της Angela Onsgard, αλλά και με στοιχεία από αποτελέσματα ερευνών, καταγράφουμε τα 6 ροφήματα που δεν πρέπει να πίνουμε πριν από τους αγώνες.

1. Ενεργειακά ποτά με βάση το γάλα

Σίγουρα, πολλοί δρομείς αγαπούν τη σοκολάτα γάλακτος ως ένα ποτό για ανάκαμψη, αλλά η κατανάλωση τέτοιων γαλακτοκομικών προϊόντων πριν από ένα τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει εικόνες που δεν θέλετε να ζήσετε ή να δείτε. “Τα γαλακτοκομικά είναι πολύ καλύτερα να καταναλώνουν μετά την προπόνηση, σε αντίθεση με πριν ή κατά τη διάρκεια της”, λέει η Onsgard και συνεχίζει: “Δεδομένου ότι το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, παίρνει πολύ χρόνο για να αφομοιώσει ο οργανισμός και να το διαλύσει το στομάχι. Και αυτό δεν είναι ένα καλό πράγμα όταν προσπαθείτε να τρέξετε”.

2. Ζαχαρούχα ποτά με γεύση φρούτων

Ως παιδί, μπορεί να έχετε αγαπήσει αυτά τα συμπιεζόμενο πακέτα που νομίζετε ότι περιέχουν μέσα χυμό, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πιείτε πριν από την προπόνηση.

“Τα περισσότερα από αυτά τα ποτά, φορτώνονται με υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι αραβοσίτου (HFCS), ένα γλυκαντικό που προκαλεί δυσλειτουργίες του ήπατος, χαλάει τον μεταβολισμό και οδηγεί στην παχυσαρκία,” λέει η Onsgard. Αν θέλετε, μπορεί να ζωντανέψετε το μπουκάλι με το νερό σας, προσθέτοντας μέσα φρέσκα φρούτα, μούρα, μέντα ή βασιλικό.

3. Οινοπνευματώδη

Εντάξει για τους περισσότερους είναι δεδομένο, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι μια μπύρα μπορεί να τους τονώσει και να τους δώσει δυνάμεις πριν από έναν αγώνα ή μια σκληρή προπόνηση. “Το αλκοόλ αφυδατώνει και επιδρά αρνητικά την ισορροπία και τη λήψη αποφάσεων”, τονίζει η διατροφολόγος μας και συμπληρώνει: “Εάν χρειάζεστε κάτι για να σας ανεβάσει, μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, αν βρείτε με λιγότερη καφεΐνη. Ο καφές στη σωστή ποσότητα, μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να βελτιώσει τις επιδόσεις σας”

4. Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά όπως σόδα και Cola μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, και το φυσικό αέριο. “Αντί να σόδα, πάμε για ένα παγωμένο κρύο ποτό πράσινο τσάι”, λέει η Onsgard. “Είναι φυσικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου.”

5. Γάλα καρύδας

Αν και χωρίς ζάχαρη, το νερό καρύδας μπορεί να είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση. Το γάλα καρύδας, όμως, όχι. Οπότε φροντίστε να μην μπερδέψετε τις ετικέτες και να πάρετε το λάθος προϊόν. “Το γάλα ινδικής καρύδας είναι υψηλότερο σε λίπος και χαμηλότερο σε υδατάνθρακες από το νερό καρύδας,” λέει η Amy Cantor που εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. «Το λίπος έχει μακροθρεπτικά συστατικά και το στομάχι παίρνει μεγαλύτερο χρόνο για να χωνέψει. Αυτό μπορεί να σας κάνει υποτονικό και σίγουρα δεν είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις την προπόνηση”.

6. Τα ενεργειακά ποτά με σορβιτόλη

Ενώ τα αθλητικά ποτά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την αντικατάσταση των ηλεκτρολυτών, ειδικά για μεγάλες διαδρομές, συνήθως θέλετε να αποφύγετε οτιδήποτε με ζάχαρη και καταφεύγετε σε ποτά που περιέχουν σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι γνωστό ότι δρα ως καθαρτικό. Όμως η βιομηχανία τροφίμων επιμένει πως είναι ένα ασφαλές προϊόν και επισημαίνει πως οι συσκευασίες περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά της υπερβολικής κατανάλωσης.

Η βιομηχανία τσίκλας Wrigley’s εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει πως μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια ως και 40 γραμμάρια σορβιτόλης. Ερευνητές στο Βερολίνο ανακοίνωσαν πως μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε πολύ μικρότερες ποσότητες.Έτσι, αν θέλετε ενεργειακό ποτό, προτιμήστε με ζάχαρη, γιατί η light εκδοχή, μπορεί να σας δημιουργήσει διαταραχές, ενώ μακροπρόθεσμα σύμφωνα με έρευνες δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση για ζάχαρο.

Καλό τρέξιμο…

Διαβάστε ακόμα: Τροφές και ροφήματα που δεν φαντάζεστε ότι μπορούν να καταστρέψουν την προπόνησή σας!

Πηγή: runnersworld.com

Previous ArticleNext Article

Ανοίγουν σύντομα οι εγγραφές για το 7th Lycabettus Run

Το Lycabettus Run, ο αγαπημένος αγώνας των Ελλήνων δρομέων, «Η περιπέτεια της διπλανής πόρτας», επιστρέφει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 για 7η συνεχόμενη χρονιά στον λόφο του Λυκαβηττού.

Η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης ανακοινώνει ότι οι εγγραφές θα είναι ανοίξουν άμεσα, εντός των ημερών και μάλιστα θα δοθεί όπως κάθε χρόνο περίοδο εγγραφής με προνομιακή τιμή (Early Bird Offer).

Οι εγγραφές θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.lycabettusrun.gr καθώς επίσης και από την πλατφόρμα www.racefinder.gr.

Λίγα λόγια για τον αγώνα

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό αγώνα τρεξίματος που διοργανώνεται  στο λόφο του Λυκαβηττού με την υποστήριξη του ξενοδοχείου St. George Lycabettus Lifestyle Hotel και την οργανωτική υπογραφή της My Sportevent.

Μοναδικός στο είδος του και εκμεταλλευόμενος το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής, ο αγώνας διεξάγεται με διαδρομές σε δύο διαφορετικές επιφάνειες, την άσφαλτο και το χώμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αφετηρία και ο τερματισμός είναι κοινά μιας και τοποθετούνται στην είσοδο του St. George Lycebettus Lifestyle Hotel.

Οι ασφάλτινες (road) διαδρομές περιλαμβάνουν δύο αποστάσεις, 5,5 και 11 χλμ. Είναι όλες κυκλικές οδηγώντας τους δρομείς να κινούνται δεξιόστροφα επί του περιφερειακού δρόμου του Λυκαβηττού. Ξεκινώντας μπροστά από το ξενοδοχείο, στην κούρσα των 5,5 χλμ οι συμμετέχοντες κάνουν δύο γύρους στον περιφερειακό δρόμο ενώ αντίστοιχα σ’ αυτήν την 11 χλμ πρέπει να ολοκληρώσουν τέσσερις γύρους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η σκυταλοδρομία Lycabettus Relay μήκους 11 χλμ. όπου δύο δρομείς πρέπει να καλύψουν ο καθένας 5,5 χλμ στον περιφερειακό του Λυκαβηττού δίνοντας την σκυτάλη με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου στην άσφαλτο.

Οι χωμάτινες (trail) διαδρομές περιλαμβάνουν κι αυτές δύο αποστάσεις 4,5 και 9 χλμ.  Οι δρομείς ξεκινούν μπροστά από το ξενοδοχείο και για λίγα μέτρα τρέχουν στην άσφαλτο μέχρι να μπουν μέσα στον λόφο του Λυκαβηττού φθάνοντας έως και την κορυφή του, στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η κούρσα των 4,5 χλμ ολοκληρώνεται με την κάλυψη ενός γύρου της διαδρομής ενώ αυτή των 9 χλμ απαιτεί δύο γύρους μέχρι τον τερματισμό.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2021 «τρέχουμε στην κορυφή της πόλης»

Φραγκοστάφυλο: Γιατί είναι καλοκαίρινο superfood;

Γράφει η Τόνια Καραγιάννη*

Tα φραγκοστάφυλα είναι μικρά, θρεπτικά φρούτα που προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές ποικιλίες, Ribes uva-crispa και Ribes hirtellum αντίστοιχα, είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι. Και οι δύο σχετίζονται στενά με τις μαύρες, κόκκινες και λευκές σταφίδες.

Οι καρποί του φραγκοστάφυλου είναι μικροί και, το χρώμα μπορεί να είναι πράσινο, κίτρινο-λευκό, ροζ, κόκκινο ή σκούρο μοβ. Η γεύση τους ποικίλλει από στυφή έως γλυκιά.

Το φραγκοστάφυλο θεωρείται superfood καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Η βιταμίνη C που περιέχει, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ζωτικής σημασίας για το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά, και το δέρμα. Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία λιπαρών οξέων, ενώ η βιταμίνη Β6, την οποία πολλά ένζυμα και κύτταρα στο σώμα μας χρειάζονται για να δράσουν, βοηθάει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Ο χαλκός είναι σημαντικός για την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Το μαγγάνιο υποστηρίζει το μεταβολισμό, τον σχηματισμό οστών, την αναπαραγωγή και την ανοσοαπόκριση, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα φραγκοστάφυλα, ασκούν ευεργετική δράση κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της φλεγμονής και των νευρολογικών ασθενειών.

Θρεπτική Αξία % RDA
Ενέργεια 44 kcal 2
Υδατάνθρακες 10,2 g 8
Πρωτεϊνη 0,9 g 1,5
Λϊπος 0,6 g 3
Φυτικές Ίνες 4,3 g 11
Βιταμίνες
Φυλλικό οξύ 6 μg 2
Νιασίνη 0,3 mg 2
Παντοθενικό οξύ 0,3 mg 6
Πυριδοξίνη 0,07 mg 6
Ριβοφλαβίνη 0,03 mg 2
Θειαμίνη 0,04 mg 3
Βιταμίνη Α 290 IU 10
Βιταμίνη C 27,7 mg 46
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Νάτριο  1 mg  0
Κάλιο  198 mg  4
Ασβέστιο  25 mg  3
Χαλκός 0,07 mg  8
Σίδηρος  0,3 mg  4
Μαγνήσιο  10 mg  3
Μαγγάνιο  0,14 mg  6
Φώσφορος  27 mg  4
Ψευδάργυρος 0,12 mg 1

Πηγή: USDA National Nutrient data base

Τα φραγκοστάφυλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), και χαμηλή ενεργειακή αξία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα χωρίς την πρόσληψη ταυτόχρονα πολλών θερμίδων. Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φραγκοστάφυλων συνεισφέρει λίγο περισσότερο από το 3% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του μέσου ατόμου και παρέχει το 26% του βάρους σε ίνες, καθιστώντας τα ένα θρεπτικό σνακ χαμηλής θερμιδικής αξίας. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Οι υπερτροφές του καλοκαιριού

Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συσσωρεύουν νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο παχύ έντερο και να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής τους ενώ, οι διαλυτές ίνες μέσω των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που παράγουν κατά τη ζύμωσή τους, συμμετέχουν και αυτές στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, την αύξηση του συναισθήματος πληρότητας και επομένως τη σταδιακή μείωση του αισθήματος της πείνας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου αίματος, τη μέιωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και επομένως τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Τα φραγκοστάφυλα αποτελούν φυσική πηγή οργανικών οξέων, παρέχοντας 11-14 mg κιτρικού οξέος σε 100 mg φρούτων. Το κιτρικό οξύ εμποδίζει τη συσσώρευση σιδήρου στα κύτταρα και έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer και το εγκεφαλικό επεισόδιο εάν καταναλώνεται τακτικά.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό τον τομέα.

Για τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, είναι καλύτερο να απολαύσετε τα φραγκοστάφυλα ωμά. Ωστόσο, μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά, το γιαούρτι, σε smoothie, σε pancakes στο πρωινό, σε σαλάτες ή σε διάφορα άλλα πιάτα. Τα φραγκοστάφυλα χρησιμοποιούνται επίσης σε μαγειρεμένα και ψητά πιάτα, όπως πίτες, τάρτες, κομπόστα, μαρμελάδες. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτά τα πιάτα περιέχουν συχνά ζάχαρη και το μαγείρεμα καταστρέφει πολλά από τα αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Σύκα: Υπερτροφή από τα χρόνια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

* H Τόνια Καραγιάννη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ph.d.), με μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή. Είναι επιστημονική συνεργάτης της medΝutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο της στο Βόλο. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x
Send this to a friend