Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφέ

Οτιδήποτε σε υπερβολική ποσότητα δεν κάνει καλό στην υγεία σας, ωστόσο τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα στις περιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ.

Τόσο τα αλκοολούχα ποτά όσο και ο καφές δεν έχουν συγκεκριμένη περίοδο. Οι άνθρωποι τα προτιμούν το καλοκαίρι για να δροσιστούν αλλά και τους κρύους μήνες για να νιώσουν πιο ζεστά.

Κανείς δεν παραγνωρίζει πως το αλκοόλ σε λογικές ποσότητες συμβάλει στην αποφυγή καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. Ωστόσο η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μόνο κακό κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 4 ποτά την νύχτα για περισσότερες από 8 εβδομάδες, είναι αυτά που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο.

Γνωστά είναι και τα οφέλη του καφέ, καθώς σε λογικές δόσεις σας ξυπνά και σας διατηρεί σε εγρήγορση. Το πρόβλημα είναι όταν τα άτομα πίνουν περισσότερο από 4 φλιτζάνια την ημέρα, ενώ η λογική ποσότητα για έναν ενήλικα είναι 300-400 γρ. ημερησίως.

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες, πόνο στο στήθος, ακόμη και θάνατο.

Δείτε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους δεν συνίσταται η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ:

Λιπώδες ήπαρ

Σύμφωνα με έρευνες το αλκοόλ καταστρέφει τα κύτταρα στο συκώτι. Η δουλειά του οργάνου αυτού είναι να επεξεργάζεται όσα τρώμε και πίνουμε αλλά σε περίπτωση που πίνουμε περισσότερο αλκοόλ από τις ποσότητες που αντέχει το ήπαρ, το όργανο μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Υγιής οδοντοστοιχία

Μόνο καλό δεν κάνει στα δόντια σας η υπερβολική κατανάλωση καφέ. Εχει παρατηρηθεί πως προκαλούνται λεκέδες στην επιφάνεια, ενώ φθείρεται παράλληλα το σμάλτο λόγω της έκθεσης στα οξέα της καφεΐνης.

Αρρυθμία

H κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται το γεγονός ότι τα αλκοόλ εμποδίζει το συκώτι από το να παρασκευάσει τα κατάλληλα υλικά που βοηθούν στην πήξη του αίματος.

Μεταβολικό σύνδρομο

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, θρόμβους στο αίμα και αυξημένο λίπος στην περιφέρεια.

Διαβήτης

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγείς σε χρόνια φλεγμονή στο πάγκρεας με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να εκκρίνει ινσουλίνη και να εμφανίζεται ο διαβήτης.

Αφυδάτωση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε αφυδάτωση της επιδερμίδας σας. Παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της αντι-διουρητικής ορμόνης, η οποία χρησιμοποιείται από το σώμα για να απορροφηθεί το νερό.  Αυτό στην ουσία οδηγεί στην απώλεια περισσότερων υγρών από το κανονικό.

Καλύτερος ύπνος

Η καφεΐνη επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις συνήθειες του ύπνου. Παραμένει στον οργανισμό για πάνω από 7 ώρες και ακόμη και όταν είστε σε θέση να κοιμηθείτε δεν μπορείτε να περάσετε στην φάση του βαθύτερου ύπνου όπου ο εγκέφαλος ξεκουράζεται πραγματικά.

Καρκίνος

Μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού και του οισοφάγου. Παράλληλα έχει ειπωθεί πως ο καφές μειώνει τα επίπεδα του ph του σώματος και τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ευκολότερα σε όξινο περιβάλλον.

Καρδιακά προβλήματα

Οι μύες της καρδιάς αδυνατίζουν με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη όταν η καρδιά δυσκολεύεται με τον καιρό να αντλήσει τις επαρκείς ποσότητες αίματος. Η έλλειψη σωστής ροής αίματος οδηγεί σε βλάβες στους ιστούς και στα κύτταρα της καρδιάς.

Υπέρταση

Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στον οργανισμό οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.

Αίσθημα καούρας

Η καούρα μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συμβαίνει γιατί έχει επίδραση στις λειτουργίες του σώματος καθώς και στις χημικές αντιδράσεις που συντελούνται στο στομάχι.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Φανταστείτε πόσα χρήματα εξοικονομείτε αν αποφύγετε τα 3 ευρώ ημερησίως για τον καφέ που συνηθίζετε να πίνετε ή τα χρήματα που δαπανάτε για τα κοκτέιλ που καταναλώνετε στις βραδινές εξόδους κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα: Αλκοόλ και τρέξιμο: Τι λένε οι ειδικοί;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ιnflammaging: Το άγχος μας γερνάει, αλλά μπορούμε να το… παλέψουμε

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το άγχος είναι βασικός «ένοχος» για τις ενοχλητικές ρυτίδες στο μέτωπο, το πιο χαλαρό και γηρασμένο δέρμα!

Μικρότερες και μεγαλύτερες ρυτίδες που ξαφνικά βαθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Δέρμα άτονο, θαμπό, κουρασμένο. Αφυδάτωση και χαλάρωση στο πρόσωπο. Ευθύνεται για όλα αυτά τα σημάδια μόνο ο χρόνος; Μην βιαστείτε να απαντήσετε θετικά… Εκτός από τον χρόνο, το άγχος αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Inflammaging: Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί το έχουν αποκωδικοποιήσει: το άγχος συνδέεται με τα επίπεδα της φλεγμονής (inflammation) στον οργανισμό και η φλεγμονή συνδέεται με τη γήρανση (aging). Και παρότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να νικήσουμε το άγχος, η κατανόηση του τρόπου που επιδρά η φλεγμονή στο δέρμα βοηθά να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσηςΑναφορικά, όμως, με τη γήρανση, οι ειδικοί καταλήγουν στους τρόπους που το άγχος την φέρνει πρόωρα κοντά μας  το άγχος. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontier in Cell and Developmental Biology, εστιάζοντας στη σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τη γήρανση του δέρματος και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της φλεγμονής σε αυτήν τη διαδικασία.

«Παρότι η σχέση του άγχους με τη γήρανση του δέρματος μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι γνωστή, κάθε νέα έρευνα μπορεί να φωτίσει διαφορετικές πτυχές αυτής της αλληλεπίδρασης ώστε να φτάσουμε στον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. «Ωστόσο δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε απλά ότι το άγχος «γερνάει» το δέρμα και να μείνουμε άπρακτοι. Ως δερματολόγοι, διαθέτουμε την επιστημονική γνώση και τα μέσα για να προλάβουμε τη διαδικασία της γήρανσης και να αντιστρέψουμε τις συνέπειές της στο δέρμα του προσώπου και του σώματος», συμπληρώνει.

3 επιπτώσεις της φλεγμονής στο δέρμα

Αφυδάτωση: Από την ηλικία των 25 περίπου ετών, αρχίζουν να μειώνονται τα φυσικά αποθέματα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, ενός συστατικού ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσής του. Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από στρεσογόνους παράγοντες επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία αυξάνοντας την υαλουρονιδάση στον οργανισμό, ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ. Το δέρμα, έτσι, γίνεται ξηρό, αφυδατωμένο και θαμπό, με ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο και πιο τραχιά υφή.

Απώλεια ελαστικότητας: Ένα άλλο στοιχείο του δέρματος που επηρεάζει η χρόνια φλεγμονή είναι οι ινοβλάστες, κύτταρα στον συνδετικό ιστό που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνουν το δέρμα ελαστικό και εύκαμπτο. Η χρόνια φλεγμονή ενεργοποιεί τις μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs) στο δέρμα, ένζυμα που διασπούν πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και αναστέλλουν την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Γλυκίωση ή γλυκοζυλίωση: Το δέρμα παίρνει σχήμα και όγκο από τα λιποκύτταρα, τα οποία αφθονούν στη νεότητα αλλά εξαντλούνται φυσικά με το πέρασμα του χρόνου. Οι φλεγμονές, μέσω μια διαδικασίας που ονομάζεται γλυκίωση, αυξάνουν το ρυθμό μείωσης των λιποκυττάρων. Το αποτέλεσμα είναι η αναστροφή του χαρακτηριστικού «τριγώνου της νεότητας», όπου το μέσο τμήμα του προσώπου έχει περισσότερο όγκο από το κάτω. Έτσι το πρόσωπο δείχνει πιο κουρασμένο και «βαρύ», και το δέρμα, μην έχοντας αρκετό λιπώδη ιστό να το υποστηρίζει, χαλαρώνει.

Μπορούμε να νικήσουμε τα σημάδια του άγχους στο πρόσωπο;

«Οι περισσότερες θεραπείες προσώπου στο δερματολογικό ιατρείο προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τη μείωση του υαλουρονικού οξέος, την απώλεια ελαστικότητας και την απώλεια όγκου», απαντά η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. Και παρότι είναι δύσκολο να νικήσουμε το άγχος στην καθημερινότητα, σήμερα είναι πιο εύκολο να αντιστρέψουμε τα σημάδια του στο πρόσωπο με θεραπείες όπως τα skin boosters, η μεσοθεραπεία και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP για βαθιά ενυδάτωση, ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και βέβαια με τα fillers υαλουρονικού οξέος που επαναφέρουν τον όγκο στα «σωστά» σημεία.

Η αντιστροφή των σημαδιών του inflammaging μπορεί να επιτευχθεί επίσης με μηχανικό τρόπο, με χρήση συσκευών τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι το Fractional Laser CO2 και η τεχνολογία υπερήχων Ultrasound RF αλλά και το «στυλό» Dermapen, που με τη δράση τους ανανεώνουν και λειαίνουν ανώδυνα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα, ενισχύοντας την ενυδάτωση και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες;

Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε τις συσκευασμένες σαλάτες; Photo by Jeffrey Betts on Unsplash

Είναι θρεπτικές, είναι υγιεινές αλλά καλύτερα να τις φτιάχνετε μόνοι σας. Ο λόγος για τις σαλάτες, τις οποίες λόγω χρόνου αποφεύγουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι και δεν είναι λίγες οι φορές που τις αγοράζουμε έτοιμες από τα Super Market.

Οι σαλάτες συχνά γίνονται η αιτία για ένα επεισόδιο τροφικής δηλητηρίασης. Όταν μάλιστα η σαλάτα είναι συσκευασμένη, ο κίνδυνος αυξάνεται θεαματικά, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρέπει να τους ακούσουμε και μάλιστα πολύ προσεκτικά.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν οι ερευνητές, η συσκευασία στην οποία τοποθετείται η σαλάτα διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων όπως η σαλμονέλα. Το υγρό περιβάλλον της σακούλας σε συνδυασμό με τα συστατικά που απελευθερώνουν τα κομμένα λαχανικά κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για να πολλαπλασιαστούν και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα λαχανικά κουβαλούν βακτήρια, ωστόσο η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η συσκευασία κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι ερευνητές δήλωσαν σοκαρισμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων, σύμφωνα με το BBC, ακόμη κι όταν η συσκευασμένη σαλάτα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, αναφέρει ότι 100 βακτήρια σαλμονέλας αυξάνονται σε 100.000 μέσα σε πέντε ημέρες. «Αυτή η δόση είναι υπεραρκετή για να προκληθεί λοίμωξη» σχολιάζει η Δρ Πρίμροουζ Φρίστοουν από το Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Η σαλμονέλα φάνηκε να ευδοκιμεί ιδιαίτερα στις συσκευασίες που περιείχαν σπανάκι, ενώ το βακτήριο εσερίχια κόλι αναπτύχθηκε ευκολότερα στη ρόκα.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η μία λύση και η πιο ριζοσπαστική είναι να προτιμούμε τα φρέσκα άκοπα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύουμε σε χάρτινες σακούλες μέσα στο ψυγείο μας.

Η δεύτερη είναι ακόμα και όταν αγοράσουμε σαλάτα σε πλαστική ή νάιλον συσκευασία να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής και αν είναι δυνατόν να την καταναλώνουμε την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τρώω σαλάτες και παχαίνω;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend