Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας: Ο εφιάλτης του δρομέα

Το ITBS ή αλλιώς, «σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας» είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς ανάμεσα στους δρομείς. Πρόκειται για ένα «σύνδρομο υπέρχρησης», δηλαδή για μια κατάσταση που προκαλείται λόγω της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης.

Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία συνδετικού ιστού που είναι ψηλαφητή στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού, που καταλήγει στην κνήμη προσφέροντας σταθερότητα στο γόνατο.

Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

Στην περιοχή του γόνατος περνάει εξαιρετικά κοντά στην εξωτερική επιφάνεια του οστού του μηρού και κινείται πάνω σε αυτό με αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις υπέρχρησης, να προκαλείται ερεθισμός και φλεγμονή είτε στη λαγονοκνημιαία ταινία είτε στους ιστούς που βρίσκονται από κάτω της. Για το λόγο αυτό η πάθηση ονομάζεται και «σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας».

Το ITBS μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί επανειλημμένη στροφή του ποδιού προς τα μέσα. Το να φοράτε φθαρμένα παπούτσια, να τρέχετε σε κατηφόρα, να κάνετε πάρα πολλές προπονήσεις προς την ίδια κατεύθυνση ή απλά να τρέχετε πάρα πολλά χιλιόμετρα μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ITBS. Οι αδύναμοι γλουτιαίοι μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εμφάνισή του.

Σε αντίθεση με πολλούς τραυματισμούς κατάχρησης, ωστόσο, το συγκεκριμένο σύνδρομο ταλαιπωρεί τους έμπειρους δρομείς σχεδόν όσο και τους αρχάριους. Επίσης, είναι το ίδιο συνηθισμένο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Για την ακρίβεια, ίσως να συναντιέται ελαφρώς πιο συχνά στις γυναίκες επειδή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη λεκάνη.

Μόλις παρατηρήσετε τον συγκεκριμένο πόνο, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεκουραστείτε αμέσως—αυτό σημαίνει λιγότερα χιλιόμετρα ή καθόλου τρέξιμο. Για την πλειονότητα των δρομέων, η άμεση ανάπαυση αποτρέπει την επιστροφή του συνδρόμου. Όμως αν δεν κάνετε ένα διάλειμμα από το τρέξιμο, μπορεί να γίνει χρόνιο.

Τρεις ύπουλοι τραυματισμοί στη γάμπα για όσους τρέχουν  

Αν δεν υπάρξει βελτίωση παρά την ξεκούραση, τότε καλύτερα να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία αθλητικής ιατρικής. Μπορεί να χρειαστείτε μια ένεση κορτιζόνης για να διαλύσετε τον ουλώδη ιστό και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση της επούλωσης. Όμως η κορτιζόνη παρουσιάζει τους δικούς της κινδύνους, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, επομένως η συμβουλή γιατρού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η τελευταία λύση για τη θεραπεία του συγκεκριμένου συνδρόμου είναι η χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτή είναι μια σπάνια πιθανότητα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Τρόποι για να αποφύγει τους τραυματισμούς ένας νέος δρομέας

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Φώτης Ζησιμόπουλος και Saucony έτοιμοι για το ταξίδι των ρεκόρ στη Βαρκελώνη

Φώτης Ζησιμόπουλος και Saucony ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο το Παγκόσμιο ρεκόρ που θα κυνηγήσει ο Φώτης  στον 24ωρο αγώνα του σταδίου της Βαρκελώνης στις 26-27 Φεβρουάριου.

Το ρεκόρ σήμερα είναι τα 309 χιλιόμετρα κάτι που θα προσπαθήσει να καταρρίψει ο Φώτης Ζησιμόπουλος και να πετύχει νέο Παγκόσμιο ρεκόρ. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του η εταιρεία αθλητικών ειδών Saucony που θα τον εξοπλίσει με όλα τα κατάλληλα προϊόντα (παπούτσια ρούχα και αξεσουάρ) που θα τον βοηθήσουν στην προετοιμασία και τον αγώνα του.

Η Saucony η πρώτη εταιρεία στο κόσμο για τρέξιμο με έτος ίδρυσης το 1898 ειδικεύεται αποκλειστικά στο τρέξιμο και παρέχει μία ευρεία γκάμα προϊόντων για όλους τους τύπους δρομέων.

Στην Ελλάδα Αντιπρόσωπος της Saucony είναι η εταιρεία ΒΕΤΟ.

fb: Saucony.Greece
instagram: sauconygreece
website: saucony.veto.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ανοίγουν οι εγγραφές για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας 2022

Ημιμαραθώνιος Αθήνας στις 23 Μαΐου 2021

O ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ ανακοινώνουν, το άνοιγμα των εγγραφών του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας ο οποίος θα διεξαχθεί στις 20 Μαρτίου 2022, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και Μεγάλο Χορηγό την ERGO Ασφαλιστική.

Στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2022, θα εφαρμοστούν οι κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τηρώντας το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Δρόμου εκτός Σταδίου του ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, μπορούν να εγγραφούν και να συμμετέχουν στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2022, οι δρομείς που θα έχουν σε ισχύ, έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι έχοντες έγκυρο πιστοποιητικό ανάρρωσης COVID-19 έως και την ημέρα του αγώνα.

Για τις διαθέσιμες θέσεις, οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου και ώρα 14.00 και οι οποίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης (www.athinahalfmarathon.gr). Για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όλων των δρομέων, σας ενθαρρύνουμε να συμβουλευτείτε την Πολιτική Ακυρώσεων της Διοργάνωσης.

Τηρώντας απαρέγκλιτα τις υγειονομικές οδηγίες και τους κανόνες για μια ασφαλή αθλητική, δρομική, κανονικότητα, εναρμονιζόμαστε με τις αυστηρότερες συστάσεις του ΕΟΔΥ και προχωράμεστην έναρξη των εγγραφών για την διοργάνωση του ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ 2022.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Κάντε την εγγραφή σας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend