Ορεινό Τρέξιμο: Οι βάσεις για το σωστό ξεκίνημα

Photo by Brian Metzler on Unsplash

Το ορεινό τρέξιμο ή αλλιώς Trail Running ξεκίνησε να γίνεται αρκετά δημοφιλές στης Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία δρομική παραλλαγή που κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσότερων αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Trail Running συγκεντρώνει τις προτιμήσεις δρομέων που έχουν πρόσβαση σε ορεινές διαδρομές ή επιθυμούν να αποκτήσουν. Μία δύσκολη απόφαση να αφήσουν πίσω τους ταρτάν και ασφάλτινους δρόμους για να ακολουθήσουν χωμάτινα μονοπάτια.

Μία απόφαση που προϋποθέτει σκληρή και εξειδικευμένη προπόνηση για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Πολλοί αγώνες μάλιστα προσφέρονται για στοίχημα στη Novibet και πολλές ακόμα εταιρίες του διαδικτύου. Οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου σπορ πολλές και τα πρώτα βήματα είναι σημαντικά για τους αθλητές του ορεινού τρεξίματος.

Ποια είναι όμως τα βασικά tips για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το Ορεινό Τρέξιμο;

Σωστή προετοιμασία για τους αγώνες

Οι αρχάριοι ή έστω μεσαίου επιπέδου αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις βασικές αρχές του αθλήματος. Χρειάζεται να ακολουθούν πιστά τις προπονητικές συμβουλές που τους δίνονται από ειδικούς ή πιο έμπειρους συναθλητές τους. Ο σωστός προγραμματισμός είναι το α και το ω της προπόνησης στο ορεινό τρέξιμο. Η βελτίωση της αντοχής και η αύξηση της δύναμης με λάστιχα ή βάρη είναι υψίστης σημασίας στο συγκεκριμένο άθλημα.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί η εκμάθηση της τεχνικής του τρεξίματος και η προσαρμογές σε ανηφόρες και κατηφόρες με έντονες κλίσεις. Η σωστή προετοιμασία των αθλητών ολοκληρώνεται με την αύξηση της αναερόβιας ικανότητας αλλά και την αύξηση του οξυγόνου που προσλαμβάνει ο αθλητής.

Μεθοδικότητα και Σχεδιασμός προπόνησης

Τα αποτελέσματα της σωστής προπόνησης έρχονται με το πέρασμα του χρόνου και φυσικά τη μεθοδικότητα που επιδεικνύετε. Η επαφή με τις ορεινές διαδρομές είναι αναγκαία αλλά πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Οι υπόλοιπες προπονήσεις ενδυνάμωσης και της αερόβιας κατάστασης μπορούν να γίνουν και εντός των τειχών της πόλης. Η σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βελτιώνετε συστηματικά τις επιδόσεις σας.

Προπονήσεις σε ανηφόρες και κατηφόρες

Το ορεινό τρέξιμο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και σε αρκετές περιπτώσεις επιφέρει τραυματισμούς στους αθλητές λόγω της φύσης του. Οι ανηφόρες και κατηφόρες σε συνδυασμό με τις ανώμαλες επιφάνειες των μονοπατιών  ταλαιπωρούν έντονα τους μύες των δρομέων. Η κατάρτιση των σωστών προγραμμάτων εκγύμνασης είναι αναγκαία. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του όταν μιλάμε για τόσο επίπονες αθλητικές δραστηριότητες. Οι συμβουλές που θα έδινε ένας έμπειρος αθλητής σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν

  • Όρθια στάση του σώματος
  • Μικρός διασκελισμός
  • Καλή συχνότητα
  • Διατήρηση δρομικού στυλ
  • Σταθερή ταχύτητα
  • Προσεκτικά πατήματα στο ανώμαλο έδαφος

Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας και Ενδυνάμωσης

Η κούραση κατά την άσκηση στο βουνό επιφέρει επιπλέον κούραση στους δρομείς. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα για να αντιπαρέλθουν τις δυσκολίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ασκησιολόγιο είναι πλούσιο και η πρόσβαση μέσω διαδικτύου είναι χαρακτηριστικά εύκολη. Αναγκαίος φυσικά είναι ο σωστός εξοπλισμός για τους αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Αντιανεμικά, δοχεία νερού, παπούτσια και πολλά ακόμα αξεσουάρ για κάθε περίσταση πρέπει να βρίσκονται στον σάκο των αθλητών.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Η ενασχόληση με το Trail Running δεν είναι μία απλή υπόθεση. Πρέπει να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε στη φύση. Κρύο, βροχές, δύσκολα μονοπάτια και πολλά ακόμα ακραία φαινόμενα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα σας και θα πρέπει να είστε έτοιμοι ψυχολογικά να τα ξεπεράσετε. Ειδικά για τους νέους δρομείς η υποστήριξη αυτού του είδους θεωρείται επιβεβλημένη.

Αυτές είναι λίγες από τις συμβουλές που μπορεί να δεχθεί ένας νέος αθλητής. Το ενδιαφέρον φουντώνει για το συγκεκριμένο σπορ την ώρα που χορηγοί και ομοσπονδία σκύβουν πάνω από το ορεινό τρέξιμο. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

SKYROS RUN 2024: Fitness Day την Κυριακή 16 Ιουνίου

Η ομάδα του Skyros Run, όπως κάθε χρονιά έτσι και το 2024, εκτός από μια δρομική συνάντηση, φιλοδοξεί να δώσει στους δρομείς και τους συνοδούς τους ένα χορταστικό τριήμερο γεμάτο με παράλληλες εκδηλώσεις με έμφαση στις αθλητικές αλλά και τις πολιτιστικές δράσεις.

Το Skyros Run σε συνεργασία με το γυμναστήριο DOMUS HEALTH AND FITNESS BOUTIQUE στην Γλυφάδα, διοργανώνουν το FITNESS DAY.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου θα αφεθούμε στα χέρια των έμπειρων γυμναστών του DOMUS HEALTH AND FITNESS BOUTIQUE, θα γυμναστούμε, θα διασκεδάσουμε,θα χαλαρώσουμε, θα γίνουμε μια παρέα και θα χαρούμε τις ομορφιές της μοναδικής παραλίας Μαγαζιά της Σκύρου.

Το πρόγραμμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες όλων όσων θα τρέξουν στο SKYROS RUN αλλά και στους συνοδούς τους με στόχο στιγμές, αποθεραπείας, διασκέδασης και χαλάρωσης στο μοναδικό αμμουδερό τερέν της Σκύρου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

– Αποθεραπεία με PILATES, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας φυσικής αγωγής Έρης
Βαβουράκη.

– BOOTCAMP CHALLENGE, παιχνίδια στην άμμο, η απόλυτη ομαδική fitness εμπειρία, υπό την
καθοδήγηση των καθηγητών φυσικής αγωγής, Σπύρο Αναστασίου και Έρης Βαβουράκη.

– FUN BEACH VOLLEY, μίνι τουρνουά beach volley για όλους, υπό την καθοδήγηση του
επαγγελματία αθλητή βολλευ και καθηγητή φυσικής αγωγής, Σπύρο Αναστασίου.

Δήλωσε τώρα συμμετοχή στο Skyros Run και λάβε μέρος εσύ και οι φίλοι σου στο fitness day. Μείνετε συντονισμένοι!

#Be1ofUs
www.skyrosrun.com
www.instagram.skyrosrun
www.facebook.com/skyrosrun
www.youtube.com/@skyrosrun9349

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος στο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου!

Ο κορυφαίος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος, ο Παναγιώτης Καραΐσκος που τον περασμένο Νοέμβριο θριάμβευσε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, θα τρέξει στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου 2024.

Είναι η πρώτη φορά που ο Παναγιώτης Καραΐσκος θα συμμετάσχει στο Μαραθώνιο του «Σμαραγδένιου Νησιού» και ο ίδιος δηλώνει ανυπόμονος να βιώσει την εμπειρία: «Είναι η πρώτη φορά που θα τρέξω στο Μαραθώνιο της Ρόδου και η χαρά μου είναι μεγάλη. Έχω ακούσει από φίλους δρομείς για τα καλύτερα για τη διοργάνωση, αλλά και τη διαδρομή που συνδυάζει τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα αλλά και στη Μεσαιωνική Πόλης της Ρόδου. Σας περιμένω όλους στη Ρόδο στις 21 Απριλίου για να χαρούμε μαζί τον αθλητισμό και τον αγώνα», δήλωσε ο Καραΐσκος που ήταν νικητής και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας το 2023.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συμμετοχή του Παναγιώτη Καραΐσκου στον 9ο Μαραθώνιο Ρόδου, σημειώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζει την παράδοση της φιλοξενίας των νικητών του Μαραθωνίου Αθηνών. Αναλυτικότερα, ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε τον Παναγιώτη Καραΐσκο στη μεγάλη οικογένεια του Μαραθωνίου της Ρόδου και αποτελεί για μας μεγάλη τιμή η συμμετοχή του. Ο Παναγιώτης αποτελεί λαμπρό παράδειγμα και ανυπομονούμε να τον υποδεχθούμε στον Αγώνα μας. Με την παρουσία του, ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου συνεχίζει την παράδοση να φιλοξενεί τους νικητές του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπως κάναμε και πέρσι με τους σπουδαίους Χαράλαμπο Πιτσώλη και Βασιλική Κωνσταντινοπούλου».

Οι εγγραφές για τον 9ο Μαραθώνιο της Ρόδου συνεχίζονται για τα αγωνίσματα του Μαραθωνίου, του Ημιμαραθωνίου, των 5 και των 10 χλμ, στην ηλεκτρονική σελίδα του αγώνα https://www.rhodesmarathon.gr/ και είναι ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να επωφεληθούν από προνομιακές τιμές σε εισιτήρια και διαμονή.

Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ. Επίσης, ο αγώνας υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που «διατρέχει» τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ρόδου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.rhodesmarathon.gr/

https://www.facebook.com/roads2rhodes/

https://www.instagram.com/roadstorhodes/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend