Ορεινό Τρέξιμο: Οι βάσεις για το σωστό ξεκίνημα

Photo by Brian Metzler on Unsplash

Το ορεινό τρέξιμο ή αλλιώς Trail Running ξεκίνησε να γίνεται αρκετά δημοφιλές στης Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μία δρομική παραλλαγή που κερδίζει την προτίμηση όλο και περισσότερων αθλητών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Trail Running συγκεντρώνει τις προτιμήσεις δρομέων που έχουν πρόσβαση σε ορεινές διαδρομές ή επιθυμούν να αποκτήσουν. Μία δύσκολη απόφαση να αφήσουν πίσω τους ταρτάν και ασφάλτινους δρόμους για να ακολουθήσουν χωμάτινα μονοπάτια.

Μία απόφαση που προϋποθέτει σκληρή και εξειδικευμένη προπόνηση για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια.

Πολλοί αγώνες μάλιστα προσφέρονται για στοίχημα στη Novibet και πολλές ακόμα εταιρίες του διαδικτύου. Οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου σπορ πολλές και τα πρώτα βήματα είναι σημαντικά για τους αθλητές του ορεινού τρεξίματος.

Ποια είναι όμως τα βασικά tips για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το Ορεινό Τρέξιμο;

Σωστή προετοιμασία για τους αγώνες

Οι αρχάριοι ή έστω μεσαίου επιπέδου αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις βασικές αρχές του αθλήματος. Χρειάζεται να ακολουθούν πιστά τις προπονητικές συμβουλές που τους δίνονται από ειδικούς ή πιο έμπειρους συναθλητές τους. Ο σωστός προγραμματισμός είναι το α και το ω της προπόνησης στο ορεινό τρέξιμο. Η βελτίωση της αντοχής και η αύξηση της δύναμης με λάστιχα ή βάρη είναι υψίστης σημασίας στο συγκεκριμένο άθλημα.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί η εκμάθηση της τεχνικής του τρεξίματος και η προσαρμογές σε ανηφόρες και κατηφόρες με έντονες κλίσεις. Η σωστή προετοιμασία των αθλητών ολοκληρώνεται με την αύξηση της αναερόβιας ικανότητας αλλά και την αύξηση του οξυγόνου που προσλαμβάνει ο αθλητής.

Μεθοδικότητα και Σχεδιασμός προπόνησης

Τα αποτελέσματα της σωστής προπόνησης έρχονται με το πέρασμα του χρόνου και φυσικά τη μεθοδικότητα που επιδεικνύετε. Η επαφή με τις ορεινές διαδρομές είναι αναγκαία αλλά πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα και σχεδιασμό. Οι υπόλοιπες προπονήσεις ενδυνάμωσης και της αερόβιας κατάστασης μπορούν να γίνουν και εντός των τειχών της πόλης. Η σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βελτιώνετε συστηματικά τις επιδόσεις σας.

Προπονήσεις σε ανηφόρες και κατηφόρες

Το ορεινό τρέξιμο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και σε αρκετές περιπτώσεις επιφέρει τραυματισμούς στους αθλητές λόγω της φύσης του. Οι ανηφόρες και κατηφόρες σε συνδυασμό με τις ανώμαλες επιφάνειες των μονοπατιών  ταλαιπωρούν έντονα τους μύες των δρομέων. Η κατάρτιση των σωστών προγραμμάτων εκγύμνασης είναι αναγκαία. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του όταν μιλάμε για τόσο επίπονες αθλητικές δραστηριότητες. Οι συμβουλές που θα έδινε ένας έμπειρος αθλητής σε αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν

  • Όρθια στάση του σώματος
  • Μικρός διασκελισμός
  • Καλή συχνότητα
  • Διατήρηση δρομικού στυλ
  • Σταθερή ταχύτητα
  • Προσεκτικά πατήματα στο ανώμαλο έδαφος

Ασκήσεις Ιδιοδεκτικότητας και Ενδυνάμωσης

Η κούραση κατά την άσκηση στο βουνό επιφέρει επιπλέον κούραση στους δρομείς. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα για να αντιπαρέλθουν τις δυσκολίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ασκησιολόγιο είναι πλούσιο και η πρόσβαση μέσω διαδικτύου είναι χαρακτηριστικά εύκολη. Αναγκαίος φυσικά είναι ο σωστός εξοπλισμός για τους αθλητές του ορεινού τρεξίματος. Αντιανεμικά, δοχεία νερού, παπούτσια και πολλά ακόμα αξεσουάρ για κάθε περίσταση πρέπει να βρίσκονται στον σάκο των αθλητών.

Ψυχολογική Υποστήριξη

Η ενασχόληση με το Trail Running δεν είναι μία απλή υπόθεση. Πρέπει να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε στη φύση. Κρύο, βροχές, δύσκολα μονοπάτια και πολλά ακόμα ακραία φαινόμενα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα σας και θα πρέπει να είστε έτοιμοι ψυχολογικά να τα ξεπεράσετε. Ειδικά για τους νέους δρομείς η υποστήριξη αυτού του είδους θεωρείται επιβεβλημένη.

Αυτές είναι λίγες από τις συμβουλές που μπορεί να δεχθεί ένας νέος αθλητής. Το ενδιαφέρον φουντώνει για το συγκεκριμένο σπορ την ώρα που χορηγοί και ομοσπονδία σκύβουν πάνω από το ορεινό τρέξιμο. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ζεστό ή κρύο μπάνιο: Τι πρέπει να προτιμάς μετά από έναν σκληρό αγώνα;

Αποτελεί «κλασικό» debate στους κύκλους των δρομέων: είναι ένα ζεστό ή ένα κρύο μπάνιο έπειτα από μια σκληρή προπόνηση η αγώνα είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποκατάστασης;

Άπαντες συμφωνούν πως αφού γυρίσεις σπίτι μετά από μια μεγάλη διαδρομή που έχει εξαντλήσει το σώμα σου, το να μπεις στην μπανιέρα και να χαλαρώσεις αποτελεί μια σοφή επιλογή.

Ωστόσο, το αν το νερό που θα τρέξει πάνω στο κορμί σου πρέπει να είναι ζεστό ή πρέπει να είναι κρύο αποτελεί ένα δίλλημα που δεν έχει απαντηθεί πειστικά, ενώ τόσο το ζεστό όσο και το κρύο νερό ως μέσο αποκατάστασης, έχουν το καθένα τους δικούς του φανατικούς φίλους.

Τελικά, τι από τα δυο είναι η σωστή επιλογή;

Η Τζο Πάβεϊ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων και κάτοχος μεταλλίων τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κουβαλάει τόση εμπειρία από τη συμμετοχή της σε επαγγελματικούς αγώνες που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η οπτική της γύρω από τέτοιου τύπου ζητήματα.

Πρόσφατα, κλήθηκε να πάρει θέση για το δίλλημα ζεστού ή κρύου μπάνιου και ήταν ξεκάθαρη.

«Καταρχάς, οι φυσιολογικές επιδράσεις των ζεστών μπάνιων διαφέρουν από αυτές των κρύων μπάνιων. Έπειτα από ένα σκληρό και επώδυνο τρέξιμο, στους μύες μας προκαλείται φλεγμονώδης απόκριση, κάτι που οδηγεί σε πόνο και πρήξιμο», τονίζει αρχικά η Πάβεϊ και συνεχίζει: «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα κρύο μπάνιο περιορίζεις αυτή την αντίδραση ανακουφίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία, με τη σειρά τους, μειώνουν την καθυστερημένη εμφάνιση μυϊκού πόνου). Τα κρύα μπάνια λοιπόν είναι λοιπόν η καλύτερη επιλογή αμέσως μετά από ένα σκληρό τρέξιμο».

Σημαίνει αυτό ωστόσο πως τα ζεστά μπάνια είναι αυτόματα άχρηστα για τη φυσική κατάσταση ενός δρομέα; Η Πάβεϊ ξεκαθαρίζει: «Τα ζεστά μπάνια, από την άλλη πλευρά, προωθούν τη ροή του αίματος στους μύες με διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε να συμβαίνει αμέσως μετά την άσκηση. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσει ο οξύς πόνος, το ένα ζεστό μπάνιο είναι χρήσιμο γιατί βοηθάει στην στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση».

Η Πάβεϊ καταλήγει λέγοντας: «Η φλεγμονώδης αντίδραση στους μύες είναι μέρος της διαδικασίας προσαρμογής καθώς βελτιώνει την δύναμη ενός δρομέα. Ίσως λοιπόν, σε στιγμές που η γρήγορη ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας, όπως μετά την τελευταία σκληρή προπόνηση πριν από έναν αγώνα, ένα κρύο μπάνιο να είναι ό,τι πρέπει»

Με άλλα λόγια, όπως σε πολλά ζητήματα έτσι και σε αυτό, δεν υπάρχει μια και μοναδική απόλυτη αλήθεια: το κρύο μπάνιο είναι κατάλληλο για άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση, το ζεστό μπάνιο έχει ευεργετικό ρόλο σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Hercules Mountain Marathon: Οι νικητές της 15ης διοργάνωσης!

Μετά από την επάνοδο σε μια σχετική κανονικότητα, διεξήχθη την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου,  ο 15ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής”, κάτω από ιδανικές συνθήκες και με την αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου της υγειονομικής επιτροπής, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νικητές στον Μαραθώνιο, μετά από δυνατό ανταγωνισμό, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, αναδείχτηκαν, ο Θωμάς Ανδρούτσος , της Mountain Trainning Solution, με χρόνο 5:08:41, ο Ανδρέας Τσιάρας , της ομάδας Baliotis Nature Trail, με χρόνο 5:11:00 και σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση, ο  Άριστείδης Γκιζλής, με χρόνο 5:11:26.

Στις γυναίκες, μετά από εξαιρετική εμφάνιση, 1η αναδείχτηκε η Μαρία Ξανθη, με χρόνο 5:55:29 και ακολούθησαν η Μάρθα Ξηροφώτου , της ομάδας Kasimis Training με χρόνο 7:00:30 και η Αλεξάνδρα Παναγιώτου της Oramique , με χρόνο 7:01:23.

Στη μεσαία διαδρομή, τον Ελλέβορο των 16,2χλμ, για άλλη μια φορά, ο Γιώργος Λουφέκης προπονητής της ομώνυμης ομάδας L-Crew, τερμάτισε πρώτος, με χρόνο 1:41:22. Στη δεύτερη θέση και με διαφορά ενός λεπτού, τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πανταζής του Kourkourikis Trainning Group, με χρόνο 1:42:22 και στην τρίτη θέση, ο Νικόλαος Ελράντυ της ομάδας Dimopoulos Coaching με χρόνο 1:45:48.

Στην κατηγορία των γυναικών στον Ελλέβορο, 1η πέρασε τη γραμμή του τερματισμού η Αναστασία Τζαρού, με χρόνο 2:05:47, ενώ με διαφορά 22 δευτερολέπτων και χρόνο 2:06:09 ήρθε η Μαρία Λουφέκη της ομάδας L- Crew. Η τριάδα, ολοκληρώθηκε με την Παναγιώτα Δημακάκου, τακτική “θαμώνα” της Οίτης,  της ομάδας Mad Goats, με χρόνο 2:09:58

Στη μικρή αλλά όχι εύκολη διαδρομή, των 6,7χλμ και 410μ υψομετρικής, νικητές στους άνδρες αναδείχτηκαν οι Χρήστος Κυριαζάκος της Evo Gym Mykonos με χρόνο 0:40:29, ο Δημήτρης Ρήγας της Kasimis Trainning με χρόνο 0:47:32 και ο Ηλίας Τσιώτας του Συλλόγου Τραχίνα, με χρόνο 0:51:22. Στις γυναίκες, πρώτη ήρθε η Χρυσούλα Βλησαρούλη της VMaxTrainning  με χρόνο 0:52:38, δεύτερη η Αναστασία Παπά, επίσης της VMaxTrainning με χρόνο 0:58:07 και τρίτη η Αριστέα Λάγκαρη με χρόνο 1:00:20

Οι φωτογραφίες της διοργάνωσης, έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες , καλύπτοντας όλες τις διαδρομές.

Ραντεβού λοιπόν, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 για την 16η διοργάνωση,  χωρίς υγειονομικούς  περιορισμούς, για ένα ταξίδι ακόμη, στα μαγικά μονοπάτια της Οίτης!!

Δείτε φωτογραφίες από τη διοργάνωση:

Φάκελος φωτογραφιών εδώ:

https://coutsicos-my.sharepoint.com/personal/hercules_coutsicos_onmicrosoft_com/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fpersonal%2Fhercules%5Fcoutsicos%5Fonmicrosoft%5Fcom%2FDocuments%2F%CE%92ackup%20All%2F%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B1%202021%2F%CE%97%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%202021%2FHercules%202021%20fotos

Με εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend