Δραστηριότητες που δεν καταπονούν το σώμα και κάνουν καλό στην υγεία

Δραστηριότητες που δεν καταπονούν το σώμα και κάνουν καλό στην υγεία

Το τρέξιμο και τα οφέλη του είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των απανταχού επιστημόνων. Κάποιοι είναι φανατικοί υποστηρικτές του, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αποδομήσουν τα πλεονεκτήματά του.

Έχουμε κάποια δεδομένα. Το τρέξιμο στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική άσκηση. Μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα. Μπορεί. Ανάλογα με το τι επιλέγετε να κάνετε. Για παράδειγμα το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ενδέχεται να ταλαιπωρήσει τις αρθρώσεις σας ή το πεπτικό σας σύστημα. Η σωστή προπόνηση, ωστόσο και η διατροφή είναι η λύση.

Από την άλλη το γρήγορο τρέξιμο μικρών αποστάσεων μπορεί να ταλαιπωρήσει τους μύες σας και σίγουρα οι τραυματισμοί παραμονεύουν ακόμα και στα δόντια!

I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard συνιστά πέντε άλλα είδη εκγύμνασης τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη: από την απώλεια βάρους και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος έως την προστασία της καρδιάς και την ενδυνάμωση των οστών.

Τα σχετικά ευρήματα αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση υγείας του Ιατρικής Σχολής του Havrard υπό τον τίτλο «Ξεκινώντας να ασκείστε», η οποία συνιστά μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις για το σώμα σας.

1. Κολύμπι

«Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέλεια γυμναστική», γράφουν οι συντάκτες του ενημερωτικού δελτίου στο οποίο συνοψίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας. Εκτός του ότι ασκείται ο κάθε μυς το σώματος, η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει τους παλμούς, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς, να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την φθορά που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων. Η επαφή με το νερό και ώρα που κάποιος επιπλέει, απαλλάσσει την άσκηση από κάθε μορφής πίεσης, στρες ενώ το κολύμπι είναι ό,τι καλύτερο για άτομα με αρθρίτιδες επειδή δεν σχετίζεται με βάρη. Όταν κολυμπάτε τακτικά και τουλάχιστον για 30 έως 45 λεπτά κάθε φορά, κάνετε αερόβια άσκηση – ένας τύπος προπόνησης που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη, σας φτιάχνει τη διάθεση, μειώνει το επίπεδο του στρες κ.α. με την κατάθλιψη μάχης, να αυξήσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε το άγχος, μεταξύ άλλων ωφελημάτων.

2. Ται Τσι (ή Τάι Τσι Τσουαν)

Είναι μια κινεζική πολεμική τέχνη που συνδυάζει μια σειρά ήπιες κινήσεις (συχνά αποκαλούνται ρέουσες) που συνθέτουν μια μορφή διαλογισμού σε κίνηση. Η άσκηση εκτελείται αργά και με απαλές κινήσεις, απαιτεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή αναπνοή που πρέπει να είναι βαθιά. Από τη στιγμή που όσοι ασκούν το Ται Τσι ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό μπορούν να εκγυμναστούν με αυτόν μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Το Τάι Τσι «είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους επειδή η ισορροπία είναι ένα σημαντικό συστατικό της φυσικής κατάστασης και η ισορροπία είναι κάτι που χάνουμε καθώς γερνάμε» σχολίασε σχετικά ο Lee.

3. Γυμναστική ενδυνάμωσης

Στην πιο βασική της μορφή περιλαμβάνει τη χρήση βάρους. Το βάρος αυτός μπορεί να είναι το ίδιο σας το σώμα, ελεύθερα βάρη (όπως βαράκια), ζώνες με βαρίδια κλπ. Σχετικές έρευνες προτείνουν να κάνετε πολλές επαναλήψεις με ελαφριά βάρη ή το ακριβώς αντίθετο, εάν θέλετε να κάνετε μύες. Μπορείτε επίσης κάνετε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) που συνδυάζει τα καρδιαγγειακά οφέλη πχ της ποδηλασίας ή του τρεξίματος και να έχετε τα ίδια ή παρόμοια αποτελέσματα. Αν σας αρέσει η HIIT, το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε μια με προπόνηση 7 λεπτών. Όποια και να είναι πάντως η προπόνηση που θα επιλέξετε το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσετε.

4.Περπάτημα

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο αλλά το περπάτημα είναι ισχυρό φάρμακο. Αρκετές μελέτες μας έχουν δείξει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά – ακόμη και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό – ωφελεί τον εγκέφαλο και το σώμα. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 88 ετών, το περπάτημα για 30 λεπτά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που η εξασθένηση των συνδέσμων συνδέεται με την απώλεια μνήμης. Επίσης, μια ακόμη μελέτη έδειξε πως το περπάτημα- 30 λεπτά σε διάδρομο για 10 συνεχόμενες μέρες, ήταν «αρκετό για να για να παράγει μια κλινικά σημαντική και στατιστικά σημαντική μείωση της κατάθλιψης». Εάν δεν ασκείτε τακτικά, η σχολή του Harvard συνιστά να ξεκινήσετε με βόλτες των 10-15 λεπτών και φτάσετε κάποια στιγμή να κάνε πεζοπορίας 30- 60 λεπτών.

5. Ασκήσεις Κέκγελ

Αν και έχουν συνδεθεί περισσότερο με τις γυναίκες, είναι σημαντικές και για τους άνδρες, γιατί βοηθούν στην ενδυνάμωση μιας ομάδας μυών που αποκαλούνται μύες του πυελικού εδάφους. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτοί οι μύες – οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό – μπορεί να αρχίσουν να αποδυναμώνουν. Αλλά η διατήρησή της ελαστικότητας τους έχει σημαντικά οφέλη, που αφορούν από την αποτροπή δυσάρεστων ατυχημάτων όπως η διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη έως την απελευθέρωση αερίων. Ο σωστός τρόπος για να κάνετε τις κέγκελς σχετίζεται με την συμπίεση των μυών που θα χρησιμοποιούσατε για να κρατάτε τα ούρα ή τα αέρια του εντέρου, όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης του Harvard. Συνιστούν τη συστολή των μυών για έως τρία δευτερόλεπτα, απελευθέρωση και επανάληψη 10 φορές. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε το σετ τέσσερα έως πέντε φορές την ημέρα.

Διαβάστε ακόμα: Μία ώρα τρέξιμο μπορεί να σας προσθέσει επτά ώρες ζωής!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Τα σημάδια που δείχνουν πως δεν σου ταιριάζει το σπορ που έχεις επιλέξει

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για γυμναστική. Το σώμα αντιδρά και με συγκεκριμένα σημάδια προσπαθεί να σας δείξει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Εσείς πρέπει απλώς να τα διαβάσετε.

Όταν το σώμα σου δεν αντιδρά ενδεχομένως με τον τρόπο που θα ήθελες, τότε μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Αν δώσεις προσοχή στο πώς νιώθεις, ψυχικά και φυσικά, τότε θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να καταλάβει αν αυτή η άσκηση είναι για σένα ή αν πρέπει να δοκιμάσεις κάτι άλλο.

Δεν είναι όλα τα είδη γυμναστικής για όλους και υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει πάντα να λαμβάνεις σοβαρά υπόψιν σου: Το επίπεδο γυμναστικής σου και την υγεία σου..

Μήπως η γυμναστική που κάνεις δεν είναι για σένα; Πως θα το καταλάβεις;

Ακραίοι μυϊκοί πόνοι

Είναι φυσιολογικό να έχεις κάποιον μυϊκό πόνο μετά από μια σκληρή ή καινούργια προπόνηση. Αλλά ο παρατεταμένος πόνος μετά από τρεις μέρες δεν είναι καλό σημάδι. Αν νιώθεις ότι έχεις μια πληγή πάντα, το σώμα μπορεί να σου λέει πως αυτή η άσκηση είναι πολύ έντονη γα σένα τη δεδομένη στιγμή.

Μόνιμη κούραση

Η γυμναστική θα πρέπει γενικά να σου δίνει ενέργεια και όχι να πέφτεις σε λήθαργο ή να νιώθεις υποτονικά. Αν είσαι μονίμως εξαντλημένος, ίσως κάνεις υπερβολική γυμναστική. Προσπάθησε μερικές μέρες να ξεκουράζεσαι, δοκίμασε μια διαφορετική άσκηση και σίγουρα φάε καλά και κοιμήσου καλά ώστε να επιτρέψεις στο σώμα σου να αποκομίσει όλα τα οφέλη της γυμναστικής.

Βαριέσαι

Αν νιώθεις ότι η γυμναστική πια που κάνεις δεν είναι μια πρόκληση για σένα, αν δεν αισθάνεσαι τη διαφορά μέσα σου και στο σώμα σου, τότε μπορεί η συγκεκριμένη γυμναστική να μην είναι πια για σένα. Όταν κάνεις την ίδια προπόνηση, μετά από μερικές εβδομάδες δεν θα είναι πια πρόκληση για το σώμα σου και δεν θα ανταποκρίνεται σε αυτή την άσκηση.

Ζαλίζεσαι

Πονοκέφαλος, ναυτία και ζάλη είναι όλα σημάδια ότι κάτι συμβαίνει με τη γυμναστική που κάνεις. Μπορεί να πιέζεις υπερβολικά τον εαυτό σου για μια άσκηση ή να κάνεις γυμναστική υπό ακραίες συνθήκες. Μια πολύ έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα συμπτώματα. Η αφυδάτωση είναι ο βασικός ένοχος, όπως η λάθος διατροφή και η έλλειψη ύπνου.

Αρρωσταίνεις συχνά

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επινεφριδιακά προβλήματα, χαμηλό σωματικό βάρος και αμηνόρροια. Αντί να βελτιώνεις την απόδοσή σου, προκαλείς βλάβες και εξασθενείς την ικανότητα του σώματος να πετύχει τους στόχους. Άλλες ενδείξεις είναι η αϋπνία, απώλεια όρεξης, ευερεθιστότητα απώλεια ενδιαφέροντος.

Διαβάστε ακόμα: Ποια προπόνηση ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το “κλειδί” για να χάσεις βάρος μετά τα 40

Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash

Η απώλεια κιλών μετά τα 40, είναι σχεδόν πάντα προβληματική. Ο μεταβολισμός δύσκολα λειτουργεί σωστά, το αδυνάτισμα γίνεται συνεχώς δυσκολότερο και η απώλεια βάρους, είναι σχεδόν μηδενική.

Επειδή, η απώλεια βάρους στα 20, είναι πολύ διαφορετική από ότι μετά από 40.

Σύμφωνα με μια μελέτη παρακολούθησης του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 44 ετών, οι άνδρες αύξησαν περίπου το 3,4% του σωματικού τους βάρους σε κάθε 10ετία.

Τι φταίει;

Και για όλα αυτά φταίει η απώλεια μυϊκής μάζας, η οποία δεν έρχεται μόνο λόγω του ότι απλά… περνάνε τα χρόνια, αλλά και γιατί «καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει μεγάλος… ανταγωνισμός για το χρόνο και την ενέργεια σας», όπως λέει ο William Samuel Yancy, MD, διευθυντής του Duke Diet and Fitness Center και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Duke University. «Αυτό μπορεί να καταστήσει δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη προτεραιότητα, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση».

Ξεκινώντας από τα 30, ένας άνδρας μπορεί να χάνει το 3-5% της μυϊκής του μάζας κάθε δεκαετία, αν δεν προσέξει. Το αν δεν προσέξει σημαίνει αν δεν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Γιατί αν κάνει γυμναστική τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τότε δεν θα υποστεί αυτή την απώλεια μυϊκής μάζας.

4O τρόποι για να χάσουν κιλά άτομα άνω των 40 ετών

Το κλειδί

Αλλά γιατί το να διατηρήσει ένας άνδρας τους μύες μας είναι τόσο σημαντικό για το αν θα βάλει επιπλέον βάρος ή όχι; Η απάντηση από τον  Kristin Kirkpatrick, ειδικό για θέματα υγείας στην Cleveland Clinic. «Οσο περισσότερους μύες έχουμε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε». Με το να κάνει κάποιος δύο φορές την εβδομάδα γυμναστική, λοιπόν, μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι γιατί πολύ απλά ο μεταβολισμός του θα τρέχει πιο γρήγορα και αυτό θα τού επιτρέψει να τρώει περισσότερο.

Οσο για τον τύπο της γυμναστικής, όχι δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς μόνο ενδυνάμωση. Βοηθάει και η αερόβια γυμναστική, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενδυνάμωση είναι απαραίτητη.

Η διατροφή

Σε σχέση με τη διατροφή ο Dr. Yancy υποστηρίζει ότι για τους άνδρες, τις περισσότερες φορές λειτουργεί το να κόψουν απλά θερμίδες ή να μικρύνουν το διάστημα του 24ωρου κατά τη διάρκεια του οποίου τρώνε, στις 8 με 10 ώρες. Δηλαδή να τρώνε μόνο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 10 το βράδυ. ‘Η να τρώνε μεταξύ 10 το πρωί και 8 το βράδυ. Ακόμη και να μην τηρήσει κάποιος αυτό το διάστημα κατά το οποίο μπορεί να τρώει αλλά πει ότι μετά τις 6 το απόγευμα αυστηρά δεν τρώω τίποτα, μπορεί να τον βοηθήσει να χάσει κιλά.

Αν κάποιος προτιμάει ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής θα πρέπει πριν να σιγουρευτεί ότι συμβαδίζει με το δικό του τρόπο ζωής, ο οποίος για τους περισσότερους άνω των 40 είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Μην επιλέγετε μόνο ό,τι δούλεψε σε έναν φίλο αλλά αυτό που είναι πιθανό να λειτουργήσει με βάση το δικό σας πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στο σώμα και πως πρέπει να γυμνάζεστε μετά τα 40

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News