Τι ακριβώς δείχνει το τεστ κοπώσεως;

Το τεστ κοπώσεως είναι η συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση της καρδιάς σε οθόνη κατά τη διάρκεια άσκησης όσο και μετά το τέλος της.

Καταγράφεται ακόμα, η αρτηριακή πίεση, η καρδιακή συχνότητα και τυχόν καρδιακά συμπτώματα σας  (στηθάγχη, ταχυπαλμία, δύσπνοια, μουδιάσματα στα χέρια και ζάλη).

Η εξέταση αυτή συνήθως καθορίζει αν ο ασθενής εκδηλώνει συμπτώματα στεφανιαίας νόσου, ή αν ο γιατρός θέλει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής. Δεν συνιστάται ως γενική εξέταση ελέγχου, ή για ασθενείς χωρίς συμπτώματα, παρά μόνο για όσους ασκούν επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως οι πιλότοι αεροπλάνων.

Το τεστ κόπωσης δείχνει αν η καρδιά λαμβάνει επαρκείς ποσότητες αίματος και οξυγόνου κατά τη μέγιστη προσπάθεια.

Πριν το τεστ

Δεν πρέπει να καταναλώσετε καφεΐνη για 3 ώρες πριν από την εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και ορισμένων αναλγητικών. Δεν πρέπει επίσης να καταναλώσετε φαγητό, ποτό ή να καπνίσετε για τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν την εξέταση.

Γι’ αυτή την εξέταση, γιατρός τοποθετεί ηλεκτρόδια στο στήθος του εξεταζόμενου και στην πλάτη του. Ο ασθενής περπατά πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο. Γενικά, αρχίζει να περπατά σε μια μικρή ανηφόρα με αργό βήμα. Αν πάθατε έμφραγμα πρόσφατα, ή αν έχετε σωματικούς περιορισμούς, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε μικρότερη προσπάθεια.

Έπειτα από μερικά λεπτά, ο γιατρός θα εξετάσει το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και την αρτηριακή σας πίεση. Αν όλα πάνε καλά και νιώθετε έτοιμοι, αυξάνεται η ταχύτητα και η κλίση του κυλιόμενου διαδρόμου μέχρι που ο ασθενής να χρειαστεί να σταματήσει λόγω δύσπνοιας, ιλίγγου ή άλλης ενόχλησης.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να σταματήσει την εξέταση αν πέσει η αρτηριακή πίεση του ασθενή ή αν το ηλεκτροκαρδιογράφημα παρουσιάζει ανωμαλίες.

Αν ο ασθενής δεν είναι συνηθισμένος στην έντονη σωματική προσπάθεια, ή έπαθε έμφραγμα πρόσφατα, ο γιατρός θα μπορούσε να σταματήσει την εξέταση έπειτα από μια καθορισμένη περίοδο ή όταν επιτευχθεί μια ορισμένη καρδιακή συχνότητα.

Αν και ένας ιδανικός χρόνος για την ολοκλήρωση της εξέτασης είναι 12 λεπτά, η εξέταση είναι ικανοποιητική όταν ο εξεταζόμενος έχει συμπληρώσει 9 λεπτά χωρίς συμπτώματα και χωρίς παθολογικά ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Όταν τελειώσει η άσκηση, ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα κοντινό κρεβάτι, ενώ το ηλεκτροκαρδιογράφημα συνεχίζει να καταγράφει δεδομένα. Συχνά, οι πληροφορίες που συλλέγονται στη διάρκεια της ανάκαμψης είναι οι πιο αποκαλυπτικές.

Έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι το τεστ κόπωσης μπορεί να είναι επικίνδυνο για έναν ασθενή με στεφανιαία νόσο, ακόμα και να προκαλέσει έμφραγμα. Ωστόσο, αν και οι ασθενείς οδηγούνται στα όριά τους, η εξέταση είναι εξαιρετικά ασφαλής αν τους εξετάσουν από πριν οι γιατροί για να βεβαιωθούν ότι είναι αρκετά υγιείς για να την κάνουν.

Σπάνια εμφανίζονται μοιραίες επιπλοκές

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στη διάρκεια της εξέτασης είναι ελάχιστος, με πιθανότητες 1-3 στις 10.000. Αν το περπάτημα πάνω στον κυλιόμενο διάδρομο προκαλέσει συμπτώματα όπως ενόχληση στο θώρακα, δύσπνοια ή ιλίγγους, και αν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, η εξέταση δείχνει τη σταθερή ύπαρξη στεφανιαίας νόσου.

Η εξέταση θεωρείται ότι δίνει αρνητικό αποτέλεσμα αν ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει μια φυσιολογική ποσότητα άσκησης χωρίς συμπτώματα ή αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ωστόσο πολλά άτομα εκδηλώνουν ενοχλήσεις στο θώρακα, αλλά χωρίς αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, και το αντίστροφο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το τεστ κόπωσης δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα και το αποτέλεσμα θεωρείται ότι υποδηλώνει την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, χωρίς όμως να είναι καθοριστικό. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς με στεφανιαία νόσο δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ισχαιμίας στη διάρκεια της εξέτασης, επειδή άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, δεν τους επιτρέπουν να περπατήσουν για αρκετό χρόνο ή τόσο γρήγορα ώστε να πιεστεί η καρδιά.

Επίσης, το τεστ κόπωσης είναι ίσως λιγότερο ακριβές για τις γυναίκες. Κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από ένα φαρμακολογικό τεστ κόπωσης, το οποίο πιέζει την καρδιά μέσω χορήγησης φαρμάκων και όχι σωματικής προσπάθειας. Στις γυναίκες, είναι πιθανόν ο μαστικός ιστός να κρατά τα ηλεκτρόδια πιο μακριά από την καρδιά, αλλοιώνοντας τα ευρήματα και δυσκολεύοντας την ερμηνεία τους.

Τέλος, υπάρχει περίπτωση ασθενή με αρνητικό τεστ κόπωσης, ο οποίος έπαθε έμφραγμα μια εβδομάδα μετά, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο να συμβεί.

Μερικές φορές, ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει μια ψευδή ασφάλεια σε κάποιον που δεν μπορεί να ασκηθεί αρκετά ώστε να προκληθεί ισχαιμία στη διάρκεια του τεστ. Σε άλλες περί πτώσεις, ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακριβές, αλλά ακόμα κι έτσι μπορεί να προκληθεί έμφραγμα. Για παράδειγμα, μια αρτηριοσκληρωτική πλάκα θα μπορούσε να μην είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει σημαντική απόφραξη σε μια στεφανιαία αρτηρία στη διάρκεια της εξέτασης, αλλά στη συνέχεια να σπάσει ξαφνικά και να ευνοήσει το σχηματισμό ενός θρόμβου που φράζει τη ροή του αίματος.

Τα τεστ κόπωσης, όπως όλες οι εξετάσεις, δεν είναι αλάθητα. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή, ένα πυρηνικό τεστ κόπωσης μπορεί να διευκρινίσει τη διάγνωση και την κατάσταση κινδύνου του ασθενή.

Διαβάστε επίσης: Καρδιακή λειτουργία και τρέξιμο: Ένα λεπτό ζήτημα για κάθε δρομέα

Previous ArticleNext Article

Αθηναίοι Δρομείς: Πολιτιστικός περίπατος στις 11/07

Οι ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ στον 5ο Ημιμαραθώνιο Βόλου

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ» θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 11/7/2020 το απόγευμα, Πολιτιστικό Περίπατο για τα μέλη και τους φίλους του, σε τμήμα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Η ομάδα των συμμετεχόντων θα περιδιαβεί σε μνημεία και χώρους πολιτισμού, που αφορούν διάφορες ιστορικές περιόδους της πόλης μας.

Σημείο συνάντησης θα είναι ο σταθμός Μετρό Ακρόπολη στις 18.45. .    ΧΑΡΤΗΣ

Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από την απέναντι οδό Βύρωνος με πρώτο σημείο ενδιαφέροντος το μνημείο του Λυσικράτη. Κατόπιν, θα επιστρέψουμε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα κινηθούμε προς το Ηρώδειο και θα κάνουμε στάση έξω απ’ αυτό. Θα συνεχίσουμε στη Δ. Αρεοπαγίτου και η επόμενη στάση θα είναι στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Θα προχωρήσουμε πίσω από τον Ι. Ναό προς τον χώρο της Πνύκας όπου θα είναι η κύρια στάση μας. Θα γυρίσουμε κατόπιν από την μεριά του Εθνικού Αστεροσκοπίου στη Δ. Αρεοπαγίτου και θα κατευθυνθούμε στο Θησείο. Στις στάσεις του περιπάτου, μέλη της Πολιτιστικής ομάδας του συλλόγου, θα ενημερώνουν την παρέα μας, για ενδιαφέροντα ιστορικά δεδομένα, που αφορούν στις επισκεπτόμενες τοποθεσίες, Για τον σκοπό αυτό επίσης, θα διανεμηθεί και φυλλάδιο με σχετικές πληροφορίες.

Μετά απ’ αυτό τον περίπατο, θα προχωρήσουμε με κατεύθυνση την περιοχή του Ψυρρή, στο εστιατόριο (και πολυχώρο τέχνης) «Art Εδέμ» για βραδυνό γεύμα. http://artedem.gr/ Αριστοφάνους 13 ΧΑΡΤΗΣ

Για συμμετοχές παρακαλούμε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά: [email protected] και τηλεφωνικά στον κ. Γεώργιο Βλάσση 6932339726 μέχρι τις 9-7-2019.

Για την συμμετοχή σας θα πρέπει να δηλώσετε τα παρακάτω στοιχεία:

Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail, αριθμός ατόμων.

Παρακαλείσθε επίσης να μας δηλώσετε, αν η συμμετοχή σας θα συμπεριλαμβάνει και το βραδινό γεύμα στο «Art Εδέμ», ώστε να μεριμνήσουμε για την απαραίτητη κράτηση θέσεων σε αυτό.

Ελάτε να περάσουμε ένα ευχάριστο απόγευμα περιδιαβαίνοντας σε χώρους και τοποθεσίες, που συνδέθηκαν με την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας.

Η Πολιτιστική Ομάδα του συλλόγου Αθηναίοι Δρομείς.

Ιδρώνεις πολύ και εύκολα; Τι πρέπει να κάνεις…

Υπεριδρωσία είναι η αφύσικα υπερβολική και ενοχλητική εφίδρωση κατά τη διάρκεια άσκησης και σε ζεστό καιρό. Τα συμπτώματα είναι ο υπερβολικός και ενοχλητικός ιδρώτας στο πρόσωπο, στις μασχάλες, στις παλάμες και στις πατούσες που προκαλείται από νευρικότητα, ανησυχία ή στρες.

Στο δέρμα σας έχετε δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων, τους αποκρινείς και τους εξωκρινείς. Οι αποκρινείς υπάρχουν στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος σας και παροχετεύονται κατευθείαν στην επιφάνεια του δέρματος σας. Οι εξωκρινείς βρίσκονται μαζί με τους θύλακες των τριχών στο κεφάλι, κάτω από τις μασχάλες, στις θηλές και στα γεννητικά σας όργανα.

Έχετε από 2 μέχρι και 5 εκατομμύρια αποκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν η θερμοκρασία του σώματος σας ανεβαίνει, το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα διεγείρει αυτούς τους αδένες, ώστε να εκκρίνουν υγρό στην επιφάνεια του δέρματος σας που δροσίζει το σώμα σας με την εξάτμιση. Το υγρό αυτό (ιδρώτας) αποτελείται από νερό, αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και ίχνη άλλων ηλεκτρολυτών, των ουσιών που συμβάλλουν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα σας.

Οι εξωκρινείς αδένες αφετέρου εκκρίνουν ένα λιπαρό ιδρώτα κατευθείαν στα σωληνάρια του αδένα. Όταν βρίσκεστε σε συναισθηματικό στρες, τα τοιχώματα του σωληνάριου συστέλλονται και ο ιδρώτας βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, όπου τα βακτήρια αρχίζουν να τον διασπούν. Συχνά η βακτηριακή διάσπαση του ιδρώτα των εξωκρινών αδένων είναι εκείνη που προκαλεί την έντονη οσμή.

Αιτίες

Μερικοί άνθρωποι απλά ιδρώνουν πολύ εύκολα χωρίς εμφανή αιτία. Όμως ορισμένοι παράγοντες σας κάνουν να ιδρώνετε υπερβολικά, όπως είναι:

• Ορισμένα φαγητά και ποτά, όπως η καφεΐνη, το οινόπνευμα και οι πικάντικες τροφές.
• Ορισμένα φάρμακα, όπως μερικά αντιψυχωσικά, η μορφίνη, ορισμένα παυσίπονα και η υπερβολική δόση θυροξίνης, της ορμόνης του θυρεοειδή.
• Πυρετός.
• Εμμηνόπαυση.
• Χαμηλό ζάχαρο αίματος (υπογλυκαιμία).
• Υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).
• Καρδιακή προσβολή.
• Φυματίωση.
• Ελονοσία.

Επιπλοκές

Οι συνηθισμένες δερματικές επιπλοκές που σχετίζονται με την υπερβολική εφίδρωση είναι:
• Μυκητιασικές λοιμώξεις νυχιών.
• Πόδι του αθλητή και εξάνθημα επιδέσμου.
• Βακτηριακές λοιμώξεις και θηλώματα.

Διάγνωση

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν αρχίσετε ξαφνικά να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο χωρίς εμφανή αιτία. Λοιμώξεις, παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, εμμηνόπαυση και ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα, μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστη εφίδρωση.

Ο κρύος ιδρώτας είναι συνήθως αντίδραση του σώματος σε σοβαρή νόσο, ανησυχία ή έντονο πόνο. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα, αν έχετε κρύο ιδρώτα με σημεία ζαλάδας ή πόνο στο στομάχι ή στο στήθος. Μιλήστε επίσης με το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε αλλαγή στην οσμή του σώματος σας. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων. Μια οσμή σαν φρούτο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, ενώ η οσμή αμμωνίας μπορεί να είναι ένδειξη ηπατικής νόσου.

Επίσης, μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο οσμής ψαριού (τριμεθυλαμινουρία) προκαλεί οσμή σαν σάπιο ψάρι. Οι άνθρωποι με το σύνδρομο αυτό έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο που εμποδίζει το μεταβολισμό της τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑ) -ένα φυσικό παράγωγο της πέψης τροφών, όπως τα ψάρια της θάλασσας, τα αυγά και το συκώτι.

Θεραπεία

Για μερικούς ανθρώπους που ιδρώνουν υπερβολικά και εύκολα μπορεί απλά να αρκεί η χρήση ανθιδρωτικών του εμπορίου στα χέρια, στα πόδια και κάτω από τις μασχάλες.

Τα ανθιδρωτικά δρουν εμποδίζοντας τη λειτουργία των ιδρωτοποιών πόρων με άλατα αργίλιου, περιορίζοντας έτσι την ποσότητα ιδρώτα που φτάνει στο δέρμα σας. Τα αποσμητικά, που μπορεί να εξαφανίσουν την οσμή όχι όμως και τον ιδρώτα, κάνουν το δέρμα σας όξινο, άρα λιγότερο ελκυστικό στα βακτήρια. Αν και μπορεί να έχετε ακούσει ότι τα ανθιδρωτικά σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτής της σχέσης.

Η συνεχής χρήση ανθιδρωτικών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής, ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό στο δέρμα. Στην πραγματικότητα τα ανθιδρωτικά είναι τα καλλυντικά που σχετίζονται περισσότερο με τον ερεθισμό του δέρματος.

Αν τα προϊόντα του εμπορίου δεν είναι αρκετά ισχυρά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ανθιδρωτικά που χορηγούνται με συνταγή. Για πιο σοβαρές διαταραχές εφίδρωσης ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλες θεραπείες, οι οποίες είναι:

Ιοντοφόρεση. Η ιοντοφόρεση είναι μια θεραπεία με την οποία ο δερματολόγος σας χρησιμοποιώντας μια συσκευή με μπαταρία διοχετεύει χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα στην προσβεβλημένη περιοχή. Το όργανο διοχετεύει στο δέρμα τα ιόντα που εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων. Η ιοντοφόρεση είναι ανώδυνη, εντελώς ασφαλής και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τα τοπικά ανθιδρωτικά.

Ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης. Η τοξίνη της αλλαντίασης είναι το ίδιο προϊόν που βοηθάει να λειανθούν οι ρυτίδες του προσώπου παραλύοντας ορισμένους μυς. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι ενέσεις τοξίνης της αλλαντίασης (Botox) είναι αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας της βαριάς υπεριδρωσίας. To Botox παρεμποδίζει τις νευρικές ώσεις που ελέγχ,ουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και χρησιμοποιείται κυρίως κάτω από τις μασχάλες.

Απαιτείται όμως προσεκτική χρήση, επειδή σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει μυϊκή ατροφία. Η θεραπεία αυτή δεν είναι πανάκια. Μπορεί να χρειαστούν πολλές ενέσεις, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να είναι επώδυνη και τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο 4 μήνες περίπου.

Εγχείρηση. Σε σπάνιες περιπτώσεις μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η εγχείρηση. Αν έχετε υπερβολική εφίδρωση μόνο στις μασχάλες σας, μπορεί να βοηθήσει η αφαίρεση των εκεί ιδρωτοποιών αδένων. Αυτό μπορεί να γίνει με εγχείρηση ή με λιποαναρρόφηση.

Αν η υπερβολική εφίδρωση συμβαίνει στα χέρια σας, μια πιθανή θεραπεία είναι η διατομή των νεύρων που μεταφέρουν σήματα από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στους ιδρωτοποιούς αδένες. Η εγχείρηση που γενικά απαιτεί μία ημέρα νοσηλεία στο νοσοκομείο δεν εμποδίζει τον ιδρώτα στις μασχάλες, στα πόδια ή στο σώμα, αλλά μπορεί να σταματήσει μόνιμα τον ιδρώτα των χεριών. Ως παρενέργεια της εγχείρησης μπορεί να παρουσιαστεί εφίδρωση σε άλλα μέρη του σώματος σας.

Προσωπική αντιμετώπιση

Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας, για να περιορίσετε την εφίδρωση και την κακοσμία. Οι παρακάτω ιδέες μπορεί να βοηθήσουν:

Καθημερινό μπάνιο. Βοηθάει να ελέγχετε τον αριθμό των βακτηρίων στο δέρμα σας.
Σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο. Οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Χρησιμοποιείτε σκόνη του εμπορίου για τα πόδια, που απορροφά τον ιδρώτα.
Βάζετε ανθιδρωτικά το βράδυ. Την ώρα του ύπνου βάλτε ανθιδρωτικά στις ιδρωμένες παλάμες και πατούσες. Δοκιμάστε ανθιδρωτικά χωρίς άρωμα.

Πως θα αντιμετωπίσετε την κακοσμία των ποδιών

Διαλέγετε παπούτσια και κάλτσες από φυσικά υλικά. Τα παπούτσια από φυσικά υλικά, όπως το δέρμα, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του ιδρώματος των ποδιών επιτρέποντας τους να αναπνέουν. Επιπλέον, να φοράτε τις σωστές κάλτσες. Οι βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες βοηθούν να διατηρηθούν τα πόδια σας στεγνά, επειδή απορροφούν την υγρασία. Όταν ασκείστε, καλό είναι να φοράτε απορροφητικές αθλητικές κάλτσες.

Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Αλλάζετε κάλτσες ή καλσόν μία ή δύο φορές την ημέρα στεγνώνοντας καλά τα πόδια σας κάθε φορά. Οι γυναίκες μπορούν να δοκιμάσουν τα καλσόν με βαμβακερές σόλες.
Εναλλάσσετε τα παπούτσια σας. Τα παπούτσια δε στεγνώνουν τελείως σε μία νύχτα- γι’ αυτό, αν τα πόδια σας ιδρώνουν, προσπαθήστε να μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι δύο συνεχόμενες ημέρες.
Αερίζετε τα πόδια σας. Περπατάτε ξυπόλητοι, όταν μπορείτε, ή τουλάχιστον βγάζετε τα παπούτσια σας κάπου-κάπου.

Διαλέγετε ρούχα από φυσικές ίνες. Φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι, που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Όταν ασκείστε, να προτιμάτε υφάσματα υψηλής τεχνολογίας που απορροφούν την υγρασία από το δέρμα σας.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης. Σκεφθείτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή βιοανάδραση. Μπορεί να σας βοηθήσουν να μάθετε να ελέγχετε το στρες που μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό ιδρώτα.

Διαβάστε επίσης: Τι θα λέγατε αν ο ιδρώτας σας θα μπορούσε να σας πει άμεσα πόσο υγιείς είστε;

x
Send this to a friend