Τα ανεκτίμητα οφέλη του βραδινού τρεξίματος

Το τρέξιμο την νύχτα μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή αφού εξαιτίας του το σώμα σας μπορεί να προστατευτεί από μακροχρόνιους τραυματισμούς. Αρκεί πάντα να καταφέρετε να περάσετε τις πρώτες εβδομάδες αλώβητοι.

Αυτό ισχυρίζεται ο κορυφαίος οστεοπαθητικός Βρετανός Στίβεν Μακίντε, ο οποίος τονίζει πως αν και το να τρέχεις το βράδυ έχει τους κινδύνους του και συχνά οδηγεί σε βραχυπρόθεσμους πόνους, σε ένα βάθος χρόνου μπορεί να είναι πραγματικά επωφελές. Όπως εξηγεί ο Μακίντε, κατά την πρώτη βραδινή προπόνηση, οι δρομείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τις μικρές αλλαγές στο βάδισμα που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς.

«Το τρέξιμο τη νύχτα έχει ορισμένες δυσκολίες. Δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί που προκύπτουν εξαιτίας του σκοταδιού αλλά και εκείνοι που προκύπτουν από τις μικρές αλλαγές στο βάδισμα. Ένας δρομέας ρυθμίζει υποσυνείδητα το βήμα του ανάλογα με την όρασή του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταπονήσεις και πόνο.  Αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει διότι υπάρχει και ένας αντίλογος που λέει ότι το τρέξιμο στο σκοτάδι θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελές. καθώς σας βοηθάει να βελτιώσετε τη δύναμη και τη σταθερότητά σας μακροπρόθεσμα», τονίζει ο Μακίντε.

Το τρέξιμο αναζωογονεί την καρδιά μέσα σε έξι μήνες!

Όλα οφείλονται σε ένα αισθητήριο σύστημα του οργανισμού που ωθεί το σώμα να είναι σε θέση να μεταβάλλει τη μυϊκή σύσπαση ως απάντηση στο καινούριο περιβάλλον κίνησης.

Ο Μακίντε εξηγεί: «Έχετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους να εισάγετε αισθητηριακές πληροφορίες στο σώμα σας ενώ τρέχετε, κάτι που είναι σημαντικό για τη λήψη αποφάσεων κατά το τρέξιμο. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι μέσα από τα μάτια σας. Όταν τρέχετε τη νύχτα και η όρασή σας δεν βρίσκεται στο βέλτιστο επίπεδο λόγω σκοταδιού, αυτό περιορίζει τις αισθητηριακές πληροφορίες που λαμβάνετε και έτσι, οι άλλες αισθήσεις σας πρέπει να εργαστούν περισσότερο για να αντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση ορισμένων από αυτές».

Για να καταλήξει: «Έτσι, μακροπρόθεσμα, εφόσον δεν τραυματιστείτε αρχικά όταν τρέχετε στο σκοτάδι, ο εγκέφαλός σας θα προσαρμοστεί στην έλλειψη φωτός και αυτό θα σας κάνει να τρέχετε πιο αποτελεσματικά συνολικά».

Κοιμάστε σαν… πουλάκι

Υπάρχουν όμως και άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία όταν πρόκειται για τρέξιμο τη νύχτα. Μια πρόσφατη μελέτη του ερευνητή ύπνου του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα, Σον Γιάνγκστεντ διαπίστωσε ότι το τρέξιμο το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στην διαμόρφωση του υγιούς ύπνου.

«Οι αθλητές υψηλού επιπέδου, που μπορεί να προπονούνται για ένα συγκεκριμένο γεγονός, έχουν προβλήματα με τον ύπνο όταν ταξιδεύουν και βρίσκονται υπό το άγχος. Ένας κοινός μύθος λοιπόν λέει πως ότι η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται τη νύχτα. Υπάρχει ωστόσο περίπου ένα μόλις 10% ανθρώπων για τους οποίους η άσκηση τη νύχτα διαταράσσει τον ύπνο, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, η νυχτερινή άσκηση, ακόμα κι αν τελειώσει λίγες ώρες πριν τον ύπνο, θα βοηθήσει στον ύπνο», τονίζει ο Γιάνγκστεντ.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Με επιτυχία έγιναν οι αγώνες Run Greece σε Γιάννενα και Ρόδο

Γιάννενα και Ρόδος γιόρτασαν σήμερα με τη διεξαγωγή των αγώνων Run Greece. Δύο πόλεις που έχουν αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση κι έχουν δείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τις διοργανώσεις στίβου.

Στα Γιάννενα δύο νέοι αθλητές των μεσαίων αποστάσεων κατέκτησαν την πρώτη θέση στα 5χλμ. Ο Νέστορας Κολλιός στους Άνδρες διένυσε την απόσταση σε 16.26 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Γεωργίου με 16.38 και Γιώργος Τασιούλας με 16.56. Η Έφη Φλώρου ήταν νικήτρια στις γυναίκες με 19.03 και ακολούθησαν οι Αποστολία Τσιτσάκη με 19.43 και Χρύσα Ανδρούτσου με 19.57.

Στα 10χλ. νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης με 33.41 και ακολούθησαν οι Αλέξανδρος Τσουμάκας με 34.20 και Βασίλης Τσιρώνης με 35.03. Στις γυναίκες πρώτη πέρασε τη γραμμή τερματισμού η Ερμιόνη Χασκή με 45.00, δεύτερη ήταν η Άννα – Αλκμήνη Αποστολοπούλου με 47.58 και τρίτη η Αγγελική Μαντραβέλη με 48.14.

Στην Ρόδο ο 22χρονος Γιάννης Μπόνερ τερμάτισε πρώτος στα 5χλμ. με 15.59 και άφησε πίσω του τους Θανάση Μπούρο (17.12) και τον έφηβο Ανδρέας Έλληνα (17.42). Στις γυναίκες η Παναγιώτα Καρπαθάκη ήταν νικήτρια με 23.58 και ακολούθησαν οι Δικαία Αθανασάκη (24.32) και Μαρία- Νεφέλη Μιχαλού (25.21).

Στα 10χλμ. Ανδρών ο Μιχάλης Χατζηιωάννου ήταν νικητής με 35.29 και ακολούθησαν οι Στέφανος Λεβέντης (36.23) και Τσαμπίκος Στατής (37.25). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Κωνσταντίνα Κανέλλη ήταν νικήτρια με 48.34, μπροστά από τις Χρυσαφίνα Κοζά (49.40) και Ειρήνη Βογιατζή (51.09).

Στα Ιωάννινα βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Κεντέρης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών που μετείχαν στην διοργάνωση

Με τις διοργανώσεις της Ρόδου και των Ιωαννίνων ολοκληρώθηκαν οι αγώνες της σειράς Run Greece, τους οποίους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με μεγάλο χορηγό την ERGO. Η ομοσπονδία τηρώντας τα εγκεκριμένα από την πολιτεία υγειονομικά πρωτόκολλα κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στη διεξαγωγή αγώνων σε δημόσιο δρόμο και να δώσει την ευκαιρία σε αθλητές και δρομείς να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους συνήθεια. Το επόμενο διάστημα – και αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- αναμένεται να ανακοινωθούν ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων της Καστοριάς και της Λάρισας, που αναβλήθηκαν λόγω του της έξαρσης του ιού covid- 19.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές για τον Αυθεντικό

Νέο βίντεο για τον ΑΜΑ 2018 από τον ΣΕΓΑΣ

Ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για να ολοκληρωθεί το «παζλ» των συμμετοχών για όλους τους αγώνες (42χλμ στην αυθεντική διαδρομή, και αγώνες 5 & 10χλμ) του Αυθεντικού Μαραθωνίου 2021.

Η επίσημη περίοδος εγγραφών ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, οπότε και το σύστημα εγγραφών θα κλείσει αυτόματα.

Ο Αυθεντικός επιστρέφει.. Προλάβετε και εξασφαλίστε την θέση σας στην γραμμή εκκίνησης στις 13-14 Νοεμβρίου.

Δείτε πως ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend