Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι γυναίκες και οι άνδρες είναι βιολογικά διαφορετικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά κατώτερες.

Οι γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το σώμα τους είναι ανεπαρκές για διάφορους βιολογικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της μορφολογίας του σώματος, της δομής του και του μεγέθους του.

Αυτή η πεποίθηση -ότι το σώμα μιας γυναίκας δεν μπορεί να υποστηρίξει αναβαθμισμένες ασκήσεις- είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και κρατά πίσω τις γυναίκες δρομείς.

Αυτά τα αρνητικά μηνυμάτα σχετικά με το σώμα μιας γυναίκας δρομέα μπορεί να είναι καταστροφικός για την απόδοσή της. Υπονοεί ότι υπάρχει κάτι «λάθος» με το σώμα της και ότι υπάρχει ο μόνιμος κίνδυνος πόνου και τραυματισμού.

Αυτή η λάθος αντίληψη πρέπει να διορθωθεί και εδώ ακολουθούν τρεις μύθοι που οι γυναίκες δρομείς ακούνε πολύ συχνά για το σώμα και πρέπει να διαψευστούν.

Μύθος #1
Το πλάτος του ισχίου προκαλεί πόνο στο γόνατο

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να έχουν μια μεγαλύτερα ισχύα από τους άνδρες. Αλλά αν εξετάσουμε προσεκτικά τις διαρθρωτικές διαφορές στην ανατομία των οστών, αποδεικνύεται ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.

Η μακροχρόνια πεποίθηση είναι ότι οι μεγάλοι γοφοί οδηγούν σε μεγαλύτερη γωνία της λεκάνης σε σχέση με το γόνατο. Λέγεται ότι αυτή η μεγαλύτερη γωνία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πόνους στο γόνατο στις γυναίκες δρομείς.

Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη με δύο τρόπους. Πρώτον, οι γωνίες αυτές έχουν αποδειχθεί παρόμοιες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παρόμοιων κιλών. Δεύτερον, η έρευνα κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι γωνίες αυτές δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τραυματισμό στους δρομείς.

Αν μια γυναίκα πονάει στα γόνατα εξαιτίας των προπονήσεών της, αυτό δεν οφείλεται ούτε στο φύλο της, ούτε πολύ περισσότερο στους γοφούς της.

Μύθος #2
Οι γυναίκες έχουν μεγάλους τετρακέφαλους και αυτό τους προκαλεί πόνους στα γόνατα

Άλλος ένας μύθος θέλει τις γυναίκες να έχουν «από τη φύση τους» μεγάλους και πλαδαρούς τετρακέφαλους που είναι δύσκολο να σφίξουν, κάτι που μέσα από την προπόνηση οδηγεί τελικά σε πόνους στο γόνατο.

Πρόκειται για μια φήμη που αποτελεί προέκταση του πρώτου μύθου καθώς βασίζεται στην πεποίθηση πως τα πλατιά ισχία οδηγούν αυτόματα στην αδυναμία να γυμναστεί όπως πρέπει ο τετρακέφαλος. Φυσικά, η διάψευση του πρώτου μύθου οδηγεί και στην ταυτόχρονη διάψευση του δεύτερου σαν ντόμινο.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι, αποφεύγοντας τη γυμναστική των τετρακέφαλων μυών σας, διαιωνίζετε τις δυσκολίες σας με το τρέξιμο. Συνεπώς, μια γυναίκα (αλλά και ένας άνδρας…) πρέπει να γυμνάζει τους τετρακέφαλους αν δεν θέλει να έχει θέματα στο γόνατο.

Photo by Seth Macey on Unsplash

Μύθος #3
Μια γυναίκα που έχει γεννήσει έχει ασταθείς αρθρώσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα της γέννας είναι μια σημαντική φυσική και βιολογική διαφορά των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι ο μύθος ότι η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες δρομείς σε κίνδυνο λόγω των ορμονικών και βιολογικών αλλαγών στο σώμα τους.

Το δώρο της γέννας και της φροντίδας ενός μωρού δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δρομέας είναι καταδικασμένη σε πόνο και τραυματισμούς. Αντίθετα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ανταγωνιστικών γυναικών δρομέων, υπάρχουν ελάχιστες επίπτωσεις λόγω της γέννας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Μαλίντι Ελμόρ που έκανε χρόνο 2:32 στο ντεμπούτο της στον Μαραθώνιο του και τερμάτισε έβδομη, μόλις επτά μήνες μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προκαλούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χαλαγίνη και αυτό είναι μια κανονική, ακίνδυνη διαδικασία. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές στη διάθεση και την αυτοπεποίηση μιας γυναίκας και κατ’ επέκταση επιβλαβής για την αντίληψή της αναφορικά με τον εαυτό της και την φυσική κατάστασή της.

Όμως αυτές οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται με διακοπή του τρεξίματος για τις γυναίκες, αυτό είναι ανόητο. Όπως και με τους δύο πρώτους μύθους παραπάνω, η ιδέα ότι η γέννα προκαλεί ευθραυστότητα μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Καλό είναι να διαψεύδονται γιατί είναι πλήρως αβάσιμοι.

Διαβάστε ακόμα: Οι γυναίκες έχουν καλύτερο ρυθμό στο τρέξιμο αντοχής από τους άντρες

Previous ArticleNext Article

ΓΓΑ: Δεν υπάρχει αγωνιστικό πρωτόκολλο για αγώνες δρόμου, ούτε και δίνεται άδεια για τη διεξαγωγή τους 

Poikilo Rocky Mountain 2019

Επιστολή προς την Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ απέστειλε ο «ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σχετικά με την διεξαγωγή της διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος «Poikilo Rocky Mountain».

Η διοργάνωση με τρεις διαδρομές (22.5km, 8Km, 4km) ήταν προγραμματισμένη για τις  29 Μαρτίου 2020 στο Ποικίλο Όρος με εκκίνηση από την Πετρούπολη. Πειθαρχώντας στις οδηγίες της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19 οδηγηθήκαμε στην αναβολή του.

Ως σύλλογος πήραμε την πρωτοβουλία και με την επιστολή μας ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το  Πρωτόκολλο Υγείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να πραγματοποιήσουμε μέχρι τα μέσα Ιουλίου μια ασφαλή και σύμφωνη με τις επιστημονικές οδηγίες διοργάνωση.

Άμεσα λάβαμε από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ την ακόλουθη απάντηση:

«Η Υ.Ε.Ε της Γ.Γ.Α είναι αρμόδια για την εκπόνηση των γενικών πρωτοκόλλων ασφαλούς άθλησης, κατά την επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας και υπό τις συνέπειες της πανδημίας COVID 19. Τα ειδικά πρωτόκολλα προπονήσεων και αγώνων καταρτίζονται από την εκάστοτε αρμόδια εθνική ομοσπονδία κάθε αθλήματος και αποστέλλονται για έγκριση στην Υ.Ε.Ε. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αγωνιστικό πρωτόκολλο για αγώνες δρόμου, ούτε και δίνεται άδεια για τη διεξαγωγή τους. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για να ελέγξουμε οποιοδήποτε πρωτόκολλο συντάξετε μαζί με την αρμόδια ομοσπονδία η οποία, υποθέτουμε, θα έχει και υπό την αιγίδα της τη διοργάνωσή σας. Μέχρι τότε ισχύουν όσα ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλούς άθλησης της Γ.Γ.Α.

Με εκτίμηση

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Γ.Γ.Α»

Βασική προτεραιότητα του Συλλόγου μας ως διοργανωτές είναι η απόλυτη ασφάλεια όσων συμμετέχουν αλλά και των συνοδών τους. Πρέπει όσοι αγαπάμε την άθληση και το δρομικό κίνημα, μέσα από συνεργασία και συνεννόηση, να κερδίσουμε ΜΑΖΙ την γρηγορότερη και ασφαλέστερη  επιστροφή σε αυτά που αγαπάμε: τους αγώνες και το τρέξιμο!

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της ΕΟΣΛΜΑ-Υ, που ανήκει ο Σύλλογος μας, και του ΣΕΓΑΣ για να ορίσουμε τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα.

Δείτε το περιεχόμενο της επιστολής μας

epistoli

ΠΔΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ζωναράς

Αν μπορείς να τρέξεις σήμερα, μην το αφήνεις ποτέ για αύριο!

Μπορεί να… δείτε τον εαυτό σας στο ξεκίνημά του σε αυτήν την περιπέτεια που λέγεται τρέξιμο μέσα σε αυτό το κείμενο. Όλοι έχουμε να θυμόμαστε πολλά.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μετά από μερικούς μήνες όταν κοιτάμε πίσω, όλα όσα έχουμε πει τα θυμόμαστε και γελάμε.

«Είμαι εκτός φόρμας, με παραπανίσια κιλά και δεν έχω τρέξει τελευταία»

Τα ίδια ακριβώς έλεγαν πριν από εσάς όλοι όσοι κάθονταν όλη μέρα στον καναπέ τους πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με το τρέξιμο.  «Οι αρχάριοι συνηθίζουν να λένε: Αυτό δείχνει τρελό, μπορώ εγώ να τα καταφέρω;», υπογραμμίζει ο Bob Glove, ένας από τους συγγραφείς του Εγχειρίδιου για τον Δρομέα.

«Η απάντησή μου είναι καταφατική, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει. Οι δρομείς προέρχονται από διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ και διαφέρουν στα κιλά. Απλά πρέπει να αφιερώσει κανείς χρόνο και να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα», συμπληρώνει ο Glove.

Μια ώρα τρέξιμο μπορεί να σας προσθέσει επτά ώρες ζωής!

«Απαιτεί πολύ χρόνο και εγώ δεν έχω…»

Με μόλις 30 λεπτά τρεξίματος την εβδομάδα, θα είστε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο για αρκετές χρόνιες ασθένειες, όπως τα θέματα με την καρδιά, τα εγκεφαλικό επεισόδιο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, ο οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, τα άγχος και η κατάθλιψη.

«Το ξεκίνησα στο παρελθόν αλλά δεν κατάφερα να… κολλήσω»

Ο αθλητικός ψυχολόγος, Ethan Gologor, τονίζει πως είμαστε όλοι «λιποτάκτες» με την έννοια ότι κάποια στιγμή ξεκινήσαμε μια δραστηριότητα στην ζωή μας και τα παρατήσαμε στη μέση. Αυτό δεν σας εμποδίζει σε τίποτε να ξεκινήσετε από την αρχή. Ακόμη και αν χάσετε μια με δυο προπονήσεις δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Οι δρομείς δεν είναι σκόπιμο να φορτώνονται με πολλά «πρέπει» και να θεωρούν πως είναι υποχρεωτικό να τρέχουν σε καθημερινή βάση επειδή το λέει το πρόγραμμα.

«Θα τραυματιστώ και θα τα παρατήσω. Το ξέρω…»

Οι δρομείς που ασχολούνται σοβαρά με το αντικείμενο, υποφέρουν συχνά από ενοχλήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις, ωστόσο τις ξεπερνούν σχετικά σύντομα. «Οι τραυματισμοί είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν όταν δεν τρέχετε σε πολύ έντονους και κουραστικούς ρυθμούς που δεν σας αφήνουν να πάρετε ανάσα», αναφέρει ο Jeff Galloway που ασχολείται με την εκγύμναση αρχάριων δρομέων από το 1974.

Τέσσερεις τομείς της ζωής σας που βελτιώνονται με το τρέξιμο

«Δεν μπορώ να αγοράσω νέα παπούτσια για τρέξιμο»

Ένα απλό ζευγάρι παπουτσιών που επιτρέπουν άνετο περπάτημα, μπορούν να κάνουν την δουλειά χωρίς πρόβλημα. «Δεν είναι αναγκαίο να φοράτε τα παλιά παπούτσια που είχατε για το τρέξιμο ενώ πλέον σας στενεύουν ή έχουν φθαρεί σημαντικά», τονίζει ο Budd Coates που εκπαιδεύει δρομείς εδώ και 20 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς πάντα να βρεις μια δικαιολογία να για μην βγεις για τρέξιμο σήμερα. Αλλά ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις ποτέ για αύριο…

Διαβάστε επίσης: H πανδημία με έκανε να αγαπήσω κάτι που πάντα μισούσα: Το τρέξιμο

ΠΗΓΗ: RunnersWorld.co.uk

x
Send this to a friend