Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ψευδείς και αβάσιμοι μύθοι για τις γυναίκες δρομείς

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι γυναίκες και οι άνδρες είναι βιολογικά διαφορετικοί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι βιολογικά κατώτερες.

Οι γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι το σώμα τους είναι ανεπαρκές για διάφορους βιολογικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της μορφολογίας του σώματος, της δομής του και του μεγέθους του.

Αυτή η πεποίθηση -ότι το σώμα μιας γυναίκας δεν μπορεί να υποστηρίξει αναβαθμισμένες ασκήσεις- είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και κρατά πίσω τις γυναίκες δρομείς.

Αυτά τα αρνητικά μηνυμάτα σχετικά με το σώμα μιας γυναίκας δρομέα μπορεί να είναι καταστροφικός για την απόδοσή της. Υπονοεί ότι υπάρχει κάτι «λάθος» με το σώμα της και ότι υπάρχει ο μόνιμος κίνδυνος πόνου και τραυματισμού.

Αυτή η λάθος αντίληψη πρέπει να διορθωθεί και εδώ ακολουθούν τρεις μύθοι που οι γυναίκες δρομείς ακούνε πολύ συχνά για το σώμα και πρέπει να διαψευστούν.

Μύθος #1
Το πλάτος του ισχίου προκαλεί πόνο στο γόνατο

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να έχουν μια μεγαλύτερα ισχύα από τους άνδρες. Αλλά αν εξετάσουμε προσεκτικά τις διαρθρωτικές διαφορές στην ανατομία των οστών, αποδεικνύεται ότι οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες.

Η μακροχρόνια πεποίθηση είναι ότι οι μεγάλοι γοφοί οδηγούν σε μεγαλύτερη γωνία της λεκάνης σε σχέση με το γόνατο. Λέγεται ότι αυτή η μεγαλύτερη γωνία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους πόνους στο γόνατο στις γυναίκες δρομείς.

Αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη με δύο τρόπους. Πρώτον, οι γωνίες αυτές έχουν αποδειχθεί παρόμοιες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παρόμοιων κιλών. Δεύτερον, η έρευνα κατέδειξε με σαφήνεια ότι οι γωνίες αυτές δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τραυματισμό στους δρομείς.

Αν μια γυναίκα πονάει στα γόνατα εξαιτίας των προπονήσεών της, αυτό δεν οφείλεται ούτε στο φύλο της, ούτε πολύ περισσότερο στους γοφούς της.

Μύθος #2
Οι γυναίκες έχουν μεγάλους τετρακέφαλους και αυτό τους προκαλεί πόνους στα γόνατα

Άλλος ένας μύθος θέλει τις γυναίκες να έχουν «από τη φύση τους» μεγάλους και πλαδαρούς τετρακέφαλους που είναι δύσκολο να σφίξουν, κάτι που μέσα από την προπόνηση οδηγεί τελικά σε πόνους στο γόνατο.

Πρόκειται για μια φήμη που αποτελεί προέκταση του πρώτου μύθου καθώς βασίζεται στην πεποίθηση πως τα πλατιά ισχία οδηγούν αυτόματα στην αδυναμία να γυμναστεί όπως πρέπει ο τετρακέφαλος. Φυσικά, η διάψευση του πρώτου μύθου οδηγεί και στην ταυτόχρονη διάψευση του δεύτερου σαν ντόμινο.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι, αποφεύγοντας τη γυμναστική των τετρακέφαλων μυών σας, διαιωνίζετε τις δυσκολίες σας με το τρέξιμο. Συνεπώς, μια γυναίκα (αλλά και ένας άνδρας…) πρέπει να γυμνάζει τους τετρακέφαλους αν δεν θέλει να έχει θέματα στο γόνατο.

Photo by Seth Macey on Unsplash

Μύθος #3
Μια γυναίκα που έχει γεννήσει έχει ασταθείς αρθρώσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα της γέννας είναι μια σημαντική φυσική και βιολογική διαφορά των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι ο μύθος ότι η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες δρομείς σε κίνδυνο λόγω των ορμονικών και βιολογικών αλλαγών στο σώμα τους.

Το δώρο της γέννας και της φροντίδας ενός μωρού δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δρομέας είναι καταδικασμένη σε πόνο και τραυματισμούς. Αντίθετα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι, μεταξύ των ανταγωνιστικών γυναικών δρομέων, υπάρχουν ελάχιστες επίπτωσεις λόγω της γέννας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Μαλίντι Ελμόρ που έκανε χρόνο 2:32 στο ντεμπούτο της στον Μαραθώνιο του και τερμάτισε έβδομη, μόλις επτά μήνες μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός προκαλούν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χαλαγίνη και αυτό είναι μια κανονική, ακίνδυνη διαδικασία. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για τις αλλαγές στη διάθεση και την αυτοπεποίηση μιας γυναίκας και κατ’ επέκταση επιβλαβής για την αντίληψή της αναφορικά με τον εαυτό της και την φυσική κατάστασή της.

Όμως αυτές οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται με διακοπή του τρεξίματος για τις γυναίκες, αυτό είναι ανόητο. Όπως και με τους δύο πρώτους μύθους παραπάνω, η ιδέα ότι η γέννα προκαλεί ευθραυστότητα μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. Καλό είναι να διαψεύδονται γιατί είναι πλήρως αβάσιμοι.

Διαβάστε ακόμα: Οι γυναίκες έχουν καλύτερο ρυθμό στο τρέξιμο αντοχής από τους άντρες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο 5ος ημιμαραθώνιος δρόμος Καλαμάτας στις 8 Οκτωβρίου

Ο ΣΔΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ και ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ διοργανώνουν τον 5ο ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022. 

ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 21,1 χλμ. ώρα 17:00

ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ 2×10,5 ώρα 17:00

ΑΓΩΝΑΣ 5 χλμ. ώρα 17:10

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1 χλμ. ώρα 17:40

Υποστήριξη

Σύλλογος  ΞΑΝΑΡΧΙ-ΖΩ, Τμήμα Εθελοντών Νοσηλευτών ΕΕΣ, Σώμα Σαμαρειτών Διασωστών ΕΕΣ, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας,  ΚΕΘΕΑ Κύτταρο, Πολιτιστικοί Σύλλογοι & Εθελοντικές Ομάδες.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Διαδρομή πιστοποιημένη από την AIMS, γρήγορη, δίπλα στην παραλία. Είναι ασφάλτινη και επίπεδη χωρίς υψομετρικές διαφορές και με σημείο εκκίνησης την προκυμαία του Κεντρικού Λιμένα Καλαμάτας

Οι δρομείς αρχικά θα κινηθούν ανατολικά μέσω της παραλιακής οδού Ναυαρίνου με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο “Elite”, όπου θα γίνει αναστροφή. Επιστρέφοντας από την οδό Ναυαρίνου, θα διέλθουν από το χώρο εκκίνησης και στη συνέχεια από το λιμάνι- Λιμεναρχείο, και θα συνεχίσουν μέσω της Μαρίνας προς τον Κορδία και τη Δυτική Παραλία. Θα διέλθουν από τις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και θα κάνουν αναστροφή.

Στη συνέχεια και επιστρέφοντας από την ίδια διαδρομή, μετά τη μαρίνα, πορεία στο χιλιόμετρο (φάρο) και θα επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης.

Η διαδρομή παρουσιάζεται αναλυτικά στο χάρτη.

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Θα υπάρχει χιλιομετρική ένδειξη ανά ένα (1) χιλιόμετρο, καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Κατά μήκος της διαδρομής των 21 χλμ. θα υπάρχουν έξι σταθμοί υποστήριξης των δρομέων με νερά και ισοτονικά.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε όλα τα αγωνίσματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσο, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (γεννημένοι το 2004 ή και νωρίτερα) – για μικρότερους απαιτείται υπεύθυνη δήλωση γονέα (παραλαβή από τη Γραμματεία)

Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύει στις 8/10/22.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ 5/9/22 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sdym.gr.

Εγγραφές θα γίνονται δεκτές έως και την Πέμπτη 6/10/22.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Περιορισμένες εγγραφές θα είναι διαθέσιμες την ημέρα του αγώνα (10:00-16:00) στη Γραμματεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ – ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Όσοι έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, θα παραλαμβάνουν από τη γραμματεία του αγώνα στην προκυμαία από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 τον αριθμό τους με το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης του αγώνα και το τεχνικό t-shirt, καταβάλλοντας το αντίτιμο  συμμετοχής: ημιμαραθωνίος  15€ – σκυταλοδρομία 10€ το άτομο – 5χλμ. 10€. Σε όλους τους αγώνες: φοιτητές  5€ (με επίδειξη εγγράφου), άνεργοι δωρεάν (με επίδειξη εγγράφου).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ – ΠΑΡΟΧΕΣ

Θα βραβευτούν οι 6 πρώτοι-ες νικητές της γενικής κατάταξης του αγώνα των 21 χλμ. οι 3 πρώτες αμιγείς και οι τρεις πρώτες μεικτές ομάδες σκυταλοδρομίας, καθώς και οι 3 πρώτοι-ες νικητές των 5 χλμ.

Θα υπάρξουν αποτελέσματα κατηγοριών.

Σε όλους όσοι συμμετάσχουν στον αγώνα θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Live ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

Τα αποτελέσματα θα μεταδίδονται ζωντανά από το https://ftt.gr, όπου οι τερματίζοντες με το chip χρονομέτρησης θα έχουν  άμεσα τη δυνατότητα να δουν την επίδοσή τους.  Άμεση θα είναι  και η έκδοση αναμνηστικού διπλώματος, αφού οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» στο κινητό τους το αναμνηστικό δίπλωμα αμέσως μετά τον τερματισμό τους, να το ανεβάσουν σε Facebook, Instagram, Twitter  και να μοιραστούν με τους φίλους και συγγενείς τη χαρά του τερματισμού.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς, θα πρέπει να φορούν το chip χρονομέτρησης που υποδηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το οποίο θα παραλαμβάνουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από την γραμματεία του αγώνα.

Θα υπάρχουν ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων στα σημεία αναστροφής.

Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, β) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου, γ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα και (δ) τηρούν τους κανονισμούς, θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα  όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους.

Εισερχόμενοι στον χώρο του τερματισμού, οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από την οργανωτική επιτροπή και τους  εθελοντές. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής, η είσοδός τους στο τερματισμό θα εμποδίζεται.

Κατά την διάρκεια του τερματισμού, θα ανακοινωθούν άμεσα τα ανεπίσημα αποτελέσματα των αγώνων, ενώ την επόμενη ημέρα θα δημοσιευθούν τα επίσημα αποτελέσματα, αφού έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος για τυχόν ενστάσεις από την τεχνική επιτροπή του αγώνα.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ

Από τις 17:00 μέχρι τις 19:30 και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία θα διακόπτεται όπου αυτό είναι αναγκαίο με την υπόδειξη της Τροχαίας.

Για την κάλυψη της διαδρομής, τίθεται χρονικός περιορισμός 3 ωρών για την ολοκλήρωση του ημιμαραθώνιου και 45 λεπτών για τον αγώνα δρόμου 5 χλμ. Μετά από αυτό το χρονικό όριο, οι δρομείς που θα συνεχίζουν την προσπάθεια τους, θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Κατά την διάρκεια του αγωνίσματος, δεν επιτρέπεται να ακολουθούν τους δρομείς αυτοκίνητα, δίκυκλα ή άλλα οχήματα.

Για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνα, θα μεριμνήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, η Τροχαία Μεσσηνίας και εθελοντές.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες του ευ αγωνίζεσθε. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.  Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Επίσης δε φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν ατύχημα που προκύψει κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.   Η Οργανωτική Επιτροπή καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης.

Από τους διοργανωτές δεν θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή, αφού όλοι οι συμμετέχοντες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη του γονέα τους και είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να  ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Οι διοργανωτές θα έχουν πάρει όλα τα δυνατά μέτρα ιατρικής βοήθειας προκειμένου οι αθλητές να είναι ασφαλείς. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει Τμήμα Υγειονομικής Κάλυψης από Ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντών Νοσηλευτών ΕΕΣ, εθελοντές, ΕΚΑΒ, Γιατρούς, καθώς και ασθενοφόρα, σε όλη τη διαδρομή του αγώνα όπως και στην εκκίνηση –τερματισμό, παρέχοντας πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων.

ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

  1. Όσοι θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα και το ρουχισμό σας σε ειδικό χώρο που θα σας υποδειχθεί .
  2. Κολλήστε το αυτοκόλλητο με τον αριθμό σας πάνω στην τσάντα, η οποία πρέπει να είναι καλά κλεισμένη και να μην περιέχει αντικείμενα αξίας. Η διοργάνωση δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας των.
  3. Αφού τερματίσετε, θα παραλάβετε τον ρουχισμό σας με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής σας.

ΧΗΜΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

Θα υπάρχουν χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων στο σημείο εκκίνησης – τερματισμού.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή των αγώνων είναι απαραίτητη η εθελοντική συμμετοχή ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό. Όσοι θα ήθελαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και κατά την οργάνωσή του, παρακαλούνται να στείλουν στα e-mail  [email protected] και στη φόρμα συμμετοχής εθελοντών στο site του Συλλόγου.

Σε όλους τους εθελοντές θα δοθούν  Τ-shirts και μετάλλιο της διοργάνωσης, καθώς και υλικό (γιλέκο – σημαίες σήμανσης)  που θα τους παραδοθούν κατά την Τεχνική Ενημέρωση, την ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (17:30-21:00) στα γραφεία του Συλλόγου (Ανατολικό Κέντρο, Κτήριο 31).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αλεξόπουλος Θύμιος 6942553154, Μπένος Χρήστος 6944585039, Ζάννης Αλέξης 6972302265.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Το 1ο Olympic Village Run έρχεται στις 9 Οκτωβρίου

Η MYSPORTEVENT με συνδιοργανωτή το Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την νέα δρομική διοργάνωση 1o Olympic Village Run.

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί πέριξ και εντός των Αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Προπονητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού και σκοπό έχει να ξανασυστήσει στην αθλητική οικογένεια το μοναδικό αυτό αθλητικό συγκρότημα, το οποίο αναβιώνει μετά από τις ενέργειες του Υφυπουργείου Αθλητισμού και την ίδρυση του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Το 1o Olympic Village Run θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2022

Σύντομα θα δημοσιευτεί η προκήρυξη της διοργάνωσης με περισσότερες πληροφορίες

Το ερχόμενο διάστημα θα ανοίξουν και οι εγγραφές και θα είναι διαθέσιμες μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Site: www.olympicvillagerun.gr

Facebook Page: https://www.facebook.com/olympicvillagerun

Instagram: https://www.instagram.com/olympicvillagerun

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend