Πώς θα “φροντίσετε” τα γόνατά σας για να μείνετε μακριά από τραυματισμούς

Πώς θα "φροντίσετε" τα γόνατά σας και θα αποφύγετε τα προβλήματα

Επιμέλεια: Λευτέρης Κοντούρης

Οι τραυματισμοί ακολουθούν έναν άνθρωπο ανεξαρτήτως εάν γυμνάζεται ή όχι, με τα γόνατα να είναι ένα σημείο ύπουλο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πως θα κρατήσετε να γόνατά σας γερά αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.

1. Προθέρμανση και διατάσεις πριν την άσκηση

Η προθέρμανση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν την άρθρωση του γονάτου, καθώς αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και των λεμφικών υγρών μέσα και έξω από τις δομές των αρθρώσεων του γόνατος και των παρακείμενων μαλακών ιστών.

Επίσης, οι μύες και οι σύνδεσμοι των γονάτων διατηρούνται σφιχτοί, με αποτέλεσμα η ένταση στους τένοντες να μειώνεται και η πίεση στα γόνατα να είναι μικρότερη.

2. Αναπτύξτε μυϊκή ισορροπία

Ενισχύστε τους μύες του κάτω σώματος για να μειώσετε την ποσότητα δύναμης που περνά από τα γόνατα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διατηρήσει την κατάλληλη μυϊκή ισορροπία μεταξύ των τετρακέφαλων και των οπίσθιων μηριαίων, ώστε να παρέχεται ένα βελτιωμένο επίπεδο σταθεροποίησης και δύναμης για την άρθρωση του γόνατος.

3. Πείτε όχι στην υπερβολική άσκηση

Η άσκηση είναι καλή, αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Οταν γυμνάζεστε υπερβολικά η πίεση στα γόνατα είναι τεράστια.

4. Μην αυξάνετε απότομα την ένταση της άσκησης

Οταν γυμνάζεστε πρέπει σταδιακά να ανεβάζετε στροφές. Δεν πρέπει να βιάζεστε, καθώς ένας τραυματισμός θα σας πάει αρκετά πίσω.

5. Σωστά παπούτσια

Η υγεία των ποδιών συνδέεται άμεσα με τα γόνατα. Προσπαθήστε να φοράτε παπούτσια που ταιριάζουν απόλυτα στο πόδι σας και απορροφούν τους κραδασμούς. Αν δείτε κάποιο πρόβλημα, μην το αφήσετε. Δεν θα φύγει μόνο του.

6. Να χρησιμοποιείτε σωστά τον εξοπλισμό άσκησης

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε λανθασμένα τον εξοπλισμό μίας άσκηση, τότε κάνετε μεγάλη ζημιά στα γόνατά σας.

Για παράδειγμα, αν γυμνάζεστε σε στατικό ποδήλατο, ελέγξτε τη θέση του πεταλιού σε σχέση με τη θέση του καθίσματος. Εάν το πετάλι δεν είναι σχετικά κοντά στο λαιμό της σέλας, θα προσδώσει υπερβολική πίεση στα γόνατα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

7. Προσπαθήστε να διατηρήσετε χαμηλό το βάρος σας

Καλό θα είναι να ελέγχετε το βάρος σας. Σε περίπτωση που αυξηθεί αρκετά, τότε γίνεται μεγαλύτερη η πίεση στα γόνατα και αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοαρθρίτιδας.

8. Να ακούτε το σώμα σας

Οποιαδήποτε ενόχληση και αν αισθανθείτε, ανεξαρτήτου μεγέθους, πρέπει να την παίρνετε στα σοβαρά, γιατί μπορεί τα γόνατά σας να έχουν φτάσει στα όριά τους. Μειώνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας μία άσκηση κάνετε ένα βήμα για να αποφύγετε έναν σοβαρό τραυματισμό.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί κάνουν «κρακ» τα γόνατά σου και πότε πρέπει να ανησυχείς 

Πηγή: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ο μοναδικός Ολυμπιακός Αγώνας Δρόμου της χώρας επιστρέφει!

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, το Olympic Day Run GREECE επιστρέφει για 4η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών, διακεκριμένων αθλητών και προπονητών, αθλητικών συλλόγων και σωματείων όλης της χώρας, καθώς και ενεργών πολιτών από όλον τον κόσμο. Η μεγαλύτερη επετειακή Ολυμπιακή γιορτή της χώρας θα ενώσει, για ακόμη μια χρονιά, τα βήματα μικρών και μεγάλων, στην απόλυτη Ολυμπιακή εμπειρία.

Το Olympic Day Run GREECE αποτελεί τον μοναδικό στη χώρα Ολυμπιακό Αγώνα Δρόμου και τον επίσημο παγκόσμιο θεσμό για τον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας, που καθιέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η διοργανώτρια αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, με στόχο τη διάδοση της Ολυμπιακής ιδέας. Ο παγκόσμιος εορτασμός για την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και για την απόφαση διοργάνωσης των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (ΑΘΗΝΑ 1896), στρέφει το βλέμμα όλου του κόσμου στην Ελλάδα, ανυψώνοντάς την στον παγκόσμιο Ολυμπιακό και τουριστικό χάρτη.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ολυμπιακό Μουσείο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ και ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσ/νίκης και το ΔΚΟ OLYMPiA, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να τιμήσει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επιστροφή τους στη γενέτειρά τους.

Το Olympic Day Run GREECE έχει ήδη αγκαλιαστεί με θέρμη από το ελληνικό και το διεθνές δρομικό κοινό, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην αθλητική τουριστική βιομηχανία.

Το επετειακό έτος 2021 (200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και 125 από τους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896), το 4ο Olympic Day Run GREECE επιστρέφει με μια μεγαλειώδη διοργάνωση που θα σημάνει την επανεκκίνηση του αθλητισμού με αγώνες 10km για ενήλικες, 5km για ενήλικες και εφήβους και 2km για όλες τις ηλικίες.

 Κάνε Σήμερα την Εγγραφή σου εδώ.

Πρόλαβε τις early bird τιμές που είναι διαθέσιμες έως τις 12 Αυγούστου 2021.

Δες εδώ το teaser video της φετινής διοργάνωσης.

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν, θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ οι νικητές θα λάβουν τα ειδικά έπαθλα του 4ου “Olympic Day Run GREECE”.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις απαραίτητες πάντα εγκρίσεις της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το δρομικό γεγονός υλοποιείται χάρη στην ενέργεια που χαρίζει, η PROTERGIA, Χρυσός Χορηγός του Ολυμπιακού Μουσείου και Χρυσός Χορηγός της Δράσης “Olympic Day Run”.

Χορηγός του Αγώνα είναι ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

 Περισσότερες Πληροφορίες:

http://olympicdayrun.gr/ και olympicmuseumthessaloniki.org

Κάντε like στη σελίδα στο facebook & follow στο instagram και μάθετε πρώτοι τα νέα του επετειακού Ολυμπιακού δρομικού γεγονότος της χώρας

Hashtag: #olympicdayrun

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Δρομικός… καύσωνας στο I Run Myrtos 2021

Με απόλυτη επιτυχία παρά τον καύσωνα, ολοκληρώθηκε το I Run Myrtos, που διεξήχθη για ακόμα μια φορά στον Μύρτο Ιεράπετρας το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Περίπου 200 δρομείς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απόλαυσαν τις παραθαλάσσιες διαδρομές των 12.200 και 5.000 μέτρων, σημειώνοντας μάλιστα αρκετά καλές επιδόσεις δεδομένων των συνθηκών.

Ο Μιλτιάδης Καμπιτάκης έκοψε πρώτος το νήμα στα 5 χλμ. και πρώτη γυναίκα τερμάτισε η Martina Qmelkova.

Ο Γιάννης Ζερβάκης ήταν ο νικητής στα 12 χλμ, ενώ πρώτη γυναίκα ήταν η Ειρήνη Πευκιανάκη.

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη επιτυχία είχε και ο παιδικός αγώνας 750 μέτρων που έγινε πριν την εκκίνηση των δύο αποστάσεων με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών όλων των ηλικιών.

Το «I run Myrtos», που είχε πάρα συμμετοχές αθλητών από όλη την Κρήτη, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Τους αγώνες οργάνωσαν και προκήρυξαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύρτου « Ο Σαραντάπηγος» και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ιεράπετρας.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend