Ποιο είναι το καλύτερο ωράριο εργασίας για την υγεία;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.593 άτομα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να αξιολογηθεί η υγεία τους.

Αυτοί που εργάζονταν σε άλλα ωράρια από το 9-5 είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και να πάσχουν από μεταβολικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν αυτοί που εργάζονταν με κυλιόμενες βάρδιες.

Έτσι θα αποφύγετε να κολλήσετε κρυολόγημα στη δουλειά

Υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα που απαιτούν διαφορετικό ωράριο από το 9-5 όπως είναι π.χ. τα νοσοκομεία, τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα. Οι άνθρωποι που αλλάζουν ωράριο δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για ένα αδιάσπαστο ύπνο όπως συμβαίνει με αυτούς που δουλεύουν σταθερά το πρωί.

Η μελέτη βρήκε ότι αυτοί που είναι πιο πιθανό να δουλεύουν εκτός του παραδοσιακού ωραρίου 9-5 είναι πιο συχνά άνδρες, ανήκουν σε κοινωνικές μειοψηφίες και έχουν χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Η επιβάρυνση στην υγεία

Πιο συγκεκριμένα, πρόβλημα περιττών κιλών αντιμετώπιζε το 47,9% των εργαζομένων σε κυλιόμενες βάρδιες έναντι του 34,7% των εργαζομένων στο ωράριο 9-5.  Αϋπνία παρουσίαζε το 23,6% των εργαζομένων σε βάρδιες έναντι του 16,3% των εργαζομένων στο ωράριο 9-5, ανεπαρκή ύπνο το 53% έναντι του 42,9% και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας το 31,8% έναντι του 24,4% αντίστοιχα.

Το στρες στη δουλειά αυξάνει το βάρος;

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι με ανεπαρκή ύπνο (λιγότερες από 7 ώρες ύπνος το βράδυ) ήταν πολύ πιο ευάλωτοι στα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

«Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι το ωράριο εργασίας επηρεάζει σημαντικά την υγεία, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την προάσπιση της υγείας», ανέφερε η Γκίβενς.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα βρεις ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τις προπονήσεις

Previous ArticleNext Article

ΓΓΑ για μαζικούς αγώνες: Όλα κρίνονται από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τρεις τρόποι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο σωστά

Στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ απηύθυνε ερώτημα για το μέλλον των αγώνων δρόμου και των multisport event το runnfun.gr μετά την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ωστόσο, καθημερινά οι εξελίξεις κρίνονται από την από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής τους.

Το ερώτημα του runnfun.gr ήταν το εξής:

Υπάρχει κάποιο έκτακτο πλάνο ή σχετική οδηγία για  αναβολή των αγώνων μαζικού αθλητισμού ή μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει;

Η απάντηση της ΓΓΑ ανέφερε:

«Η πρόσφατη απόφαση αναστολής δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους συμμετέχοντες δεν αφορά σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως για την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων υποβάλλεται υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. για παρατηρήσεις και έγκριση, που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις διεξαγωγής και τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον σε καμία αθλητική εκδήλωση δεν επιτρέπονται θεατές, απόφαση που έχει ληφθεί και ισχύει από την πρώτη φάση επανεκκίνησης του αθλητισμού ως σήμερα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η διοργάνωση αντίστοιχων αγώνων θα κριθεί και από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής. Άλλωστε η αθλητική δραστηριότητα εξετάζεται βήμα-βήμα, αξιολογώντας τα δεδομένα σε κάθε φάση, επικαιροποιώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία πάντα με τους ειδικούς και λαμβάνοντας αποφάσεις που προτάσσουν πάνω από όλα τη δημόσια υγεία.  

Με εκτίμηση,

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α.»

Γιατί και πόσο ωφελεί τον εγκέφαλο η αερόβια άσκηση;

Οι αεροβικές ασκήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις στατικές ασκήσεις για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του μυαλού, ιδίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Μπέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους.

Η έρευνα

Όλοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής (νοητικής) διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι 16 με μέση ηλικία 63 ετών έκαναν αεροβικές ασκήσεις, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.α., τέσσερις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα 19 ατόμων με μέση ηλικία 67 ετών έκανε διατατικές ασκήσεις (στρέτσινγκ) με την ίδια συχνότητα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τους εγκεφάλους των 35 συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά το εξάμηνο της άσκησης. Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο ομάδες, τόσο η αερόβια όσο και η διατατική άσκηση, είχε αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όμως στην αεροβική ομάδα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα του στρέτσινγκ, τόσο στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα στον όγκο της φαιάς ουσίας. Επιπλέον στα άτομα που είχαν κάνει στρέτσινγκ, υπήρχαν ενδείξεις ατροφίας στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους.

Τα συμπεράσματα

Τα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι η αεροβική ομάδα είχε εμφανίσει βελτίωση στις επιδόσεις της μετά από το εξάμηνο της άσκησης, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την ομάδα των ασκήσεων διάτασης.

«Ακόμη και μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο, είδαμε ότι η αεροβική άσκηση οδήγησε σε αξιοσημείωτες αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε η Μπέικερ. Με άλλα λόγια, κάθε άσκηση είναι καλή, αλλά η αεροβική ακόμη καλύτερη.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις στην τρίτη ηλικία προκειμένου να δώσεις… τροφή στον εγκέφαλό σου. Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και το τρέξιμο, μπορούν να σε βοηθήσουν από νωρίς.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

x
Send this to a friend