Έτσι θα αποφύγετε να κολλήσετε κρυολόγημα στη δουλειά

Ο καιρός άλλαξε επικίνδυνα και ήδη οι πρώτοι συνάδελφοι δείχνουν τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος. Μέσα σε μερικές ημέρες υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψουν και άλλοι τη μάχη.

Κάποιος πρέπει να αναλάβει δράση για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Εσείς μπορείτε να κάνετε την αρχή μέσω των παρακάτω:

Ενθαρρύνετε τους άρρωστους να μην έρθουν στο γραφείο

Aν έχετε υψηλή θέση, πρέπει να τους δώσετε άδεια. Από το να αρρωστήσουν όλοι, καλύτερα να πάρουν ρεπό για μερικές ημέρες αυτοί που το χρειάζονται. Και για να επιστρέψουν υγιείς και ξεκούραστοι και για να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους.

Δεν επιστρέφετε μέχρι να είστε πλήρως καλά

Όλες οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους. Διαφορετικά, αν δεν προφυλαχθείτε και δεν ξεκουραστείτε θα την πληρώσετε ξανά κι εσείς και υπόλοιποι. Γιατί να συμβεί αυτό, όταν υπάρχουν πιο… ανθρώπινες πρακτικές. Δεν χρειάζεται να κουράζουμε τους οργανισμούς μας. Η ανάρρωση είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιστάσεις.

Πλύνετε τα χέρια σας

Πάντα. Βασικός κανόνας υγιεινής. Τα χέρια μας κουβαλούν εκατομμύρια μικρόβια. Και όταν φτερνιζόμαστε πάνω τους, αυτομάτως πολλαπλασιάζονται. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πλυσίματος. Υγρά μαντηλάκια, αντισηπτικά, κρεμοσάπουνα. Ας μην αδιαφορούμε, λοιπόν, για τις εστίες μικροβίων από τις οποίες μολυνόμαστε.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σαπούνια για το πλύσιμο των χεριών!

Φέρτε τις κούπες σας και τα σερβίτσια σας από το σπίτι

Είστε σίγουροι ότι στην τραπεζαρία όπου δουλεύετε ότι οι κούπες, και τα σερβίτσια πλένονται τακτικά; Αν δεν είστε, φέρτε τα δικά σας αντικείμενα, ώστε να πίνετε τον καφέ σας και να τρώτε το γεύμα σας, χωρίς να υπάρχουν τέτοιες υπόνοιες.

Απολυμάνετε το γραφείο σας

Ειδικά το πληκτρολόγιο το ποντίκι και το έπιπλο του. Τα μικρόβια που αφήνουμε σε αυτά, μετά από τόσες ώρες καθιστικής εργασίας είναι αναρίθμητα. Δεν είναι κόπος αν απολυμανθούν με λίγο καθαριστικό υγρό με αντιβακτηριδιακή δράση.

Βγείτε έξω για το γεύμα σας

Βλέπετε πως οι συνάδελφοί σας φτερνίζονται… κατά ριπάς. Πρέπει να φάτε στην τραπεζαρία; Οι μανάδες σας δεν σας μεγάλωσαν με τη φράση «βγες και λίγο να πάρεις καθαρό αέρα»; Ακούστε την και μια φορά, λοιπόν. Ίσως και να έχει δίκιο (που πάντα έχει, ό,τι και να κάνεις).

Μην παίρνετε δουλειά για το σπίτι

Βλέπετε πως οι συνθήκες το απαγρεύουν. Ο ένας συνάδελφος βήχει, ο άλλος φτερνίζεται. Για να μην αρχίσετε κι εσείς από αύριο, αφήστε και κάτι για αύριο. Δεν χάλασε και ο κόσμος.

Σκεφτείτε αυτά κάθε μέρα πριν πάτε για δουλειά και ίσως… την βγάλετε καθαρή αυτόν τον χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που προστατεύουν από γρίπη και κρυολoγήματα

Previous ArticleNext Article

Πώς το νερό σας βοηθάει να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα και άσκηση

Γιατί η γυμναστική το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές;

Μόλις ένα με τρία επιπλέον ποτήρια νερό τη μέρα αρκούν για να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων σας, των λιπαρών και της ζάχαρης που καταναλώνετε.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν φαίνεται πως υποστηρίζουν τη μελέτη τους.

Το νερό

Οι 18.000 Αμερικανοί ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, μείωσαν συνολικά την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 68 θερμίδες όταν έπιναν ένα ποτήρι νερό επιπλέον τη μέρα ενώ οι θερμίδες έφτασαν στις 205 με τα τρία ποτήρια.

Με ένα ποτήρι επιπλέον νερό τη μέρα, η πρόσληψη λίπους τους μειώθηκε κατά 1,7 γραμμάρια (5 γραμμ. με τα τρία ποτήρια) και η ζάχαρη κατά 6 γραμμάρια με το ένα ποτήρι (17,8 με τα τρία). Η αύξηση στην κατανάλωση του νερού προκάλεσε επίσης μείωση στο νάτριο και στη χοληστερόλη.

Και μπορεί οι 200 περίπου θερμίδες να σας φαίνονται λίγες, ωστόσο, δεν είναι. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να κάψει κάποιος τρέχοντας αυτές τις θερμίδες πρέπει να κάνει περίπου 2,5 χιλιόμετρα τρέξιμο σε 15-20 λεπτά. Όσο να πεις, είναι πιο ξεκούραστη η μέθοδος του νερού.

Διαβάστε ακόμα: 10 κολπα για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό

Αφυδάτωση: Εκτός από αθλητική απόδοση επηρεάζει και το μυαλό μας

Γράφει η Σοφιά Νικολαϊδου*

Το νερό αποτελεί τη πιο σημαντική φυσική «πηγή» για τη διατήρηση της ζωής στη γη. Τα 2/3 της επιφάνειας της γης καλύπτονται από το υγρό στοιχείο ενώ το περίπου το 75% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Το νερό έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθά σε πολλές μεταβολικές διεργασίες όπως τη μεταφορά, τη διάλυση και την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα το νερό:

 • Λειτουργεί σαν «λιπαντικό» για την σωστή  λειτουργία  των αρθρώσεων μας.
 • Ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας.
 • Διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας.
 • Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα μας.

Τα υγρά, ιδιαίτερα το νερό, είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τους αθλητές. Η αθλητική απόδοση μπορεί να επηρεαστεί από το τι, πόσο και πότε καταναλώνει υγρά ο αθλητής. Τα υγρά βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τείνουν να αντικαθιστούν τις απώλειες του ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος, είναι δυο σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ποσοστό εφίδρωσης του αθλητή καθώς και τη ποσότητα πρόσληψης υγρών που απαιτείται.

Τι μπορεί να προκαλέσει όμως η απώλεια υγρών στους αθλητές;

Οι μεγάλες απώλειες υγρών, κυρίως μέσω του ιδρώτα, σε αθλητές, μπορεί να είναι πολύ σημαντικές λόγω της αυξημένης έντασης, της εξωτερικής θερμοκρασίας, του σωματικού βάρους, ακόμα και λόγω του αθλητικού εξοπλισμού που υποβάλλονται οι αθλητές.

Οι επιβλαβείς επιδράσεις της αφυδάτωσης (απώλεια υγρών) στην αθλητική απόδοση είναι ένα αρκετά σημαντικό κεφάλαιο, καθώς σύμφωνα με μελέτες η αφυδάτωση συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη απόδοση αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, αλλά και τη μείωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες εντόπισαν προβλήματα μειωμένης κινητικότητας σε αθλήματα όπως το μπάσκετ/ποδόσφαιρο, το γκόλφ, και το surfing. Επιπλέον, εντοπίστηκε μείωση μνήμης, πνευματικής διαύγειας αλλά και διακυμάνσεις στη κατάσταση διάθεσης του αθλητή.

Τι γίνεται όμως με την υπερ ενυδάτωση;

Γεγονός είναι ότι το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο, όμως δεν παύει να αποτελεί κίνδυνο, κυρίως για τους αθλητές που ασχολούνται με αγωνίσματα άντοχής, όπως ο μαραθώνιος, το τρίαθλο, το σπάρταθλο κ.ά.

Επιπλέον, θα ήταν καλό να αναφερθεί πως η κατανάλωση μεγάλων όγκων υγρών είναι πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία και έμετο), παρεμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την επίδοση του αθλητή.  Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο χρόνος που διατίθεται για την κατανάλωση υγρών είναι περιορισμένος ή τα υγρά πρόσληψης είναι υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως για παράδειγμα το γάλα, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για γαστρεντερική εκκένωση και την απορρόφησή του από το έντερο.

Ποιες είναι οι συστάσεις κατανάλωσης υγρών σε αθλητές;

Βάση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Αθλητικής Ιατρικής (ACSM) για την Αντικατάσταση Άσκησης και Υγρών έχουμε τις εξής συστάσεις:

 • 400-600ml υγρών, 1,5-2 ώρες πριν την άσκηση.
 • 150-300ml υγρών, ανά 15-20 λεπτά (κατά τη διάρκεια)
 • και 1.5L υγρών για κάθε απώλεια σωματικού κιλού μετά την άσκηση.

Ποια κριτήρια πρέπει να έχει ένα ρόφημα για τους αθλητές κατά την άσκηση;

Η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης θα ήταν καλό να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Καλή γεύση
 • Κρύο ρόφημα (Τα κρύα υγρά τείνουν να αποβάλλονται γρηγορότερα από το στομάχι σε σύγκριση με τα υγρά σε θερμοκρασία σώματος)
 • Χαμηλής θερμιδική αξίας
 • Να προσφέρει τόνωση και απόδοση

*Η Σοφία Νικολαίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος και Pilates Instructor. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα της στο www.meddiet.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί της στο [email protected]


ΠΗΓΕΣ

BEJDER., J., HOFFMANN., M., F., ASHENDEN., M., NORDSBORG., N., B., KARSTOFT., K., MORKEBERG., 2016. Acute hyperhydration reduces athlete biological passport OFF-hr score., Scand J Med Sci Sports., vol., 3., pp., 338-47.

DANIELLE., M., C., DESBROW., B., & IRWIN., C., 2017., The Effect of Fluid Intake Following Dehydration on Subsequent Athletic and Cognitive Performance: a Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open., vol.,  3., pp., 13.

LAURA K PURCEL., 2013., Sport nutrition for young athletes. Paediatr Child Health. Vol., 4., pp., 200–202.

NUCCIO., R., P., BARNES., K., A., CARTER., J., M., BARKER., L., B., 2017., Fluid Balance in Team Sport Athletes and the Effect of Hypohydration on Cognitive, Technical, and Physical Performance. Sports Med. Vol., 17., pp., 738

x
Send this to a friend