Μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου αποφασίζει ο πρωθυπουργός για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Ριζικές αλλαγές με στόχο το ρεκόρ, ανοίγουν οι εγγραφές!

Δύο μήνες έχουν απομένει πριν από την διεξαγωγή του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (έχει προγραμματιστεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου) και στο παρασκήνιο κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες του ΣΕΓΑΣ, των εμπλεκόμενων φορέων, του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης σχετικά με τις προετοιμασίες ώστε να διεξαχθεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χώρας. Πάνω από 25.000 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και χιλιάδες άλλοι που εμπλέκονται στη διοργάνωση όπως στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πρεστίζ αλλά και στην οικονομία της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Ολα κρέμονται σε μία κλωστή

Άπαντες παραδέχονται πως η κορωνίδα των διοργανώσεων κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή. Όλοι οι εμπλεκόμενοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να δοθει κανονικά η εκκίνηση προστατεύοντας το κύρος και την ιστορία της διοργάνωσης αλλά και τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ. Η ματαίωση του ημιμαραθωνίου που ήταν προγραμματισμένος για τις 20 Σεπτεμβρίου βάρυνε το κλίμα στον ΣΕΓΑΣ αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να «το βάλει κάτω» τονίζοντας πως ο Αυθεντικός δεν έχει τη δυναμική και τη σημασία του Αυθεντικού.

Κάθε ημέρα που περνάει είναι κρίσιμη και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα αλλά και τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αθήνα. Κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΓΑΣ που για την ώρα κρατάει την ανωνυμία του είπε στο ethnos.gr «όλα κρέμονται σε μία κλωστή αλλά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την κυβέρνηση, τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τη διοργάνωση. Ζούμε ιστορικές στιγμές και για όλους μας είναι ένα εθνικό αλλά προσωπικό στοίχημα».

Οι συσκέψεις, πρωτόκολλα και μετάλλια

Καθημερινά βρίσκονται σε εξέλιξη πολύωρες συσκέψεις όπου προσαρμόζονται νέα σενάρια σχετικά με το μαραθώνιο, τις προμήθειες που πρέπει να γίνουν, τις ιατρικές εξετάσεις, τον τρόπο διεξαγωγής του αγώνα με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα αλλά και τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν όπως για παράδειγμα τα μετάλλια της διοργάνωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μεταλλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα περίπου 60.000 μετάλλια του μαραθωνίου αλλά και των παράλληλων διοργανώσεων βρίσκονται καθ΄ οδόν από την Κίνα και μέσω Ολλανδίας θα έρθουν σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Τι άλλαξε στα μετάλλια

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης και έχουν υπάρξει μικρές αλλαγές έτσι να γίνουν χρηστικά στην περίπτωση αναβολής. Αναγράφουν τον αριθμό της διοργάνωσης (38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας) και όχι το έτος (2020) ώστε για την ακραία περίπτωση που αναβληθεί η διοργάνωση για το 2021 να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπενθυμίζεται πως τα μετάλλια του Αυθεντικού Μαραθωνίου έχουν και συλλεκτική αξία και ο ΣΕΓΑΣ έκανε τις αλλαγές έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όποτε γίνει μην χαθεί ούτε σεντς στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Αποστάσεις ασφαλείας

Οι αλλαγές των μεταλλίων είναι μόνο μία αλλαγή που έχει γίνει. Υπάρχει επεξεργασία όλων των σεναρίων για την ασφαλή μεταφορά των αθλητών στο Μαραθώνα, για την εκκίνηση σε γκρουπ με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια καθώς και για προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλητών στο χώρο εκκίνησης στον Τύμβο του Μαραθώνα αλλά και σε όλη την κλασσική διαδρομή. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με τα ιατρικά τεστ για τον COVID-19 σε αθλητές, εθελοντές και εργαζομένους προϋποθέτουν χρόνο αλλά και κόστος και φυσικά το οικονομικό είναι ένας ακόμα παράγοντας που ο ΣΕΓΑΣ έχει σε πρώτη προτεραιότητα μετά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ορατή η οικονομική καταστροφή

Η αύξηση του κόστους είναι δεδομένη αλλά αναμένεται να καλυφθεί σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της διοργάνωσης. Αντίθετα, η μεγάλη καταστροφή θα είναι η περίπτωση αναβολής καθώς σε αυτό το σενάριο ο προϋπολογισμός του ΣΕΓΑΣ θα τιναχτεί στον αέρα και θα χρεωθεί πολλά εκατομμύρια Ευρώ. «Οφείλουμε να τα υπολογίζουμε όλα αλλά πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάθε μέρα δίνουμε μεγάλες μάχες» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αποφασίζει ο Μητσοτάκης

Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του προέδρου του ΣΕΓΑΣ και υπουργών των οποίων τα υπουργεία έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αθλητισμού η Πολιτική Προστασία κ.α. Παράγοντας που παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει μεγάλη γνώση και εμπειρία από τη διοργάνωση των Αυθεντικών Μαραθωνίων αποκάλυψε επίσης πως την τελική απόφαση για την διεξαγωγή ή όχι του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα την πάρει η κυβέρνηση και πιθανότατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάστημα μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Κανονικά οι μαραθώνιοι στο εξωτερικό

Υπάρχουν όμως και καλά νέα που έχει στη φαρέτρα της η διοίκηση του Κώστα Παναγόπουλου στον ΣΕΓΑΣ. Ποια είναι αυτά; Πρώτα απ΄ όλα η συγκράτηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, η διεξαγωγή πολλών μαραθωνίων αγώνων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Μόσχα, στη Βουδαπέστη και στο Λονδίνο όπου τα κρούσματα στις πόλεις αυτές είναι διπλάσια και τριπλάσια από την Αθήνα. Το βαρύ χαρτί του ΣΕΓΑΣ είναι όμως η πολύ καλή και εμπεριστατωμένη προετοιμασία που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα αλλά και η πρόθεση που υπάρχει να γίνουν ορισμένες περικοπές ή εκπτώσεις στις παράλληλες διοργανώσεις. Οι εναλλακτικές προτάσεις του ΣΕΓΑΣ αλλά και η στενή συνεργασία με τους φορείς και τους μεγάλους χορηγούς αλλά και η ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα είναι ένα πλεονέκτημα που αναμένεται να εκτιμηθεί θετικά από την κυβέρνηση.

Θα «θυσιαστούν» τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα

Στο  χειρότερο σενάριο ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να «θυσιάσει» τις διοργανώσεις των 5 και των 10 χιλιομέτρων ή να τους διοργανώσει στην περιοχή του Μαραθώνα και όχι στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης στο χειρότερο σενάριο που Αυθεντικός Μαραθώνιος αναβληθεί ή ματαιωθεί τα πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών θα γίνουν κανονικά αλλά όχι στο κέντρο της Αθήνας. Για την ώρα όμως πρωταρχικός στόχος είναι να σωθεί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και να γίνει κανονικά ώστε να δοθεί και ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα στην παγκόσμια αθλητική και τουριστική κοινότητα πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα στις μεγάλες μάχες που έχει δώσει με την πανδημία του COVID-19.

Πηγή: ethnos.gr

Previous ArticleNext Article

Γιατί το ρόδι είναι ο πρωταθλητής των φρούτων με διαφορά

Το ρόδι είναι κάτι παραπάνω από ένα φρούτο, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες.

Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Ενδεικτικά, επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού, σε ποσότητα 120 ml καθημερινά για διάστημα ενός μήνα, συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Ο χυμός του ροδιού

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Το ρόδι περιέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα περιέχει κάποιες ουσίες που δεν της συναντάμε πουθενά αλλού στη φύση.

Η περιεκτικότητα του χυμού του ροδιού σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι υψηλότερη από τη περιεκτικότητα άλλων φρουτοχυμών, του κόκκινου κρασιού ή ακόμη και του πράσινου τσαγιού.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL).Επίσης, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών.

Ακόμη, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Ρόδι, θεωρείται μια από τος καλύτερες τροφές για τους δρομείς και γενικότερα τους αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο τροπικό φρούτο κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες;

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για πρώτη φορά στο Βουργαρέλι

Ιατρικές Μονάδες (KIM) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής πραγματοποιείται, διαρκώς, διερεύνηση και καταγραφή αναγκών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, το 2019 πραγματοποιήθηκε επανασχεδιασμός του προγράμματος και επέκταση του έργου και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος πραγματοποιώντας τρεις αποστολές το μήνα.

Από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, η ομάδα των ΚΙΜ αποτελούμενη από ένα σύνολο 13 ιατρικών ειδικοτήτων, και έχοντας στην διάθεσή τους υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, θα υποδεχθούν στο κέντρο υγείας του Βουργαρελίου από τις 9:00πμ – 17:00μμ τους κατοίκους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Άσκησης που στόχο έχει να συμβουλέψει, να εκπαιδεύσει και να μυήσει τους συμμετέχοντες στην υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα τους, τόσο για τα σωματικά όσο και τα ψυχικά οφέλη τα οποία προσφέρει.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, ογδόντα (80) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
x
Send this to a friend