Λάθη στην προπόνηση που κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητές

Επιμέλεια: Λευτέρης Κοντούρης

Ακόμη και οι αθλητές που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, έχουν κάνει κατά την διάρκεια της μακράς πορείας τους λάθη στην προπόνηση που ταιριάζουν περισσότερο σε αρχάριο. Υπάρχουν αθλητές που ανήκουν στην ελίτ, ωστόσο δεν αποφεύγουν τις παραλείψεις στην προσπάθεια να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παγκοσμίως.

Το κλειδί για την σωστή δουλειά στο γυμναστήριο είναι η επιμονή και η ποικιλία στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο καθένας. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα όποια λάθη είναι πάντοτε στο πρόγραμμα. Δείτε παρακάτω κάποια εξ αυτών που κάνουν συχνά ακόμη και οι πλέον έμπειροι και τα οποία   θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο.

Yπερβολική αερόβια άσκηση 

Χωρίς να έχετε δουλέψει από πριν με την αντοχή και την ενδυνάμωση των μυών, αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό. Επειδή το κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, αυτό δεν σημαίνει πως είστε σε θέση να το κάνετε και εσείς με επιτυχία.

Πολλές επαναλήψεις με μεγάλη βάρη

Όποτε σηκώνετε μεγάλη βάρη ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αυξημένος. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενδυναμώνετε το μυϊκό σύστημα σε σύντομο διάστημα, θα πρέπει πάντοτε να προσέχετε για το αν έχετε την σωστή στάση του σώματος όταν τα σηκώνετε. Επίσης μην ξεχνάτε πως η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι σημαντικά στοιχεία στο ενδιάμεσο των προπονήσεων.

Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για έναν αθλητή. Αν κάποιος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ είναι πιθανό να έχει χαμηλή απόδοση σε κάποιον αγώνα. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στην γρήγορη καταπόνηση των μυών. Η σωστή διατροφή είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η σύγκριση με άλλους επαγγελματίες

Πολλοί νομίζουν πως είναι σε θέση να φτάσουν στα επίπεδα απόδοσης κορυφαίων αθλητών του είδους τους. Περιμένουν μάλιστα να έχουν άμεσο αποτέλεσμα από τις προπονήσεις, χωρίς να έχουν φροντίσει αρχικά για την ενδυνάμωση του σώματος τους. Αυτό «αποτελεί» συνταγή αποτυχίας όπως γίνεται αντιληπτό αργά η γρήγορα.

Γρήγορες κινήσεις

Οι αργές και ελεγχόμενες κινήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους σηκώνουν βάρη, καθώς έτσι αποφεύγεται πιθανός τραυματισμός και είναι πιο αποτελεσματική η ενδυνάμωση των μυών. Οι γρήγορες και νευρικές κινήσεις πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν δουλεύετε εκεί που χρειάζεται πραγματικά βελτίωση

Συχνά οι επαγγελματίες αθλητές δεν θέλουν να αποδεχθούν πως έχουν αδύνατα σημεία γι΄ αυτό δεν δίνουν έμφαση σε αυτά κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Εσείς δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε το ίδιο παράδειγμα. Εντοπίστε τις αδυναμίες σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του αθλητή καθώς είναι το χρονικό σημείο όπου οι μύες αποφορτίζονται από την προπόνηση. Μέρες που νιώθετε εξάντληση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ή ανεπαρκούς ύπνου, αποφασίστε να ξεκουραστείτε και μην περάσετε τη πόρτα του γυμναστηρίου.

Υπερβολική άσκηση

Οσο αισθάνεστε καλά τόσο πιθανό είναι να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής προπόνησης. Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται λόγω αυτής της κατάστασης, γι΄ αυτό θα πρέπει πάντοτε να δίνετε προσοχή στα «σημάδια» που σας δείχνει το σώμα σας και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε στις εκάστοτε ανάγκες.

Αγνοείτε τις ενοχλήσεις

Πολλοί επαγγελματίες του είδους αγνοούν τις ενοχλήσεις ώστε να μην χάσουν αγώνες που συχνά τους δίνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν αλλά και για μην απογοητεύσουν τους θαυμαστές τους. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Μειώνετε απότομα τις θερμίδες

Το πόσο θα αδυνατήσετε δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων αλλά με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Αν κόψετε απότομα το φαγητό, θα χάσετε θερμίδες, ωστόσο θα χάσετε παράλληλα σε μυϊκή μάζα και αυτό θα οδηγήσει στην συνέχεια σε επιβράδυνση του μεταβολσμού σας, καθώς το σώμα σας θα ζητά απεγνωσμένα τροφή.

Κακή αναπνοή

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες αθλητές που δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο διαχείρισης της αναπνοής όταν ασκούνται με βάρη. Πολλοί κρατούν την αναπνοή όταν δεν πρέπει και εκπνέουν επίσης την λάθος στιγμή. Αυτό οδηγεί στην γρήγορη απώλεια ενέργειας και στην αίσθηση ζάλης.

Ελλειψη παρέας

Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε καμία διάθεση για προπόνηση. Εκεί ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει ένα άτομο που θα σας παρακινήσει και θα σας κάνει παρέα κατά την διάρκεια της άσκησης. Ειδικά αν ο… παρτενέρ είναι βοηθητικός και σας δίνει κίνητρα, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

Διαβάστε ακόμα: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γυμναστική

Πηγή: runnersworld.com

Previous ArticleNext Article

Η απλή και σίγουρη λύση για τις φουσκάλες στα πόδια όσων τρέχουν!

Λύση για τις φουσκάλες στα πόδια των δρομέων

Το τρέξιμο και το πολύωρο περπάτημα έχουν συχνά μια δυσάρεστη «παρενέργεια» στα πόδια μας, τις επίπονες φουσκάλες. Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησαν ομάδα 128 δρομέων και διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας πολύ απλός και οικονομικός τρόπος να προληφθούν οι ενοχλητικές φουσκάλες στα πόδια.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Journal of Sport Medicine, το μόνο που χρειάζεται για να προστατευθούν τα πόδια είναι η εφαρμογή αυτοκόλλητης χειρουργικής ταινίας στα σημεία που είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στην τριβή.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν δρομείς που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε υπερμαραθώνιο 250 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν την αυτοκόλλητη ταινία μόνο σε ένα τμήμα του ποδιού των δρομέων, ώστε να καταστεί δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με το τμήμα του ποδιού που παρέμεινε εκτεθειμένο.

Μετά την ολοκλήρωση του υπερμαραθωνίου, ο οποίος διήρκησε συνολικά επτά ημέρες, μόλις 30 από τους δρομείς (ποσοστό 24%) εμφάνισαν φουσκάλες στο τμήμα του ποδιού που είχε καλυφθεί με ταινία, ενώ 81 δρομείς (ποσοστό 63%) εμφάνισαν φουσκάλες στα εκτεθειμένα τμήματα του ποδιού.

Σύμφωνα με παρόμοια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Current Sports Medicine Reports, αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης για τις φουσκάλες είναι επίσης η εφαρμογή διπλής κάλτσας, με μια χοντρή αθλητική κάλτσα να φοριέται επάνω από μια πιο λεπτή που εφαρμόζει πολύ καλά στο πόδι.

Διαβάστε ακόμα: Γυμναστική και τρέξιμο χωρίς κάλτσες; Ούτε να το σκέφτεστε

Ανοίγουν στις 23/01 οι εγγραφές για τον 17ο Olympus Marathon

Στις 𝟮𝟯 Ιανουαρίου 𝟮𝟬𝟮𝟭 και ώρα 𝟭𝟴.𝟬𝟬 (ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου Εν Ολύμπω) ανοίγουν οι εγγραφές για τον 𝟭𝟳ο 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻. 𝗢 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻 θα διεξαχθεί (αν όλα πάνε καλά) το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και συγκεκριμένα η εκκίνηση θα δοθεί Σάββατο 𝟮𝟲 Ιουνίου 𝟮𝟬𝟮𝟭 και ώρα 𝟲.𝟬𝟱.

Αρχικά οι εγγραφές θα ανοίξουν χωρίς ηλεκτρονική πληρωμή για τους ενδιαφερόμενους και στους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Πιερία, οι αθλητές θα ενημερώνονται για τα νεότερα που θα προκύπτουν (όριο συμμετοχών, υγειονομικά πρωτόκολλα, ολοκλήρωση εγγραφών κλπ).

Επίσης συνεχίζει να είναι ανοιχτή η φόρμα της μεταφοράς συμμετοχής των αθλητών που ήταν στην λίστα του 𝟮𝟬𝟮𝟬 μέχρι την λήξη των εγγραφών του 𝟮𝟬𝟮𝟭. Σε περίπτωση που η οργανωτική επιτροπή κρίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει όριο συμμετοχών, οι αθλητές της λίστας του 𝟮𝟬𝟮𝟬 που επέλεξαν να τρέξουν το 𝟮𝟬𝟮𝟭 θα έχουν προτεραιότητα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 𝟭𝟴 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα και έχουν τερματίσει τα τρία τελευταία χρόνια (𝟭/𝟭/𝟮𝟬𝟭𝟴 έως και την λήξη των εγγραφών) σε 𝟮 αγώνες ορεινού τρεξίματος από 𝟮𝟬χλμ με 𝟭𝟬𝟬𝟬 θετικής υψομετρικής και άνω ο καθένας, ή σε 𝟭 αγώνα από 𝟯𝟱 χλμ και 𝟮.𝟮𝟬𝟬 θετικής υψομετρικής και άνω.

Για τους υπόλοιπους αγώνες της καλοκαιρινής διοργάνωσης (𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗨𝗹𝘁𝗿𝗮, 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗩𝗲𝗿𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹, Κόψη των Αετών και 𝗠𝗲𝗹𝗶𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗧𝗿𝗮𝗶𝗹) οι εγγραφές θα ανοίξουν αργότερα.

x
Send this to a friend