Λάθη στην προπόνηση που κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητές

Επιμέλεια: Λευτέρης Κοντούρης

Ακόμη και οι αθλητές που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, έχουν κάνει κατά την διάρκεια της μακράς πορείας τους λάθη στην προπόνηση που ταιριάζουν περισσότερο σε αρχάριο. Υπάρχουν αθλητές που ανήκουν στην ελίτ, ωστόσο δεν αποφεύγουν τις παραλείψεις στην προσπάθεια να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παγκοσμίως.

Το κλειδί για την σωστή δουλειά στο γυμναστήριο είναι η επιμονή και η ποικιλία στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο καθένας. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα όποια λάθη είναι πάντοτε στο πρόγραμμα. Δείτε παρακάτω κάποια εξ αυτών που κάνουν συχνά ακόμη και οι πλέον έμπειροι και τα οποία   θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο.

Yπερβολική αερόβια άσκηση 

Χωρίς να έχετε δουλέψει από πριν με την αντοχή και την ενδυνάμωση των μυών, αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό. Επειδή το κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, αυτό δεν σημαίνει πως είστε σε θέση να το κάνετε και εσείς με επιτυχία.

Πολλές επαναλήψεις με μεγάλη βάρη

Όποτε σηκώνετε μεγάλη βάρη ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αυξημένος. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενδυναμώνετε το μυϊκό σύστημα σε σύντομο διάστημα, θα πρέπει πάντοτε να προσέχετε για το αν έχετε την σωστή στάση του σώματος όταν τα σηκώνετε. Επίσης μην ξεχνάτε πως η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι σημαντικά στοιχεία στο ενδιάμεσο των προπονήσεων.

Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για έναν αθλητή. Αν κάποιος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ είναι πιθανό να έχει χαμηλή απόδοση σε κάποιον αγώνα. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στην γρήγορη καταπόνηση των μυών. Η σωστή διατροφή είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η σύγκριση με άλλους επαγγελματίες

Πολλοί νομίζουν πως είναι σε θέση να φτάσουν στα επίπεδα απόδοσης κορυφαίων αθλητών του είδους τους. Περιμένουν μάλιστα να έχουν άμεσο αποτέλεσμα από τις προπονήσεις, χωρίς να έχουν φροντίσει αρχικά για την ενδυνάμωση του σώματος τους. Αυτό «αποτελεί» συνταγή αποτυχίας όπως γίνεται αντιληπτό αργά η γρήγορα.

Γρήγορες κινήσεις

Οι αργές και ελεγχόμενες κινήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους σηκώνουν βάρη, καθώς έτσι αποφεύγεται πιθανός τραυματισμός και είναι πιο αποτελεσματική η ενδυνάμωση των μυών. Οι γρήγορες και νευρικές κινήσεις πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν δουλεύετε εκεί που χρειάζεται πραγματικά βελτίωση

Συχνά οι επαγγελματίες αθλητές δεν θέλουν να αποδεχθούν πως έχουν αδύνατα σημεία γι΄ αυτό δεν δίνουν έμφαση σε αυτά κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Εσείς δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε το ίδιο παράδειγμα. Εντοπίστε τις αδυναμίες σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του αθλητή καθώς είναι το χρονικό σημείο όπου οι μύες αποφορτίζονται από την προπόνηση. Μέρες που νιώθετε εξάντληση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ή ανεπαρκούς ύπνου, αποφασίστε να ξεκουραστείτε και μην περάσετε τη πόρτα του γυμναστηρίου.

Υπερβολική άσκηση

Οσο αισθάνεστε καλά τόσο πιθανό είναι να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής προπόνησης. Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται λόγω αυτής της κατάστασης, γι΄ αυτό θα πρέπει πάντοτε να δίνετε προσοχή στα «σημάδια» που σας δείχνει το σώμα σας και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε στις εκάστοτε ανάγκες.

Αγνοείτε τις ενοχλήσεις

Πολλοί επαγγελματίες του είδους αγνοούν τις ενοχλήσεις ώστε να μην χάσουν αγώνες που συχνά τους δίνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν αλλά και για μην απογοητεύσουν τους θαυμαστές τους. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Μειώνετε απότομα τις θερμίδες

Το πόσο θα αδυνατήσετε δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων αλλά με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Αν κόψετε απότομα το φαγητό, θα χάσετε θερμίδες, ωστόσο θα χάσετε παράλληλα σε μυϊκή μάζα και αυτό θα οδηγήσει στην συνέχεια σε επιβράδυνση του μεταβολσμού σας, καθώς το σώμα σας θα ζητά απεγνωσμένα τροφή.

Κακή αναπνοή

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες αθλητές που δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο διαχείρισης της αναπνοής όταν ασκούνται με βάρη. Πολλοί κρατούν την αναπνοή όταν δεν πρέπει και εκπνέουν επίσης την λάθος στιγμή. Αυτό οδηγεί στην γρήγορη απώλεια ενέργειας και στην αίσθηση ζάλης.

Ελλειψη παρέας

Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε καμία διάθεση για προπόνηση. Εκεί ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει ένα άτομο που θα σας παρακινήσει και θα σας κάνει παρέα κατά την διάρκεια της άσκησης. Ειδικά αν ο… παρτενέρ είναι βοηθητικός και σας δίνει κίνητρα, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

Διαβάστε ακόμα: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γυμναστική

Πηγή: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τόκιο: Χρυσή με Ολυμπιακό ρεκόρ στα 100μ. η τρομερή Τόμπσον!

Τριάδα από την Τζαμάικα κατέκτησε τα τρία μετάλλια στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με την Ελέιν Τόμπσον να είναι στην κορυφή.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο διατήρησε τον τίτλο της τερματίζοντας σε 10.61, επίδοση που αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ.

Πίσω της τερμάτισαν δύο συμπατριώτισσες της, με την Φρέισερ Πράις να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο με 10.74 και την Τζάκσον το χάλκινο με 10.76.

Χαρακτηριστικό της σπουδαίας κούρσας είναι ότι έξι αθλήτριες κατέβηκαν κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα.

Αναλυτικά, η τελική οκτάδα:
1. Τόμπσον (Τζαμάικα) 10.61
2. Φρέισερ Πράις (Τζαμάικα) 10.74
3. Τζάκσον (Τζαμάικα) 10.76
4. Τα Λου (Ακτή Ελεφαντοστού) 10.91
5. Ντελ Πόντε (Ελβετία) 10.97
6. Καμπούντζι (Ελβετία) 10.99
7. Ντάνιελς (ΗΠΑ) 11.02
8. Νέιτα (Μ. Βρετανία) 11.12

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

4ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ: Στις 10 Οκτωβρίου ο αγώνας

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Αγώνα Πάρκου «Νυχτερινές Διαδρομές», συνεχίζουμε, δυναμικά. Λόγω έκτακτης εκδήλωσης στον χώρο του Πεδίου Άρεως την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, είναι αναγκαίο να μετατεθεί ο Αγώνας την επόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Έτσι, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πανέμορφου πάρκου «ΠΕΔΙΟΝ ΆΡΕΩΣ», προκηρύσσει τη διεξαγωγή του 4ου Αγώνα Πεδίου Άρεως «Στις Γειτονιές της Αθήνας», την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Θα υπάρχουν δύο αγώνες, 5 και 10 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί εντός του Πεδίου Άρεως. Οι δρομείς, ύστερα από μια στροφή εντός αυτού, θα ακολουθήσουν μια διαδρομή στις γύρω γειτονιές, για να τερματίσουν πάλι εντός του Πάρκου.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η τελική προκήρυξη, το υγειονομικό πρωτόκολλο (σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.) και το άνοιγμα των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend