Λάθη στην προπόνηση που κάνουν ακόμη και οι κορυφαίοι αθλητές

Επιμέλεια: Λευτέρης Κοντούρης

Ακόμη και οι αθλητές που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, έχουν κάνει κατά την διάρκεια της μακράς πορείας τους λάθη στην προπόνηση που ταιριάζουν περισσότερο σε αρχάριο. Υπάρχουν αθλητές που ανήκουν στην ελίτ, ωστόσο δεν αποφεύγουν τις παραλείψεις στην προσπάθεια να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα όπως επισημαίνουν οι ειδικοί παγκοσμίως.

Το κλειδί για την σωστή δουλειά στο γυμναστήριο είναι η επιμονή και η ποικιλία στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο καθένας. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε πως τα όποια λάθη είναι πάντοτε στο πρόγραμμα. Δείτε παρακάτω κάποια εξ αυτών που κάνουν συχνά ακόμη και οι πλέον έμπειροι και τα οποία   θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο.

Yπερβολική αερόβια άσκηση 

Χωρίς να έχετε δουλέψει από πριν με την αντοχή και την ενδυνάμωση των μυών, αυτό το είδος της άσκησης μπορεί να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τραυματισμό. Επειδή το κάνουν οι κορυφαίοι αθλητές, αυτό δεν σημαίνει πως είστε σε θέση να το κάνετε και εσείς με επιτυχία.

Πολλές επαναλήψεις με μεγάλη βάρη

Όποτε σηκώνετε μεγάλη βάρη ο κίνδυνος τραυματισμού είναι αυξημένος. Μπορεί με τον τρόπο αυτό να ενδυναμώνετε το μυϊκό σύστημα σε σύντομο διάστημα, θα πρέπει πάντοτε να προσέχετε για το αν έχετε την σωστή στάση του σώματος όταν τα σηκώνετε. Επίσης μην ξεχνάτε πως η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι σημαντικά στοιχεία στο ενδιάμεσο των προπονήσεων.

Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για έναν αθλητή. Αν κάποιος δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ είναι πιθανό να έχει χαμηλή απόδοση σε κάποιον αγώνα. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στην γρήγορη καταπόνηση των μυών. Η σωστή διατροφή είναι κλειδί για την επιτυχία.

Η σύγκριση με άλλους επαγγελματίες

Πολλοί νομίζουν πως είναι σε θέση να φτάσουν στα επίπεδα απόδοσης κορυφαίων αθλητών του είδους τους. Περιμένουν μάλιστα να έχουν άμεσο αποτέλεσμα από τις προπονήσεις, χωρίς να έχουν φροντίσει αρχικά για την ενδυνάμωση του σώματος τους. Αυτό «αποτελεί» συνταγή αποτυχίας όπως γίνεται αντιληπτό αργά η γρήγορα.

Γρήγορες κινήσεις

Οι αργές και ελεγχόμενες κινήσεις είναι οι πλέον κατάλληλες για όσους σηκώνουν βάρη, καθώς έτσι αποφεύγεται πιθανός τραυματισμός και είναι πιο αποτελεσματική η ενδυνάμωση των μυών. Οι γρήγορες και νευρικές κινήσεις πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν δουλεύετε εκεί που χρειάζεται πραγματικά βελτίωση

Συχνά οι επαγγελματίες αθλητές δεν θέλουν να αποδεχθούν πως έχουν αδύνατα σημεία γι΄ αυτό δεν δίνουν έμφαση σε αυτά κατά την διάρκεια μιας προπόνησης. Εσείς δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε το ίδιο παράδειγμα. Εντοπίστε τις αδυναμίες σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του αθλητή καθώς είναι το χρονικό σημείο όπου οι μύες αποφορτίζονται από την προπόνηση. Μέρες που νιώθετε εξάντληση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων ή ανεπαρκούς ύπνου, αποφασίστε να ξεκουραστείτε και μην περάσετε τη πόρτα του γυμναστηρίου.

Υπερβολική άσκηση

Οσο αισθάνεστε καλά τόσο πιθανό είναι να πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής προπόνησης. Πολλοί τραυματισμοί προέρχονται λόγω αυτής της κατάστασης, γι΄ αυτό θα πρέπει πάντοτε να δίνετε προσοχή στα «σημάδια» που σας δείχνει το σώμα σας και να προσαρμόζετε το πρόγραμμα που ακολουθείτε στις εκάστοτε ανάγκες.

Αγνοείτε τις ενοχλήσεις

Πολλοί επαγγελματίες του είδους αγνοούν τις ενοχλήσεις ώστε να μην χάσουν αγώνες που συχνά τους δίνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν αλλά και για μην απογοητεύσουν τους θαυμαστές τους. Φυσικά αυτό δεν θα πρέπει να είναι το παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Μειώνετε απότομα τις θερμίδες

Το πόσο θα αδυνατήσετε δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό των θερμίδων αλλά με την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε. Αν κόψετε απότομα το φαγητό, θα χάσετε θερμίδες, ωστόσο θα χάσετε παράλληλα σε μυϊκή μάζα και αυτό θα οδηγήσει στην συνέχεια σε επιβράδυνση του μεταβολσμού σας, καθώς το σώμα σας θα ζητά απεγνωσμένα τροφή.

Κακή αναπνοή

Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες αθλητές που δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο διαχείρισης της αναπνοής όταν ασκούνται με βάρη. Πολλοί κρατούν την αναπνοή όταν δεν πρέπει και εκπνέουν επίσης την λάθος στιγμή. Αυτό οδηγεί στην γρήγορη απώλεια ενέργειας και στην αίσθηση ζάλης.

Ελλειψη παρέας

Υπάρχουν μέρες που δεν έχετε καμία διάθεση για προπόνηση. Εκεί ακριβώς χρειάζεται να υπάρχει ένα άτομο που θα σας παρακινήσει και θα σας κάνει παρέα κατά την διάρκεια της άσκησης. Ειδικά αν ο… παρτενέρ είναι βοηθητικός και σας δίνει κίνητρα, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ακόμη καλύτεροι.

Διαβάστε ακόμα: Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γυμναστική

Πηγή: runnersworld.com

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου: Με απόλυτη επιτυχία ο αγώνας

Ο αγώνας  Koufalia Hill Run Δήμητρα Ιορδανίδου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, στο περιαστικό δάσος των Κουφαλίων, με κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού τα γήπεδα τένις του Ομίλου Αντισφαίρισης.

Η διοργάνωση υποδέχτηκε το απόγευμα περισσότερους από 200 δρομείς, που συμμετείχαν στους αγώνες 6 και 9 χιλιομέτρων, όπως επίσης και 100 μικρούς δρομείς, που μαζί με τους γονείς τους πήραν μέρος σε ένα αθλητικό παιχνίδι με πολλές δράσεις, σκορπίζοντας χαμόγελα παντού.

Ο αγώνας εμπνεύστηκε και υλοποιήθηκε από τη Δήμητρα Ιορδανίδου για πρώτη φορά το 2018, σε συνεργασία με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κουφαλίων. Από φέτος είναι αφιερωμένος στη Δήμητρα, αποδίδοντας τιμή στη μνήμη της και αναγνωρίζοντας την προσφορά της στον τόπο που μεγάλωσε αλλά και εν γένει στον χώρο του αθλητισμού.

Η 17χρονη Βασιλική Καλλιμογιάννη, πρωταθλήτρια των στιπλ, αναδείχθηκε νικήτρια της γενικής κατάταξης στα 6km με 25:45. Οι δίδυμες αδελφές Σαραφίδη, η Μαρία και η Γεωργία την πλαισίωσαν στο βάθρο με κοινή επίδοση 39:09.

Στα 6km των ανδρών, την πρώτη θέση πήρε ο  Δημήτρης Οικονόμου με 25:51, ο 16χρονος Πέτρος Παπαγκιντσίδης του τοπικού Αρίων κατέλαβε τη 2η θέση με 25:58 και ο Ιωάννης Αγγελακόπουλος από τους Κώους Δρομείς κατέλαβε την τρίτη θέση με χρόνο 29:23.

Στα 9km, ο 22χρονος Σταύρος Σιγκούδης από τη Θεσσαλονίκη, πήρε την πρώτη θέση με 34:55, με τον Δημήτρη Τζιοβάρα και τον Θεόδωρο Παραστατίδη στη δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Μαρία Τσαυταρίδου κατέλαβε την πρώτη θέση στα 9km, η Τίνα Κεφαλά, πρωταθλήτρια μαραθωνίου με Ολυμπιακή συμμετοχή στους ΟΑ «London 2012» και η διακεκριμένη υπερμαραθωνοδρόμος Τζο Μαντά, τερμάτισαν στη 2η και 3η θέση με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Αναλυτικά οι τριάδες.

6km Ανδρών

1ος Δημήτρης Οικονόμου, Μεγαλόνησος, 25:51

2ος Πέτρος Παπαγκιντσίδης, Αρίων Κουφαλίων, 25:58

3ος Ιωάννης Αγγελακόπουλος, Κώοι Δρομείς, 29:23

6km Γυναικών

1η Βασιλική Καλλιμογιάννη, ΓΣ Ηρακλής, 25:45

2η Μαρία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

3η Γεωργία Σαραφίδου, ΑΣΣ Αλέξανδρος, 39:09

Στα 6km τερμάτισαν συνολικά 92 δρομείς,  43 άνδρες και 49 γυναίκες.

9km Ανδρών

1ος Σταύρος Σιγκούδης, ΓΣ Ηρακλής, 34:55

2ος Δημήτρης Τζιοβάρας, Αρίων Κουφαλίων, 35:18

3ος Θεόδωρος Παραστατίδης, ΣΔΥΘ, 36:31

9km Γυναικών

1η Μαρία Τσαυταρίδου 1997 ΟΜΓ 43:16

2η Τίνα Κεφαλά 1977 ΑΕΚ 43:30

3η Τζο Μαντά 1977 ΜΕΑΣ «Τρίτων» 43:32

Στα 9km τερμάτισαν συνολικά 105 δρομείς, 91 άνδρες και 14 γυναίκες.

Όλα τα αποτελέσματα εδώ:  https://results.chronolog.gr/resultsv3.aspx?ev=59e3bb11a636122a62bba3a30226d039&c=0&pp=9668

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

7ος Παλαμήδειος Άθλος: Άνοιξαν οι εγγραφές για τον ξεχωριστό αγώνα του Ναυπλίου

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μοναδικό αγώνα στην Ελλάδα, τον αγώνα της αγωνιστικής ανάβασης του δοξασμένου κάστρου του Παλαμηδίου ξεκίνησε, με την έναρξη των εγγραφών.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα γίνει για 7η χρονιά, στο Ναύπλιο στην Αργολίδα παράλληλα με τις Εορταστικές Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πρώτης πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους. Οι δρομείς που θα δηλώσουν συμμετοχή σε μια από τις αγωνιστικές διαδρομές της διοργάνωσης θ’ απολαύσουν έναν αγώνα που συνδυάζει τις υψηλότερες αθλητικές προδιαγραφές με μία μεγάλη γιορτή, στο μαγευτικό Ναύπλιο!

Στον 7ο Παλαμήδειο Άθλο συμπεριλαμβάνεται και το αγώνισμα του Ημιμαραθωνίου που η διαδρομή του διατρέχει τον Αργολικό κόλπο σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Οι αγωνιστικές και άλλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις 26 & 27 Νοεμβρίου του 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών στο website: https://www.nafpliocastlerun.gr/ και στο Facebook της Διοργάνωσης: https://www.facebook.com/nafpliocastlerun/

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της Διοργάνωσης:

https://www.nafpliocastlerun.gr/eggrafes/

Η Διοργάνωση πραγματοποιείται με την πιστοποίηση των θεσμικών φορέων της Πολιτείας.

Αναμένουμε να σας καλωσορίσουμε όλους στο μαγευτικό Ναύπλιο, στις εκδηλώσεις για τα 200χρόνια του Ναυπλίου και τον 7ο Παλαμήδειο Άθλο!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend