Επέστρεψε η γυναίκα που έσπασε τα ταμπού στον Μαραθώνιο της Βοστόνης 50 χρόνια μετά (vid)

19 Απριλίου, 1967 Βοστώνη. Ο Τζον Σεμπλ ήταν εξαγριωμένος. Ήταν ένας από τους διοργανωτές του μαραθώνιου της Βοστώνης και είχε μόλις εντοπίσει μία γυναίκα να διαγωνίζεται ανάμεσα στους άντρες. Φορούσε τον αριθμό 261, που σήμαινε ότι είχε κάνει κανονική εγγραφή όπως οι υπόλοιποι αθλητές. Μέχρι τότε, καμία γυναίκα δεν είχε τολμήσει να διαγωνιστεί επισήμως. Έτρεχαν μόνο ανεπίσημα, παράλληλα με τους αθλητές.

Επικρατούσε η άποψη ότι ο μαραθώνιος ήταν υπερβολικά κουραστικός για τον ευαίσθητο γυναικείο οργανισμό και η προπόνηση που απαιτούνταν, θα έκανε τα σώματά τους «μυώδη» και «αντρικά». Το 1963, η Μαίρη Λέπερ και η Λιν Κάρμαν κρύφτηκαν στους θάμνους κατά την εκκίνηση και άρχισαν να τρέχουν μέσα στον όχλο, τερματίζοντας σε τρεις ώρες και 37 λεπτά. Το 1966, η Μπόμπι Γκιμπ τερμάτισε σε 3 ώρες και 21 λεπτά. Καμία όμως δεν φορούσε αριθμό στο μπλουζάκι της και επισήμως δεν έτρεξαν ποτέ.

Η «μακρυπόδαρη» κυρία Η Κάθριν Σουίτζερ προπονούνταν για ένα χρόνο πριν να δηλώσει συμμετοχή στον μαραθώνιο, μαζί με τον προπονητή της, Άρνι Μπριγκς και τον φίλο της, Τομ Μίλερ. Έγραψε το όνομά της ως «Κ. Β. Σουίτζερ», κρύβοντας το γυναικείο όνομά της και στη γραμμή της εκκίνησης, φορούσε φαρδιά φόρμα και φούτερ, που έκρυβαν το σώμα της.

Είχαν καλύψει δύο μίλια, όταν οι θεατές που παρακολουθούσαν τον αγώνα εντόπισαν τη γυναίκα ανάμεσα στους άντρες. Ένας από αυτούς φώναξε στον Μίλερ: «Μπρατσαρά, έχεις και γκόμενα μαζί σου!» Η κραυγή τράβηξε την προσοχή των διοργανωτών που έσπευσαν να απομακρύνουν την ανεπιθύμητη παρουσία.

Πρώτος προσπάθησε να τη διώξει ο Γουίλ Κλόνι, αλλά η Σουίτζερ τον είδε και τον απέφυγε. Μετά κατέφτασε ο μεγαλόσωμος Τζον Σέμπλ. Την άρπαξε απ’ την μπλούζα και φώναζε: «Εξαφανίσου! Φύγε απ’ τον αγώνα μου και δώσε μου τον αριθμό σου!» Αμέσως μπήκε ανάμεσά τους ο Μίλερ και τους χώρισε. Η Σουίτζερ, αν και ταραγμένη, συνέχισε τον αγώνα. Σε ένα βίντεο της εποχής, ο σχολιαστής την περιέγραψε ως μία «μακρυπόδαρη κυρία».

Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογράφος Χάρι Τρασκ, που έτρεξε προς το μέρος τους και πρόλαβε να τους φωτογραφίσει. Η Σουίτζερ τερμάτισε σε τέσσερις ώρες και 20 λεπτά, ενώ η Μπόμπι Γκιμπ που έτρεχε ανεπίσημα, διένυσε την απόσταση σε μόλις 3 ώρες και 27 λεπτά.

Οι βραδινές εφημερίδες αγνόησαν τους νικητές του μαραθωνίου και εστίασαν μόνο στο σκάνδαλο της Σουίτζερ, η οποία εκτός από τα παράπονα των διοργανωτών, είχε να αντιμετωπίσει και τη γκρίνια του φίλου της και επαγγελματία αθλητή, Τομ Μίλερ, που φοβόταν ότι η σύγκρουση με τον Σεμπλ θα έκανε κακό στην καριέρα του.

Η Σουίτζερ όμως ήξερε ότι ο αγώνας θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της. Έγινε σύμβολο για τις φεμινίστριες και έφερε στο προσκήνιο τη διάκριση στον αθλητισμό εναντίον των γυναικών. Σταδιακά, η δράση της Σουίτζερ και άλλων γυναικών έφεραν αποτελέσματα. Το 1970 διοργανώθηκε ο πρώτος μαραθώνιος γυναικών, το 1971 οι γυναίκες αγωνίστηκαν μαζί με τους άντρες στον μαραθώνιο της Καλιφόρνιας και τον επόμενο χρόνο, πήραν μέρος και στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Η Σουίτζερ ασχολήθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία και έγραψε βιβλίο για τις εμπειρίες της.

Συνολικά, η Σουίτζερ αγωνίστηκε σε τουλάχιστον 30 μαραθωνίους, είχε ρόλο σχολιαστή στην τηλεόραση ενώ ίδρυσε και την ομάδα «261 Fearless» που ανταποκρίνεται στις γυναίκες δρομείς. Στην επιστροφή της, δεν θα μπορούσε να μη φορέσει το Νο261, όπως την πρώτη της φορά.

Στόχος της ήταν το 2017, 50 χρόνια μετά το συμβάν στα 70 της, να τερματίσει με καλύτερο χρόνο από το 1967. Δεν τα κατάφερε, αφού έκανε 4:44:31. Ποιος νοιάζεται όμως;

 

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend