Virtual αγώνες: Μόνο το 7% των δρομέων πιστεύει ότι είναι σαν κανονικός

Καθώς πολλοί αγώνες ακυρώθηκαν φέτος, κάτι ενδιαφέρον άρχισε να συμβαίνει. Αντί να εγκαταλείψουν την προπόνησή τους, πολλοί δρομείς άρχισαν να προγραμματίζουν τους δικούς τους αγώνες ή έκαναν εγγραφή για έναν εικονικό αγώνα προς τιμήν μιας προγραμματισμένης εκδήλωσης.

Μάλιστα, περίπου του 30% των δρομέων που είχαν εγγραφεί για έναν ζωντανό αγώνα επιλέγουν την εικονική εκδοχή, λέει ο Jeff Matlow, CEO της Running USA. Σε μερικές εικονικές διαδρομές τρεξίματος συμμετέχουν έως και 50.000 άτομα, ενώ πριν από το 2020, τεράστια προσέλευση θα θεωρούταν έως και 15.000 άτομα, προσθέτει.

Ωστόσο, μόνο το 7% των ανθρώπων νιώθουν ότι η ολοκλήρωση ενός εικονικού αγώνα (όπου κάνεις εγγραφή online για να τρέξεις μια συγκεκριμένη απόσταση και μετά το κάνεις στον δικό σου χρόνο) είναι ίδια με την ολοκλήρωση ενός πραγματικού οργανωμένου αγώνα, σύμφωνα με την έρευνα 2020 National Runner Survey της Running USA.

Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το ίδιο. Η διαφορά έχει να κάνει λιγότερο με τον προγραμματισμό του αγώνα (οι περισσότερες εφαρμογές τρεξίματος, συμπεριλαμβανομένου του Nike Run Club, μπορούν να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις την απόστασή σου).

Η πραγματική πρόκληση είναι το πώς μπορείς να συνεχίσεις να έχεις κίνητρο και καλές επιδόσεις όταν δεν έχεις πλέον συναδελφικότητα, ένθερμους υποστηρικτές ή ανταγωνισμό που σε βοηθούν να συνεχίζεις.

“Δεν περιορίζεσαι στους κανόνες του αγώνα κάποιου άλλου ατόμου, αλλά φτιάχνεις τους κανόνες για τον δικό σου. Από πολλές απόψεις, αυτό είναι απελευθερωτικό”.
Chris Bennett
Global Head Coach της Nike Running

Αν προσπαθήσεις, μπορείς να βρεις έναν καινούργιο τύπο έμπνευσης από έναν εικονικό αγώνα, λέει η Lennie Waite, PhD, πιστοποιημένη σύμβουλος πνευματικής απόδοσης (και Ολυμπιονίκης) που πρόσφατα ολοκλήρωσε τον πρώτο της. “Είσαι ο υπεύθυνος του αγώνα και ο συμμετέχων”, αναφέρει. “Αυτή η αίσθηση ελέγχου μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σου”. Ο Chris Bennett, Global Head Coach της Nike Running, συμφωνεί. “Δεν περιορίζεσαι στους κανόνες του αγώνα κάποιου άλλου ατόμου, αλλά φτιάχνεις τους κανόνες για τον δικό σου. Από πολλές απόψεις, αυτό είναι απελευθερωτικό”.

Δες πώς μπορείς να μπεις πνευματικά σε πρόγραμμα, ώστε να απολαμβάνεις στο έπακρο κάθε αγώνα.

1. Άλλαξε την προοπτική σου

“Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι τρέχουν σε έναν αγώνα είναι για να επιβεβαιώσουν κάτι θετικό για τον εαυτό τους, δηλαδή ότι μπορούν να αρχίσουν και να τελειώσουν μια πρόκληση”, δηλώνει η Waite. Και πίστεψέ μας: ένας εικονικός αγώνας είναι η απόλυτη πρόκληση.

Γιατί; Η Waite αναφέρει ότι η πρόκληση να παρατήσεις έναν αγώνα μπορεί να είναι πιο έντονη ή συχνή από ποτέ. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι εικονικοί αγώνες έχουν ενσωματωμένη ευελιξία, αλλά κυρίως επειδή αν δεν έχεις μια δυναμική εκδήλωση για την οποία ανυπομονείς, μπορεί να νιώθεις ότι ολόκληρο το ταξίδι δεν είναι εξίσου σημαντικό. Έτσι, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο σθένος για να συνεχίσεις να καταγράφεις χιλιόμετρα. Αντί να αφήσεις αυτήν την επιπλέον δυσκολία να μπει στον δρόμο σου, χρησιμοποίησέ την για να πάρεις δύναμη. “Είναι ακόμα πιο εκπληκτικό να λες ότι θα τρέξεις σε έναν ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο και μπορείς να το κάνεις μόνος σου”, λέει ο Bennett.

Αν ακόμα αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο, η Waite προτείνει να γράψεις μια λίστα με όσα σε ενέπνευσαν αρχικά να πάρεις μέρος σε αγώνες. Όπως υποστηρίζει η ίδια, θα θυμηθείς ότι ακόμα και χωρίς οπαδούς και ίσως χωρίς μετάλλιο τερματισμού (ορισμένοι διοργανωτές αγώνων θα σου ταχυδρομήσουν ένα μετάλλιο), κυνηγάς έναν στόχο που ορίζεις εσύ για τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεσαι κανένα άλλο άτομο ή αντικείμενο για να τον πετύχεις.

2. Έλεγξε με το ένστικτό σου την απόσταση

Μόνο και μόνο επειδή έκανες εγγραφή, για παράδειγμα, σε έναν μαραθώνιο το φθινόπωρο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις μέρος σε έναν εικονικό μαραθώνιο το φθινόπωρο. Ξανασκέψου τα πάντα με βάση τις συνθήκες (μπορεί να έχεις πολλά online μαθήματα ή να μην μπόρεσες να προπονηθείς όπως συνήθιζες) και διάλεξε μια απόσταση που σε συναρπάζει τώρα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να διαλέξεις έναν αγώνα 1,5 χλμ., ώστε να ελέγξεις την ταχύτητά σου, ή να δεσμευτείς σε μια απόσταση που έχει λιγότερες επιπτώσεις στο σώμα, όπως τα 10 χλμ. Είναι πιθανότερο να συνεχίσεις την προπόνησή σου και να απολαύσεις την ημέρα του αγώνα αν διαλέξεις κάτι που πραγματικά σε συναρπάζει, καθώς θα χρειαστείς αυτό το πάθος ακόμα περισσότερο τώρα για να συνεχίσεις, υποστηρίζει η Waite.

3. Ακολούθησε το πρόγραμμα

Αν δημιουργήσεις τον δικό σου αγώνα, μην νομίζεις ότι αυτό σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. “Διαφορετικά μπορεί να το αποφύγεις”, λέει η Waite. “Η ώρα έναρξης και η προγραμματισμένη διαδρομή που παίρνεις στα σοβαρά θα σε κάνουν να το δεις ως κάτι πιο ‘πραγματικό'” και μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις την επιπλέον νευρικότητα την ημέρα του αγώνα. Έτσι, αν καθορίσεις ότι ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7:30 π.μ., φρόντισε να είσαι έξω και να προθερμαίνεσαι μέχρι τις 7:15 π.μ.

4. Οραματίσου τα κομμάτια που σε δυσκολεύουν τώρα

“Όταν δεν υπάρχουν άλλοι αθλητές και πλήθος, μπορεί να είναι ακόμα ευκολότερο να χάσεις τη συγκέντρωσή σου, να λυπάσαι τον εαυτό σου ή να αισθάνεσαι άσχημα”, λέει ο Bennett. Εδώ χρειάζεται ο οραματισμός. Φαντάσου να διασχίζεις τη γραμμή του τερματισμού, αλλά επίσης σκέψου πώς θα διαχειριστείς τυχόν εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν. Θα έχεις έτοιμο ένα μάντρα; Ή θα φαντάζεσαι τη λίστα με όλους τους λόγους για τους οποίους το κάνεις; Έτσι, όταν αντιμετωπίζεις πνευματικές δυσκολίες στη διάρκεια του εικονικού σου αγώνα, θα είναι λιγότερο πιθανό να τα παρατήσεις παρ’ όλο που δεν σε παρακολουθεί κανένας.

5. Διατήρησε τις ιεροτελεστίες σου πριν από τον αγώνα

“Αν φέρεσαι σαν να είναι η ημέρα του αγώνα, είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα το σώμα και το πνεύμα σου συμμετάσχουν σε αυτήν την εμπειρία”, αναφέρει η Waite. Τοποθέτησε όμορφα τα παπούτσια και τα ρούχα σου (πρόσθεσε και το όνομά σου, αν θέλεις) και τράβηξε μια φωτογραφία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φάε ένα ισορροπημένο βραδινό και πήγαινε νωρίς για ύπνο. Ξύπνησε και φάε το γεύμα πριν από τον αγώνα. “Αυτά είναι τα πράγματα που δημιουργούν ενθουσιασμό και το καλό άγχος που νιώθεις πριν από έναν αγώνα”. Επίσης, επειδή κάτι είναι εικονικό αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απολύτως μόνος. Γι’ αυτό δημιούργησε σταθμούς εμψύχωσης για τους φίλους και τους συγγενείς σου σε σημεία που περιμένεις ότι θα τα βρεις σκούρα.

6. Γιόρτασε!

Είναι σίγουρο ότι θα πιεις μια μπίρα μετά τον Μαραθώνιο του Λονδίνου ή ότι θα γιορτάσεις με μια πίτσα στο Σικάγο. Μετά τον εικονικό αγώνα της, η Waite συνάντησε τα άτομα με τα οποία προπονείται και πήγαν μαζί σε ένα τοπικό πάρκο με τους σκύλους τους και απόλαυσαν ένα ποτήρι κρασί. Η Waite λέει: “Αν μπορούμε να οραματιστούμε αυτήν τη θετική διάθεση και τους πανηγυρισμούς μετά τον τερματισμό, αυτό μπορεί να επανεπιβεβαιώσει γιατί παίρνουμε μέρος σε μια πρόκληση και να μας υπενθυμίσει ότι η προσπάθεια θα αξίζει στο τέλος”.

Πηγή: www.nike.com/gr

Previous ArticleNext Article

Η απλή και σίγουρη λύση για τις φουσκάλες στα πόδια όσων τρέχουν!

Λύση για τις φουσκάλες στα πόδια των δρομέων

Το τρέξιμο και το πολύωρο περπάτημα έχουν συχνά μια δυσάρεστη «παρενέργεια» στα πόδια μας, τις επίπονες φουσκάλες. Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μελέτησαν ομάδα 128 δρομέων και διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας πολύ απλός και οικονομικός τρόπος να προληφθούν οι ενοχλητικές φουσκάλες στα πόδια.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Journal of Sport Medicine, το μόνο που χρειάζεται για να προστατευθούν τα πόδια είναι η εφαρμογή αυτοκόλλητης χειρουργικής ταινίας στα σημεία που είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στην τριβή.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν δρομείς που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε υπερμαραθώνιο 250 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν την αυτοκόλλητη ταινία μόνο σε ένα τμήμα του ποδιού των δρομέων, ώστε να καταστεί δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με το τμήμα του ποδιού που παρέμεινε εκτεθειμένο.

Μετά την ολοκλήρωση του υπερμαραθωνίου, ο οποίος διήρκησε συνολικά επτά ημέρες, μόλις 30 από τους δρομείς (ποσοστό 24%) εμφάνισαν φουσκάλες στο τμήμα του ποδιού που είχε καλυφθεί με ταινία, ενώ 81 δρομείς (ποσοστό 63%) εμφάνισαν φουσκάλες στα εκτεθειμένα τμήματα του ποδιού.

Σύμφωνα με παρόμοια επισκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Current Sports Medicine Reports, αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης για τις φουσκάλες είναι επίσης η εφαρμογή διπλής κάλτσας, με μια χοντρή αθλητική κάλτσα να φοριέται επάνω από μια πιο λεπτή που εφαρμόζει πολύ καλά στο πόδι.

Διαβάστε ακόμα: Γυμναστική και τρέξιμο χωρίς κάλτσες; Ούτε να το σκέφτεστε

Ανοίγουν στις 23/01 οι εγγραφές για τον 17ο Olympus Marathon

Στις 𝟮𝟯 Ιανουαρίου 𝟮𝟬𝟮𝟭 και ώρα 𝟭𝟴.𝟬𝟬 (ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου Εν Ολύμπω) ανοίγουν οι εγγραφές για τον 𝟭𝟳ο 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻. 𝗢 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗵𝗼𝗻 θα διεξαχθεί (αν όλα πάνε καλά) το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και συγκεκριμένα η εκκίνηση θα δοθεί Σάββατο 𝟮𝟲 Ιουνίου 𝟮𝟬𝟮𝟭 και ώρα 𝟲.𝟬𝟱.

Αρχικά οι εγγραφές θα ανοίξουν χωρίς ηλεκτρονική πληρωμή για τους ενδιαφερόμενους και στους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Πιερία, οι αθλητές θα ενημερώνονται για τα νεότερα που θα προκύπτουν (όριο συμμετοχών, υγειονομικά πρωτόκολλα, ολοκλήρωση εγγραφών κλπ).

Επίσης συνεχίζει να είναι ανοιχτή η φόρμα της μεταφοράς συμμετοχής των αθλητών που ήταν στην λίστα του 𝟮𝟬𝟮𝟬 μέχρι την λήξη των εγγραφών του 𝟮𝟬𝟮𝟭. Σε περίπτωση που η οργανωτική επιτροπή κρίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει όριο συμμετοχών, οι αθλητές της λίστας του 𝟮𝟬𝟮𝟬 που επέλεξαν να τρέξουν το 𝟮𝟬𝟮𝟭 θα έχουν προτεραιότητα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 𝟭𝟴 ετών την ημέρα τέλεσης του αγώνα και έχουν τερματίσει τα τρία τελευταία χρόνια (𝟭/𝟭/𝟮𝟬𝟭𝟴 έως και την λήξη των εγγραφών) σε 𝟮 αγώνες ορεινού τρεξίματος από 𝟮𝟬χλμ με 𝟭𝟬𝟬𝟬 θετικής υψομετρικής και άνω ο καθένας, ή σε 𝟭 αγώνα από 𝟯𝟱 χλμ και 𝟮.𝟮𝟬𝟬 θετικής υψομετρικής και άνω.

Για τους υπόλοιπους αγώνες της καλοκαιρινής διοργάνωσης (𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗨𝗹𝘁𝗿𝗮, 𝗢𝗹𝘆𝗺𝗽𝘂𝘀 𝗩𝗲𝗿𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹, Κόψη των Αετών και 𝗠𝗲𝗹𝗶𝗻𝗱𝗿𝗮 𝗧𝗿𝗮𝗶𝗹) οι εγγραφές θα ανοίξουν αργότερα.

x
Send this to a friend