Τρέξιμο: Τρεις κύκλοι προπόνησης που ενισχύουν ταχύτητα, αντοχή και δύναμη

Να γιατί ότι και να κάνεις τα κορδόνια σου θα συνεχίσουν να λύνονται!

Tην πρώτη φορά που ακολουθείς ένα πρόγραμμα προπόνησης, αντιμετωπίζεις μια σειρά από προκλήσεις. Από την κατανόηση των λεπτομερειών των ασκήσεων μέχρι το να εξερευνήσεις τα όρια του σώματός σου.

Από την 2η φορά που θα εκτελείς τις ασκήσεις θα δεις πως μπαίνεις περισσότερο στο νόημα , ενώ την 3η φορά, μυαλό και σώμα θα ξέρουν πλέον τι να περιμένουν.

Γενικά το σώμα χρειάζεται γύρω στις 3 εβδομάδες για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και την πίεση ενός προγράμματος κατάρτισης. Επαναλαμβάνοντας 3 εβδομαδιαίους κύκλους δυνατών προπονήσεων, θα είσαι σε θέση να δεις άμεση βελτίωση σε ταχύτητα, αντοχή και ανθεκτικότητα.

1 Διαλείμματική

Οι 3 εβδομαδιαίοι κύκλοι των γρήγορων επαναλήψεων βοηθούν τον δρομέα να ετοιμαστεί επαρκώς σε πνευματικό επίπεδο για τον αγώνα που έρχεται, αλλά και να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την αναπνοή του. Στην διαλειμματική προπόνηση οσο περισσότερα τα χλμ. που έχει να διανύσει, τόσο μεγαλύτερα θα πρέπει να είναι τα διαλείμματα.

Για παράδειγμα οι αθλητές του Μαραθωνίου μπορούν να τρέξουν επαναλαμβανόμενα  για μισό μίλι με ρυθμό 5Κ ή 10Κ. Αν κάποιος είναι σχετικά νέος με το τρέξιμο, μπορεί να κάνει ζέσταμα με τζόκινγκ, στην συνέχεια να τρέξει γρηγορότερα για περίπου 400 μέτρα και άλλα 400 σε πιο αργό ρυθμό.

Θα πρέπει να επαναλάβει την άσκηση αυτή 6 φορές. Η εκκίνηση θα πρέπει να είναι πιο συντηρητική και το τελείωμα όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Αν επαναλάβεις τρεις φορές το συγκεκριμένο πρόγραμμα για 3 εβδομάδες σερί, μετά την 3η  θα δεις τα πρώτα σημάδια βελτίωσης σε ταχύτητα και σταθερότητα.

Οι περισσότερο έμπειροι αθλητές, μπορούν να ξεκινήσουν με επαναλήψεις 400 μέτρων με ρυθμό 5Κ ΚΑΙ 60-90 λεπτά τζόκινγκ στο ενδιάμεσο. Την 2η εβδομάδα μπορούν να ανεβάσουν τις επαναλήψεις σε 12 με τον ίδιο πάντα ρυθμό.

2 Ασκηση σε λόφο

Η εξάσκηση σε έδαφος με κλίση, ενδυναμώνει όλο τα σώμα και έχει μικρότερο αντίκτυπο στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα σε σύγκριση με την εξάσκηση σε επίπεδο έδαφος. Διάλεξε έναν ψηλό λόφο με σχετικά ήπια κλίση (περίπου δύο έως επτά τοις εκατό). Σε μια εβδομάδα κάνε 8 επαναλήψεις, τρέχοντας για 40 λεπτά σε φουλ ένταση. Περπάτησε ή κάνε τζόκινγκ για 20 λεπτά, κατεβαίνοντας τον λόφο για αποφόρτιση.

Την 2η εβδομάδα τρέξε για 1,5 λεπτό στην ανηφόρα και στην συνέχεια κάνε τζόκινγκ για 45 λεπτά στον κατήφορο με 8 επαναλήψεις. Την 3η εβδομάδα τρέξε στην ανηφόρα για 3 λεπτά και κάνε αποφόρτιση για σχεδόν 1,5 λεπτό.

3 Ρυθμικό τρέξιμο

Μπορείς να βελτιώσεις την αντοχή σας με το ρυθμικό τρέξιμο του οποίου την ένταση θα ανεβάζεις λίγο παραπάνω κάθε εβδομάδα. Μπορείς ακόμη να διανύεις την ίδια πορεία, έχοντας στόχο την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης, επιταχύνοντας ελαφρώς το ρυθμό.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να «ξεφορτωθείς» απόβλητα που παράγονται κατά την διάρκεια ισχυρών συσπάσεων των μυών, μέχρι να φτάσεις στο σημείο όπου θα κάνεις μεγαλύτερη προσπάθεια και θα νιώθεις μικρότερη κόπωση.

Την 1η εβδομάδα κάνε ζέσταμα για 10 λεπτά, τρέξε ρυθμικά για άλλα 10 λεπτά και στην συνέχεια ακολούθησε αποφόρτιση για το ίδιο διάστημα. Την εβδομάδα νο 2 πρόσθεσε 5-10 λεπτά εντατικού τρεξίματος στο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα: «Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση του κόσμου στο τρέξιμο»

Πηγή: runnersworld.co.uk

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Σούπερ Ζησιμόπουλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βουνού στο Ίνσμπουργκ

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Φώτης Ζησιμόπουλος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βουνού στο Ίνσμπουργκ της Αυστρίας.

Ο έμπειρος αθλητής των υπεραποστάσεων τερμάτισε στην 13η θέση στο trail Long 85χλμ. με 10 ώρες 33.18. Ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός, παρόλα αυτά ο Έλληνας αθλητής έχοντας ως οδηγό την εμπειρία κατάφερε να κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων και να πετύχει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ο Ζησιμόπουτλος ασχολείται με τις υπεραποστάσεις και μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια ήταν νικητής στον αγώνα Σπάρταθλον.

Η Ελλάδα μετέχει στη διοργάνωση με πέντε αθλητές και αθλήτριες.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

H Admiral στήριξε ως Χρυσός Χορηγός το διεθνές μιτίνγκ «Δρόμεια 2023»

Η Admiral, το δημοφιλές sports brand που στηρίζει τον αθλητισμό, ήταν ο Χρυσός Χορηγός στο διεθνές μίτινγκ δρόμων ταχύτητας και σκυταλοδρομίας εθνικών ομάδων «Δρόμεια 2023», τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Ιουνίου, στο δημοτικό στάδιο της Βάρης «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής». Με γνώμονα το «ευ αγωνίζεσθαι» και έχοντας ως πεποίθηση ότι ο αθλητισμός και η ευγενής άμυλα είναι διαχρονικά ιδανικά, η Admiral στήριξε ως χρυσός χορηγός τα φετινά «Δρόμεια», τον θεσμό που προωθεί την παγκόσμια ιδέα ενίσχυσης αθλητών υψηλού επιπέδου και εντάσσεται στο πλαίσιο του «World’s Athletics Continental Tour».

O Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Παναγάκος, σε σχετική του δήλωση, ανέφερε: «Τα ΔΡΟΜΕΙΑ καταφέρνουν για μια ακόμη χρονιά να συγκεντρώσουν αθλητές απ’ όλο τον κόσμο και να στρέψουν το ενδιαφέρον στην Αθήνα και τον κλασσικό αθλητισμό. Ο θεσμός του χορηγού είναι από την αρχαιότητα ακόμη στο DNA μας και απόλυτα συνυφασμένος με τον κλασσικό αθλητισμό. Γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι που με την Admiral στηρίξαμε ως χρυσός χορηγός τα φετινά ΔΡΟΜΕΙΑ».

Τα «Δρόμεια» είναι μια συνδιοργάνωση του ΑΟ Βάρης «Δρομέας» και του Δήμου Βάρης, Βούλας, διεξάγονται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Γ.Γ.Α. και τελούν υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ. Το 7ο διεθνές  μίτινγκ «Δρόμεια 2023», ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς το παρών έδωσαν κάποιοι από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες στίβου της Ευρώπης. Δυναμικό παρών έδωσαν και οι Έλληνες και Ελληνίδες πρωταθλήτριες, που συμμετείχαν σε ατομικά αγωνίσματα και σκυταλοδρομίες, σημειώνοντας ατομικά και πανελλήνια ρεκόρ, ενώ διεκδίκησαν όρια για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και βαθμούς για το «World Athletics Ranking System».  Όσοι θεατές δεν παραβρέθηκαν στο στάδιο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή αυτή διοργάνωσή, μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ sports και  της ΕΡΤ που μετέδιδε τους αγώνες σε απευθείας σύνδεση.

Η Admiral δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει αθλητικές οργανώσεις  τέτοιου επιπέδου που ταυτίζονται με τη φιλοσοφία της εταιρείας και να ενισχύει τις προσπάθειες αθλητών και αθλητριών του στίβου.

Σχετικά με την Admiral:

Το σήμα της Admiral ανήκει στην ελληνική εταιρία ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΕΠΕ η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο των αθλητικών ειδών τα τελευταία 42 χρόνια, δημιουργώντας το δικό της fashion statement στην αθλητική και casual ένδυση και είναι ταυτισμένη στη συνείδηση του κόσμου ως η επιλογή που προσφέρει κορυφαία ποιότητα σε προσιτές τιμές. Σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα αθλητικών ειδών αποτελείται από 134 Admiral Sport Shops σε 4 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κόσοβο και Κύπρο. Τα καταστήματα της Admiral ξεχωρίζουν για την μεγάλη ποικιλία σε αθλητικά ρούχα, είδη σπορ, casual ρουχισμό, αξεσουάρ, αθλητικά παπούτσια, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό για τα δημοφιλέστερα αθλήματα. Στα Admiral Sport Shops, διατίθενται επίσης επώνυμα αθλητικά είδη των εταιρειών Kappa, Maui and Sons, Starter και Peak.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend