Τρέξιμο όταν έχεις άσθμα: Όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά συνίσταται

Photo by Armand Khoury on Unsplash

Το άσθμα είναι μια δια βίου πάθηση που χαρακτηρίζεται από μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία οδηγεί σε αίσθημα δύσπνοιας και σφίξιμο στο στήθος, καθώς και σε συριγμό και βήχα. Ο αριθμός των διαγνώσεων αυξάνεται, το ίδιο και ο βαθμός ανησυχίας – σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περισσότερα από τα μισά άτομα με άσθμα είχαν μια κρίση μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Μια κρίση άσθματος προκύπτει όταν οι αεραγωγοί συστέλλονται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή. Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και με την αποφυγή των διάφορων συνηθειών. Σε αντίθεση με όσα εύκολα θα υπέθετε κανείς, το τρέξιμο δεν είναι μια από αυτές τις συνήθειες.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος για τους δρομείς;

Ναι στο τρέξιμο

Κι όμως: το τρέξιμο δεν είναι απαγορευμένο για όσους πάσχουν από άσθμα. Στην πραγματικότητα, συνιστάται! Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της δύναμης και της χωρητικότητας των πνευμόνων, ακόμη και στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Σύμφωνα με έρευνες σχετικά με την επίδραση της σωματικής άσκησης στο άσθμα, η σωματική άσκηση συνήθως οδηγεί σε κρίση άσθματος μόνο αν η κατάσταση δεν είναι καλά διαχειρίσιμη, η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη ή αν ο αέρας είναι πολύ κρύος. Διαφορετικά, το τρέξιμο μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του άσθματος.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς αθλητές στον κόσμο πάσχουν από άσθμα. Στην πραγματικότητα, το άσθμα είναι πιο διαδεδομένο στους αθλητές από ό,τι στους μη αθλητές. Ο αστέρας του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ και οι χρυσές Ολυμπιονίκες Τζάκι-Τζόινερ Κέρσι και Πάουλα Ράντκλιφ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ναι, μπορείτε να τρέξετε με άσθμα. Αλλά για να το κάνετε με ασφάλεια, είναι σημαντικό να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα και να τρέξετε με τον σωστό τρόπο. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να τρέχετε με άσθμα:

Βεβαιωθείτε ότι το άσθμα σας αντιμετωπίζεται καλά

Αν δεν παίρνετε τη σωστή φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε συχνές κρίσεις, είναι σημαντικό να θέσετε πρώτα το άσθμα σας υπό έλεγχο πριν αναλάβετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει εισπνευστήρα, φάρμακα από το στόμα ή συνδυασμό αυτών. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε για έλεγχο.

Ελέγξτε τον καιρό πριν τρέξετε

Ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, οπότε το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα είναι μερικές φορές καλύτερο να αποφεύγεται. Αν δεν μπορείτε να μείνετε μέσα, τυλίξτε ένα κασκόλ γύρω από το στόμα και τη μύτη σας για να κρατήσετε τον αέρα που αναπνέετε ζεστό.

Πως θα προστατευτείτε από το αλλεργικό άσθμα;

Ελέγξτε την ποιότητα του αέρα και τον αριθμό της γύρης

Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες όξυνσης του άσθματος είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός και οι αναθυμιάσεις και οι αλλεργίες. Ελέγξτε την ποιότητα του εξωτερικού αέρα και τον αριθμό της γύρης και προσαρμόστε το πρόγραμμα τρεξίματος ή τη διαδρομή σας με ανάλογο τρόπο.

Έχετε μαζί σας τον αναπνευστήρα σας

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη χρήση εισπνευστήρα πριν από την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας ως τρόπο πρόληψης μιας κρίσης άσθματος. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα σχέδια άσκησης που κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τη σωστή συνταγή. Ωστόσο, συνιστάται πάντοτε να έχετε μαζί σας τον αναπνευστήρα σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο

Ακόμη και αν λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις όταν τρέχετε με άσθμα, μερικές φορές μια κρίση αλλεργίας μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για να τη διαχειριστείτε μόνοι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε να καλέσετε σε βοήθεια αν προκύψει κρίση.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο: Τι προκαλεί στους πνεύμονες ο παγωμένος αέρας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

40 χρόνια Ειρηνοδρομία: Έναρξη εγγραφών δρομέων & εθελοντών

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ειρηνοδρομίας 2023 ανακοινώνει την επίσημη έναρξη των εγγραφών δρομέων για τον αγώνα, στην ιστοσελίδα  https://www.eirinodromia.gr/eggrafes/

Η Ειρηνοδρομία 2023 θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στον Αγ. Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και 2,5 χλμ καθώς επίσης και τη διαδρομή ευαισθησίας και συν αντίληψης 1.000μ ΑμεΑ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Ταυτόχρονα, “άνοιξαν” και οι εγγραφές των εθελοντών και ο Δήμος Αγ. Δημητρίου καλεί τους πολίτες, κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και όποιον άλλο το επιθυμεί, να αγκαλιάσουν τη Διοργάνωση εγγραφόμενοι στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού.  Οι εθελοντές συνεισφέρουν με την ενεργή παρουσία τους στην άρτια διεξαγωγή του Αγώνα ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αποκομίζουν μία μοναδική εμπειρία!

Για τις εγγραφές εθελοντών: https://www.eirinodromia.gr/ethelontismos/

Η ώρα εκκίνησης των αγώνων προγραμματίζεται στις 09:00, στις 7/05/23.

Για περισσότερες πληροφορίες, https://www.eirinodromia.gr/ και Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/

 Από το Γραφείο Τύπου

 Δείτε το βίντεο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του 2022:

Ειρηνοδρομία 2022 – Highlights

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Στις 24 Μαρτίου κλείνουν οι εγγραφές για το 10ο Poikilo Rocky Mountain

Στην τελική ευθεία μπαίνει το 10ο Poikilo Rocky Mountain  που θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, με τις εγγραφές να κλείνουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://event.athletopia.com/poikilorockymountain?step=1&fbclid=IwAR0au-yqNIjgpVz7ZmrOp9x5h9wLIyt7NjTFw0O8Inr9jDZtNOb-_DOB7xc ενώ την ημέρα του αγώνα δε θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής.

Ζήσε την εμπειρία  του ορεινού τρεξίματος

Ο Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Οδυσσέας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πετρούπολης συνδιοργανώνουν της Κυριακή 2 Απριλίου 2023 το 10 Poikilo Rocky Mountain.  Η διοργάνωση που γίνεται δεκαετής θεσμός προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις του ορεινού τρεξίματος και κορυφαίους αθλητές, που διανύουν τις μοναδικές διαδρομές, χαραγμένες στο Ποικίλο Όρος.

Η πλούσια εμπειρία και τεχνική κατάρτιση του «ΠΔΣ Οδυσσέας» στο σχεδιασμό αθλητικών events και η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής δίνουν ξεχωριστή δυναμική στη διοργάνωση και συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Το 10ο Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος αγώνας ορεινού τρεξίματος με τέσσερις διαδρομές, 22,5km, 8km,4km και τον παιδικό αγώνα 1km.Το αγκάλιασμα του αγώνα από την Περιφέρεια Αττικής δίνει τη δυνατότητα στο διοργανωτή σύλλογο να παρέχει για φέτος ΔΩΡΕΑΝ τη συμμετοχή των αθλητών στις δύο μικρές διαδρομές: Poikilo Fun 4km και τον παιδικό αγώνα Rockάκι 1km. Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα θα υπάρξει όριο 200 δρομέων ανά διαδρομή.

Το μέλλον τρέχει στο 10o Poikilo Rocky Mountain.

Το επετειακό «10ο Poikilo Rocky Mountain» επιφυλάσσει μια αθλητική έκπληξη για τους μικρούς δρομείς. Στο Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη , την Κυριακή 2 Απριλίου, αγόρια και κορίτσια θα τρέξουν το «Rockάκι», διανύοντας 1km  σε μια υπέροχη και ασφαλής διαδρομή με το μετάλλιο τους να τα περιμένει στον τερματισμό. Kάντε ΔΩΡΕΑΝ την εγγραφή και προσφέρετε στα παιδιά σας μια μοναδική εμπειρία

Στις 2 Απριλίου τρέχουμε στο 10o Poikilo Rocky Mountain

Web: www.pdsodysseas.gr

Fb: Poikilo Rocky Mountain

Instagram: p.d.s_odysseas

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend