Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο… παιχνίδι!

Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο... παιχνίδι!

Το καλύτερο γυμναστήριο για έναν δρομέα είναι ένας μεγάλος εξωτερικός χώρος. Όση γυμναστική και αν κάνεις και όσο και αν δουλέψεις το σώμα σου σε συνθήκες γυμναστηρίου, η κομβική σου άσκηση ήταν, είναι και θα παραμείνει το τρέξιμο σε έναν ανοιχτό χώρο.

Όμως, όσο γνωστό και αν παραμένει αυτό σε κάθε αθλητή που θέλει να ασχοληθεί με το τρέξιμο, άλλο τόσο αγνοημένη είναι και μια άλλη αλήθεια: το τρέξιμο σε στο βουνό εμπεριέχει μια σειρά από κινδύνους τραυματισμών, γεγονός που αναγκάζει τον δρομέα να πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Είναι δεδομένο ότι σε αντίθεση με το γυμναστήριο, το ταρτάν ή ακόμα και τον δρόμο, στο βουνό θα βρείτε περιοχές που θα αποτελούνται από πολύ σκληρό έδαφος, μονοπάτια με απότομες κατηφόρες αλλά και δύσκολες ως προς την διάβασή τους ανηφόρες.

Κάθε μια από αυτές τις μορφές δρόμου απαιτεί ξεχωριστό επίπεδο προσοχής και αν τρέχεις συστηματικά ή σκοπεύεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μια τέτοιου τύπου προπόνηση τότε πρέπει να έχεις προβεί και στην κατάλληλη προετοιμασία.

Κατά περίπτωση λοιπόν:

-Τρέχοντας σε ένα σκληρό έδαφος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν τρέχετε σε σκληρό έδαφος είναι πως το σώμα σας πρέπει να είναι μονίμως σταθερό με τα ισχία και το στήθος να γέρνουν προς τα εμπρός. Τα γόνατά σας επίσης πρέπει να είναι μονίμως λυγισμένα, καθώς το λυγισμένο γόνατο βοηθά τις αρθρώσεις σας να απορροφούν την πρόσκρουση. Έτσι, αν τηρήσετε αυτούς τους κανόνες και ταυτόχρονα, κάνετε γρήγορα και μικρά βήματα, ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται αρκετά.

-Τρέχοντας σε μια κατηφόρα

Το πιο δύσκολο είδος τρεξίματος και αυτό που εμπεριέχει τους περισσότερους κινδύνους τραυματισμού, το τρέξιμο σε κατηφόρες είναι και αυτό που μπορείς να το διαχειριστείς με τη μεγαλύτερη προσοχή. Τα ζιγκ ζαγκ βήματα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση: προσπαθήστε να αντιγράψετε τον τρόπο που διανύουν οι σκιέρ μια απότομη πλαγιά. Γενικότερα, επιχειρήστε να αλλάζετε διαρκώς την φορά του σώματός σας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις σας.

-Τρέχοντας σε μια ανηφόρα

Ίσια στάση στο σώμα σας: αυτό είναι το μεγάλο μυστικό όταν έχεις να ανέβεις μια ζόρικη ανηφόρα τρέχοντας. Κατά τα άλλα, αυτό είναι το είδος δρόμου για το οποίο πρέπει να πάρετε για τα καλά βοήθεια από τους αγκώνες σας έτσι ώστε να πάρει το σώμα σας την μεγαλύτερη δυνατή ώθηση. Μην ξεχνάτε ότι τρέχετε και με τα χέρια. Ταυτόχρονα, να κρατάτε το κεφάλι σας ευθεία και να ακολουθείτε σύντομα και γρήγορα βήματα.

Διαβάστε ακόμα: Το τρέξιμο στο βουνό «αποκαλύπτει» τις αδυναμίες σας!

Previous ArticleNext Article

Έρχεται το “Monemvasia Run Challenge 2020”

Το Αθλητικό – Πολιτιστικό Σωματείο “Καστροπολίτες Μονεμβασίας” σε συνεργασία με τους “Συνοδοιπόρους Μονεμβασίας”

Διοργανώνουν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου2020, τον 3ο αγώνα δρόμου με την ονομασία Monemvasia Run Challenge 2020 απόστασης 20 χλμ. καθώς και τους παράλληλους αγώνες δρόμου 5 χλμ. και 1.5 χλμ.

Η οργανωτική επιτροπή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατάσταση πανδημίας λόγω του Covid-19 και θέλοντας να συμβάλλει στην ασφαλέστερη δυνατή παρουσία τόσο των συμμετεχόντων δρομέων, όσο και των κριτών, εθελοντών, εργαζομένων, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού που θα συμμετάσχουν στους εν λόγω αγώνες δρόμου, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διεξαγωγή των αγώνων να εναρμονίζεται απόλυτα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αφορά στη διεξαγωγή αγώνων δρόμου εκτός σταδίου.

Διαβαστε όλα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του αγώνα ΕΔΩ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού το Ioannina Lake Run 2020

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού τίθεται Ioannina Lake Run 2020, με απόφαση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη.

Η συμβολική αξία της απόφασης είναι σημαντική, καθώς κατατάσσει τον αγώνα των 30 χλμ. γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους παράλληλους παραλίμνιους αγώνες, στις διοργανώσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και της περιοχής στον τομέα του Τουρισμού.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι το Ioannina Lake Run δεν είναι απλώς ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά μια διοργάνωση που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό, στοιχεία που όλα μαζί συνθέτουν ένα τουριστικό προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών.

Κάτι, βέβαια, που αποδεικνύει και με μετρήσιμα στοιχεία η εκπόνηση της μελέτης για το οικονομικό και τουριστικό αποτύπωμα του Ioannina Lake Run, που εκπόνησε η Real Time Events για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

x
Send this to a friend