Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο… παιχνίδι!

Τρέχοντας στο βουνό: Βασικά tips για να μπεις ομαλά στο... παιχνίδι!

Το καλύτερο γυμναστήριο για έναν δρομέα είναι ένας μεγάλος εξωτερικός χώρος. Όση γυμναστική και αν κάνεις και όσο και αν δουλέψεις το σώμα σου σε συνθήκες γυμναστηρίου, η κομβική σου άσκηση ήταν, είναι και θα παραμείνει το τρέξιμο σε έναν ανοιχτό χώρο.

Όμως, όσο γνωστό και αν παραμένει αυτό σε κάθε αθλητή που θέλει να ασχοληθεί με το τρέξιμο, άλλο τόσο αγνοημένη είναι και μια άλλη αλήθεια: το τρέξιμο στο βουνό εμπεριέχει μια σειρά από κινδύνους τραυματισμών, γεγονός που αναγκάζει τον δρομέα να πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Είναι δεδομένο ότι σε αντίθεση με το γυμναστήριο, το ταρτάν ή ακόμα και τον δρόμο, στο βουνό θα βρείτε περιοχές που θα αποτελούνται από πολύ σκληρό έδαφος, μονοπάτια με απότομες κατηφόρες αλλά και δύσκολες ως προς την διάβασή τους ανηφόρες.

Κάθε μια από αυτές τις μορφές δρόμου απαιτεί ξεχωριστό επίπεδο προσοχής και αν τρέχεις συστηματικά ή σκοπεύεις να εντάξεις στην καθημερινότητά σου μια τέτοιου τύπου προπόνηση τότε πρέπει να έχεις προβεί και στην κατάλληλη προετοιμασία.

Κατά περίπτωση λοιπόν:

-Τρέχοντας σε ένα σκληρό έδαφος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν τρέχετε σε σκληρό έδαφος είναι πως το σώμα σας πρέπει να είναι μονίμως σταθερό με τα ισχία και το στήθος να γέρνουν προς τα εμπρός. Τα γόνατά σας επίσης πρέπει να είναι μονίμως λυγισμένα, καθώς το λυγισμένο γόνατο βοηθά τις αρθρώσεις σας να απορροφούν την πρόσκρουση. Έτσι, αν τηρήσετε αυτούς τους κανόνες και ταυτόχρονα, κάνετε γρήγορα και μικρά βήματα, ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται αρκετά.

-Τρέχοντας σε μια κατηφόρα

Το πιο δύσκολο είδος τρεξίματος και αυτό που εμπεριέχει τους περισσότερους κινδύνους τραυματισμού, το τρέξιμο σε κατηφόρες είναι και αυτό που μπορείς να το διαχειριστείς με τη μεγαλύτερη προσοχή. Τα ζιγκ ζαγκ βήματα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση: προσπαθήστε να αντιγράψετε τον τρόπο που διανύουν οι σκιέρ μια απότομη πλαγιά. Γενικότερα, επιχειρήστε να αλλάζετε διαρκώς την φορά του σώματός σας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις σας.

-Τρέχοντας σε μια ανηφόρα

Ίσια στάση στο σώμα σας: αυτό είναι το μεγάλο μυστικό όταν έχεις να ανέβεις μια ζόρικη ανηφόρα τρέχοντας. Κατά τα άλλα, αυτό είναι το είδος δρόμου για το οποίο πρέπει να πάρετε για τα καλά βοήθεια από τους αγκώνες σας έτσι ώστε να πάρει το σώμα σας την μεγαλύτερη δυνατή ώθηση. Μην ξεχνάτε ότι τρέχετε και με τα χέρια. Ταυτόχρονα, να κρατάτε το κεφάλι σας ευθεία και να ακολουθείτε σύντομα και γρήγορα βήματα.

Διαβάστε ακόμα: Το τρέξιμο στο βουνό «αποκαλύπτει» τις αδυναμίες σας!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

40 χρόνια Ειρηνοδρομία: Έναρξη εγγραφών δρομέων & εθελοντών

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ειρηνοδρομίας 2023 ανακοινώνει την επίσημη έναρξη των εγγραφών δρομέων για τον αγώνα, στην ιστοσελίδα  https://www.eirinodromia.gr/eggrafes/

Η Ειρηνοδρομία 2023 θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στον Αγ. Δημήτριο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκου Παναγούλη. Περιλαμβάνει αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και 2,5 χλμ καθώς επίσης και τη διαδρομή ευαισθησίας και συν αντίληψης 1.000μ ΑμεΑ. Οι αγωνιστικές διαδρομές είναι πιστοποιημένες και οι αγώνες έχουν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.

Ταυτόχρονα, “άνοιξαν” και οι εγγραφές των εθελοντών και ο Δήμος Αγ. Δημητρίου καλεί τους πολίτες, κατοίκους του Δήμου μας, αλλά και όποιον άλλο το επιθυμεί, να αγκαλιάσουν τη Διοργάνωση εγγραφόμενοι στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού.  Οι εθελοντές συνεισφέρουν με την ενεργή παρουσία τους στην άρτια διεξαγωγή του Αγώνα ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι αποκομίζουν μία μοναδική εμπειρία!

Για τις εγγραφές εθελοντών: https://www.eirinodromia.gr/ethelontismos/

Η ώρα εκκίνησης των αγώνων προγραμματίζεται στις 09:00, στις 7/05/23.

Για περισσότερες πληροφορίες, https://www.eirinodromia.gr/ και Facebook https://www.facebook.com/Eirinodromia/

 Από το Γραφείο Τύπου

 Δείτε το βίντεο των αγωνιστικών εκδηλώσεων του 2022:

Ειρηνοδρομία 2022 – Highlights

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Στις 24 Μαρτίου κλείνουν οι εγγραφές για το 10ο Poikilo Rocky Mountain

Στην τελική ευθεία μπαίνει το 10ο Poikilo Rocky Mountain  που θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Απριλίου 2023, με τις εγγραφές να κλείνουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Οι εγγραφές είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://event.athletopia.com/poikilorockymountain?step=1&fbclid=IwAR0au-yqNIjgpVz7ZmrOp9x5h9wLIyt7NjTFw0O8Inr9jDZtNOb-_DOB7xc ενώ την ημέρα του αγώνα δε θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής.

Ζήσε την εμπειρία  του ορεινού τρεξίματος

Ο Ποδηλατικός Δρομικός Σύλλογος Οδυσσέας, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πετρούπολης συνδιοργανώνουν της Κυριακή 2 Απριλίου 2023 το 10 Poikilo Rocky Mountain.  Η διοργάνωση που γίνεται δεκαετής θεσμός προσελκύει εκατοντάδες λάτρεις του ορεινού τρεξίματος και κορυφαίους αθλητές, που διανύουν τις μοναδικές διαδρομές, χαραγμένες στο Ποικίλο Όρος.

Η πλούσια εμπειρία και τεχνική κατάρτιση του «ΠΔΣ Οδυσσέας» στο σχεδιασμό αθλητικών events και η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής δίνουν ξεχωριστή δυναμική στη διοργάνωση και συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Το 10ο Poikilo Rocky Mountain είναι ένας γνήσιος αγώνας ορεινού τρεξίματος με τέσσερις διαδρομές, 22,5km, 8km,4km και τον παιδικό αγώνα 1km.Το αγκάλιασμα του αγώνα από την Περιφέρεια Αττικής δίνει τη δυνατότητα στο διοργανωτή σύλλογο να παρέχει για φέτος ΔΩΡΕΑΝ τη συμμετοχή των αθλητών στις δύο μικρές διαδρομές: Poikilo Fun 4km και τον παιδικό αγώνα Rockάκι 1km. Για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα θα υπάρξει όριο 200 δρομέων ανά διαδρομή.

Το μέλλον τρέχει στο 10o Poikilo Rocky Mountain.

Το επετειακό «10ο Poikilo Rocky Mountain» επιφυλάσσει μια αθλητική έκπληξη για τους μικρούς δρομείς. Στο Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη , την Κυριακή 2 Απριλίου, αγόρια και κορίτσια θα τρέξουν το «Rockάκι», διανύοντας 1km  σε μια υπέροχη και ασφαλής διαδρομή με το μετάλλιο τους να τα περιμένει στον τερματισμό. Kάντε ΔΩΡΕΑΝ την εγγραφή και προσφέρετε στα παιδιά σας μια μοναδική εμπειρία

Στις 2 Απριλίου τρέχουμε στο 10o Poikilo Rocky Mountain

Web: www.pdsodysseas.gr

Fb: Poikilo Rocky Mountain

Instagram: p.d.s_odysseas

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend