Συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά

Γράφει ο Παπαδογιάννης Αθανάσιος (Ιατρός – Καρδιολόγος)*

Υπάρχουν συμπτώματα που καλό θα είναι να μην τα αγνοήσετε, γιατί μπορεί να σας δείχνουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, με την πρόοδο και την εξέλιξη των θεραπευτικών εφαρμογών, πολλές καταστάσεις και παθήσεις που παλαιότερα ήταν μοιραίες και θανατηφόρες, πλέον είναι, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ελεγχόμενες και ιάσιμες.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν συμπτώματα τα οποία πιθανόν να υποδηλώνουν καρδιαγγειακή πάθηση και να ακολουθήσει ιατρική εκτίμηση. Άλλωστε, είναι προτιμότερο να διαγνωστεί κάποιο πρόβλημα σε αρχόμενο στάδιο, όπου και η παρέμβαση ή η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, αλλά και η πάθηση δεν εξελίσσεται.

Ας μην ξεχνάμε πως, όπως είπε ο Ιπποκράτης “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα συχνά συμπτώματα καρδιακών παθήσεων.

 1. Πόνος στην πλάτη

Πρόκειται για σύμπτωμα που συσχετίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού με “ύποπτο πόνο για έμφραγμα”. Η αλήθεια είναι πως είναι πιθανό ο πόνος της πλάτης να οφείλεται και σε έμφραγμα μυοκαρδίου, αλλά αυτή είναι μία από τις διάφορες αιτίες.

Αρχικά να αναφερθεί πως σε κάθε πόνο αξιολογούνται διάφορα χαρακτηριστικά του πόνου. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται πληροφορίες για την ποιότητα και το χαρακτήρα του πόνου (αν ο πόνος είναι σαν “σφίξιμο”, “κάψιμο”, “βάρος”), η εντόπιση, ο τρόπος έναρξης και υποχώρησης και τέλος, η διάρκεια του πόνου.

Σχετικά με τον χαρακτήρα του πόνου, όταν αναφέρεται ως “σφίξιμο”, “κάψιμο” ή “σχίσιμο”, τότε χρήζει άμεσης εκτίμησης από καρδιολόγο ή και μετάβασης στο νοσοκομείο. Όσον αφορά την εντόπιση, όταν ο πόνος εντοπίζεται σαφώς με ένα ή δύο δάχτυλα, τότε είναι αρκετά πιθανό να οφείλεται σε μυοσκελετική αιτιολογία (ειδικά τους θερινούς μήνες με τη χρήση κλιματιστικών ή όταν έχει προηγηθεί απότομη κίνηση, όπως η άρση βάρους).

Ο τρόπος έναρξης μας δίνει σημαντικές πληροφορίες, γιατί όταν εμφανίζεται αιφνιδίως, είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί με αναλγητικά, επίσης είναι ύποπτος και χρειάζεται ιατρική εκτίμηση. Η διάρκεια του πόνου είναι αρκετά διαφωτιστική. Πόνος ο οποίος διαρκεί δευτερόλεπτα ή 1 – 2 αναπνοές, πιθανόν οφείλεται σε μυοσκελετική πάθηση, ενώ πόνος με διάρκεια 2 – 10 λεπτών ή και παραπάνω χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Ορισμένες παθήσεις που προκαλούν πόνο στην πλάτη είναι η θλάσεις μυών, η ρήξη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο έρπης ζωστήρας, το έμφραγμα μυοκαρδίου, το ανεύρυσμα και ο διαχωρισμός αορτής.

H αυξομείωση του βάρους απειλεί την καρδιά

 1. Πόνος στο χέρι

Ακόμα ένα σύμπτωμα που έχει συσχετιστεί με καρδιολογικό πρόβλημα κι όχι άδικα, καθώς αρκετά συχνά συνοδεύει ανάλογες παθήσεις. Ωστόσο, τόσο στο συγκεκριμένο σύμπτωμα, όσο και σε κάθε άλλο σύμπτωμα αξιολογούνται διάφορα σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό και την κλινική εικόνα του ατόμου που το παρουσιάζει.

Έτσι, διαφορετικά θα αξιολογηθεί ο πόνος στο χέρι σε ένα άτομο 45 ετών, με υπέρταση, διαβήτη, που καπνίζει και διαφορετικά σε ένα άτομο 20 ετών, που δεν καπνίζει και δεν πάσχει από κάποιο νόσημα και πονάει στο χέρι μετά από αρκετή ώρα γυμναστικής.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πραγματοποιείται ο απαιτούμενος έλεγχος.

Ο πόνος στο χέρι που είναι ύποπτος για καρδιακή πάθηση είναι πόνος που παρουσιάζεται συνήθως στο αριστερό χέρι (αλλά και στο δεξιό ή ακόμη και στα δύο) και ιδιαίτερα στην έσω πλευρά (την πλευρά του χεριού που “κοιτάει” το σώμα μας, αλλιώς την αποκαλούμε και ωλένια επιφάνεια λόγω του οστού που αποκαλείται ωλένη και βρίσκεται στη “μέσα” πλευρά), συνοδεύει συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος (ιδιαίτερα σφίξιμο ή κάψιμο), έντονη εφίδρωση και εμφανίζεται μετά από ήπια άσκηση (όπως το βάδισμα), μετά από βαρύ γεύμα, συναισθηματική φόρτιση ή έκθεση σε κρύο ρεύμα αέρα.

Αντιθέτως, πόνος που εμφανίζεται μετά από αρκετή χρήση του χεριού, όπως σε χειρωνακτική εργασία ή σε άθληση, είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε άλλες αιτίες, εκτός των καρδιακών, όπως είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να μην υπάρχουν άλλα συμπτώματα ενδεικτικά καρδιολογικού προβλήματος και να εμφανίζεται μόνο πόνος στο χέρι. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αξιολόγηση από καρδιολόγο.

 1. Πρήξιμο στα πόδια

Το πρήξιμο στα πόδια ή οίδημα στα κάτω άκρα είναι μία αρκετά συχνή αιτία επίσκεψης σε καρδιολόγο, κι αυτό γιατί έχει συνδεθεί με την παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας.

Όντως, αρκετά συχνά οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά υπάρχουν κι άλλες αιτίες πρόκλησης οιδημάτων. Και σε αυτό το σύμπτωμα αξιολογούνται ορισμένα επιπλέον στοιχεία που βοηθούν στον προσανατολισμό της διερεύνησης που θα ακολουθήσει. Το πιο βασικό στοιχείο είναι αν το πρήξιμο εμφανίζεται στο ένα (ετερόπλευρο) ή και στα δύο (αμφοτερόπλευρο) κάτω άκρα.

Το πρήξιμο που εντοπίζεται στο ένα κάτω άκρο οφείλεται κυρίως σε εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (θρόμβωση), λεμφοίδημα ή φλεγμονή της περιοχής.

Αντιθέτως, το πρήξιμο και των δύο κάτω άκρων είναι δυνατό να οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια (συνοδεύεται από δύπνοια), νεφρική ανεπάρκεια (μπορεί να υπάρχει διαταραχή της όρεξης ή του επιπέδου συνείδησης), ηπατική ανεπάρκεια (πιθανόν να υπάρχει ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, κίρρωσης), φλεβική ανεπάρκεια, χρήση φαρμάκων (όπως είναι τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα, γνωστά ως ΜΣΑΦ και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου – κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται συχνά στην αρτηριακή υπέρταση) και στην εγκυμοσύνη.

Καθημερινές συνήθειες που “ζορίζουν” την καρδιά μας

 1. Δυσφορία στο στήθος

Πρόκεται για το πλέον συνδεδεμένο με καρδιολογικό πρόβλημα, σύμπτωμα. Ορισμένες φορές μπορεί να αναφέρεται ως πόνος στο στήθος και άλλες τα άτομα να περιγράφουν την ενόχληση ως δυσφορία. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι σημαντικό να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της δυσφορίας και να συνεκτιμηθούν με το άτομο που τα εμφανίζει.

Έτσι, δυσφορία στο στήθος που εμφανίζεται έπειτα από ήπια άσκηση, από βαρύ γεύμα, συναισθηματική φόρτιση ή έκθεση σε κρύο ρεύμα αέρα, που έχει διάρκεια 2 – 10 λεπτών και υποχωρεί με την ανάπαυση ή τη λήψη υπογλωσσίων, είναι αρκετά ύποπτη ως καρδιολογικής προέλευσης.

Θωρακική δυσφορία που διαρκεί περισσότερο, μέχρι και ώρες, μπορεί να οφείλεται σε στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, διαχωριστικό ανεύρυσμα ή σε μη οργανικά αίτια. Επίσης, η εμφάνιση δυσφορίας σε άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη, θετικό οικογενειακό ιστορικό για έμφραγμα μυοκαρδίου σε μικρή ηλικία – <65ετών) εκλαμβάνεται ως ύποπτη καρδιακής πάθησης.

Αντιθέτως, δυσφορία διάρκειας δευτερολέπτων, που εντοπίζεται με ακρίβεια, αναπαράγεται με την πίεση ή την αναπνοή και περιγράφεται ως “τσίμπημα”, μας απομακρύνει από καρδιολογικό πρόβλημα.

Ορισμένες αιτίες, που είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσφορία είναι το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, η στηθάγχη, η περικαρδίτιδα, η πνευμονική εμβολή, το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το έλκος, η χολοκυστίτιδα, μυοσκελετικά προβήματα.

 1. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι το αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή και εμφανίζεται συχνά σε νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων. Επειδή μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιή άτομα, ανάλογα και με το επίπεδο φυσικής κατάστασης, θεωρείται παθολογική όταν συμβαίνει σε ηρεμία ή σε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας που δεν θα αναμενόταν να συμβεί.

Η δύσπνοια καρδιακής αιτιολογίας εμφανίζεται κατά την άσκηση ή και κατά την ηρεμία, ενώ μπορεί να εμφανιστεί όταν ξαπλώνει το άτομο και υποχωρεί με την έγερση (αναφέρεται ως ορθόπνοια). Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστεί δύσπνοια κάποιες ώρες μετά την κατάκλιση, που αφυπνίζει το άτομο και υποχωρεί με την έγερση.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την εύκολη κόπωση, την αδυναμία, τη ζάλη, το πρήξιμο στα πόδια σε άτομο με ιστορικό εμφράγματος, υπέρτασης ή διαβήτη, καθιστούν αναγκαία την καρδιολογική εκτίμηση. Ορισμένα άλλα αίτια δύσπνοιας είναι η πνευμονική εμβολή, το πνευμονικό οίδημα, το άσθμα, η πνευμονία, η σοβαρή αναιμία, η εγκυμοσύνη, το άγχος.

 1. Ζάλη

Η ζάλη είναι ένα σχετικά άτυπο σύμπτωμα, δηλαδή δεν υποδηλώνει μία συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μπορεί να οφείλεται σε μία πλειάδα παθήσεων. Ζάλη εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει λανθασμένες πληροφορίες για τον προσανατολισμό και την κίνηση του σώματος από την ακοή και την όραση.

Εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου, ωστόσο είναι ανησυχητική όταν οδηγεί σε απώλεια συνείδησης και πτώση, με ενδεχόμενο τραυματισμό του ατόμου. Παρουσιάζεται συχνότερα σε ηλικιωμένα άτομα, κι αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός της λήψης φαρμάκων αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα αυτορρυθμιστικών μηχανισμών (αντανακλαστικών μηχανισμών του σώματος που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση).

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορεί να εκδηλωθούν με ζάλη είναι ορισμένες αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες (όπως η στένωση αορτής), η στένωση των καρωτίδων.

Ορισμένα άλλα αίτια ζάλης είναι ο ορθοστατική υπόταση, η λήψη φαρμάκων (διουρητικών, αντιυπερτασικών, αντικαταθλιπτικών κ.α.), το άγχος, οι νευρολογικές παθήσεις (π.χ. νόσος Parkinson), ο ίλιγγος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αναιμία.

Τσιμπήματα στην καρδιά: Τι προβλήματα μπορεί να φανερώνουν;

 1. Πόνος στο λαιμό

Ο πόνος στο λαιμό, με μία πρώτη ματιά δεν είναι τόσο πιθανό να οφείλεται σε καρδιακή πάθηση. Όμως, συγκεκριμένα στοιχεία αυτού μας προσανατολίζουν προς την εξέταση της καρδιάς.

Η εμφάνιση πόνου στο λαιμό  που χαρακτηρίζεται ως “σφίξιμο” ή “αίσθηση πνιγμού” σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά που έχουν αναφερθεί προηγουμένως, όπως είναι η δυσφορία/πόνος στο στήθος με χαρακτήρα “σφιξίματος” ή “καψίματος”,  πόνος στο χέρι, κρύος ιδρώτας που εκδηλώνονται μετά από ήπια άσκηση, βαρύ γεύμα, συναισθηματική φόρτιση ή έκθεση σε ψυχρό ρεύμα αέρα είναι αρκετά πιθανό να οφείλεται σε καρδιακή πάθηση και συγκεκριμένα να αποτελεί εκδήλωση στεφανιαίας νόσου (στηθάγχη ή και έμφραγμα μυοκαρδίου).

Όταν, μάλιστα, εμφανίζεται σε άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη) ενισχύεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να είναι καρδιακής προέλευσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να μην υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις και να εμφανίζεται μόνο πόνος στο λαιμό που περιγράφεται ως σφίξιμο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αξιολόγηση από καρδιολόγο.

 1. Ροχαλητό

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή η σημασία του ποιοτικού ύπνου στην υγεία μας και η πρόκληση καρδιαγγειακών, αναπνευστικών αλλά και συνολικά δυσμενών επιπτώσεων στη υγεία μας σε περίπτωση διαταραχών του ύπνου.

Και στην περίπτωση του ροχαλητού απαιτείται η αξιολόγηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, προκειμένου να συνδεθεί με καρδιαγγειακές διαταραχές. Αρχικά, να τονιστεί πως για τα χαρακτηριστικά αυτά θα ερωτηθεί κυρίως ο/η σύντροφος του ατόμου, γιατί, όπως είναι εύλογο, είναι εκείνοι που μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι, αρκετά συχνά επεισόδια ροχαλητού σε συνδυασμό με επεισόδια άπνοιας (επεισόδια όπου φαίνεται πως σταματάει η αναπνοή και το άτομο αφυπνίζεται για να πάρει αναπνοή) είναι ενδεικτικά συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο. Πρόκειται για μία διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με παχυσαρκία, σε καπνιστές, σε άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ, σε άνδρες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε σκελετικές ανωμαλίες του φάρυγγα.

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία από το ιστορικό που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης κατά την ημέρα, η πρωινή κεφαλαλγία, το δύσκολο πρωινό ξύπνημα, η ημερήσια υπνηλία, ακόμη και το παρ’ ολίγον τροχαίο λόγω ύπνου κατά την οδήγηση.

Η παρουσία αυτών των χαρακτηριστικών επιβάλλει την αξιολόγηση από ειδικό (συνήθως πνευμονολόγο, αλλά και ΩΡΛ για την αξιολόγηση ανωμαλιών του φάρυγγα) και περαιτέρω διερεύνηση με ειδικά ερωτηματολόγια αλλά και με μελέτη ύπνου. Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και νευρολογικές διαταραχές. Αποτελεί σημαντική αιτία υπέρτασης, αρρυθμιών (και ιδίως κολπικής μαρμαρυγής), υπερλιπιδαιμίας, μειωμένης ανοχής στη γλυκόζη.

 1. Ιδρώτας

Τα χαρακτηριστικά του ιδρώτα που μας κινητοποιούν προς την αναζήτηση καρδιολογικής πάθησης είναι η εμφάνιση ψυχρού ιδρώτα (αναφέρεται και ως ψυχρή εφίδρωση), ειδικά σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα.

Έτσι, ο πόνος/δυσφορία στο στήθος, ο πόνος στο χέρι, ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στο λαιμό που εμφανίζονται σε ήπια άσκηση, μετά από βαρύ γεύμα, συναισθηματική φόρτιση, έκθεση σε ψυχρό ρεύμα αέρα και συνοδεύεται από ψυχρή εφίδρωση είναι αρκετά ύποπτα για καρδιολογική πάθηση και συγκεκριμένα για στηθάγχη ή και οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

Ακόμα, να τονιστεί πως είναι σημαντικό όταν εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα σε άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη χοληστερίνη). Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν σημαντική την αξιολόγηση από καρδιολόγο.

 1. Αρρυθμίες

Πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο της καρδιολογίας με ευρύ φάσμα εκδηλώσεων από τις καλοήθεις “αθώες” έκτακτες συστολές έως τις κακοήθεις αρρυθμίες που είναι απειλητικές για τη ζωή. Και για τις αρρυθμίες ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί προηγουμένως, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης και διερεύνησης.

Αξιολογούνται πληροφορίες από το ιστορικό του ατόμου, το οικογενειακό ιστορικό (ερώτηση για καρδιακή ανακοπή στην οικογένεια) αλλά και στοιχεία σχετικά με την αρρυθμία. Χαρακτηριστικά τα οποία είναι υπέρ της καλοήθους αιτίας είναι η εμφάνιση των αρρυθμιών σε νέο άτομο, χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, αρτηριακή υπέρταση), σε συνθήκες άγχους και η περιγραφή αυτών ως “τσιμπήματα“, “φτερούγισμα” ή “αίσθημα κενού”.

Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση αρρυθμιών σε άτομο με καρδιολογικό ιστορικό, όπως είναι το παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου ή η παρουσία καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και η εκδήλωση συγκοπής είναι στοιχεία που χρήζουν εξονυχιστικού ελέγχου.

Ο έλεγχος σχεδόν πάντα περιλαμβάνει, πέρα από την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το Triplex καρδιάς και την τοποθέτηση Holter ρυθμού ή τη δοκιμασία κοπώσεως. Πιθανόν να χρειαστεί και περαιτέρω εξειδικευμένος, ακόμη και επεμβατικός, έλεγχος (όπως η ηλεκτροφυσιολογική μελέτη).

Αυτή η διατροφή εξασφαλίζει υγιή καρδιακή λειτουργία

 1. Πόνος στα κάτω άκρα

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι μία διαταραχή που επηρεάζει όχι μόνο τα αγγεία της καρδιάς (τα στεφανιαία αγγεία), αλλά και τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος, οδηγώντας σε μία νόσο που αναφέρεται ως περιφερική αρτηριοπάθεια. Προσβάλλονται συνηθέστερα οι αρτηρίες των κάτω άκρων και χαρακτηρίζεται από παρουσία αθηρωματικής πλάκας που οδηγεί σε μείωση του αυλού, μειωμένη ροή αίματος και ισχαιμία των κάτω άκρων.

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι ένα αίσθημα συσφιγκτικού πόνου (κράμπας), αδυναμίας ή εύκολης κόπωσης κατά τη βάδιση ορισμένης απόστασης και υποχωρεί με την ανάπαυση (το σύμπτωμα αναφέρεται ως διαλείπουσα χωλότητα).

Η εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση, όχι μόνο λόγω της πιθανότητας ύπαρξης περιφερικής αρτηριοπάθειας, αλλά και επειδή συχνά συνδυάζεται με υπέρταση και στεφανιαία νόσο (ειδικά σε άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου)

 1. Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης ικανοποιητικής στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Παρατηρείται στο 40% των ανδρών μετά την ηλικία των 40 και αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία. Παρουσιάζει κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κάπνισμα, υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία) και κοινούς μηχανισμούς.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί δείκτη γενικευμένης αγγειακής νόσου και το σημαντικό είναι πως, συνήθως, προηγείται χρονικά της εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου κατά 3 – 5 έτη. Επομένως, η εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας καθιστά σημαντική την καρδιολογική προσέγγιση του ατόμου.

Συμπέρασμα

Όπως γίνεται κατανοητό, τα συμπτώματα που δείχνουν πιθανά προβλήματα στη καρδιά, είναι δυνατό να ποικίλλουν και είναι πιθανό να οφείλονται σε μία ποικιλία νοσημάτων. Να θυμόμαστε πως σε κάθε εμφάνιση συμπτωμάτων, είναι μεγάλης σημασίας η αποφυγή του πανικού και η εκτίμηση από ιατρό, ώστε μέσα από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και τον έλεγχο που θα ακολουθήσει να οδηγηθεί σε μία σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης: Ποιες πρωτεΐνες δυναμώνουν τους μύες και την καρδιά;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Το Front Runners in Sports Management 5.0 έρχεται με κορυφαία ονόματα στις 7-9 Δεκεμβρίου

Kings, Bucks, Manchester City, FIBA, WWF, Loughborough University, Bergamo University μιλούν στο συνέδριο

Το μεγαλύτερο συνέδριο για το αθλητικό management και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το “Front Runners in Sports Management 5.0” επιστρέφει για 5η χρονιά, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Sports Management Program και το Sports Management Student Society του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με το Center of Excellence in Food, Tourism & Leisure, The American College of Greece και την πολυβραβευμένη ActiveMedia Group. Η πρώτη μέρα του συνεδρίου θα είναι υβριδική και οι δύο επόμενες θα γίνουν online, με δωρεάν παρακολούθηση για όλους τους ενδιαφερόμενους όλες τις μέρες.

 Kings & Bucks για πρώτη φορά στο συνέδριο

Το Front Runners in Sports Management δίνει και φέτος την ευκαιρία στον κόσμο να παρακολουθήσει ορισμένες από τις πιο δυνατές ομιλίες που θα οργανωθούν φέτος στην Ελλάδα, προσφέροντας μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες από έμπειρα στελέχη ακόμα και από τον μαγικό κόσμο του NBA. Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο θα μιλήσει για το θέμα: “Women in Leadership Roles in Professional Sports”, σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της, η Chief Operating Officer των Sacramento Kings του NBA, κα. Matina Kolokotronis. Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα στο ΝΒΑ που κατέχει τους τίτλους τόσο της COO όσο και της President of Business Operations, η οποία διανύει ήδη την 22η σεζόν της στην κορυφαία ομάδα των Kings.

Στο Front Runners θα μιλήσει επίσης, ο Senior Vice President, Bucks Ventures and Development, κ. Michael Belot που μετράει ήδη 5 χρόνια συνεργασίας με τους πρωταθλητές του NBA Milwaukee Bucks αλλά και 18 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της αθλητικής βιομηχανίας έχοντας εργαστεί επίσης και για τα Ryder Cup και PGA of America.

Sustainability & Sports από τη The Sports Footprint

Το συνέδριο Front Runners in Sports Management 5.0 αποτελεί πλατφόρμα για την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον χώρο του αθλητισμού. Το συνέδριο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αθλητικών διοργανώσεων και την δυνατότητα του αθλητισμού να αποτελέσει μέσο για την κοινωνική ευημερία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και πάνελ από διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι προέρχονται από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια. Στους ήδη επιβεβαιωμένους ομιλητές βρίσκονται οι Pete Bradshaw, Manchester City Director of Sustainability, Reham Bint Saif Alsaud, Saudi Olympic & Paralympic Committee Executive Director of PR and events, Θεμιστοκλής Καρβουντζής, FIBA Asia Head of Sustainability, Αργυρώ Ελισάβετ Μανώλη, Bergamo University Associate Professor Marketing & Management, Μιχάλης Αναγνώστου, UEFA Delegate, πρώην Γενικός Διευθυντής Super League, Loughborough University, το οποίο κατατάσσεται ως το Νο. 1 παγκοσμίως και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, WWF Hellas Project Manager.

Η ενότητα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της The Sports Footprint, η οποία αποτελεί τον Επίσημο Συνεργάτη Βιωσιμότητας του συνεδρίου. Η The Sports Footprint είναι η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που αφιερώνεται στην προώθηση της βιωσιμότητας σε αθλητικές διοργανώσεις και οργανισμούς, καθιστώντας τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βασικό πυλώνα της αθλητικής κοινότητας.

Στο συνέδριο έχει επίσης, επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του και ο κ. Πασχάλης Τουντούρης, Founder & CEO της Prosport και football agent πολλών μεγάλων ποδοσφαιριστών, μεταξύ των οποίων και των Κώστα Τσιμίκα της Liverpool, Τάσου Δουβίκα της Celta Vigo, Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου του Ολυμπιακού και Κωνσταντίνου Κουλιεράκη του ΠΑΟΚ.

Ολυμπιονίκες στο Front Runners 5.0

Στο φετινό συνέδριο θα μιλήσουν και θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τον χώρο του αθλητισμού οι πρεσβευτές του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η καλύτερη Ελληνίδα βαδίστρια όλων των εποχών, δύο φορές χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης, χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ο καλύτερος Έλληνας άλτης του επί κοντώ, 4ος Ολυμπιονίκης στο Τόκιο Εμμανουήλ Καραλής, ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα στο Ρίο και 8ος Ολυμπιονίκης στο Τόκιο Παύλος Καγιαλής και ο πρωταθλητής Ελλάδος στην ιστιοπλοΐα Γιάννης Ορφανός. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πρώτα ονόματα που ανακοινώνονται και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου η Corporate Affairs Manager της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, κα. Μάιρα Πασσιά δήλωσε: «O όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ στηρίζει δραστηριότητες που αντικατοπτρίζουν τις αξίες και την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της εταιρείας. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μας είναι η Εκπαίδευση.  Στηρίζουμε ενέργειες που προσφέρουν ευκαιρίες στη μάθηση και την καινοτομία, και παράλληλα αξιοποιούν την έμφυτη δύναμη των νέων ανθρώπων για την πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε το Front Runners in Sports Management για τρίτη συνεχή χρονιά και χορηγούμε τον διαγωνισμό Drive Change Speaker Contest Powered by ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους σπουδαστές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικών σπουδών να λάβουν μέρος και να κερδίσουν μια θέση στους ομιλητές του φετινού συνέδριου».

Λάβετε μέρος στον Drive Change Speaker Contest Powered by ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ και κερδίστε μια θέση στο φετινό συνέδριο και πλούσια δώρα

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε., με κινητήρια δύναμη την αγάπη για την κίνηση και την εξέλιξη, συμμετέχει φέτος στο συνέδριο ως Platinum Χορηγός. Στο πλαίσιο της φετινής της δράσης, ο διαγωνισμός Drive Change Speaker Contest Powered by ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ καλεί όλους τους υποψήφιους να ετοιμάσουν μια συναρπαστική παρουσίαση 10-15 λεπτών σχετικά με έναν από τους ακόλουθους τομείς: α) την Καινοτομία, ή β) τη Βιωσιμότητα ή γ) την Ηγεσία συνδυαστικά με τον χώρο του αθλητισμού. Οι καθηγητές του κολλεγίου και τα εκτελεστικά μέλη της επιτροπής θα φροντίσουν για τη διασφάλιση της αυστηρής και δίκαιης διαδικασίας της αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων. Ο νικητής της 1ης θέσης θα λάβει 500 ευρώ και μια αποκλειστική ευκαιρία να συμμετάσχει στο συνέδριο του 2023. Η 2η θέση θα λάβει 300 ευρώ και η 3η θέση 200 ευρώ. Οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς οι τρεις πρώτοι νικητές θα έχουν επίσης την απίστευτη ευκαιρία να γνωρίσουν μερικούς εμπνευσμένους και καταξιωμένους αθλητές της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας κάντε κλικ εδώ.

 Δωρεάν Συμμετοχή & Πρόσβαση στην Εκπαίδευση

Η συμμετοχή στο συνέδριο θα είναι και φέτος δωρεάν καθώς σκοπός είναι η εκπαίδευση των σπουδαστών και των στελεχών της βαριάς βιομηχανίας του αθλητισμού για το παρόν και το μέλλον του Sports Management. Το συνέδριο ξεχωρίζει για την πληρότητα της πληροφόρησης που προσφέρει στο κοινό και στοχεύει στην κατάλληλη προετοιμασία της πολύ σημαντικής αυτής αγοράς, ώστε να χτιστεί μια κοινότητα πιο δυνατή και πιο υγιής. Η στήριξη της συνεχούς εκπαίδευσης και της κατάρτισης της νέας γενιάς είναι άκρως απαραίτητη και αποτελεί μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης.

 Οι θεματικές ενότητες του φετινού συνεδρίου είναι αφιερωμένες στον Αθλητικό Τουρισμό, τη Βιωσιμότητα, τον Αθλητισμό και την Αθλητική Βιομηχανία.

Κάντε εγγραφή στο YouTube και στο Spotify και παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες του συνεδρίου.

Platinum Χορηγός της διοργάνωσης είναι η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.

Bronze Χορηγός της διοργάνωσης είναι η εταιρεία Βίκος.

Sustainability Partner είναι η The Sports Footprint.

Digital Platform Partner του συνεδρίου είναι η LiveOn, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ψηφιακής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων, που θα συμβάλει στη δικτύωση επαγγελματιών του χώρου και σπουδαστών.

Την παραγωγή του συνεδρίου έχει αναλάβει η πολύπειρη ομάδα της ActiveMedia Group και  το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

#FrontRunners2023

 Website: www.front-runners.gr

 Social Media

Twitter

LinkedIn

Instagram

YouTube

Spotify

TikTok

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

ΑΜΑ 2023: Ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με την Γκλόρια Πριβιλέτζιο και τον Χαράλαμπο Πιτσώλη (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η έναρξη του 40ου Μαραθωνίου Αθήνας δόθηκε σήμερα με την επιτυχημένη συνέντευξη Τύπου του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (11-12/11) και τα εγκαίνια της OΠΑΠ Marathon EXPO στο γήπεδο TAEKWONDO στο Φάληρο.

Η πρόεδρος Σοφία Σακοράφα εγκαινίασε τη φετινή OΠΑΠ Marathon EXPO μαζί με τον Αναπληρωτή Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τη διευθύντρια του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΠΑΠ, Αχίλλειας Κοντού.

Όλοι οι παραπάνω μαζί με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα, τον Τεχνικό Διευθυντή του Μαραθωνίου Δημήτρη Χαλβατζάρα, την Αντιπεριφερειάρχη Μακεδονίας Σοφία Μαυρίδου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Γιώργο Γιατρουδάκη την κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών Μαρία Πολύζου τον κάτοχο του πανελληνίου ανδρών Σπύρο Ανδριόπουλο, τον ειδικό γραμματέα γραμματέα Παναγιώτη Δημάκο, την β΄ ειδική γραμματέα Βούλα Παχατουρίδου και το μέλος του συμβουλίου, Νίκο Τσώνη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση και λίγο αργότερα συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου. Εκεί όπου πρωταγωνιστές ήταν τα πρόσωπα που την Κυριακή θα κλέψουν την παράσταση. Η Γκλόρια Πριβιλετζιο και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, μπροστά στο κύπελλο των νικητών μίλησαν για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, τους στόχους τους και τον επετειακό αγώνα.

«Κυρία Υπουργέ, κύριε Υπουργέ, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί φίλες και φίλοι σας καλωσορίζω όλους στη συνέντευξη Τύπου, τρία μόλις εικοσιτετράωρο από την έναρξη του αγώνα του Μαραθωνίου δρόμου. Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερη στιγμή να ηγούμαι της ιστορικότερης Ομοσπονδίας της Ελλάδας, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια του μεγαλύτερου αθλητικού δρομικού κινήματος στη χώρα. Ένα δρομικό κίνημα που είναι πασίγνωστο γενικώς. Πριν προχωρήσω θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτό το τεράστιο γεγονός και κυρίως να ευχαριστήσω τους εθελοντές και τις εθελόντριες από καρδιάς, γιατί πραγματικά έχουν καταβάλει έναν τεράστιο αγώνα. Δεν θα σας απασχολήσω με τεχνικά ζητήματα και με την παρουσίαση των αριθμών, γιατί όλα αυτά έχουν ήδη δημοσιευθεί και σας είναι ήδη γνωστά. Θα πω μόνο για τη φετινή επετειακή γιορτή, γιατί ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι γιορτή όλης της Ελλάδας. Όλη η οικογένεια του ΣΕΓΑΣ, από την πρόεδρο και μέχρι και τον τελευταίο τεχνικό, θέλαμε αυτή τη φορά, αυτή τη χρονιά να σηματοδοτήσουμε την επέτειο των 40 χρόνων. Και φυσικά με τις παράλληλες εκδηλώσεις στις οποίες σας προσκαλούμε με πολλή αγάπη είστε ευπρόσδεκτοι.

Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης μιλάει για τη συμμετοχή του στη διοργάνωση (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Έχω πει πολλές φορές ότι το δρομικό κίνημα είναι το μεγαλύτερο φιλειρηνικό κίνημα στον κόσμο και φυσικά δεν λειτουργεί εν κενό. Η παγκόσμια κατάσταση, η οποία μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι, με όλα τα τραγικά που συμβαίνουν, συμβαίνουν παντού και στη γειτονιά μας, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε όλοι μαζί να υπενθυμίσουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον κυρίαρχο χαρακτήρα του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι το μήνυμα της Ειρήνης. Μιας και από την αρχή είναι αφιερωμένος σε έναν άνθρωπο που σφράγισε αυτό το μήνυμα, δίνοντας και τη ζωή του, πριν από 60 χρόνια ταγμένος σε αυτό το σκοπό. Και φυσικά αναφέρομαι στο μεγάλο, τον ηρωικό, τον αξέχαστο, τον αθλητή, στο βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Έτσι, επαναλαμβάνω ότι όλοι μαζί αποφασίσαμε την έκδοση ενός επετειακού μεταλλίου, αφιερωμένο στην ειρήνη, με την παράσταση της Θεάς ειρήνης, προστάτιδας των αθλητών, που εξασφάλιζε τις ιδανικές συνθήκες για τους αγώνες, με τον στίχο φυσικά πάνω γραμμένο του Ησίοδου «Ειρήνη δ’ ανά γην κουροτρόφος», η ειρήνη τρέχει τα νιάτα σε όλο τον κόσμο και μεγαλώνει παιδιά. Είναι δηλαδή, η απαραίτητη προϋπόθεση της ζωής, της ευημερίας και ανάπτυξης», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, η οποία έδωσε τα δύο συλλεκτικά μετάλλια στους πρωταθλητές Γκλόρια Πριβιλέτζιο και Χαράλαμπο Πιτσώλη.

H πρωταθλήτρια των αποστάσεων και νικήτρια του Αυθεντικού Μαραθωνίου του 2021, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, θα τρέξει φέτος για πρώτη φορά τον αγώνα ως μητέρα. «Περιμένω πως και πως να αγκαλιάσω στον τερματισμό την κόρη μου, τον άνδρα μου και όλη την οικογένεια μου. Ο άνδρας μου το έζησε πέρυσι, εγώ όμως δεν το έχω ζήσει ακόμα και ανυπομονώ να το κάνω φέτος», είπε η Πριβιλέτζιο.

Σε μία όμορφη στιγμή, η Πριβιλέτζιο δέχθηκε ερώτηση από την κάτοχο του ρεκόρ γυναικών του ΑΜΑ, Τίνα Κεφαλά, αν είναι έτοιμη να ξεπεράσει το ρεκόρ της. Η Πριβιλέτζιο απάντησε: «Πάντα είσαι έτοιμος για ένα ρεκόρ. Μακάρι οι συνθήκες να είναι καλές, να έχουμε έναν καλό αγώνα και να το ευχαριστηθώ, να πάω όπως θέλω και με τη σωστή τακτική, και τα ρεκόρ όταν είναι θα έρθουν», ενώ για το αν είναι καλύτερα προετοιμασμένη φέτος σε σχέση με την κούρσα του 2021, όταν έκανε το ρεκόρ της στον ΑΜΑ με 2:41:30, πρόσθεσε: «Μπορώ να πω ότι κουράστηκα πιο πολύ, έκανα πιο δυνατή προετοιμασία, έδωσα το 120% του εαυτού μου για να ξεπεράσω την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τώρα αν θα είμαι καλύτερα θα δείξει, δεν μπορώ να το ξέρω. Έδωσα σίγουρα μεγάλη μάχη για να έρθω ξανά στα καλύτερά μου. Χαίρομαι πολύ που γίνεται γνωστός ο ΑΜΑ στο εξωτερικό, θα ήθελα όλοι οι αθλητές που τρέχουν μαραθώνιο να ξέρουν της ιστορία του. Μπορεί να είναι ένα στοιχείο που θα φέρει περισσότερο κόσμο».

Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο θα διεκδικήσει το ρεκόρ διοργάνωσης MARATHON EXPO 2023 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Για την ζέστη που αναμένεται να έχει ο αγώνας, η ίδια δήλωσε: «Σίγουρα το θέμα του καιρού αγχώνει όλους τους μαραθωνοδρόμους γιατί μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι θέμα διαχείρισης, με σωστή ενυδάτωση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ενώ σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το αν θα κυνηγήσει την πρόκριση της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης τον Ιούνιο του 2024, απάντησε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ, δε θα σας αφήσω κανένα δευτερόλεπτο», είπε γελώντας, ενώ πρόσθεσε: «Θέλω να κάνω και έναν μαραθώνιο την άνοιξη, οπότε θα δούμε πως θα πάει». Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι ο περσινός νικητής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος έχει και έναν παραπάνω λόγο να θυμάται την επιτυχία του αυτή, καθώς εκείνο το διάστημα έγινε και πατέρας: «Το να γίνεσαι πατέρας, σίγουρα αλλάζει την καθημερινότητά σου. Είναι φυσικά δύσκολο, όσοι είναι πατεράδες και μανάδες γνωρίζουν, αλλά πλέον όλα είναι θέμα συνήθειας και αν έχεις τον σωστό προγραμματισμό όλα μπορείς να τα κάνεις, προπονήσεις και δουλειά και να φροντίζεις την οικογένειά σου. Οπότε είναι σημαντικό ο ερχομός ενός παιδιού. Ανεβαίνει φυσικά η διάθεσή σου», δήλωσε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής και μιλώντας για τη φετινή του προσπάθεια, που θα τρέξει για 5η φορά, αναφέρθηκε για τους λόγους που τον κάνουν να επιλέγει την Αυθεντική διαδρομή που έχει δυσκολίες. «Νομίζω ότι αυτό που συναντάς στο Μαραθώνιο της Αθήνας δεν τον συναντάς αλλού. Μόνο και μόνο που τερματίζεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο και χιλιάδες κόσμος να σε χειροκροτεί, αλλά και στη διάρκεια της διαδρομής να σου δίνει δύναμη να τερματίσεις αυτό τον αγώνα, δεν το βρίσκεις σε άλλους αγώνες. Γι’ αυτό και ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια επιλέγω τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας».

Ο Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, πήρε τον λόγο: «Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας, επειδή εδώ γεννήθηκε ο αθλητισμός. Έχουμε την 40η επέτειο του Μαραθωνίου, τον οποίο υιοθέτησε η παγκόσμια κοινότητα από την Ελλάδα. Όμως, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο ένας και μοναδικός διεξάγεται εδώ. Τα μηνύματα του Μαραθωνίου είναι πολυποίκιλα και πολυσήμαντα και στο επίκεντρό τους βρίσκεται η ειρήνη. Ως Έλληνες έχουμε το μοναδικό προνόμιο να ζήσουμε μια ακόμα μαραθώνια διαδρομή, εδώ στον τόπο που τη γέννησε.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της ΟΠΑΠ Marathon EXPO (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στόχος μας είναι να εργαζόμαστε με γνώμονα να βελτιώνουμε διαρκώς τις συνθήκες των αθλητών και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι αυτό που μου ζήτησε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα έγινε. Υπεγράφη υπουργική απόφαση για να αποκτήσουν τα στάδιά μας τις προδιαγραφές που ορίζει η παγκόσμια ομοσπονδία».

Έπειτα, η Υπουργός τουρισμού,  Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε με τη σειρά της τον δικό της χαιρετισμό: «Ο 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με παγκόσμια απήχηση, μία ετήσια συνάντηση που έχει αναχθεί σε σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό. Αποτελεί σημείο αναφοράς και για την πόλη της Αθήνας, καθώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι πλέον μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ταυτότητας. Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει αθλητικά γεγονότα σαν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που προσφέρουν ταυτόχρονα εξαιρετικές ευκαιρίες γνωριμίας με τη χώρα μας και προάγουν τον αθλητικό τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης έκανε την πρόβλεψη πως ο φετινός 40ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα είναι ο πιο επιτυχημένος και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής έκανε δεκάδες μεγάλα έργα στον τομέα του αθλητισμού και στήριξε μεγάλες διοργανώσεις με κορυφαίο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. «Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα με τον ΣΕΓΑΣ. Η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στα αθλητικά δρώμενα. Δεν ήμασταν στα λόγια, αλλά στα έργα, στην πράξη. Πιστεύω ότι βάλαμε ένα λιθαράκι. Ελπίζω να μπαίνουν κοτρώνες στο επόμενο διάστημα».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Έπειτα, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας δήλωσε: «Ο Μαραθώνιος γεννήθηκε με αφορμή ένα γεγονός, τη Μάχη του Μαραθώνα. Νιώθουμε υπερήφανοι που εργαστήκαμε επί τέσσερα χρόνια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Συνολικά, 16 χιλιόμετρα της διαδρομής γίνονται στον Δήμο Μαραθώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάντα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών».

Ο τεχνικός διευθυντής του μαραθωνίου Δημήτρης Χαλβατζάρας μιλάει για τον αγώνα της Κυριακής(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο τεχνικός διευθυντής του ΑΜΑ, Δημήτρης Χαλβατζάρας, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του φετινού αγώνα και τις παράλληλες διοργανώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον ΣΕΓΑΣ, ανέφερε ολοκληρώνεται το βάψιμο της μπλε γραμμής που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαραθωνοδρόμοι και επίστησε την προσοχή των δρομέων στα εξής σημεία:

– Φέτος όλοι οι δρομείς θα φορούν ένα βραχιόλι ασφαλείας που αποτελεί το διαβατήριο τους για την επιβίβαση στα λεωφορεία και τη συμμετοχή στον αγώνα προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις δρομέων χωρίς αριθμό BIB.

– Η μεταφορά των συμμετεχόντων στον χώρο εκκίνησης, γίνεται με λεωφορεία από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας  και στο Σύνταγμα. Μόνο για τον ΑΜΑ το μετρό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μισή ώρα νωρίτερα, στις 5:00 το πρωί.

– Οι δρομείς σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πρέπει να φροντίζουν για την τροφοδοσία και την ενυδάτωση τους αξιοποιώντας τις παροχές τις διοργάνωσης, ενώ συνίσταται να μη διστάσουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν τη χρειαστούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε: “Η συνεργασία με τους φορείς φέρνει φοβερά αυτά τα φοβερά αποτελέσματα. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αθλητές και στις αθλήτριες που θα αγωνιστούν”.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Γιατρουδάκης (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend