Πως θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας χωρίς υπερβολές

Πως θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας χωρίς υπερβολές

H αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας στοχεύουμε στο να αποβάλουμε από το σώμα τις συσσωρευμένες τοξίνες. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζουμε τα εσωτερικά όργανα από όσα επιβλαβή αφήνουν οι τροφές που καταναλώνουμε, από τους περιβαλλοντολογικούς ρύπους, τα δηλητήρια, τα διάφορα βακτήρια, το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα παράσιτα.

Η υπερφόρτωση με τοξίνες, στο έντερο, τους πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι, το δέρμα και τους λεμφαδένες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα υγείας. Μερικά από αυτά σχετίζονται με δυσκολία στην πέψη, δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση, πρόσθετα κιλά και ημικρανίες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως ξεκινούν με το συκώτι. Το κύριο όργανο αποτοξίνωσης στο ανθρώπινο σώμα. Όταν αυτό λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, συνήθως τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ακολουθούν. Με το που ολοκληρωθεί η αποτοξίνωση, η λειτουργία του εγκεφάλου, η πέψη και άλλες διεργασίες του οργανισμού γίνονται αρκετά πιο αποδοτικά.

Ξεφορτωθείτε τα «απόβλητα», τονώστε την ενέργειά σας, χτίστε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και φροντίστε την επιδερμίδα με την βοήθεια των μεθόδων αποτοξίνωσης που ακολουθούν:

Περισσότερο νερό

Το νερό είναι το κλειδί για την εξάλειψη των τοξινών. Βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών αλλά και στην σωστή πέψη. ΤΙP: Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί ώστε να αποτοξινώσετε το σώμα, να αναζωογονήσετε το δέρμα, να καθαρίσετε το συκώτι και να ενισχύσετε την διάθεσή σας.

Αντιοξειδωτικό τσάι

Με τον τρόπο αυτό καίτε τα λίπη, ενισχύετε τον μεταβολισμό σας και βοηθάτε στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για εκείνους που θεωρούν βαρετό να πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση.

Βιταμίνη C

Συμβάλει τα μέγιστα στην διαδικασία της αποτοξίνωσης. Επίσης η βιταμίνη C επιταχύνει τον μεταβολισμό και ανακυκλώνει αντιοξειδωτικά όπως η η γλουταθειόνη και η βιταμίνη Ε.

Δώστε σημασία στην αναπνοή σας

Οι βαθιές εισπνοές και η έμφαση στην αναπνοή βοηθά το σώμα να αντλεί με επαρκή ποσότητα οξυγόνου τους πνεύμονες και το αίμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές (πχ. Dr Sinatra) για τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Ιδρώστε

Ο ιδρώτας είναι μια λειτουργία απαραίτητη που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Σύμφωνα με έρευνες με τον ιδρώτα εξαλείφετε τις φθαλικές ενώσεις, και τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.

Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν να αποβάλλετε τις τοξίνες από το έντερο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι στο μέλλον.

Καναταλώστε εσπεριδοειδή φρούτα

Βοηθούν στην αποτοξίνωση αλλά και στο κάψιμο των περιττών θερμίδων. Επίσης περιέχουν ένζυμα που βοηθούν την πέψη των τροφών. Η βιταμίνη C που περιέχουν είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των τοξινών από το σώμα σας.

Κάντε γυμναστική

Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να αποτοξινωθείτε. Η κίνηση του σώματος, οι βαθιές ανάσες, το ίδρωμα και το τέντωμα των μυών, βοηθούν σημαντικά στην ταχύτερη αποτοξίνωση. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την κατανάλωση άφθονου νερού.

Ψευδάργυρος

Παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη αφού είναι απαραίτητος για την δημιουργία των ενζύμων που βοηθούν σε αυτήν. Επίσης τα συστατικά του αναπλάθουν τον εντερικό ιστό και αναδομούν την χολή.

Διαβάστε ακόμα: Νερό με χυμό λεμονιού: Γιατί μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας φίλος;

Previous ArticleNext Article

Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.
Η πιο δροσιστική εκδοχή του, όμως, είναι το παγωτό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια εύκολη και γευστική συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτο καρπούζι.

Συστατικά

4 φλ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια κομμένο σε κυβάκια
½ φλ. ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές κομματάκια σοκολάτας (Chocolate Chips)

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Eκτέλεση

Βήμα 1

Σε ένα μπλέντερ βάζετε το καρπούζι, τη ζάχαρη και το μέλι και αλέθετε μέχρι να πετύχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα. Το ρίχνετε σε μία κατσαρόλα και τοποθετείτε στη φωτιά.

Βήμα 2

Όταν κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 8 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει. Γεμίζετε τις ειδικές θήκες καλούπια για παγωτό ξυλάκι (θα σας βγουν περίπου 8 παγωτά ανάλογα με τις φόρμες που έχετε) και σκορπάτε λίγα κομματάκια σοκολάτας για να φαίνονται όπως τα κουκούτσια του καρπουζιού. Βάζετε στο κέντρο ένα ξυλάκι.

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Βήμα 3

Αν δεν έχουν ειδική εισδοχή οι θήκες σας, τότε τις βάζετε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά τοποθετείτε στο κέντρο τους το ξυλάκι. Βάζετε το παγωτό στην κατάψυξη και το αφήνετε για 6-8 ώρες ή για ολόκληρο το βράδυ. Για να βγει πιο εύκολα το παγωτό από τις θήκες – καλούπια τις βυθίζετε για 10-15 δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό.

Ανα πάλι δεν διαθέτετε τις ειδικές θήκες, τότε βάλτε το καρπούζι σε μικρά πλαστικά ποτήρια ή φόρμες. Ξεφορμάρετε με τον ίδιο τρόπο.

Με πληροφορίες από το: xrysessyntages.com

Δείξε μου το φίλο σου να σου πω τι τρως!

Εlevate SnnhGYNqm on Unsplash

Της Φωτεινής Ρέβη*

Το φαγητό αποτελεί αναμφισβήτητα απαραίτητο στοιχείο για το ανθρώπινο σώμα. Πέρα από αυτό όμως το φαγητό αποτελεί και μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης με τους γύρω μας.

Οικογενειακά γεύματα, επαγγελματικά δείπνα ή φαγητό με φίλους αποτελούν λίγες μόνο από τις περιπτώσεις στις οποίες συνηθίζουμε να γευματίζουμε με άλλα άτομα. Πληθώρα μελετών αποδεικνύουν ότι η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζεται άμεσα από τις κοινωνικές επιδράσεις που δεχόμαστε από τους συνδαιτυμόνες μας. Έως σήμερα λοιπόν γνωρίζαμε ότι «είμαστε ότι τρώμε», μήπως όμως τελικά είμαστε και ότι τρώει ο διπλανός μας;

Όσοι τρέχουν ή προπονούνται με παρέα, γυμνάζονται περισσότερο

Οι 5 παράγοντες που μας ωθούν να τρώμε περισσότερο

1. Κατανάλωση φαγητού μαζί με άλλους

Ένα αποτέλεσμα το οποίο έχει φανεί από την πλειοψηφία των ερευνών είναι ότι τα άτομα συνηθίζουν να τρώνε πιο πολύ, όταν γευματίζουν μαζί με τον σύντροφό τους, με συγγενείς ή με φίλους, παρά όταν τρώνε μόνοι τους, ενώ η ποσότητα του καταναλισκόμενου φαγητού φαίνεται να αυξάνεται αναλογικά με το μέγεθος της παρέας. Πολύ μηχανισμοί είναι πιθανό να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία με πιο σημαντικό την μείωση της αντίληψης του αισθήματος κορεσμού, λόγω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της διέγερσης των συναισθημάτων.

2. Ο μιμητισμός

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων ατόμων δημιουργεί έντονες τάσεις μιμητισμού ως προς την διατροφική κατανάλωση. Όπως γνωρίζουμε από την ψυχολογία, οι άνθρωποι τείνουν να μιμούνται πολλές πτυχές των ατόμων με τα οποία έρχονται σε αλληλεπίδραση, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σώματος, των χειρονομιών και του τρόπου ομιλίας. Στο πεδίο της διατροφής, ο μιμητισμός έχει ως αποτέλεσμα η εικόνα ενός ατόμου που τρώει μια «μπουκιά» φαγητό να πυροδοτεί την ίδια αντίδραση και στον διπλανό του. Έτσι έχουμε σχεδόν συγχρονισμό στην πρόσληψη τροφής.

3. Το φύλο

Ο μιμητισμός αποτελεί ένα μόνο από τα στοιχεία που διαμορφώνουν την διατροφική μας συμπεριφορά όταν γευματίζουμε με άλλα άτομα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης το φύλο του συνδαιτυμόνα μας, η οικειότητα που αισθανόμαστε μαζί του και η φύση της σχέσης που έχουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνηθίζουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού όταν η παρέα τους στο γεύμα είναι άντρες, απ’ ό,τι όταν είναι άτομα του ίδιου φύλου. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει και για τους άντρες, αφού σε σχετική έρευνα δεν επηρεάστηκαν οι διατροφικές τους επιλογές ανάλογα με το φύλο του συνδαιτυμόνα. Ένας λόγος που μπορεί να εξηγήσει αυτή τη συμπεριφορά, είναι ότι οι γυναίκες, όχι άδικα, συνδέουν την θηλυκότητα τους με την πρόσληψη φαγητού, αφού από μελέτες αποδεικνύεται ότι γυναίκες που τρώνε λιγότερο είναι πιο αρεστές από εκείνες που τρώνε πολύ.

4. Η οικειότητα

Όσον αφορά στην επίδραση της οικειότητας στην ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνουμε, φαίνεται ότι και οι γυναίκες και οι άντρες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο φαγητό παρουσία ενός αγνώστου ή ενός ατόμου με το οποίο δεν έχουν αρκετή οικειότητα. Αυτό πιθανόν συμβαίνει επειδή στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας η επιθυμία μας να δημιουργήσουμε καλή εντύπωση μας οδηγεί σε πιο συγκρατημένη ενεργειακή πρόσληψη. Μεταξύ των διαφόρων σχέσεων που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ δύο ατόμων, σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, φάνηκε ότι οι γυναίκες μαζί με τον σύντροφό τους κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού ενώ στους άντρες αυτό συμβαίνει όταν βρίσκονται με τους φίλους τους.

Γιατί η παρέα είναι ο καλύτερος… προπονητής στο τρέξιμο;

5. Το σωματικό βάρος

Ένας ακόμα παράγοντας που επιδρά στην διατροφική μας συμπεριφορά είναι το σωματικό μας βάρος αλλά και το σωματικό βάρος του ατόμου με το οποίο τρώμε μαζί. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με δείγμα υπέρβαρους και νορμοβαρείς (φυσιολογικού βάρους) νεαρούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπέρβαρα άτομα που γευμάτιζαν με ένα άλλο υπέρβαρο άτομο έτρωγαν περισσότερο απ’ ό,τι όταν ο διπλανός τους ήταν φυσιολογικού βάρους. Στους νορμοβαρείς δεν αποδείχτηκε κάτι αντίστοιχο, αφού η κατανάλωσή τους δεν επηρεάστηκε από το βάρος του άλλου ατόμου. Τα λανθασμένα στερεότυπα που θέλουν τα υπέρβαρα άτομα να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φαγητού, προφανώς αποτελεί ένα λόγο για τον οποίο άτομα με αυξημένο βάρος μπροστά στην παρουσία ενός νορμοβαρούς ή ενός μη οικείου ατόμου μειώνουν την ενεργειακή τους πρόσληψη. Αντιθέτως, το γεύμα μαζί με άλλο ένα υπέρβαρο άτομο μάλλον μειώνει τις αναστολές τους, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερου φαγητού.

Συμπερασματικά

Καταλήγοντας, το συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας «πιστεύω» μάλλον παραμερίζονται και την θέση τους παίρνουν τα συναισθήματα που έχουμε για τους συνδαιτυμόνες μας και η ανάγκη μας να είμαστε αποδεκτοί.

* Η Φωτεινή Ρέβη είναι κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην Αθλητική Διατροφή. Τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάζεται σε πολυιατρείο της Καισαριανής στο διαιτολογικό τμήμα. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

x
Send this to a friend