Πως η εξάντληση προκαλεί προβλήματα στην καρδιά 549

Οι δρομείς είναι άνθρωποι που αφιερώνουν την καθημερινότητά τους στη σκληρή δουλειά, που διαρκώς επιχειρούν να ωθήσουν τον εαυτό τους στα όρια ώστε να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Αυτό ωστόσο, μπορεί να τους οδηγήσει σε περιόδους ακραίας εξάντλησης.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια υπερκόπωση εξαιτίας τέτοιων υπερπροσπαθειών μπορεί να προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα στην προπόνησή σας, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας στον καρδιακό ρυθμό σας και των θρόμβων στο αίμα καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Για τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Προληπτικής Καρδιολογίας, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, αξιολογώντας συναισθήματα και καταστάσεις όπως ο θυμός, η εξάντληση, η κατάθλιψη (σε συνάρτηση με τη χρήση αντικαταθλιπτικών) και η μοναξιά.

Έρευνα για 25 χρόνια

Η έρευνα εξέτασε τους συμμετέχοντες σε μια περίοδο σχεδόν 25 ετών για να δουν ποιοι από αυτούς ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε και το Ερωτηματολόγιο Ζωτικής Εξάντλησης, το οποίο είναι μια έρευνα που συνεκτιμά την αίσθηση υπερβολικής κόπωσης και έλλειψης ενέργειας, ευερεθιστότητας και αποδυνάμωσης.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, «οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν αυτά τα συναισθήματα στην υπερβολική εργασία ή σε σημαντικά προβλήματα που το άτομο δεν κατάφερε να επιλύσει όπως μια πραγματική ή μια συμβολική απώλεια.

Ως εκ τούτου, η ζωτική εξάντληση είναι μια ψυχική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι φθάνουν όταν οι πόροι τους όσον αφορά τη προσαρμογή στο άγχος καταρρέουν».

Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ζωτικής εξάντλησης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό σε σχέση με αυτούς που ανέφεραν ελάχιστα ή καθόλου αισθήματα ζωτικής εξάντλησης.

Φλεγμονές και σωματικό στρες

Ενώ χρειάζεται παραπάνω έρευνα για να μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά, η ζωτική εξάντληση σχετίζεται με τις αυξημένες φλεγμονές και το σωματικό στρες του σώματος, όπως επιβεβαιώνει και ο Πάρβιν Γκαργκ, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα οι φλεγμονές και το στρες, έχουμε έναν συνδυασμό που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον καρδιακό ιστό και που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βλάβη του συστήματος της καρδιάς και σε ανάπτυξη αρρυθμίας», τονίζει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η προετοιμασία για τους αγώνες καταλαμβάνει ένα τεράστιο μέρος της καθημερινής ζωής του δρομέα. Πρόκειται με μια διαδικασία που περιλαμβάνει συγκεκριμένους χρόνους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και άρα μεγάλη σωματική και ψυχολογική πίεση.

Οι δρομείς πρέπει να προνοούν να έχουν επαρκή ανάπαυση και να ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους.

Ο Γκαργκ προσθέτει ότι η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και την πρόληψη της εξάντλησης, καθιστώντας μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά υγιέστερους.

Διαβάστε επίσης: Αυτά ειναι τα πρώτα σημάδια της υπερκόπωσης

Previous ArticleNext Article

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε τον COVID-19 από τα παπούτσια σας; 9

Η βασικές συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, εκτός από το… μένουμε σπίτι, είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια, να μην βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αέρα και να αερίζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας, όταν επιστρέφουμε σπίτι.

Eιδικά για τους δρομείς που έτσι κι αλλιώς καταγράφουν αρκετά χιλιόμετρα, αλλά ακόμα και όλους εκείνους τους ανθρώπους που περπατούν πια καθημερινά για να ασκηθούν και να βγουν για λίγα λεπτά εκτός σπιτιού, λίγες είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν για το πόσο μπορεί να μείνει ο ιός πάνω σε μια σόλα.

Μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός μπορεί να ζήσει μέχρι δύο ή τρεις ημέρες σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες.

Με δεδομένο ότι οι σόλες των παπουτσιών είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά, μη πορώδη υλικά όπως το πλαστικό, καουτσούκ, PVC και το λάστιχο, είναι πιθανό ο ιός να μπορεί να επιβιώσει και εκεί.

Η ψύχωση ενός δρομέα: Συλλέγοντας παπούτσια τρεξίματος

Μπορεί να εξαπλωθεί ο COVID-19 στα παπούτσια σας;

Υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε τους γενικούς κανόνες υγιεινής γύρω από τα παπούτσια, δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ.

Καθώς το COVID-19 εξαπλώνεται μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής από κάποιον που έχει μολυνθεί, η πιθανότητα εξάπλωσης ή μόλυνσης του ιού από τα παπούτσια είναι χαμηλή.

«Πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα»

Συμφωνα με τα όσα είπε η Δρ Adwoa Danso, που ζει και εργάζεται  στο Λονδίνο στο runnersworld.co.uk:

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να ζει σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η διαπίστωση σίγουρα ισχύει και για τα παπούτσι μας. O κίνδυνος, πάντως, να κολλήσει κανείς εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αφού θα πρέπει να έχουν πέσει σταγονίδια πάνω στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αν αφήνουμε τα παπούτσια μας εκτός σπιτιού ή τα βγάζουμε στο μπαλκόνι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Θα πρέπει να φροντίζουμε να μην βάζουμε το ένα παπούτσι πάνω στο άλλο, ώστε να αποφύγουμε να περάσουμε το μικρόβιο από τη σόλα, σε άλλη επιφάνεια του παπουτσιού.

Έτσι θα συντηρήσετε τα αθλητικά σας παπούτσια για να “τρέξουν” περισσότερο

Για να κολλήσει κανείς από τα παπούτσια του, θα πρέπει να συμβούν διάφορα παράδοξα. Πρώτον οι αναπνευστικές εκκρίσεις ενός ατόμου που μολύνθηκε να επιβιώσουν στο πεζοδρόμιο, να μεταφερθούν παπούτσια σας και στη συνέχεια, από τα παπούτσια σας στο στόμα ή τη μύτη σας. Και ειδικά το τελευταίο το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο».

Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να πλησιάζει τόσο πολύ τη σόλα του παπουτσιού του στο στόμα ή τη μύτη του. Και αν υπάρχει, είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσει τώρα αυτήν την κακή… συνήθεια.

Διαβάστε επίσης: Zita, Strike, Sportex: Όταν τα παπούτσια δεν ήταν φετίχ

Απεβίωσε λόγω κορωνοϊού ο Ισπανός βετεράνος δρομέας Γιορέντε! 41

Ένα ακόμα θύμα του κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ισπανία, καθώς ο δρομέας Σαντιάγκο Γιορέντε απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών μετά την προσβολή του από τον ιό Covid-19!

O εκλιπών ήταν από τους κορυφαίους αθλητές των δρόμων σε ανώμαλο έδαφος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στα μέσα αυτής του 1980, έχοντας στο παλμαρέ του πολλές εγχώριες αλλά και διεθνείς διακρίσεις.

Παράλληλα, μετά το τέλος της «πλούσιας» καριέρας του εργάστηκε ως μασέρ και φυσιοθεραπευτής ενώ συμμετείχε σε αποστολές των εθνικών ομάδων της Ισπανίας σε διεθνείς διοργανώσεις, ειδικότερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

x
Send this to a friend