Πως η εξάντληση προκαλεί προβλήματα στην καρδιά

Οι δρομείς είναι άνθρωποι που αφιερώνουν την καθημερινότητά τους στη σκληρή δουλειά, που διαρκώς επιχειρούν να ωθήσουν τον εαυτό τους στα όρια ώστε να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Αυτό ωστόσο, μπορεί να τους οδηγήσει σε περιόδους ακραίας εξάντλησης.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μια υπερκόπωση εξαιτίας τέτοιων υπερπροσπαθειών μπορεί να προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα στην προπόνησή σας, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας στον καρδιακό ρυθμό σας και των θρόμβων στο αίμα καθώς και εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Για τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Προληπτικής Καρδιολογίας, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, αξιολογώντας συναισθήματα και καταστάσεις όπως ο θυμός, η εξάντληση, η κατάθλιψη (σε συνάρτηση με τη χρήση αντικαταθλιπτικών) και η μοναξιά.

Έρευνα για 25 χρόνια

Η έρευνα εξέτασε τους συμμετέχοντες σε μια περίοδο σχεδόν 25 ετών για να δουν ποιοι από αυτούς ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε και το Ερωτηματολόγιο Ζωτικής Εξάντλησης, το οποίο είναι μια έρευνα που συνεκτιμά την αίσθηση υπερβολικής κόπωσης και έλλειψης ενέργειας, ευερεθιστότητας και αποδυνάμωσης.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, «οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν αυτά τα συναισθήματα στην υπερβολική εργασία ή σε σημαντικά προβλήματα που το άτομο δεν κατάφερε να επιλύσει όπως μια πραγματική ή μια συμβολική απώλεια.

Ως εκ τούτου, η ζωτική εξάντληση είναι μια ψυχική κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι φθάνουν όταν οι πόροι τους όσον αφορά τη προσαρμογή στο άγχος καταρρέουν».

Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν πως όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ζωτικής εξάντλησης είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό σε σχέση με αυτούς που ανέφεραν ελάχιστα ή καθόλου αισθήματα ζωτικής εξάντλησης.

Φλεγμονές και σωματικό στρες

Ενώ χρειάζεται παραπάνω έρευνα για να μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά, η ζωτική εξάντληση σχετίζεται με τις αυξημένες φλεγμονές και το σωματικό στρες του σώματος, όπως επιβεβαιώνει και ο Πάρβιν Γκαργκ, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα οι φλεγμονές και το στρες, έχουμε έναν συνδυασμό που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον καρδιακό ιστό και που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε βλάβη του συστήματος της καρδιάς και σε ανάπτυξη αρρυθμίας», τονίζει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η προετοιμασία για τους αγώνες καταλαμβάνει ένα τεράστιο μέρος της καθημερινής ζωής του δρομέα. Πρόκειται με μια διαδικασία που περιλαμβάνει συγκεκριμένους χρόνους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και άρα μεγάλη σωματική και ψυχολογική πίεση.

Οι δρομείς πρέπει να προνοούν να έχουν επαρκή ανάπαυση και να ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους.

Ο Γκαργκ προσθέτει ότι η υγιεινή διατροφή και ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και την πρόληψη της εξάντλησης, καθιστώντας μας τόσο ψυχικά όσο και σωματικά υγιέστερους.

Διαβάστε επίσης: Αυτά ειναι τα πρώτα σημάδια της υπερκόπωσης

Previous ArticleNext Article

Νίκη… κολοκοτρωνέικη για τους “Δρομείς Ελπίδας”

Οι “Δρομείς Ελπίδας” ήταν ανάμεσα στους 100 εκείνους που τους έλαχε ο κλήρος να ξαναβρούν εκείνη την ανυπότακτη κολοκοτρωνέικη τρέλα . Και μιας και η αναφορά περί του Κολοκοτρώνειου Δρόμου στη διαδρομή Λιμποβίσι – Τρίπολη 28 χλμ., θα πρέπει να πούμε πως αυτήν την φορά δεν υπήρχε απλός “πιλότος”, αλλά ο Δημήτρης Γλυκός ήταν “στρατηγός” σαν τον “Γέρο του Μοριά”…

Κι αυτή η νίκη για τους “Δρομείς Ελπίδας” ήταν…κολοκοτρωνέικη, αφού αντιπαρήλθαν απόσταση, προβλήματα, περιορισμούς, τήρησαν για ακόμη μια φορά τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού και τερμάτισαν όπως πάντα με το χαμόγελο στα χείλη!

Για τους Δρομείς Ελπίδας,

Σοφατζής Γιώργος

cellphone :6942802002

Ακουμιανάκη Αδαμαντία

cellphone :6984352896

email: [email protected]

facebook :The Hope Runners – Δρομείς Ελπίδας – https://www.facebook.com/hoperunnersathens/

instagram : thehoperunners- https://www.instagram.com/thehoperunners/

Website : Hoperunners.gr-https://www.hoperunners.gr/

Αναβολή για τον 6ο Αυθεντικό Φειδιππίδειο Δρόμο

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Αυθεντικού Φειδιππίδειου Δρόμου είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουν την αναβολή του Αγώνα Υπεραπόστασης για το επόμενο έτος 2021, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια εποχή που η οργανωτική επιτροπή έβαζε τις μηχανές της διοργάνωσης του αγώνα σε πλήρη ισχύ, άλλαξαν, δραματικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η από 21/9/2020 ανακοίνωση της Υγειονομικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:  ΕΔΩ

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι, όπου εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα (covid 19) όπως στην περιοχή της Αθήνας αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, η διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίου δεν επιτρέπεται.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε και τις επαφές μας με όλους τους αρμόδιους Φορείς, η απόφαση δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, αφού και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι χειρότερες.

Με αυτά τα δεδομένα και με γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών αλλά και των εθελοντών, αποφασίσαμε την αναβολή του 6ου ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ για τις 19-23 Νοεμβρίου 2021.

Σας περιμένουμε τη νέα ημερομηνία, με τη δέσμευση να καταβάλουμε από σήμερα κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη διοργάνωση του μεγαλύτερου Αγώνα επί ανοικτής οδού στον κόσμο.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 6ου ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

x
Send this to a friend