Η σημασία των ηλεκτρολυτών στην απόδοση των δρομέων

Εδώ και χρόνια, οι αθλητικοί επιστήμονες και διατροφολόγοι προτείνουν στους αθλητές να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένοι σε ζεστές και υγρές συνθήκες, ειδικά σε αθλήματα αντοχής, όπως αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία, ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια αγώνων μεγάλης διάρκειας, οι αθλητές μπορούν να χάσουν αρκετά λίτρα ιδρώτα (ακόμη και 1-1,5 L ιδρώτα ανά ώρα).

Οι περισσότεροι αθλητές αντοχής ξέρουν ότι χρειάζονται υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια μεγάλων αποστάσεων, αλλά μια σημαντική πτυχή είναι και η διατήρηση των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πως βοηθούν τα ροφήματα αποκατάστασης τους δρομείς;

Τα περισσότερα ροφήματα αποκατάστασης και αντοχής αντικαθιστούν τα υγρά που χάνονται από την εφίδρωση, αλλά οι ηλεκτρολύτες πρέπει επίσης να διατηρηθούν, ειδικά το νάτριο. Σοβαρή εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία (συγκέντρωση νατρίου στο αίμα μικρότερη από 135 mmol / L που, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει μειωμένη συγκέντρωση, ψευδαισθήσεις, εγκεφαλική παράλυση, ή ακόμη και θάνατο). Η υπονατριαιμία ενδέχεται να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Με τον ιδρώτα χάνονται σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου. Πίνοντας νερό, αραιώνεται ακόμη περισσότερο η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα. Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών αποτελεί βασικό παράγοντα απόδοσης κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδίως σε δραστηριότητες αντοχής όπως ο ημιμαραθώνιος ή ο μαραθώνιος.

ηλεκτρολύτες

Τι έδειξε η έρευνα;

Η σημασία της αναπλήρωσης των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης αποδείχθηκε πρόσφατα στο σκανδιναβικό Journal of Medicine & Science in Sports, το οποίο διαπίστωσε ότι τα σωστά επίπεδα των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια του αγώνα, εμπόδισαν τη μείωση της απόδοσης καθώς και τις σχετικές επιπλοκές για την υγεία κατά τη διάρκεια έντονης αερόβιας άσκησης.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση της ποσότητας των υγρών στο σώμα σας, αλλά επίσης μπορούν να βοηθήσουν τη διαχείριση της οξύτητας στο αίμα, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν δύο αυτοκόλλητα ειδικά σχεδιασμένα για να συλλέξουν δείγματα ιδρώτα τα οποία τοποθετήθηκαν στο δέρμα 51 μαραθωνοδρόμων και φορέθηκαν σε ολόκληρο το μαραθώνιο. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ένα δείγμα αίματος ελήφθη από κάθε δρομέα για ανάλυση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών τους. Η πρώτη ανάλυση επέτρεψε στους δρομείς να ταξινομηθούν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τις συγκεντρώσεις νατρίου:

 • Δρομείς με ιδρώτα «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι»
 • Δρομείς που ήταν «τυπικά» ιδρωμένοι με μια κανονική ποσότητα νατρίου στον ιδρώτα τους, και
 • Δρομείς που είχαν «αλμυρό» ιδρώτα με υπερβολική ποσότητα νατρίου στον ιδρώτα τους.

Στο τέλος της μελέτης, οι μαραθωνοδρόμοι που είχαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου στον ιδρώτα τους (οι «αλμυροί») είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στο αίμα τους, παρά το γεγονός ότι ήταν σωστά ενυδατωμένοι και έχοντας φάει το ίδιο ποσό τροφίμων με αλάτι όπως οι υπόλοιποι δρομείς. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών στον ιδρώτα μπορούν να επηρεαστούν από το νερό και να επηρεάσουν την ομοιόσταση των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Με άλλα λόγια, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη διατήρηση σταθερών και φυσιολογικών συνθηκών που επιτρέπουν στο σώμα να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Τρέξιμο: Οι πιο πολύτιμες συμβουλές ενυδάτωσης

Τι να προσέξεις αν αγοράσεις ηλεκτρολύτες

iQ Fitness TIPS: Στοχεύστε σε συμπληρώματα με ηλεκτρολύτες υψηλής απορρόφησης από τον οργανισμό σας (άρα όχι μορφές oxide) όπως οι μορφές glycinate, chelate, phosphate, citrate ή malate.

Για να αντιληφθούμε τη σημασία της μορφής, σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το μαγνήσιο σε μορφή oxide έχει 4% βαθμό απορρόφησης, όταν στη μορφή chelate έχει 80%! Χρησιμοποιήστε επίσης αμινοξέα EAA (essential amino acids) ή/και BCAAs (αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας) μαζί με τους ηλεκτρολύτες εντός της προπόνησης ή του αγώνα, ώστε να έχετε διαθέσιμα «καύσιμα» και να προστατέψετε τη μυϊκή σας μάζα από τον υπερβολικό καταβολισμό. Μετά το πέρας του εκάστοτε αγώνα χρησιμοποιήστε ένα ρόφημα πρωτεΐνης  με αναλογία πρωτεΐνης-υδατάνθρακα 1:2 ή (πχ 30γρ. πρωτεΐνη και 60γρ. υδατάνθρακα).

Διαβάστε επίσης: Μετά από πόση ώρα προπόνησης χρειάζομαι ηλεκτρολύτες;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend