Η προπόνηση όταν νοσείς με COVID-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  

Kate Trifo on Unsplash

Η επίδραση του COVID-19 στην υγεία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση. Στην Ελλάδα τα κρούσματα μέσα στον Αύγουστο ήταν πολύ περισσότερα από όσα αντιμετωπίσαμε συνολικά στην πανδημία μέχρι σήμερα και μας οδήγησαν σε εγκλεισμό και κοινωνική απομόνωση με όλες τις οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Οι αρνητές της νόσου είναι αρκετοί. Ακόμα περισσότεροι, ωστόσο, είναι οι ανεύθυνοι. Κάτι που όσοι τρέχουμε συναντάμε συνεχώς γύρω μας. Εικόνες που είδαμε τελευταία από αγώνες (σ.σ. δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα για ευνόητους λόγους, αλλά όλοι γνωρίζουν) έρχονται να αποδείξουν την αβάσταχτη ελαφρότητα των δρομέων και την ατελείωτη ανικανότητα των διοργανωτών να σεβαστούν ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που και υπάρχει και που αν εφαρμοστεί από ΌΛΟΥΣ θα διατηρήσει ζωντανή την αγαπημένη μας συνήθεια.

Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο, ωστόσο γίνεται μια αναφορά για να μην θεωρούν ορισμένοι ότι δεν τους βλέπει κανείς και πως μπορούν να «παίζουν» με τις δουλειές και την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απαρτίζουν στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα.

Καταστροφικός συνδυασμός

Πρόσφατα το runnersworld.com δημοσίευσε άρθρο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό ενός αθλούμενου, η προπόνηση όταν αυτός νοσεί από covid-19.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις ή κρυολογήματα ο συνδυασμός μπορεί να είναι καταστροφικός.

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς που ακόμα και όταν αισθάνονται μια μικρή αδιαθεσία ή έχουν ένα κρυολόγημα το αντιμετωπίζουν με προπόνηση. «Θα τρέξω, θα επιστρέψω, θα κάνω ένα ζεστό ντους, θα πιώ ένα τονωτικό ρόφημα και θα αναπνέω καλύτερα», είναι η σκέψη που γίνεται πράξη και μιλώντας προσωπικά, έχω αισθανθεί ότι δουλεύει.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, νοσείς από Covid-19 ακόμα και χωρίς συμπτώματα;

Τον περασμένο Απρίλιο, η δρομέας Kate O’Shea Rivera εμφάνισε βήχα και λίγο μετά έκανε το τεστ και βγήκε θετική για τον Covid-19. Καθώς μπήκε σε καραντίνα, ήταν αποφασισμένη να παλέψει κάνοντας 30 λεπτά προπόνηση την ημέρα, για να νικήσει την ασθένεια.

Δεν βγήκε από το σπίτι, αλλά προσπάθησε να τρέξει κάνοντας κύκλους στην αυλή της. Διαπίστωσε, ωστόσο, πως ακόμα και μετά από πέντε λεπτά, ήταν σαν να είχε χτυπήσει… τοίχο.

Η κούραση την κατέβαλε, η αναπνοή της χανόταν και έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι για 3-4 ώρες για να νιώσει καλύτερα.

Μετά από 10 ημέρες, απύρετη πια και έχοντας περάσει το μεγάλο κίνδυνο, τα 10 ή 15 λεπτά προπόνησης, είχαν το ίδια αποτέλεσμα: Βήχας, ζάλη, εξάντληση.

«Δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη», σκέφτηκε…

Ο γιατρός της επέμενε να της τονίζει ότι η άσκηση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, κάτι που εκείνη διαπίστωσε στην πράξη.

Ο COVID-19 «παίζει» με άλλους κανόνες

Η άσκηση μπορεί να κάνει τον COVID-19 ακόμα χειρότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει ο Jordan Metzl, γιατρος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής της Νέας Υόρκης.

«Έρχεται κόντρα σε όσα λέω στον κόσμο εδώ και 20 χρόνια. Ότι δηλαδή ακόμα και αν είναι άρρωστοι πρέπει να αθλούνται. Ο COVID-19 δυστυχώς «παίζει» με άλλους κανόνες», τονίζει ο έμπειρος γιατρός.

Η σχέση της παχυσαρκίας με τον Covid-19

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το να ακούτε το σώμα σας

Η άσκηση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας. Όχι μόνο διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό, αλλά βοηθά επίσης στην αποτροπή των υποκείμενων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρότερες επιπλοκές του COVID-19  όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), μια πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή που επηρεάζει μεταξύ 3 και 17 τοις εκατό των ατόμων που παρουσιάζουν COVID-19.

Συνεπώς, συνεχίστε να κινείστε, αλλά προσέξτε πώς αισθάνεστε. Ως αθλητές, όλοι έχουμε μεγάλη εμπειρία με το να συντονίζουμε τα στοιχεία που μας στέλνουν τα σώματά μας. Μην εκτοξεύετε μόνο την επίμονη κόπωση ως μια κακή μέρα.

«Πρέπει να είσαι πολύ καλός ακροατής τώρα,» λέει ο Metzl.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα ασυνήθιστα συμπτώματα, προσθέτει ο Sunal Makadia, Διευθυντής της HealthBridge Health Sports Sports στη Βαλτιμόρη.

«Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς όπως καρδιακός παλμός ή γρήγορος καρδιακός παλμός, ζάλη, οίδημα στα πόδια, μυϊκοί πόνοι ή ανεξήγητη κόπωση», λέει ο Makadia. «Ακόμα κι αν βρεθείτε ξαφνικά ανίκανος να συμβαδίσετε με τους φίλους σας, μην επιμείνετε»

«Αν χτυπάτε το μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό νωρίς στο [τρέξιμο] σας ή δυσκολεύεστε να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να κάνετε τσεκάρετε με το γιατρό σας.”

Ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19 μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας

Το να είσαι υγιής, σε φόρμα και ισχυρός μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 όπως το ARDS, αλλά δεν σε κάνει άτρωτο από μερικές από τις πιο ύπουλες επιπτώσεις της νόσου. Και ακόμη και αν είστε ήπια έως μέτρια περίπτωση, εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του καρδιακού τοιχώματος, που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό ή ακόμα και ξαφνικό θάνατο .

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν καρδιακή εξέταση μαγνητικής τομογραφίας σε 100 ενήλικες που είχαν αναρρώσει από το COVID-19. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και το 18% δεν είχε ποτέ συμπτώματα. Αν και η εξέταση πραγματοποιήθηκε δύο έως τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους και κανένας από αυτούς δεν είχε καρδιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό, 78 από αυτούς είχαν δομικές αλλαγές στις καρδιές τους και 60 είχαν μυοκαρδίτιδα!

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αθλητές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για αυτήν την επιπλοκή, επειδή η έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ενεργού λοίμωξης – ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσει την αναπαραγωγή του ιού με ταχύτερο ρυθμό.

«Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αυξάνετε την καρδιακή σας λειτουργία. Εάν έχετε μολυνθεί, αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει την αναπαραγωγή του ιού στον καρδιακό μυ. Εάν συμβεί αυτό, το υψηλότερο υιικό φορτίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης με τη μορφή μυοκαρδίτιδας, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας», λέει ο Makadia.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε να ασκείστε αμέσως στο πρώτο σημάδι πιθανών καρδιακών συμπτωμάτων και να ελέγξετε τον γιατρό σας.

Θάνατος αθλητή στη Νέα Υόρκη

Ο Metzl συμφωνεί. «Είχαμε έναν αφοσιωμένο αθλητή στην αρχή της πανδημίας στη Νέα Υόρκη. Είχε παρατεταμένη κόπωση και ήταν υποτονικός και σκέφτηκε ότι θα βγαίνει για ένα τρέξιμο για να αισθανθεί καλύτερα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ήταν σε νεαρή ηλικία, υγιής και δεν είχε προϋπάρχον καρδιακό ιστορικό. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συντηρητικός με τον COVID-19 », λέει.

Οι θρόμβοι αποτελούν κίνδυνο

Μια εξίσου τρομακτική καρδιαγγειακή ανησυχία που σχετίζεται με το COVID-19 είναι η πήξη του αίματος όπως η θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) – κάτι που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εν μέρει λόγω των χαμηλών καρδιακών παλμών ηρεμίας, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση αίματος στους μόσχους μας αν καθίσουμε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Η αφυδάτωση και οι τραυματισμοί αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Γνωρίζουμε ότι η πολύ έντονη άσκηση αυξάνει τη φλεγμονή και επηρεάζει την πήξη ακόμη και αν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, κάτι που μπορεί να είναι γιατί μερικοί άνθρωποι που ταξιδεύουν σε μαραθώνιους και άλλους αγώνες και κάθονται σε αυτοκίνητα για αρκετές ώρες μετά έχουν υψηλότερο ποσοστό θρόμβων στο αίμα τους.

H “Καθημερινή” για τη ζημιά στους αγώνες δρόμου λόγω Covid-19

Τι πρέπει να ξέρετε για τους θρόμβους

Το COVID-19 προκαλεί επίσης αύξηση της πήξης και της φλεγμονής, λέει. Ο αθλητικός πληθυσμός θα πρέπει να ανησυχεί για την πήξη καθώς σχετίζεται με τον COVID-19. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί, όπως και οι πρώτοι έλεγχοι εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθούν τις πρωτεΐνες πήξης στο αίμα.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων το 40% των ασθενών».

Σταματήστε να ασκείστε πλήρως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19, ανεξάρτητα από το εάν έχετε συμπτώματα ή όχι, δεν πρέπει να ασκείστε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του θετικού σας τεστ.

Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα και μετά από λίγες μέρες να αισθανθείτε ότι έχετε αναρρώσει, αλλά δεν είναι έτσι. Το δεύτερο «χτύπημα» μπορεί να είναι εντονότερο.

Μετά από αυτήν την περίοδο δεν χρειάζεται να… φορτσάρετε με την επιστροφή σας στις προπονήσεις. Κάντε το σταδιακά. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και καλού κακού κάντε ένα τσεκ απ.

Κανείς δεν θέλει να σταματήσετε να αθλείστε για πάντα. Αλλά αυτό που προέχει είναι να προπονείστε με ασφάλεια για την υγεία σας.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που είχαν COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ειδικά τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες καθώς επιστρέφουν σε προπονήσεις. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους επαγγελματίες αθλητές.

Ακόμα και αν δεν είχατε συμπτώματα, μπείτε σταδιακά στις προπονήσεις και εβδομάδα με την εβδομάδα ανεβάστε όγκο και ρυθμούς.

Και μην ξεχνάτε, ότι και να μείνετε εκτός τρεξίματος για ένα μήνα, δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα να λέγεστε δρομέας.

Εν κατακλείδι, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, καλό είναι ο καθένας από εμάς να είναι σίγουρος για το τι κάνει.

Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε το τεστ του COVID-19 πριν λάβετε μέρος σε κάποιον αγώνα. Όχι για τον διοργανωτή, αλλά για τον εαυτό σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να «ακούτε» το σώμα σας.

Ακόμα και η ατονία ή η κούραση ίσως είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διαβάστε επίσης: 12+1 κανόνες συμπεριφοράς για τους δρομείς στις μέρες του Covid-19

Previous ArticleNext Article

Ημιμαραθώνιος Αθήνας στις 23 Μαΐου 2021

Ημιμαραθώνιος Αθήνας στις 23 Μαΐου 2021

Ανακοινώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ η ημερομηνία διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου Αθήνας για το 2021, καθώς και η εναλλακτική ημερομηνία, στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέψει τον αρχικό προγραμματισμό.

Η ανακοίνωση

«Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για το τρέχον έτος υπό το πρίσμα της πανδημίας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη τους τα σημερινά δεδομένα και σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους υγειονομικούς και κρατικούς φορείς, ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισαν τον ορισμό της διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2021 στις 23 Μαΐου 2021.

Η απόφαση για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου – και όχι ως είθισται μέσα στο τρίτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου – είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης μελέτης όλων των υγειονομικών δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται καθημερινά, των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το 2021 και ελήφθη με γνώμονα και βασική προτεραιότητα, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των συμμετεχόντων.
Σε περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση στη χώρα, ακόμη και τότε δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου Αθήνας στις 23 Μαΐου, κάτι που απευχόμαστε, ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2021 θα διεξαχθεί οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, δύο μήνες πριν τη συνήθη ημερομηνία του Αυθεντικού Μαραθωνίου».

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 30 λάθη που κάνουν οι δρομείς ξανά και ξανά!

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 30 λάθη που κάνουν οι δρομείς ξανά και ξανά!

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα προπονούμασταν σκληρά, θα είχαμε έξυπνους φίλους να τρέχουν μαζί μας και θα ακολουθούσαμε όλα όσα λέει η θεωρία και ο προπονητής.

Επειδή, όμως, είμαστε δρομείς κάνουμε καμιά φορά του κεφαλιού μας.Συγκεντρώσαμε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις…

1. Τρέχουμε πολύ γρήγορα

Έλα το έχουμε σήμερα! Πετάμε! Είμαστε… στον ουρανό! Καήκαμε…

2. Υπερβολικό ντύσιμο για long run

Τα έχουμε ξαναπεί. Όταν κάνουμε long run αφήνουμε τα ρούχα να μας περιμένουν εκεί που ξεκινάμε. Αλλιώς καταλήγουμε να τα δένουμε στη μέση μας.

3. Δεν κάνουμε ζέσταμα

Εσας μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να τρέχετε κατ’ ευθείαν με το που φτάνετε στο μέρος της προπόνησης. Τα πόδια σας τα ρώτήσατε; διαφορετικές σκέψεις.

4. Δεν κάνουμε διατάσεις

Μετά το τέλος της προπόνησης «Δεν έχω χρόνο θέλω να δώ το Walking Dead». Την επόμενη μέρα: “Περπατάω σαν Walking Dead”.

5. Τρώμε καυτερά

Σκέφτηκα ότι ήταν καλή ιδέα να φάω μεξικάνικο πριν την πρωινή προπόνηση…

6. Ξεχνάμε το αντηλιακό 

Πρέπει να φοράμε από την άνοιξη και μετά. Απαραίτητα…

7. Δεν έχουμε αυτοεκτίμηση

Ποιος χρειάζεται έναν προπονητή για να τα… ακούει, όταν ο ίδιος μπορεί να χαρακτηρίζει τον εαυτό του αργό, χοντρό και ηλίθιο;

8. Πολύ σκληρή προπόνηση στις καλές μέρες

Αν δεν πονάει, δεν έχει γίνει σωστά, ε;

9. Κλέβουμε στις προπονήσεις

Το μήνα έχουμε; Σεπτέμβριο. Πότε είναι ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Νοέμβριο. Εντάξει μωρέ προλαβαίνουμε. Απλά αντί για 16 εβδομάδες προετοιμασία, θα κάνουμε 8. Μια χαρά #not

10. Χαμιλή μπαταρία

Πάλι δεν φόρτισες το κινητό;

11. Γυρνάς πιο γρήγορα από ότι πρέπει μετά από τραυματισμό

Όταν επιστρέφεις στις προπονήσεις νωρίτερα από ότι πρέπει και τελικά υποτροπιάζεις και χάνεις μερικές ακόμα. Υπομονή…

12. Υπερβολική προπόνηση

Αν δεν πονάει, δεν έχει γίνει σωστά, ε; Ρίχτε τους ρυθμούς. Και η ξεκούραση είναι απαραίτητη.

13. Απλά τρέχουμε

Ποιός χρειάζεται κοιλιακούς και βάρη μωρέ; Λάθος. Τα πάντα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα.

14. Ξεχνάμε το σνακ μετά την προπόνηση

Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Ένα σνακ πρωτεϊνης αναπληρώνει την χαμένη μας ενέργεια.

15. Τρώμε χωρίς αύριο

Μα γιατί παίρνω κιλά ρε φίλε. Αφού προπονούμαι για Μαραθώνιο; Τρία απ’ όλα πάρε μου…

16. Τρέχετε πολλά χιλιόμετρα, πολύ σύντομα

Αφού δεν πονάει ολά καλά, ε; #not #again

17. Θα καλύψω το χαμένο έδαφος το ΣΚ

Θα κάνω 20 το Σάββατο και 25 την Κυριακή και όλα καλά, έτσι κόουτς;

18. Καινούρια παπούτσια, μπλούζα και σορτς στον αγώνα

Κλασικό και αγαπημένο λάθος. Ποιός μπορεί να κόψει την ετικέτα ρε παιδιά;

19. Δοκιμάζεις τα πάντα στην έκθεση πριν τον μαραθώνιο

Δείγματα ενεργειακών τζελ. Δείγματα μπύρας. Δείγματα καφέ. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά αύριο;

20. Παράλειψη ημερών ανάπαυσης

Η ξεκούραση είναι για τους αδύναμους #xerolas

21. Αμβισβητούμε τον εαυτό μας

Δεν θα τα καταφέρω. Δεν μπορώ. Πονάω. Είμαι αργός. Δεν έχω ανάσα…

22. Δεν παίρνουμε μαζί μας νερό στην προπόνηση στο βουνό

Λες και θα βρούμε κάνα περίπτερο στο μονοπάτι ξέρω γω…

23. Δεν έφαρμόζουμε στρατηγική τροφοδοσίας

Ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις πρέπει να γνωρίζουμε πόσα τζελάκια θα πάρουμε, πόσο υγρά και τι θα φάμε πριν και μετά.

24. Δεν κάνουμε διαφορετικές προπονήσεις

Η αναρρίχηση, το σχοινάκι, ο διαγωνισμός στα burpee μας αποβάλλουν το άγχος του τρεξίματος.

25. Κάνουμε πάντα την ίδια διαδρομή

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανα 22:38 μέχρι εδώ και σήμερα είμαι στο 22:47. Σκατά…

26. Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους δρομείς

Πω, πω, αυτός τρέχει πάρα πολύ γρήγορα. Τι κάνω εγώ εδώ;

27. Αγοράζουμε μικρότερα παπούτσια

Τα νύχια είναι προαιρετικά, σωστά;

28. Γινόμαστε δούλοι της προπόνησης

Η προπόνησή μας δεν πρέπει να γίνεται αγγαρεία.

29. Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Πέντε ώρες είναι μόνο δύο ώρες λιγότερες από τις επτά, κάτι που δεν είναι πολύ κακό. Έτσι;

30. Πάμε πολύ γρήγορα στον αγώνα

Στο κάτω-κάτω γιατί προπονούμαστε βρε αδερφέ;

x
Send this to a friend