Η προπόνηση όταν νοσείς με COVID-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  

Kate Trifo on Unsplash

Η επίδραση του COVID-19 στην υγεία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση. Στην Ελλάδα τα κρούσματα μέσα στον Αύγουστο ήταν πολύ περισσότερα από όσα αντιμετωπίσαμε συνολικά στην πανδημία μέχρι σήμερα και μας οδήγησαν σε εγκλεισμό και κοινωνική απομόνωση με όλες τις οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Οι αρνητές της νόσου είναι αρκετοί. Ακόμα περισσότεροι, ωστόσο, είναι οι ανεύθυνοι. Κάτι που όσοι τρέχουμε συναντάμε συνεχώς γύρω μας. Εικόνες που είδαμε τελευταία από αγώνες (σ.σ. δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα για ευνόητους λόγους, αλλά όλοι γνωρίζουν) έρχονται να αποδείξουν την αβάσταχτη ελαφρότητα των δρομέων και την ατελείωτη ανικανότητα των διοργανωτών να σεβαστούν ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που και υπάρχει και που αν εφαρμοστεί από ΌΛΟΥΣ θα διατηρήσει ζωντανή την αγαπημένη μας συνήθεια.

Όλα τα παραπάνω θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο, ωστόσο γίνεται μια αναφορά για να μην θεωρούν ορισμένοι ότι δεν τους βλέπει κανείς και πως μπορούν να «παίζουν» με τις δουλειές και την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απαρτίζουν στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα.

Καταστροφικός συνδυασμός

Πρόσφατα το runnersworld.com δημοσίευσε άρθρο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό ενός αθλούμενου, η προπόνηση όταν αυτός νοσεί από covid-19.

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις ή κρυολογήματα ο συνδυασμός μπορεί να είναι καταστροφικός.

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς που ακόμα και όταν αισθάνονται μια μικρή αδιαθεσία ή έχουν ένα κρυολόγημα το αντιμετωπίζουν με προπόνηση. «Θα τρέξω, θα επιστρέψω, θα κάνω ένα ζεστό ντους, θα πιώ ένα τονωτικό ρόφημα και θα αναπνέω καλύτερα», είναι η σκέψη που γίνεται πράξη και μιλώντας προσωπικά, έχω αισθανθεί ότι δουλεύει.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, νοσείς από Covid-19 ακόμα και χωρίς συμπτώματα;

Τον περασμένο Απρίλιο, η δρομέας Kate O’Shea Rivera εμφάνισε βήχα και λίγο μετά έκανε το τεστ και βγήκε θετική για τον Covid-19. Καθώς μπήκε σε καραντίνα, ήταν αποφασισμένη να παλέψει κάνοντας 30 λεπτά προπόνηση την ημέρα, για να νικήσει την ασθένεια.

Δεν βγήκε από το σπίτι, αλλά προσπάθησε να τρέξει κάνοντας κύκλους στην αυλή της. Διαπίστωσε, ωστόσο, πως ακόμα και μετά από πέντε λεπτά, ήταν σαν να είχε χτυπήσει… τοίχο.

Η κούραση την κατέβαλε, η αναπνοή της χανόταν και έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι για 3-4 ώρες για να νιώσει καλύτερα.

Μετά από 10 ημέρες, απύρετη πια και έχοντας περάσει το μεγάλο κίνδυνο, τα 10 ή 15 λεπτά προπόνησης, είχαν το ίδια αποτέλεσμα: Βήχας, ζάλη, εξάντληση.

«Δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη», σκέφτηκε…

Ο γιατρός της επέμενε να της τονίζει ότι η άσκηση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, κάτι που εκείνη διαπίστωσε στην πράξη.

Ο COVID-19 «παίζει» με άλλους κανόνες

Η άσκηση μπορεί να κάνει τον COVID-19 ακόμα χειρότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει ο Jordan Metzl, γιατρος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής της Νέας Υόρκης.

«Έρχεται κόντρα σε όσα λέω στον κόσμο εδώ και 20 χρόνια. Ότι δηλαδή ακόμα και αν είναι άρρωστοι πρέπει να αθλούνται. Ο COVID-19 δυστυχώς «παίζει» με άλλους κανόνες», τονίζει ο έμπειρος γιατρός.

Η σχέση της παχυσαρκίας με τον Covid-19

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το να ακούτε το σώμα σας

Η άσκηση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας. Όχι μόνο διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό, αλλά βοηθά επίσης στην αποτροπή των υποκείμενων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρότερες επιπλοκές του COVID-19  όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), μια πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή που επηρεάζει μεταξύ 3 και 17 τοις εκατό των ατόμων που παρουσιάζουν COVID-19.

Συνεπώς, συνεχίστε να κινείστε, αλλά προσέξτε πώς αισθάνεστε. Ως αθλητές, όλοι έχουμε μεγάλη εμπειρία με το να συντονίζουμε τα στοιχεία που μας στέλνουν τα σώματά μας. Μην εκτοξεύετε μόνο την επίμονη κόπωση ως μια κακή μέρα.

«Πρέπει να είσαι πολύ καλός ακροατής τώρα,» λέει ο Metzl.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα ασυνήθιστα συμπτώματα, προσθέτει ο Sunal Makadia, Διευθυντής της HealthBridge Health Sports Sports στη Βαλτιμόρη.

«Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς όπως καρδιακός παλμός ή γρήγορος καρδιακός παλμός, ζάλη, οίδημα στα πόδια, μυϊκοί πόνοι ή ανεξήγητη κόπωση», λέει ο Makadia. «Ακόμα κι αν βρεθείτε ξαφνικά ανίκανος να συμβαδίσετε με τους φίλους σας, μην επιμείνετε»

«Αν χτυπάτε το μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό νωρίς στο [τρέξιμο] σας ή δυσκολεύεστε να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να κάνετε τσεκάρετε με το γιατρό σας.”

Ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19 μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας

Το να είσαι υγιής, σε φόρμα και ισχυρός μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 όπως το ARDS, αλλά δεν σε κάνει άτρωτο από μερικές από τις πιο ύπουλες επιπτώσεις της νόσου. Και ακόμη και αν είστε ήπια έως μέτρια περίπτωση, εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του καρδιακού τοιχώματος, που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό ή ακόμα και ξαφνικό θάνατο .

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν καρδιακή εξέταση μαγνητικής τομογραφίας σε 100 ενήλικες που είχαν αναρρώσει από το COVID-19. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και το 18% δεν είχε ποτέ συμπτώματα. Αν και η εξέταση πραγματοποιήθηκε δύο έως τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους και κανένας από αυτούς δεν είχε καρδιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό, 78 από αυτούς είχαν δομικές αλλαγές στις καρδιές τους και 60 είχαν μυοκαρδίτιδα!

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αθλητές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για αυτήν την επιπλοκή, επειδή η έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ενεργού λοίμωξης – ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσει την αναπαραγωγή του ιού με ταχύτερο ρυθμό.

«Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αυξάνετε την καρδιακή σας λειτουργία. Εάν έχετε μολυνθεί, αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει την αναπαραγωγή του ιού στον καρδιακό μυ. Εάν συμβεί αυτό, το υψηλότερο υιικό φορτίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης με τη μορφή μυοκαρδίτιδας, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας», λέει ο Makadia.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε να ασκείστε αμέσως στο πρώτο σημάδι πιθανών καρδιακών συμπτωμάτων και να ελέγξετε τον γιατρό σας.

Θάνατος αθλητή στη Νέα Υόρκη

Ο Metzl συμφωνεί. «Είχαμε έναν αφοσιωμένο αθλητή στην αρχή της πανδημίας στη Νέα Υόρκη. Είχε παρατεταμένη κόπωση και ήταν υποτονικός και σκέφτηκε ότι θα βγαίνει για ένα τρέξιμο για να αισθανθεί καλύτερα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ήταν σε νεαρή ηλικία, υγιής και δεν είχε προϋπάρχον καρδιακό ιστορικό. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συντηρητικός με τον COVID-19 », λέει.

Οι θρόμβοι αποτελούν κίνδυνο

Μια εξίσου τρομακτική καρδιαγγειακή ανησυχία που σχετίζεται με το COVID-19 είναι η πήξη του αίματος όπως η θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) – κάτι που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εν μέρει λόγω των χαμηλών καρδιακών παλμών ηρεμίας, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση αίματος στους μόσχους μας αν καθίσουμε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Η αφυδάτωση και οι τραυματισμοί αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Γνωρίζουμε ότι η πολύ έντονη άσκηση αυξάνει τη φλεγμονή και επηρεάζει την πήξη ακόμη και αν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, κάτι που μπορεί να είναι γιατί μερικοί άνθρωποι που ταξιδεύουν σε μαραθώνιους και άλλους αγώνες και κάθονται σε αυτοκίνητα για αρκετές ώρες μετά έχουν υψηλότερο ποσοστό θρόμβων στο αίμα τους.

H “Καθημερινή” για τη ζημιά στους αγώνες δρόμου λόγω Covid-19

Τι πρέπει να ξέρετε για τους θρόμβους

Το COVID-19 προκαλεί επίσης αύξηση της πήξης και της φλεγμονής, λέει. Ο αθλητικός πληθυσμός θα πρέπει να ανησυχεί για την πήξη καθώς σχετίζεται με τον COVID-19. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί, όπως και οι πρώτοι έλεγχοι εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθούν τις πρωτεΐνες πήξης στο αίμα.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως επιστήμονες στην Ιταλία ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά όλων των ασθενών Covid-19 που πέθαναν. Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων το 40% των ασθενών».

Σταματήστε να ασκείστε πλήρως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19, ανεξάρτητα από το εάν έχετε συμπτώματα ή όχι, δεν πρέπει να ασκείστε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του θετικού σας τεστ.

Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα και μετά από λίγες μέρες να αισθανθείτε ότι έχετε αναρρώσει, αλλά δεν είναι έτσι. Το δεύτερο «χτύπημα» μπορεί να είναι εντονότερο.

Μετά από αυτήν την περίοδο δεν χρειάζεται να… φορτσάρετε με την επιστροφή σας στις προπονήσεις. Κάντε το σταδιακά. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και καλού κακού κάντε ένα τσεκ απ.

Κανείς δεν θέλει να σταματήσετε να αθλείστε για πάντα. Αλλά αυτό που προέχει είναι να προπονείστε με ασφάλεια για την υγεία σας.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που είχαν COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ειδικά τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες καθώς επιστρέφουν σε προπονήσεις. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους επαγγελματίες αθλητές.

Ακόμα και αν δεν είχατε συμπτώματα, μπείτε σταδιακά στις προπονήσεις και εβδομάδα με την εβδομάδα ανεβάστε όγκο και ρυθμούς.

Και μην ξεχνάτε, ότι και να μείνετε εκτός τρεξίματος για ένα μήνα, δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα να λέγεστε δρομέας.

Εν κατακλείδι, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, καλό είναι ο καθένας από εμάς να είναι σίγουρος για το τι κάνει.

Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε το τεστ του COVID-19 πριν λάβετε μέρος σε κάποιον αγώνα. Όχι για τον διοργανωτή, αλλά για τον εαυτό σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να «ακούτε» το σώμα σας.

Ακόμα και η ατονία ή η κούραση ίσως είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διαβάστε επίσης: 12+1 κανόνες συμπεριφοράς για τους δρομείς στις μέρες του Covid-19

Previous ArticleNext Article

Στις 14-15 Νοεμβρίου ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης

Η Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ ενημερώνει για την αναβολή της διοργάνωσης και για τον ορισμό της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής της, το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου 2020.
Η νέα ημερομηνία προέκυψε κατόπιν πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης, κύριου Θεσμικού Φορέα Υποστήριξης και συνδιοργανωτή των δύο διεθνών διοργανώσεων της πόλης και συνεργασίας του με τον διοργανωτή φορέα ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, η οποία ομόφωνα έγινε αποδεκτή από το σύνολο των φορέων που απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή.
Σε συνέχεια της απόφασης παραμένει σταθερή η ημερομηνία διεξαγωγής του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» – bwin με διήμερο πλέον αγωνιστικό πρόγραμμα (28-29 Νοεμβρίου 2020) το οποίο κρίνεται υγειονομικά ασφαλέστερο.
Η εν λόγω απόφαση ελήφθη με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την στήριξη της εφαρμογής των μέτρων της πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.
Παράλληλα η Οργανωτική Επιτροπή θα υποβάλει προς έγκριση από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της ΓΓΑ νέο υγειονομικό πρωτόκολλο διεξαγωγής των δύο διοργανώσεων, ώστε πάντοτε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας να λάβει την έγκριση διεξαγωγής τους.
Οι εγγραφές και οι προετοιμασίες για τις δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις της Βορείου Ελλάδος συνεχίζονται κανονικά με καταληκτική ημερομηνία την 28η Οκτωβρίου για τον «Νυχτερινό» και την 4η Νοεμβρίου για τον «Μαραθώνιο της Ιστορίας».
Με εκτίμηση,
Η Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ΖeniΘ και του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin

14ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης “Ηρακλής”: Κι όμως έγινε!

Ο 14ος Ορεινός Μαραθώνιος Οίτης Hercules Mountain Marathon, με τις τρεις διαδρομές του, έστω και τροποποιημένες, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20-9-2020. Αυτό από μόνο του, είναι μια μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς τι είχε να αντιμετωπίσει όταν ξεκίναγε τις προετοιμασίες αλλά και τι αντιμετώπισε, ως την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, βασικό στοιχείο των ενεργειών μας, ήταν η ασφάλεια αθλητών και συντελεστών, ενέργειες που είχαν να κάνουν με την τήρηση των πρωτόκολλων, με αλλαγές στους κανονισμούς αλλά και με μια κακοκαιρία άνευ προηγουμένου, που έπληξε και την περιοχή μας, επισκιάζοντας έτσι, με δυσάρεστο τρόπο, μια αθλητική γιορτή.

Μετά από μια συναρπαστική διαδρομή και με εναλλαγές κατά τη διάρκεια, νικητής στην τροποποιημενη διαδρομή των 34χλμ με 2.000 μ υψομετρική,  αναδείχθηκε ο Δημήτρης Σελέτης  της Kasimis Trainning /La Sportiva, με χρόνο 3:07:26 και 2ο τον  κάτοχο του ρεκόρ κανονικής διαδρομής,  Φωτη Ζησιμόπουλο, της Kasimis Trainning/ La Sportiva επίσης, με χρόνο 3:14:24. Την τριάδα των ανδρών, έκλεισε μέλος της ομάδας Kasimis Trainning επίσης,  με χρόνο 3:29:51, ο Ηλίας Σαγκριωτης.

Στις γυναίκες,  1η αναδείχτηκε η Μαρία Μαλαϊ της La Sprtiva Tram Greece, με χρόνο 4:02:27, 2η η Μαρία Ξανθή της ομάδας The Runners Project, με χρονο 4:07:55, ενώ την τριάδα έκλεισε η Νικολέτα Τζαβάρα της ομάδας Kasimis Trainning, με χρόνο 4:08:50.

Στην επίσης τροποποιημένη διαδρομή του “Ελλέβορου”, των 14 χλμ με 750μ υψομετρική, η τριάδα των νικητών βρέθηκε πολύ κοντά σε όλη τη διαδρομή, μέχρι το τέλος, κάτι που φαίνεται από τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που τους χωρίζουν.  Νικητής Γενικής ανδρών αναδείχθηκε ο Βασίλης Μπαλαμώτης της My Athlete / Chozenteam, με χρόνο 01:08:18, στη 2η θέση ο Γιώργος Μανιώτης από την ομάδα Mountain Trainning Solutions με χρόνο 01:08:39 και στην 3η Θέση ο Χρήστος Παπαδογιώργος, Kotronis Plastics, με χρόνο 01:09:03.

Στις γυναίκες, 1η τερμάτισε τη διαδρομή, η Χριστίνα Γιαζιτζίδου της Salomon Hellas / All Terrain Runners , με χρόνο 01:15:14, στη 2η Θέση η Ζωή Σταμούλη της Dynafit / Mad Goat , με χρόνο 01:27:52 και στην 3η Θέση η Σωτηρία Μαρία Γιαννέλου, του συλλόγου Τραχίνα, με χρόνο 01:44:41

Στη μικρή διαδρομή των Φαρμακίδων, μήκους 5χλμ, οι τρεις πρώτοι άνδρες, είχαν μεταξύ τους 5 δευτερόλεπτα διαφορά, δείχνοντας και την πίεση που ασκήθηκε κατά τη διαδρομή.  Νικητής αναδείχθηκε ο Θανάσης Κοτσάνης της ομάδας Mad Goat με χρόνο 0:26:38, στη δεύτερη θέση ο Ανδρέας Μανέτας, με χρόνο 0:26:43 και στην 3η Θέση ο Κώστας Ζήνδρος του Σ.Κ.Α Μετεώρων , με 0:26:48.

Στις γυναίκες, της μικρής διαδρομής, 1η τερμάτισε η Στέλλα Μπότση, με χρόνο 0:38:40, ενώ η δεύτερη θέση, κρίθηκε στα δέκατα του δευτερολέπτου. Στη 2η Θέση τερμάτισε η Ελισάβετ Παπαδήμα, με χρόνο 0:39:03:170 και στην 3η, η Ιωάννα Δραμιτινού, με χρόνο 0:39:03:886.

Το αποτέλεσμα και της φετινής διοργάνωσης, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βοήθεια που παρασχέθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. Από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων αθλητών, υπήρξε η αναγνώριση της προσπάθειας για την διεξαγωγή των αγώνων, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια συμμετεχόντων αλλά και των συντελεστών της διοργάνωσης.

Το αποτέλεσμα, αντανακλά όπως καταλαβαίνετε,  τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν όλοι οι παρακάτω φορείς, σύλλογοι ομάδες αλλά και ατομικά, μέλη και φίλοι του συλλόγου.  Για το λόγο αυτό αλλά και το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, θα θέλαμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ευχαριστούμε λοιπόν :

Τον Δήμο Λαμιέων, για την συνδιοργάνωση των αγώνων αλλά και  αμέριστη υποστήριξη  και εμπιστοσύνη, μέχρι το τέλος.  Η συνεχής επαφή και επικοινωνία, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης. Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, κ. Φώσκολο Παναγιώτη, ήταν ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένων των προβλημάτων που  προέκυπταν κατά τη φετινή διοργάνωση.

Την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης, Βίκυ Παπανάγνου αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους της,  για τη στήριξη και τη φιλοξενία .

Το ΕΚΑΒ Λαμίας, για την προληπτική παρουσία κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Τη Αγροτική Ιατρό του Κέντρου Υγείας Υπάτης, Κατερίνα Πετεινάκη, για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους αθλητές αλλά και την ιατρική κάλυψη σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου.

Τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό σύλλογο Υπάτης “Αινιάνες”, για την άψογη και με ασφάλεια διοργάνωση του Pasta Party προς τιμήν των αθλητών, αλλά και την πολύπλευρη βοήθεια που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια.

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Λαμιέων, για την υποστήριξη στον σταθμό Νεοχωρίου.

Το ξενοδοχείο Αλεξάκη για τη φιλοξενία της Γραμματείας.

Το Ξενοδοχείο Άστρον, στα Λουτρά Υπάτης, για τη δωρεάν διάθεση δύο δωματίων, σε αθλητές.

Τον Σύλλογο Καστανιάς για την υποστήριξη του σταθμού αλλά και τη βοήθεια σε σημεία της διαδρομής που αντιμετωπίσαμε προβλήματα.

Τον Σύλλογο Γυναικών Μεξιατών, για την υποστήριξη στον σταθμό της Πάθενας.

Τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κωσταλεξίου, για τη συνδρομή  στην ασφάλεια των αγώνων.

Το κατάστημα Vodafone Shop Λαμίας Ρήγα Φεραίου ( Κινιάκος Γεώργιος ) για την προσφορά των δύο κινητών, δώρο  στους νικητές του Μαραθωνίου.

Την εταιρεία Dynafit : Για τη συνεργασία στην προσφορά προς τους αθλητές παροχών υψηλής ποιότητας.

Την εταιρεία ζυμαρικών  Herkuless , για την προσφορά των ιδιαίτερων προϊόντων της προς τους αθλητές.

Την Ταβέρνα Ρεντίφης By Passaggio, για την προετοιμασία τροφίμων που παρασχέθηκαν στους σταθμούς.

Το εστιατόριο  Οι Μουριές, στα Λουτρά Υπάτης, για την παρασκευή χειροποίητης σάλτσας, για το γεύμα των αθλητών.

LaMia Stevia: Για την προσφορά στους νικητές των αγώνων καινοτόμων προϊόντων Στέβιας.

Τη θεατρική ομάδα θεARTίστες, για τη βοήθεια στη Γραμματεία των αγώνων.

Το κατάστημα βιομηχανικών ειδών Ζαβλάγκα Αριστείδη, για την προσφορά σε υλικά σήμανσης.

Το κατάστημα βιομηχανικών ειδών Σαμαρά Παναγιώτη, για την προσφορά σε υλικά σήμανσης.

Το κατάστημα χρωμάτων Τσουφτέρη Ιωάννη Αφοί ΟΕ, για την προσφορά σε χρώματα.

Το κατάστημα χρωμάτων σισηρικών Σκαρμούτσος Κώστας, για την παροχή υλικών σήμανσης

Τη βιομηχανική μονάδα Atlas Tape , για την προσφορά υλικών σήμανσης.

Τη Μελισσοκομική επιχείρηση Καραπλιός Βασίλης, για την παροχή υλικών σήμανσης.

Το κατάστημα σιδηρικών χρωμάτων, Τσιούνης Βασίλειος για την προσφορά υλικών σήμανσης.

Την Επιχείρηση Αθανάσιος Ζαγγογιάννης Vendor – Ζαγγογιάννησς Αθανάσιος και ΣΙΑ οε, για την παροχή υλικών σήμανσης.

Τους δυο φωτογράφους του αγώνα, Κώστα Καλτσά και Γιώργο Μαγγέλα, για τη φωτογραφική αποτύπωση, των φετινών στιγμών των αγώνων.

Τους εθελοντές, σε όλα τα επίπεδα, από σταθμούς, συνοδούς ασφαλείας-σκούπες, ασφάλεια διαδρομής, Γραμματεία.

Με την πεποίθηση ότι η επόμενη διοργάνωση, θα είναι κάτω από καλύτερες συνθήκες για όλους μας, σας περιμένουμε στις 19-9-2021, για τον 15ο Ορεινό Μαραθώνιο Οίτης, για να απολαύσετε την ομορφιά του βουνού, που στερηθήκατε φέτος.

Η Οργανωτική Επιτροπή

x
Send this to a friend