Η προπόνηση όταν νοσείς με COVID-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνη  

Kate Trifo on Unsplash

Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις ή κρυολογήματα ο συνδυασμός προπόνησης και covid-19 μπορεί να είναι καταστροφικός.

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς που ακόμα και όταν αισθάνονται μια μικρή αδιαθεσία ή έχουν ένα κρυολόγημα το αντιμετωπίζουν με προπόνηση. «Θα τρέξω, θα επιστρέψω, θα κάνω ένα ζεστό ντους, θα πιώ ένα τονωτικό ρόφημα και θα αναπνέω καλύτερα», είναι η σκέψη που γίνεται πράξη και μιλώντας προσωπικά, έχω αισθανθεί ότι δουλεύει.

Τι συμβαίνει, ωστόσο, νοσείς από Covid-19 ακόμα και χωρίς συμπτώματα;

Τον περασμένο Απρίλιο, η δρομέας Kate O’Shea Rivera εμφάνισε βήχα και λίγο μετά έκανε το τεστ και βγήκε θετική για τον Covid-19. Καθώς μπήκε σε καραντίνα, ήταν αποφασισμένη να παλέψει κάνοντας 30 λεπτά προπόνηση την ημέρα, για να νικήσει την ασθένεια.

Δεν βγήκε από το σπίτι, αλλά προσπάθησε να τρέξει κάνοντας κύκλους στην αυλή της. Διαπίστωσε, ωστόσο, πως ακόμα και μετά από πέντε λεπτά, ήταν σαν να είχε χτυπήσει… τοίχο.

Η κούραση την κατέβαλε, η αναπνοή της χανόταν και έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι για 3-4 ώρες για να νιώσει καλύτερα.

Μετά από 10 ημέρες, απύρετη πια και έχοντας περάσει το μεγάλο κίνδυνο, τα 10 ή 15 λεπτά προπόνησης, είχαν το ίδια αποτέλεσμα: Βήχας, ζάλη, εξάντληση.

«Δεν είναι κρυολόγημα ή γρίπη», σκέφτηκε…

Ο γιατρός της επέμενε να της τονίζει ότι η άσκηση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, κάτι που εκείνη διαπίστωσε στην πράξη.

Ο COVID-19 «παίζει» με άλλους κανόνες

Η άσκηση μπορεί να κάνει τον COVID-19 ακόμα χειρότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει ο Jordan Metzl, γιατρος στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής της Νέας Υόρκης.

«Έρχεται κόντρα σε όσα λέω στον κόσμο εδώ και 20 χρόνια. Ότι δηλαδή ακόμα και αν είναι άρρωστοι πρέπει να αθλούνται. Ο COVID-19 δυστυχώς «παίζει» με άλλους κανόνες», τονίζει ο έμπειρος γιατρός.

Η σχέση της παχυσαρκίας με τον Covid-19

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το να ακούτε το σώμα σας

Η άσκηση εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας. Όχι μόνο διατηρεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό, αλλά βοηθά επίσης στην αποτροπή των υποκείμενων καταστάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρότερες επιπλοκές του COVID-19  όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), μια πιθανώς θανατηφόρα επιπλοκή που επηρεάζει μεταξύ 3 και 17 τοις εκατό των ατόμων που παρουσιάζουν COVID-19.

Συνεπώς, συνεχίστε να κινείστε, αλλά προσέξτε πώς αισθάνεστε. Ως αθλητές, όλοι έχουμε μεγάλη εμπειρία με το να συντονίζουμε τα στοιχεία που μας στέλνουν τα σώματά μας. Μην εκτοξεύετε μόνο την επίμονη κόπωση ως μια κακή μέρα.

«Πρέπει να είσαι πολύ καλός ακροατής τώρα,» λέει ο Metzl.

Προσέξτε ιδιαίτερα τα ασυνήθιστα συμπτώματα, προσθέτει ο Sunal Makadia, Διευθυντής της HealthBridge Health Sports Sports στη Βαλτιμόρη.

«Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών της καρδιάς όπως καρδιακός παλμός ή γρήγορος καρδιακός παλμός, ζάλη, οίδημα στα πόδια, μυϊκοί πόνοι ή ανεξήγητη κόπωση», λέει ο Makadia. «Ακόμα κι αν βρεθείτε ξαφνικά ανίκανος να συμβαδίσετε με τους φίλους σας, μην επιμείνετε»

«Αν χτυπάτε το μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό νωρίς στο [τρέξιμο] σας ή δυσκολεύεστε να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να κάνετε τσεκάρετε με το γιατρό σας.”

Ακόμη και ήπιες περιπτώσεις COVID-19 μπορούν να βλάψουν την καρδιά σας

Το να είσαι υγιής, σε φόρμα και ισχυρός μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 όπως το ARDS, αλλά δεν σε κάνει άτρωτο από μερικές από τις πιο ύπουλες επιπτώσεις της νόσου. Και ακόμη και αν είστε ήπια έως μέτρια περίπτωση, εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του καρδιακού τοιχώματος, που μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό ή ακόμα και ξαφνικό θάνατο .

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν έχετε καθόλου συμπτώματα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, Γερμανοί ερευνητές πραγματοποίησαν καρδιακή εξέταση μαγνητικής τομογραφίας σε 100 ενήλικες που είχαν αναρρώσει από το COVID-19. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και το 18% δεν είχε ποτέ συμπτώματα. Αν και η εξέταση πραγματοποιήθηκε δύο έως τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους και κανένας από αυτούς δεν είχε καρδιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τον νέο κοροναϊό, 78 από αυτούς είχαν δομικές αλλαγές στις καρδιές τους και 60 είχαν μυοκαρδίτιδα!

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αθλητές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για αυτήν την επιπλοκή, επειδή η έντονη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ενεργού λοίμωξης – ακόμη και αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα – μπορεί να προκαλέσει την αναπαραγωγή του ιού με ταχύτερο ρυθμό.

«Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αυξάνετε την καρδιακή σας λειτουργία. Εάν έχετε μολυνθεί, αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει την αναπαραγωγή του ιού στον καρδιακό μυ. Εάν συμβεί αυτό, το υψηλότερο υιικό φορτίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης με τη μορφή μυοκαρδίτιδας, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας», λέει ο Makadia.

Είναι σημαντικό να σταματήσετε να ασκείστε αμέσως στο πρώτο σημάδι πιθανών καρδιακών συμπτωμάτων και να ελέγξετε τον γιατρό σας.

Θάνατος αθλητή στη Νέα Υόρκη

Ο Metzl συμφωνεί. «Είχαμε έναν αφοσιωμένο αθλητή στην αρχή της πανδημίας στη Νέα Υόρκη. Είχε παρατεταμένη κόπωση και ήταν υποτονικός και σκέφτηκε ότι θα βγαίνει για ένα τρέξιμο για να αισθανθεί καλύτερα. Πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ήταν σε νεαρή ηλικία, υγιής και δεν είχε προϋπάρχον καρδιακό ιστορικό. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συντηρητικός με τον COVID-19 », λέει.

Οι θρόμβοι αποτελούν κίνδυνο

Μια εξίσου τρομακτική καρδιαγγειακή ανησυχία που σχετίζεται με το COVID-19 είναι η πήξη του αίματος όπως η θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) – κάτι που μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί εν μέρει λόγω των χαμηλών καρδιακών παλμών ηρεμίας, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση αίματος στους μόσχους μας αν καθίσουμε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, όπως μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο. Η αφυδάτωση και οι τραυματισμοί αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Γνωρίζουμε ότι η πολύ έντονη άσκηση αυξάνει τη φλεγμονή και επηρεάζει την πήξη ακόμη και αν δεν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου, κάτι που μπορεί να είναι γιατί μερικοί άνθρωποι που ταξιδεύουν σε μαραθώνιους και άλλους αγώνες και κάθονται σε αυτοκίνητα για αρκετές ώρες μετά έχουν υψηλότερο ποσοστό θρόμβων στο αίμα τους.

H “Καθημερινή” για τη ζημιά στους αγώνες δρόμου λόγω Covid-19

Τι πρέπει να ξέρετε για τους θρόμβους

Το COVID-19 προκαλεί επίσης αύξηση της πήξης και της φλεγμονής, λέει. Ο αθλητικός πληθυσμός θα πρέπει να ανησυχεί για την πήξη καθώς σχετίζεται με τον COVID-19. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί, όπως και οι πρώτοι έλεγχοι εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρακολουθούν τις πρωτεΐνες πήξης στο αίμα.

Σταματήστε να ασκείστε πλήρως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Εάν έχετε διαγνωστεί με COVID-19, ανεξάρτητα από το εάν έχετε συμπτώματα ή όχι, δεν πρέπει να ασκείστε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη του θετικού σας τεστ.

Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα και μετά από λίγες μέρες να αισθανθείτε ότι έχετε αναρρώσει, αλλά δεν είναι έτσι. Το δεύτερο «χτύπημα» μπορεί να είναι εντονότερο.

Μετά από αυτήν την περίοδο δεν χρειάζεται να… φορτσάρετε με την επιστροφή σας στις προπονήσεις. Κάντε το σταδιακά. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας και καλού κακού κάντε ένα τσεκ απ.

Κανείς δεν θέλει να σταματήσετε να αθλείστε για πάντα. Αλλά αυτό που προέχει είναι να προπονείστε με ασφάλεια για την υγεία σας.

Κατά γενικό κανόνα, τα άτομα που είχαν COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ειδικά τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες καθώς επιστρέφουν σε προπονήσεις. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους επαγγελματίες αθλητές.

Ακόμα και αν δεν είχατε συμπτώματα, μπείτε σταδιακά στις προπονήσεις και εβδομάδα με την εβδομάδα ανεβάστε όγκο και ρυθμούς.

Και μην ξεχνάτε, ότι και να μείνετε εκτός τρεξίματος για ένα μήνα, δεν σας αφαιρεί το δικαίωμα να λέγεστε δρομέας.

Εν κατακλείδι, με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, καλό είναι ο καθένας από εμάς να είναι σίγουρος για το τι κάνει.

Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε το τεστ του COVID-19 πριν λάβετε μέρος σε κάποιον αγώνα. Όχι για τον διοργανωτή, αλλά για τον εαυτό σας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να «ακούτε» το σώμα σας.

Ακόμα και η ατονία ή η κούραση ίσως είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διαβάστε επίσης: 12+1 κανόνες συμπεριφοράς για τους δρομείς στις μέρες του Covid-19

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τρεις ύπουλοι τραυματισμοί στη γάμπα για όσους τρέχουν  

Δεν υπάρχει πιο συνηθισμένη περιοχή για τραυματισμούς για έναν δρομέα από την γάμπα.

Πρόκειται άλλωστε για το σημείο ανάμεσα στο γόνατο και τον αστράγαλο και συνεπώς επιρρεπή για πόνους και τραυματισμούς.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες πόνου της γάμπας και οι κατάλληλοι τρόποι για να τους αποτρέψετε:

Σύνδρομο διαταραχής των νεύρων

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες μας διογκώνονται αυξάνοντας τον όγκο τους κατά 20%. Εάν η περιτονία που περιβάλλει τους μύες ας είναι πολύ σφιχτή για να επιτρέψει τη διόγκωση, η ροή του αίματος περιορίζεται και ασκεί πίεση στο νεύρο. Αυτό προκαλεί πόνο και πιθανό μούδιασμα στη γάμπα.

Τα συμπτώματα μπορούν σταματήσουν να εκδηλώνονται ακριβώς μετά το τέλος μιας προπόνησης καθώς το πρήξιμο περνάει και εξαιτίας αυτού, το πόδι συνήθως φαίνεται κανονικό κατά την εξέταση από γιατρό. Η θεραπεία έρχεται με χειρουργική επέμβαση, μετά την οποία οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στις πλήρεις δραστηριότητές τους.

Τενοντίτιδα

Πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για τη γάμπα. Οι τενόντες συνδέουν το μυ με τα οστά. Η φλεγμονή του τένοντα προκαλεί πόνο όταν ο μυς τεντώνεται ή συστέλλεται και όταν ο τένοντος πρήζεται, μειώνεται τόσο η δύναμη όσο και η ευκαμψία. Προκαλείται συνήθως εξαιτίας της απότομης αύξησης των προπονήσεων και της ταχύτητάς τους.

Βάλτε πάγο στην περιοχή για 15 με 20 λεπτά και τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Οι επίμονες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με μασάζ, ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι η τελευταία λύση.

Φλεγμονή

Οι μεγάλοι μύες μπορεί να πάθουν φλεγμονή εξαιτίας ενός ξαφνικού τραυματισμού. Όταν συμβεί αυτό, το τρέξιμό σας θα γίνει εξαιρετικά οδυνηρό, θα υπάρξει ένα ήπιο οίδημα και ίσως κάποιος μώλωπας στο πόδι.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση πατερίτσων και ο πάγος πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά. Καθώς ο πόνος υποχωρεί, πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις δύναμης και ευελιξίας. Όταν ο δρομέας είναι σε θέση να πατάει χωρίς πόνο, ανυψωτικά φτέρνας πρέπει να προστεθούν στα παπούτσια.

Διαβάστε επίσης: Το γόνατο του δρομέα: Τραυματισμοί, αιτίες και λύσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Skyros Run 2021: Χρονιά καθιέρωσης και υπόσχεση για το μέλλον

Με επιτυχία διεξηχθη το 3ο Skyros Run το Σάββατο 28 Αυγούστου και ξεπέρασε κάθε προσδοκία επιβεβαιώνοντας ότι πια έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του δρομικού κινήματος.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, ο Ημιμαραθώνιος Σκύρου και οι παράλληλοι αγώνες αποτέλεσαν μια δρομική όαση. Ένας αγώνας με «χαρακτήρα» που τίμησε για άλλη μια φορά το νησί και τις παραδόσεις του και παράλληλα έκανε ένα βήμα μπροστά κοιτώντας προς το μέλλον.

Στον αγώνα που πια έχει καθιερωθεί στο δρομικό καλεντάρι συμμετείχαν φέτος και σπουδαίοι αθλητές όπως ο Μάριος Αναγνώστου, η Ελίζα Δήμου, ο Γιώργος Ρουκλιώτης, η Οκσάνα Κορένεβα καθώς και δρομείς από το εξωτερικό.

Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τόσο τις διαδρομές όσο και τη φιλοξενία του νησιού και επέστρεψαν τη βάση του με μια γλυκιά προσμονή για την επόμενη διοργάνωση, που σίγουρα θα είναι καλύτερη και ακόμα πιο ανταποδοτική για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν στη Σκύρο.

Οι διοργανωτές εκτός από τους αγώνες κατάφεραν και έδωσαν ένα γιορτινό κλίμα, παρά τις δύσκολές συνθήκες και προσέφεραν ένα χορταστικό τριήμερο με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως το pasta party, πολιτιστικές εκδηλώσεις και fitness events, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το πανέμορφο νησί των Σποράδων.

Τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

www.skyrosrun.com/αποτελέσματα-2

Ο Δήμος Σκύρου και προσωπικά ο δήμαρχος κύριος Νίκος Μαυρίκος καθώς και ο πρόεδρος του ΠΕΑΠ Δήμου Σκύρου ως κύριοι υποστηρικτές της διοργάνωσης καλωσόρισε και υποδέχτηκε τους δρομείς και υποσχέθηκε ότι το ενδιαφέρον για το δρομικό κίνημα θα κρατηθεί ενεργό και το 2022.

Η οργανωτική επιτροπή του Skyros Run αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τόσο τον Δήμο, όσο και τους χορηγούς που στάθηκαν στο πλευρό της διοργάνωσης σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ειδικά δε, τους τοπικούς χορηγούς που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο και οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του αγώνα.

Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να ακουστεί και για τους δεκάδες εθελοντές, την “ψυχή» του Skyros Run, γιατί χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά τους, ο αγώνας δεν θα ήταν ίδιος.

Ραντεβού το 2022. Μέχρι τότε, μείνετε συντονισμένοι…

#Be1ofUs

website: http://www.skyrosrun.com/

facebook: https://www.facebook.com/skyrosrun/

instagram: https://www.instagram.com/skyrosrun/

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend