H μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθεί Ελληνική σχολή Mαραθωνοδρόμων

Γράφει ο Βασίλης Τσιάμης*

Δύο από τα μεγαλύτερα δώρα που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι Αρχαίοι Έλληνες αφορούν τον αθλητισμό. Μιλάμε για την Πάλη και τον Μαραθώνιο. Κι αν μεν για την Πάλη, οι απαρχές της χάνονται πολύ βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και συναντάται στους μύθους κι άλλων λαών, για τον Μαραθώνιο μπορούμε να πούμε ότι είναι καθαρά ελληνικό άθλημα. Ελληνικό φαινόμενο είναι και η Πάλη, ειδικά μάλιστα αν τη δούμε ως μέρος ενός ευρύτερα συνολικού τρόπου ζωής, καθώς αποτελούσε βασικό μέσο διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

Η Πάλη στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων είχε την ίδια περίοπτη θέση με τη Φιλοσοφία, τη Ρητορική και την Τραγωδία. Αυτό που διαφοροποιεί την Πάλη στον ελληνικό χώρο από την πάλη των βαρβάρων, όπως και κάθε άλλη πνευματική έκφανση των Αρχαίων Ελλήνων, είναι η αισθητική. Διότι, βασικά, οι Αρχαίοι Έλληνες καλλιεργούσαν την αισθητική και σε συνδυασμό με τη λιτότητα ετόνιζαν την πνευματική τους υπεροχή που διαμόρφωσε εντέλει και την προσωπική τους ταυτότητα. Χωρίς την Πάλη, και τις εκπορευόμενες εξ αυτής αρμονία και συμμετρία, οι πνευματικές κατακτήσεις (φιλοσοφία, θέατρο, δημοκρατία, ρητορική κτλ.) των Αρχαίων Ελλήνων θα είχανε μείνει ημιτελείς, όσο κι αν αυτή η διατύπωση φανεί υπερβολική και ξενίσει κάπως. Αλλά η Πάλη αποτελεί ένα τεράστιο πανανθρώπινο κεφάλαιο και θέλει ξεχωριστή αναφορά.

Το θέμα μας, εδώ, είναι ο Μαραθώνιος, που αποτελεί και αυτός πανανθρώπινο περιουσιακό στοιχείο ανείπωτης σωματικής και πνευματικής εμβέλειας.

Ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης φεύγει τρέχοντας από την Αθήνα μόλις έγινε γνωστό ότι ο περσικός εκστρατευτικός στόλος με επικεφαλής τον Δάτι και τον Αρταφέρνη απέχει δύο μέρες από την Αθήνα. Ο Φειδιππίδης, πολίτης σε ώριμη ηλικία, επελέγη για να ζητήσει από τους Σπαρτιάτες να συνδράμουν στην απώθηση των Περσών. Τα απίστευτα κακοτράχαλα 250 χιλιόμετρα ο έμπειρος ημεροδρόμος τα καλύπτει σε ενάμισι μερόνυχτο. Οι Σπαρτιάτες, σε μια από τις πιο «σκοτεινές» πτυχές της Ιστορίας, μένουν ατάραχοι. Δε θα απαντήσουν αμέσως. Θα ολοκληρώσουν, καθυστερημένα, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν, οπλισμένοι βαριά, προς βοήθεια των Αθηναίων. Κάθε Σπαρτιάτης οπλίτης φέρει οπλισμό βάρους 50 κιλών περίπου, και θα πρέπει να καλύψει με αυτό το βάρος 100 χμ. περίπου το εικοσιτετράωρο, ένας -αν μη τι άλλο- εξαντλητικός ρυθμός. Τα διαλείμματα ανάπαυσης είναι υπολογισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν τις απολύτως απαραίτητες ανάσες στους πολεμιστές για να μπορέσουν στο τέλος της απόστασης να πολεμήσουν. Φτάνουν στον Μαραθώνα, όταν η μάχη έχει ολοκληρωθεί και βρίσκουν τους Αθηναίους θριαμβευτές. Τιμάνε γρήγορα γρήγορα τους νεκρούς και χωρίς να ξεκουραστούν ξεκινάνε στον ίδιο ρυθμό το ταξίδι της επιστροφής.

Η ίδια η μάχη του Μαραθώνα είναι ένας ύμνος στην αρχαιοελληνική σκέψη και προσέγγιση. Οι Αθηναίοι, πολύ βαριά οπλισμένοι, διανύουν τα περίπου τρία χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από τους Πέρσες τρέχοντας! Τα τελευταία 1.500 είναι μιαν ωδή στον άθλο, αλλά και στον πολιτισμό έτσι όπως τον ξέρουμε. Αυξάνουν τον ρυθμό και αλαλάζουν στο ρυθμό των κυμβάλων.

Η περσική στρατιά διέθετε ορισμένους από τους καλύτερους πολεμιστές του κόσμου. Κάποιες φυλές, όπως οι Καρδούχοι, με τα αρκουδοτόμαρα για πανοπλία και τους τεράστιους διπλούς πέλεκεις στα χέρια, σαστίζουν. Αυτά τα θηρία ξαφνιάζονται! Αφανίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο ανώνυμος οπλίτης, μες στην ασύνορη χαρά του, αφού έχει προηγηθεί η υπερκόπωση της μάχης, νιώθει, μέσα στο μεθύσι του θριάμβου, την ανάγκη να μοιραστεί αυτή την υπέρτατη χαρά με τους συμπολίτες του στην Αθήνα. Φεύγει για να αναγγείλει το περίφημο «Νενικήκαμεν». «Νενικήκαμεν». Ο θρίαμβος, πρωτίστως, της αισθητικής. Αυτό είναι το «Νενικήκαμεν». Μια από τις δυο τρεις ανεπανάληπτες στιγμές της Ανθρωπότητας. Η εικόνα με τον Ιησού στο σταυρό, κάλλιστα, θα μπορούσε να είναι η δεύτερη. Και μια τρίτη,άντε τέταρτη ακόμη. Κοντά στις δύο ώρες αργότερα ο ανώνυμος οπλίτης προδίδεται από την καρδιά του, που δεν άντεξε τη βάναυση κακομεταχείριση. Ο βωμός όμως είχε ήδη στηθεί. Η μνήμη του είναι ασφαλής μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Μόλις είχε γεννηθεί ο Μαραθώνιος δρόμος. Στη μνήμη όλων εκείνων των ανδρών σήμερα τελείται ο Μαραθώνιος.

Εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι στο όλο ιστορικό της μάχης κυρίαρχο στοιχείο είναι οι δρόμοι με την εξαιρετικά κομβική τους σημασία. Ιδίως των μεγάλων αποστάσεων αλλά και ταχύτητας (στο κομμάτι που αφορά το πεδίο της σύγκρουσης). Ο αείμνηστος αθλητικογράφος, Ηλίας Μπαζίνας, είχε γράψει για τους δρόμους των μεγάλων αποστάσεων: «… Έχουν κάτι το μοναδικό οι δρόμοι, ιδίως των μεγάλων αποστάσεων. Λες και κρυσταλλοποιούν την ουσία, το άρωμα μιας ζωής ολόκληρης, μέσα σε μια μικρή χρονοκάψουλα. Εκείνα τα τελευταία χιλιόμετρα και ιδίως μέτρα του Μαραθωνίου και πιο ειδικά εκείνα που διανύονται μέσα στο στάδιο, είναι για μένα από τις πιο θριαμβικές μουσικές, που φτιάχνει ο άνθρωπος με το σώμα του, με την ανάσα του, με τη ζωή του. Είναι πλήρης νίκης ο Μαραθώνιος, απλωμένη στο χρόνο, χορταστική, απαλλαγμένη από τα ψεγάδια της λεπτομέρειας, της “τεχνικής”, της σύμπτωσης. Είναι ένας παιάνας θριάμβου, μιαν ωδή στη ζωή, που κλείνει μέσα της χρόνια, αιώνες, γενιές. Βλέπεις μπροστά σου τον άνθρωπο να ζει πραγματικά, κυριολεκτικά, να βιώνει σε λίγη ώρα όσα δεν χωράνε σε δεκαετίες. Και ο κόσμος ζει μαζί του. (…) (…) Για μένα, ο Μαραθώνιος είναι ένα από τα λίγα ιερά πράγματα που έχουν απομείνει στον κόσμο. Τα υψωμένα χέρια του μαραθωνοδρόμου μέσα στο στάδιο διευθύνουν, θαρρείς, ορχήστρα ψυχών. Απλώνονται να πιάσουν τον ήλιο, στέλνουν προσευχή μυστική. Δεν ξέρω πού, ξέρω μόνο ότι φτάνει εκεί που απευθύνεται…».

Η Ιαπωνία, με τους πιο ανδρείους ανθρώπους στον κόσμο (κατά τη ρήση του Κίγκαν, τον μεγαλύτερο ίσως ιστορικό μαχών), ακόμη, όσο κι αν η τεχνολογική εξέλιξη πασχίζει να μας τους παρουσιάσει αλλιώς, τιμά και αποδέχεται τον Μαραθώνιο.

Σπουδαία διοργάνωση επίσης είναι και το Σπάρταθλο, αγώνας μεγίστων αποστάσεων. Οι ξένοι (γενικά) αθλητές τιμούν τους αγώνες αυτούς σε βαθμό θρησκευτικής λατρείας. Οι Ιάπωνες δρομείς, ειδικά, κλαίνε κυριολεκτικά στο τέλος του Σπάρταθλου, γονατισμένοι μπροστά στον βωμό του Λεωνίδα. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, υποδέχεται κανείς αυτή την έξαρση αγάπης του κόσμου για τους δρόμους, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και κυρίως με τις συχνές και πυκνές διοργανώσεις.

Έτσι, ευελπιστούμε πως ίσως δημιουργηθεί η κρίσιμη εκείνη μάζα, που λένε και οι πολιτικοί αναλυτές, ώστε να υπάρξει σχολή μαραθωνοδρόμων ατόφια ελληνική. Η προσέγγιση, βέβαια, εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο Μαραθώνιο, ακόμη παραμένει χλιαρή. Κάπως ζουζουνιάρικη. Εξαντλείται στην απλή συμμετοχή, που κι αυτή άθλος είναι βέβαια, αλλά γίνεται κάπως υπέρμετρη προβολή της υγείας ή της καλής φόρμας (καλά κι άγια πράματα, αλλά δεν είναι το άπαν), εις βάρος των νοημάτων του Μαραθωνίου και κυρίως της αισθητικής ως υπέρβασης της νοητής καθημερινότητας. Της αισθητικής ως μέσον κατανόησης του κόσμου των Αρχαίων Ελλήνων.

Είναι παράταιρο και οξύμωρο και πικρό να μην υπάρχει από την εποχή του Λούη και του Κυριακίδη Έλληνας μαραθωνοδρόμος που να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει. Χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν, ας μας επιτραπεί η προσωπική κατάθεση: Όλα μα όλα τα ολυμπιακά μετάλλια είναι πολύτιμα και σημαντικά. Εκείνα όμως της Πάλης και του Μαραθωνίου έχουν μιαν οικουμενικότητα… ελληνική, άρα πανανθρώπινη. Ότι φαίνεται να έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να διακριθούμε στον Μαραθώνιο και τα τελευταία χρόνια και στην Πάλη δεν μπορεί παρά να είναι σύμπτωμα των καιρών. Απλώς.


* Ο Βασίλης Τσιάμης είναι ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων, ενώ υπήρξε αθλητής της χειροπάλης και έχει γράψει το βιβλίο «Η ιστορία της Ελληνικής χειροπάλης» που κυκλοφορεί


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Η στρατηγική στον Μαραθώνιο είναι το κλειδί της επιτυχίας

Η στρατηγική στον Μαραθώνιο είναι το κλειδί της επιτυχίας

Του Στέφανου Φυγετάκη*

blog381

Μαραθώνιος είναι, όλη η προετοιμασία από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας, μέχρι και τον τερματισμό. Ο αγώνας είναι η γιορτή, (το κερασάκι στην τούρτα) και όλοι εμείς που τρέχουμε, κομμάτι αυτής της γιορτής! Κάτι όμως υπολείπεται από όλα τα παραπάνω, το τελευταίο κομμάτι: ο ρυθμός και η τακτική που θα ακολουθήσετε.

“Αποταμιεύοντας χρόνο στην τράπεζα” είναι τελικά κακό!

Αν η πρόσφατη οικονομική κρίση μας απέδειξε κάτι, είναι ότι οι τράπεζες είναι διαβολικές. Αστειεύομαι! Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά, η θεωρία “αποταμιεύοντας χρόνο στην τράπεζα” τα πρώτα 13 χιλιόμετρα από τον αγώνα, είναι σοβαρά εσφαλμένη. Η τράπεζα θα σου πάρει τα χρήματα και θα σε συντρίψει τα τελευταία 12 χιλιόμετρα όπως συνέβη και στο χρηματιστήριο.

Δεν είμαι σίγουρος πως προέκυψε η συγκεκριμένη θεωρία, αλλά η συγκεκριμένη τακτική οδήγησε στην ισοπέδωση πολλών μαραθωνοδρόμων. Στην πραγματικότητα, η κατάλληλη τακτική ακολουθεί την αντίθετη θεωρία. Για έναν επιτυχή αγώνα, ο ρυθμός θα πρέπει να είναι, τα 5 ή 8 πρώτα χιλιόμετρα, 6-12 δευτερόλεπτα ανά χιλιόμετρο πιο αργός από τον αρχικό ρυθμό που έχεις βάλει στόχο. Δε με πιστεύεις; Σου παραθέτω μια ενδιαφέρουσα στατιστική έρευνα:

Τα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ από τα 1.500μ. έως τον μαραθώνιο δρόμο, έχουν επιτευχθεί με τον εξής τρόπο: τρέχοντας το πρώτο μισό κομμάτι του αγώνα ελαφρά πιο αργά από το δεύτερο μισό. Είναι αλήθεια, ανέτρεξε να τη βρεις αν έχεις τον χρόνο. Με απλά λόγια, αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα καταφέρεις να τρέξεις γρήγορα, θα πρέπει να είσαι συντηρητικός τα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα. Η αδρεναλίνη και ο συναγωνισμός θα το κάνει λιγότερο εφικτό, για αυτό χρειάζεται συγκέντρωση. Θα ήταν χρήσιμο να εξασκήσεις την ικανότητα αυτή κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σου.

Με ποιους τρόπους; Να συμμετέχεις σε αγώνες λιγότερων χιλιομέτρων ώστε να νιώσεις την αδρεναλίνη και το γρήγορο ρυθμό που σε διακατέχει κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Να διατηρείς αυστηρά το ρυθμό σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης ώστε η αίσθηση να σου γίνει οικεία. Πώς να κινηθώ στην εκκίνηση του αγώνα; Αφού θα τρέξεις τα πρώτα χιλιόμετρα πιο αργά από τον επιθυμητό ρυθμό, είναι σημαντικό να παραμείνεις χαλαρός ανάμεσα στο πλήθος και μόνο όταν χρειάζεται να προσπερνάς δρομείς. Να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να παρασυρθεί ή να αισθανθεί άβολα στα εμπόδια που με την έναρξη του αγώνα θα εμφανιστούν (ασφυκτικός όγκος δρομέων, αργοί δρομείς).

Η επιτάχυνση, το σταμάτημα και το ξεκίνημα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Ενέργεια = Καύσιμα. Όσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεις τα πρώτα χιλιόμετρα, τόσο λιγότερη θα απομείνει για τα τελευταία 10-12. Επέλεξε το σωστό σημείο στο group που ανήκεις και όταν ο αγώνας ξεκινήσει, χαλάρωσε και φύγε με το ρυθμό του πλήθους μέχρι κάποιο άνοιγμα εμφανιστεί μπροστά σου. Ο ρυθμός μετά τα πρώτα 8 χιλιόμετρα Μετά τα 5 ή 8 χιλιόμετρα, αργά και σταδιακά αύξησε γλυκά το ρυθμό σου. Είναι ακόμη χρήσιμο να είσαι αργός και σε αυτά τα χιλιόμετρα αφού η αποθηκευμένη ενέργεια θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις το ρυθμό σου τα τελευταία 10 χιλιόμετρα και να αποφύγεις την κατάρρευση. Σε αυτό το σημείο της διαδρομής όταν θεωρήσεις ότι είναι δυνατό και όσο το στομάχι σου μπορεί, θα φας ή θα πιείς. Είναι απαραίτητη «η αποταμίευση ενέργειας στην τράπεζα».

Γιατί να τρέξεις πιο αργά το πρώτο – μισό κομμάτι του αγώνα; Τρέχοντας λίγο πιο αργά τα πρώτα 5 ή 8 χιλιόμετρα, σε σχέση με τον επιθυμητό ρυθμό, λειτουργεί για δύο λόγους: 1) αποθηκεύεις σημαντική ενέργεια που θα σου είναι χρήσιμη τα τελευταία 10-12 χιλιόμετρα και 2) το σώμα απορροφά επιτυχώς ενέργεια και υγρά.

• Θυμήσου το αυτοκίνητο, όσο πιο γρήγορα τρέχει τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνει. Το σώμα αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Όταν υπερβαίνει τον ρυθμό σου (ορίζεται επιστημονικά ως το αερόβιο κατώφλι), καις σημαντικά περισσότερους υδατάνθρακες. Παρομοίως, κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα στους δρομείς τα πρώτα χιλιόμετρα, είναι σαν την οδήγηση μέσα στην πόλη. Είναι κοινώς γνωστό ότι η οδήγηση στην πόλη μειώνει σημαντικά τη βενζίνη στο ντεπόζιτο. Κατά τον ίδιο τρόπο, λειτουργεί και το σώμα.

• Το σώμα έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ενέργεια ώστε να τρέχεις με ρυθμό για περίπου 2 ώρες(και ανάλογα την ταχύτητα). Όταν τρέχεις πολύ γρήγορα, χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες. Το σώμα αργεί να χωνέψει τους υδατάνθρακες. Επίσης όταν το σώμα δέχεται αυξανόμενη πίεση, μειώνει μη απόλυτα απαραίτητες λειτουργίες όπως την λειτουργία της πέψης. Με άλλα λόγια, καθώς καταναλώνεις energy gels,ή άλλους υδατάνθρακες, υπάρχει πιθανότητα να μην τα απορροφάει ο οργανισμός σου – . Η καλύτερη αντιμετώπιση για να αντιμετωπίσεις αυτή την ατυχή δυσλειτουργία του σώματός σου, είναι η κατανάλωση υδατανθράκων διαλυμένους σε νερό από την αρχή του αγώνα(ισοτονικά ποτά). Όταν ακόμα το σώμα αισθάνεται καλά και δε δέχεται πίεση. Αν ξεκινήσεις τον αγώνα πιο αργά, ο οργανισμός θα καταφέρει να απορροφήσει περισσότερους υδατάνθρακες.

Τι συμβαίνει το τελευταίο – μισό του αγώνα;

Δεν ανήκω στην κατηγορία των προπονητών που θα στα πει αισιόδοξα. Το τελευταίο – μισό κομμάτι του μαραθωνίου είναι δύσκολο. Λυπάμαι, λέω την αλήθεια. Αν ανατρέξουμε στο πλάνο που σχεδιάσαμε για τον αγώνα, θα δεις ότι αν ξεκινήσεις συντηρητικά από την αρχή του αγώνα και καταναλώσεις αρκετά υγρά και υδατάνθρακες, θα τα πας μια χαρά τα τελευταία 10 χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά, για επιπλέον βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής, προτείνω απλά και εφαρμόσιμα τρικ για να τονώσεις τη ψυχολογία σου:

• Διατήρησε το μυαλό και το σώμα σου χαλαρό. Επικεντρώσου σε σκέψεις που σου τονώνουν την αυτοπεποίθηση: “Είμαι γρήγορος, αισθάνομαι καλά” ή “Είμαι δυνατός, τα πάω μια χαρά”, ή ότι άλλο εμψυχωτικό έχεις . Κάθε φορά που θα αισθάνεσαι κουρασμένος ή που θα χάνεις το ρυθμό σου, επανέλαβε στον εαυτό σου ότι πρέπει να επανέλθει η συγκέντρωσή σου και ο ρυθμός σου.

• Όταν το σώμα υποφέρει, σκέψου, ότι τρέχεις σαν τον καλύτερο μαραθωνοδρόμο. Το κεφάλι ευθεία, χέρια μπρος και πίσω, δυναμικές δρασκελιές. Όταν οι μυς έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, η απεικόνιση του ιδανικού τρεξίματος βοηθάει να διατηρήσεις το ρυθμό σου.

• Όταν χάσεις το ρυθμό σου, αύξησε λίγο τον ρυθμό ώστε να ξυπνήσουν τα πόδια σου. Μερικές φορές μια μικρή αύξηση ταχύτητας(αλλαγή), είναι αρκετή για να ενδυναμώσουν πάλι τα πόδια και ο ρυθμός. Αν το έχεις εξασκήσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου, δε θα σου είναι δύσκολο να το εφαρμόσεις και στον αγώνα.

• Τέλος, χώρισε την απόσταση σε μικρότερα, εφικτά κομμάτια που έχεις ήδη κάνει στην προετοιμασία σου(3X3 χλμ, 4Χ2 χλμ κλπ) στο τελευταίο πες στον εαυτό σου : πάμε!!! τελευταίο κομμάτι, όπως όταν ακριβώς είσαι κουρασμένος και το λες στην προπόνηση!

Να το χαρείς

Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια κλισέ φράση, αλλά είναι αλήθεια. Να θυμηθείς όταν νιώσεις την κούραση στον αγώνα, ότι το τρέξιμο και ο αγώνας είναι διασκέδαση και απόλαυση. Εφόσον, έχεις κάνει καλή προετοιμασία και ακολουθήσεις την σωστή τακτική , θα τα πας περίφημα! Απόλαυσε την πρόκληση και την ατμόσφαιρα του αγώνα. Ο αγώνας είναι γιορτή και οι αθλητές που τρέχουμε το σημαντικότερο κομμάτι της!

Διαβάστε ακόμα: Η διατροφή πριν τον Μαραθώνιο (Μέρος 2ο)


* Ο Στέφανος Φυγετάκης είναι καθηγητής Φυσικής αγωγής, προπονητής δρόμων αποστάσεων, μέλος του αθλητικού τομέα στον Αυθεντικό μαραθώνιο για πολλά χρόνια και δρομέας μεγάλων αποστάσεων.


Πηγή: drclub.gr 

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Μύθοι και πραγματικότητα για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος*

Ο όρος της αποτοξίνωσης χρησιμοποιείται συχνά τον τελευταίο καιρό στον κόσμο της ομορφιάς και της υγείας. Η ιδέα πίσω από την έννοια της αποτοξίνωσης είναι πως περιστασιακά ή κυρίως μετά από περιόδους υπερκατανάλωσης όπως συμβαίνει στις γιορτές, ο οργανισμός μας χρειάζεται να καθαρίσει από τις διάφορες τοξικές ουσίες για να παραμείνει υγιής.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ισχυρίζονται μεταξύ άλλων πως μπορούν να επιτύχουν ταχύτατη απώλεια βάρους, βελτιωμένη πέψη των τροφών, απόκτηση καλύτερου επιπέδου ενέργειας , ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, απομάκρυνση της κυτταρίτιδας και καλύτερη όψη των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Τέτοιες δίαιτες μπορεί  να έχουν διάρκεια μία ημέρα ή ακόμα και ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν νηστεία για μικρή χρονική περίοδο, κατανάλωση μόνο φρούτων και λαχανικών,  αποκλεισμό γαλακτοκομικών και δημητριακών προϊόντων  από τη διατροφή, κατανάλωση περιορισμένου εύρους τροφίμων,  αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ καθώς και λήψη ροφημάτων ή σκευασμάτων αποτοξίνωσης.

Ανακαλύπτοντας τους μύθους

Ωστόσο, όλη η ιδέα της αποτοξίνωσης είναι ανούσια καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύ καλά εξελιγμένο σύστημα αποτοξίνωσης! Διαθέτει δικούς του μηχανισμούς και πλήθος οργάνων όπως οι νεφροί, το ήπαρ, το έντερο και το δέρμα για να ‘’αποτοξινώνεται’’ και να αποβάλλει συνεχώς τις άχρηστες ουσίες και τοξίνες όπως το αλκοόλ, τα προϊόντα πέψης των τροφών, τα νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια, τα φάρμακα, τα χημικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.

Επομένως δεν υπάρχουν φάρμακα, ροφήματα ή γενικά σκευάσματα που κάνουν κάποια μαγική δουλειά καθώς τη δουλειά αυτή την αναλαμβάνει ο ίδιος μας ο οργανισμός. Όσο αναμενόμενο και αν ακούγεται οι μοναδικοί τρόποι για  παραμείνει κάποιος υγιής είναι μια φυσιολογική διατροφή και ένας συνηθισμένος τρόπος άσκησης.  Επίσης, η αποφυγή καπνίσματος,  ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ο επαρκής ύπνος και η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσουν  να αισθανθεί κανείς πιο υγιής και με περισσότερη ενέργεια.

Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης προάγουν συχνά τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών. Φυσικά η ένταξη τους σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική και προτείνεται η κατανάλωση 5 μερίδων καθημερινά καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες.  Είναι εξίσου σημαντική όμως και η κατανάλωση ποικιλίας εφόσον δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό  το οποίο να διαθέτει μαγικές ή θεραπευτικές ιδιότητες.

Αποκλεισμός γαλακτοκομικών και γλουτένης

Ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών και της γλουτένης που προτείνεται από μερικές δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περιττός έως και επικίνδυνος για την υγεία, ειδικά αν τα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνονται από τις συγκεκριμένες τροφές δεν αναπληρώνονται από άλλα τρόφιμα. Στη περίπτωση διαγνωσμένης δυσανοχής  ή αλλεργίας βέβαια τα πράγματα αλλάζουν και η παραπομπή σε γιατρό και διαιτολόγο για παροχή κλινικά αποδεδειγμένων και ασφαλών συμβουλών είναι απαραίτητη.

Οι αλήθειες σχετικά με τη νηστεία

Η νηστεία, ή ο αυστηρός περιορισμός των όσων τρώτε περιορίζει την πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) και σημαντικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία και την ευεξία. Μπορεί να εμφανιστεί γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά αυτή η απώλεια βάρους είναι σε μεγάλο βαθμό νερό και γλυκογόνο (αποθήκη υδατανθράκων του οργανισμού) και όχι λίπος. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και ζαλισμένοι και είναι πιθανό να έχετε λιγότερη ενέργεια καθώς ακολουθείτε ένα ακραίο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Επιπλέον, αν είστε σε κατάσταση νηστείας, το σώμα σας δεν θα έχει το απαραίτητο διαθέσιμο καύσιμο για τη διεξαγωγή φυσικής δραστηριότητας και άσκησης – μια σημαντική πτυχή για τη διαχείριση υγιούς σωματικού βάρους και ευεξίας . Στο τέλος του προγράμματος, αν επιστρέψετε στις παλιές διαιτητικές σας συνήθειες, είναι πιθανό να επανακτήσετε το βάρος που χάσατε.

Συμπέρασμα

Αν θέλετε να διατηρήσετε βέλτιστη υγεία τότε η καλύτερη προσέγγιση είναι μια ισορροπημένη διατροφή με τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων ανά ημέρα, μικρές μερίδες μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια, φασόλια και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης προσπαθήστε να τηρείτε τις συστάσεις ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι περισσότερο μύθος του μάρκετινγκ παρά διατροφική πραγματικότητα. Ακούγονται εξαιρετικές και θα ήταν τρομερό αν μπορούσαν να υλοποιήσουν αυτό που υποσχέθηκαν. Δυστυχώς οι περισσότεροι ισχυρισμοί που κάνουν οι υποστηρικτές αυτού του τύπου διαιτών είναι πέραν της πραγματικότητας, χωρίς να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και τα οφέλη τους είναι βραχυπρόθεσμα.

Παρότι μπορεί να ενθαρρύνουν ορισμένες σωστές διαιτητικές συνήθειες, όπως το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε μια διατροφή με ποικιλία και ένα δραστήριο τρόπο ζωής παρά να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

Διαβάστε ακόμα: Οι δίαιτες που δεν κάνουν ό,τι υπόσχονται!


* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι  Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος και συνεργάτης του runnfun.gr. 


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend