H αντηλιακή δράση του καφέ!

Της Μαγδαλένας Τσέκου*

Καλά νέα για τους φανατικούς του καφέ; Μάλλον. Αυτό έρχεται να μας πει τουλάχιστον έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the National Cancer Institute.

Το μελάνωμα αποτελεί ένα από τα ταχύτερα εξαπλωνόμενα κακοήθη νοσήματα στον άνθρωπο, με πρόσφατες στατιστικές να δείχνουν ότι είναι ο έκτος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες και ο έβδομος συχνότερος στις γυναίκες. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μελανώματος, κάθε χρόνο 3-4 στους 100.000 εμφανίζουν μελάνωμα, αριθμός που έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία, ενώ στις ΗΠΑ αποτελεί τον πέμπτο συχνότερο τύπο καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτή η εξάπλωση έχει δώσει αφορμές για αναζήτηση κάθε πιθανού τρόπου προστασίας από το μελάνωμα.

Η έρευνα σχετικά με τον καφέ και την εμφάνιση μελανώματος δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο.

Είναι όμως κάτι στο οποίο οι επιδημιολογικές μελέτες του παρελθόντος έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Μια μελέτη έρχεται να ρίξει φως στη συσχέτιση, έχοντας πραγματοποιηθεί σε πληθυσμό 447.357 λευκών ατόμων που δεν είχαν παρουσιάσει μελάνωμα στην αρχή της μελέτης, και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο διάστημα 10,5 ετών.

O πιο απλός τρόπος για να μη «νερώνει» ο κρύος καφές μας

Η πρόσληψη καφέ υπολογίστηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων τόσο για τον ντεκαφεϊνέ όσο και για τον κανονικό καφέ (με καφεΐνη). Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων λήφθηκαν φυσικά υπόψη πολλοί παράγοντες  όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το μορφωτικό επίπεδο, η φυσική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, η υψηλότερη κατανάλωση καφέ (4 φλιτζάνια τουλάχιστον την ημέρα) σχετιζόταν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος, αποτέλεσμα που ίσχυε μόνο για την κατανάλωση κανονικού καφέ, ενώ ο ντεκαφεϊνέ δεν φάνηκε να έχει κάποια αντίστοιχη επίδραση. Όσον αφορά στα καλοήθη μελανώματα, δεν έδειξαν την ίδια συσχέτιση, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε διαφορετική αιτιολογία εμφάνισής τους, ή ακόμα και στη δράση του καφέ η οποία ίσως να απέτρεψε την εξέλιξή τους σε κακοήθη.

Πού κρύβονται οι αντηλιακές ιδιότητες;

Η διαφορά των αποτελεσμάτων ανάλογα με την παρουσία καφεΐνης στον καφέ μας δείχνει ότι αυτή ήταν που έπαιξε τον βασικό ρόλο στην συσχέτιση. Παρ’ όλα αυτά δεν αποτελεί το μοναδικό συστατικό του καφέ που έχει δείξει θετική συσχέτιση με την πρόληψη της δερματικής καρκινογένεσης.

Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Το νικοτινικό οξύ, ή αλλιώς η γνωστή και ως Βιταμίνη Β3, όπως επίσης και η αμινική μορφή της το νικοτιναμίδιο είναι παράγωγα του ψησίματος του καφέ. Το νικοτιναμίδιο έχει αποδειχθεί ερευνητικά να ενισχύει την επιδιόρθωση ζημιάς του DNA που έχει επέλθει σε κύτταρα της κεράτινης στιβάδας του ανθρώπινου δέρματος μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Η δράση αυτή αναφέρεται σε τοπική χρήση του ενεργού συστατικού, ενώ τοπική χρήση και καφεΐνης έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δρα ανασταλτικά στην καρκινογένεση.

Φαίνεται λοιπόν ο καφές να μας προστατεύει με περισσότερους τρόπους από ό,τι φανταζόμασταν. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα για να γίνει η χρήση των προστατευτικών συστατικών του στην παραγωγή αντηλιακών. Μέχρι τότε όμως, μπορούμε να τον απολαμβάνουμε, φορώντας το αντηλιακό μας και κάτω από την ομπρέλα μας, με την σκέψη ότι εκτός από την ενυδάτωσή μας, μπορεί να μας προφυλάσσει από τον τόσο επικίνδυνο και αγαπημένο μας ήλιο.

Διαβάστε επίσης: Τελικά ο καφές πειράζει το στομάχι;

* Η Μαγδαλένα Τσέκου σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Ημερίδα κλειστού στίβου στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιανουαρίου

Ημερίδα κλειστού στίβου θα γίνει το Σάββατο (29/1) στο κλειστό “Τασούλα Κελεσίδου” στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη.

Στους αγώνες της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών. Τα σωματεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στους αγώνες μέχρι την Τρίτη (25/1, 14.00) στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] συμπληρώνοντας τα έντυπα που ακολουθούν.

Προκήρυξη
Έντυπο Άνδρες
Έντυπο Γυναίκες

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΕΓΑΣ με τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη

Μια άκρως ωφέλιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη είχε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/1) αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Γιατρουδάκης, ο σύμβουλος διοίκησης Λάμπρος Παπακώστας, ο τομεάρχης αλμάτων Γιώργος Πομάσκι και η εκπρόσωπος των αθλητών Μαρία Μπελιμπασάκη επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό στο γραφείο του και είχαν την ευκαιρία να του παραθέσουν σημαντικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως στα οικονομικά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Αυγενάκης άκουσε με ενδιαφέρον την πλευρά της Ομοσπονδίας και δήλωσε ότι είναι αυτονόητη η στήριξη του Υπουργείου σε όλες τις ομοσπονδίες, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο ο αγωνιστικός προγραμματισμός του 2022 και οι αθλητές και αθλήτριες να συνεχίσουν δίχως προβλήματα την προετοιμασία τους. Ο Υφυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις διοργανώσεις που θα γίνουν μέσα στο έτος, ενώ στάθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και για τις οποίες το Υπουργείο προσπαθεί καθημερινά να βρει λύσεις.

Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε εκτενώς την αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το κλειστό της Παιανίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες εργασίας και ο χώρος να παραδοθεί για χρήση. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επικρότησε τις ενέργειες του Υφυπουργού τόσο για το κλειστό της Παιανίας, όσο και για την ενίσχυση των σωματείων την περίοδο των εορτών μέσα από το στοίχημα σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο για εκείνα.

Παράλληλα ο Υφυπουργός έκανε γνωστό πως τις προσεχείς εβδομάδες ο ΣΕΓΑΣ θα λάβει τα χρήματα που του αναλογούν από το στοίχημα για τις εθνικές ομάδες, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα του καταβληθεί προκαταβολή της τακτικής επιχορήγησης του 2022. Οι ανακοινώσεις αυτές όπως ήταν αναμενόμενο ικανοποίησαν στο απόλυτα την Ομοσπονδία, αφού η υλοποίηση τους από την πλευρά του Υφυπουργού θα διευκολύνουν το έργο του ΣΕΓΑΣ.

Σε εξίσου καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιώργο Γιατρουδάκη.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για κοινές δράσεις, για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της Ομοσπονδίας για το 2022, τα οικονομικά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο γγΑ για άλλη μία φορά έδειξε το ενδιαφέρον του και την πρόθεση του να δώσει λύσεις σε θέματα της αρμοδιότητας του.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend