Γιατί οι προσαγωγοί είναι… πρωταγωνιστές στο τρέξιμο

Της Βαλεντίνας Δημητρίου*

Οι προσαγωγοί μυς είναι μεγάλη και σημαντική ομάδα στο μυοσκελετικό μας σύστημα.  Βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του μηρού και ο ρόλος τους είναι να προσάγουν, δηλαδή να φέρνουν τον μηρό προς τα μέσα.  Η δουλειά τους είναι να εκτελούν ακριβώς την αντίθετη κίνηση των απαγωγών που ανοίγουν το πόδι προς τα έξω, και θεωρούνται οι προσαγωγοί ανταγωνιστές μυς των απαγωγών.

Είναι σημαντικοί γιατί:

Ο ρόλος τους είναι πρωταγωνιστικός κατά το βάδισμα, το τρέξιμο, τη σταθερότητα και την ελαστικότητα του ισχίου.  Είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση της λεκάνης.  Την κίνηση των ποδιών προς το κέντρο του σώματος, και την προσαγωγή του ποδιού προς τα μέσα όταν βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ποιοι είναι προσαγωγοί μυς:

Μεγάλος προσαγωγός
Εκφύεται από την πρόσθια επιφάνεια του ηβικού και ισχιακού οστού μέχρι το ισχιακό κύρτωμα και καταφύεται προς τα κάτω προς την έσω πλευρά του μηρού.  Ο ρόλος του είναι να προσάγει τον μηρό.

Μακρός προσαγωγός
Εκφύεται από τον άνω κλάδο του ηβικού οστού και καταφύεται στο μέσο τριτημόριο του έσω κρασπέδου της τραχείας γραμμής.  Ο ρόλος τους είναι να προσάγει τον μηρό όταν βρίσκεται σε υπερέκταση.

Βραχύς προσαγωγός
Εκφύεται από τον κάτω κλάδο του ηβικού οστού, κοντά στην ηβικής σύμφυση και καταφύεται στο άνω τριτημόριο του έσω κρασπέδου της τραχείας γραμμής.  Ο ρόλος του είναι ίδιος όπως ο μακρός.

Ισχνός προσαγωγός
Εκφύεται από τον κάτω κλάδο του ηβικού οστού κοντά στην ηβική σύμφυση και καταφύεται στη έσω επιφανεια την κνήμης.  Επειδή δρα σε δυο αρθρώσεις ο ρόλος του είναι α. προκαλεί στην άρθρωση του ισχίου προσαγωγή και κάμψη του μηρού. β. στην άρθρωση του γόνατος προκαλεί κάμψη και γ. βοηθά στην έσω στροφή του μηρού στο ισχίο.

Κίνδυνοι 

Υπερδιάταση
H υπερδιάταση είναι ο πιο συχνός τραυματισμός που μπορεί να συμβεί στους προσαγωγούς.

Ο πόνος εκδηλώνεται στη βουβωνική χώρα και οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αυτό τον τραυματισμό είναι:  α. Μειωμένο εύρος προσαγωγών.  β. Μειωμένη δύναμη προσαγωγών.  γ. Βιομηχανικές ανωμαλίες του κάτω άκρου.  δ. Ανισορροπία του μυϊκού συστήματος του ισχίου.  ε. Μυϊκή κόπωση.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τη φυσική εξέταση από το γιατρό με πόνο όταν γίνεται ψηλάφηση στο σημείο ή από συγκεκριμένες κινήσεις.  Μια καλύτερη διάγνωση χωρίς λάθη είναι από την απεικόνιση είτε από ένα υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία.

Βράχυνση και δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης
Προκαλείται με την μονόπλευρη ενδυνάμωση των προσαγωγών με το μηχάνημα το καθιστό στο γυμναστήριο.  Η καθιστή θέση του σώματος ενεργοποιεί μόνο τον μεγάλο προσαγωγό με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι μυς να συμμετέχουν ελάχιστα γιατί η αντίσταση στα μηχανήματα ενεργοποιεί μόνο πάνω τη γαστέρα του μυός και όχι προς την κατάφυσή του.

Η χρόνια υπερφόρτωση και υπερπροπόνηση τέτοιων μικρών μυών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα τραυματισμών.

Λειτουργικές ασκήσεις προσαγωγών

 • Από όρθια θέση, προσαγωγή του ποδιού αφού προηγηθεί απαγωγή.
 • Sumo squat.
 • Πλάγια ξαπλωτή θέση, άρση του ποδιού.
 • Ύπτια θέση, απαγωγή του ενός ποδιού στο πλάι από κατακόρυφη θέση και προσαγωγή για επαναφορά.

Διατάσεις προσαγωγών

Από καθιστή θέση, γόνατα ανοίγουν προς τα έξω και τα πέλματα ενωμένα (βατραχάκι)

prosagogi 1

Από καθιστή θέση, πόδια τεντωμένα διαγώνια προς τα έξω, σώμα μπροστά.

prosagogi 2

Από πρηνή θέση, το ένα πόδι λυγισμένο στο πλάι.

prosagogi 3

Από όρθια θέση, πλάγια προβολή.

prosagogi 4

Πηγή: www.fmh.gr

Previous ArticleNext Article

7ο Lycabettus Run: Άνοιξαν οι εγγραφές!

Το 7ο Lycabettus Run, η δημοφιλής διοργάνωση τρεξίματος που συνδυάζει τις ομορφιές του φυσικού τοπίου του Λυκαβηττού με την άσκηση, επιστρέφει για 7η χρονιά στις 28 Φεβρουαρίου 2021. Επαγγελματίες κι ερασιτέχνες δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στις διαφορετικές ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές στην καρδιά της Αθήνας! Απαραίτητη προϋπόθεση για να ζήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία είναι να δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα μέσα από μια απλή και γρήγορη διαδικασία!

Οι εγγραφές του 7ου Lycabettus Run άνοιξαν και είναι διαθέσιμες μέσω:

 • Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στην ειδική φόρμα εγγραφής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.lycabettusrun.gr.
 • Εγγραφές πραγματοποιούνται και μέσω της πλατφόρμας www.racefinder.gr

Οι οικονομικά ενήμεροι δρομείς θα ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Οι ενδιαφερόμενοι αφού μπουν στην ειδική κατηγορία των εγγραφών, μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην φόρμα που δίνεται στη σελίδα και να επιλέξουν το αγώνισμα όπου επιθυμούν.

Ακόμα, θα ορίζουν και το σημείο παραλαβής του πακέτου συμμετοχής από τα 7 διαθέσιμα που προσφέρονται από την διοργάνωση.

Η σημαντική όμως είδηση είναι ότι η Οργανωτική Επιτροπή δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους δρομείς να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους έως και την 26η Οκτωβρίου 2020 στην προνομιακή τιμή των 12,00€/άτομο για κάθε ατομικό αγώνισμα και 11,00€/άτομο για συμμετοχή στο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας Relay (Ανδρών – Γυναικών & Μικτή).

Μετά την πάροδο της ημερομηνίας η εγγραφή ακυρώνεται αυτόματα, όπως και η προνομιακή τιμή!

Σε κάθε περίπτωση και μετά το πέρας της Early bird offer περιόδου, οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021.

Την ημέρα του αγώνα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην γραμματεία

Δικαίωμα συμμετοχής στο 7ο Lycabettus Run θα έχουν μόνο όσοι έχουν πληρώσει το σχετικό αντίτιμο που επέλεξαν.

Μέρος από τα έσοδα κάθε εγγραφής, θα δοθεί μετά το τέλος του αγώνα, όπως κάθε χρόνο, για κοινωνικό σκοπό.

Ο αγώνας απευθύνεται σε δρομείς που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για ανήλικους, είναι απαραίτητη η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης συγκατάθεσης από τον γονέα ή κηδεμόνα του.

Οι αριθμοί και τα πακέτα συμμετοχής θα παραλαμβάνονται αυτοπροσώπως από τους εγγεγραμμένους δρομείς αποκλειστικά και μόνο από τα 7 παρακάτω σημεία, την Παρασκευή 16/02 και το Σάββατο 27/02 πριν τον αγώνα, σε ώρες που θα ανακοινωθούν άμεσα από την διοργάνωση. Τα σημεία θα επιλέγονται από τους δρομείς κατά την εγγραφή τους.

 • Lobby George Lycabettus Lifestyle Hotel |Αθήνα, Κλεομένους 2
 • Κατάστημα Cosmos Sport | Αγία Παρασκευή, Λ. Μεσογείων 433
 • Κατάστημα Cosmos Sport | Κηφισιά, Αργυροπούλου 4
 • Κατάστημα Cosmos Sport | Κορυδαλλός, Ταξιαρχών 57
 • Κατάστημα Cosmos Sport | Καλλιθέα, Βενιζέλου Ελευθερίου 163B (Λ. Θησέως)
 • Κατάστημα Outrun | Παλαιό Φάληρο, Mαρίνα Φλοίσβου,
 • Κατάστημα Top Cycles | Περιστέρι, Βασ. Αλεξάνδρου 72

Για περισσότερες πληροφορίες, οι δρομείς μπορούν να επικοινωνούν με την οργανωτική επιτροπή του αγώνα μέσω email στο [email protected]

 

Ακύρωση του Serifos Sunset Race 2020

SERIFOS SUNSET RACE 2019

Η Οργανωτική Επιτροπή του Serifos Sunset Race με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Σερίφου και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις όσων αφορά το θέμα της νόσου COVID-19 ανακοινώνει την ακύρωση της διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου 2020.

Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη διοργάνωση, τους αθλητές, τους εθελοντές, τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Σερίφου, και με σεβασμό στην αναγκαιότητα διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας πρωτίστως αλλά και στο χαρακτήρα της διοργάνωσης, που λόγω των απαραίτητων μέτρων θα αλλοιωνόταν σημαντικά, οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστούμε για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείξατε σχετικά με τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου και το Serifos Sunset Race 2021.

Ελπίζουμε πολύ σύντομα να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση και να επιστρέψουμε όλοι στην ομαλή καθημερινότητά μας.

Καλό Καλοκαίρι με υγεία

Η Οργανωτική Επιτροπή του Serifos Sunset Race

x
Send this to a friend