Για να χάσεις βάρος χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία!

Της Λαμπρινής Μόσχου*

Πόσες φορές σας έχει συμβεί, να πεινάτε πολύ και να είστε κάπου, που δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα να φάτε ή που μπορείτε να βρείτε μόνο “junkfood”;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να λέτε ότι “από σήμερα θα προσέχω τι τρώω” και τελικά να μένετε πολλές ώρες νηστικοί και όταν πηγαίνετε στον φούρνο, να καταλήγετε να παίρνετε πάλι τυρόπιτα;

Και μετά να αισθάνεστε τύψεις που για άλλη μια φορά αναιρέσατε αυτό που είχατε πει;

Για να σας καθησυχάσω λοιπόν, σας ενημερώνω ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους! Όχι μόνο σε εσάς! Αυτό που διαφοροποιεί εσάς σε σχέση με αυτούς που τελικά καταφέρνουν να είναι πιστοί στην δέσμευση τους, είναι η οργάνωση και η προετοιμασία!

Παρόλο που το να χάσει κανείς βάρος, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μία νύχτα, το να κάνετε μια προετοιμασία για την επόμενη ημέρα πριν πέσετε για ύπνο, μπορεί να κάνει την διαφορά στην ζυγαριά σας!

Εάν το να χάσετε βάρος και το να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι ζητούμενα για εσάς, εδώ είναι μερικές συνήθειες που καλό θα είναι να μπουν στην εβδομαδιαία βραδινή σας ρουτίνα.

1. Προετοιμασία σνακ-γευμάτων στην δουλειά

Το να πηγαίνετε ανοργάνωτοι στην δουλειά, είναι ένα λάθος που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μπορείτε να αποφύγετε τον πειρασμό να καταναλώσετε πάρα πολλές θερμίδες, προετοιμάζοντας το τι θα φάτε στην δουλειά από το σπίτι. Καλό είναι να έχετε μαζί σας τουλάχιστον 2 φρούτα και κάποιες επιλογές όπως μπάρες δημητριακών, κριτσίνια ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, κρακεράκια, τοστ ή ακόμα και σπιτικό κέικ ή τυροπιτάκια. Είναι άλλο να μας έχει λείψει να φάμε τυρόπιτα και άλλο το να τρώμε τυρόπιτα επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα άλλο εκεί που βρισκόμαστε.

Εάν τελειώνετε σχετικά αργά από την δουλειά σας, θα μπορούσατε να φροντίσετε να πάρετε μαζί σας ακόμα και κάποια σαλάτα. Όταν φτιάχνονται σωστά οι σαλάτες, είναι πολύ καλές επιλογές γιατί είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βάζοντας τόνο σε αυτές ή σολωμό ή κοτόπουλο ή ακόμα και κινόα ή μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσιες και σε πρωτείνη. Τρώγοντας λοιπόν μία τέτοια σαλάτα στην δουλειά, θα ελέγξει την πείνα σας και θα διατηρήσει σχετικά σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Έτσι όταν τελικά γυρίσετε σπίτι, θα έχετε καλύτερο έλεγχο. Ετοιμάστε λοιπόν τις σαλάτες σας από το προηγούμενο βράδυ και τοποθετήστε τες σε βάζα (όπως αυτά που τοποθετείται το μέλι). Φροντίστε επίσης να βάλετε σε ένα μικρότερο βαζάκι λίγο λάδι, ξύδι μπαλσάμικο, μουστάρδα και μέλι για να το ανακινήσετε και να το ρίξετε στην σαλάτα σας εκείνη την στιγμή.

2. Πρωινό

Αφού λοιπόν προετοιμάσετε το δεκατιανό σας και το μεσημεριανό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο να προετοιμάσετε το αυριανό πρωινό. Η κατανάλωση πρωινού, και ειδικά εάν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτείνη, δίνει το μήνυμα στον μεταβολισμό σας να ξεκινήσει την ημέρα του με τις μέγιστες δυνατές καύσεις και στον οργανισμό σας να ξεκινήσει κάνοντας την καλύτερη δυνατή ρύθμιση σακχάρου και την καλύτερη ρύθμιση πείνας-κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε λιγούρες όλη την ημέρα. Αντί λοιπόν να αρπάξετε ένα κομμάτι κέικ όπως θα φεύγετε ή μία τυρόπιτα από τον φούρνο ή να πιείτε μόνο έναν καφέ και να μην φάτε τίποτα επειδή βιάζεστε, προετοιμάστε το πρωινό σας από το προηγούμενο βράδυ.

Εάν σας αρέσουν τα φρεσκοκομμένα φρούτα ή τα smoothies, αλλά δεν προλαβαίνετε ποτέ να τα κόψετε το πρωί, θα μπορούσατε να κόψετε από το προηγούμενο βράδυ τα φρούτα σας (κόψτε και παραπάνω για να πάρετε και μαζί σας στην δουλειά), να τα βάλετε σε αεροστεγώς κλεισμένες σακουλίτσες και μόλις ξυπνήσετε το πρωί να πρέπει απλώς να τα βάλετε στο μπλέντερ ή στο πιάτο σας. Επίσης το να βάζετε ξηρούς καρπούς σε ένα ποτήρι νερό, κι αυτό με την σειρά του μέσα στο ψυγείο και να το αφήσετε όλη την νύχτα, είναι μία εξαιρετική κίνηση για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Το μούλιασμα των ξηρών καρπών βοηθάει να απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά τους πολύ καλύτερα από τον οργανισμό. Φρόντισε κάθε μέρα να τρως κάτι διαφορετικό. Η ποικιλία και η εναλλαγή γεύσεων είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία των στόχων σου. Έχοντας κάνει την παραπάνω προετοιμασία, είναι πιο πιθανόν κιόλας να ξυπνήσετε με περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό.

3. Φτιάξτε την λίστα για το supermarket

Να σημειώνετε κάπου που έχετε εύκολη και άμεση πρόσβαση πάντα, (πχ αντζέντα ή κινητό) όταν βλέπετε ότι οι προμήθειες σας τελειώνουν. Πηγαίνοντας για ψώνια χωρίς λίστα, είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά που σας έχουν τελειώσει να τα ξεχάσετε και τελικά να σαμποτάρετε την προσπάθειά σας. Επίσης, αποφύγετε να πηγαίνετε σε supermarket, σε ζαχαροπλαστείο, σε περίπτερο ή φούρνο πεινασμένοι. Είστε πολύ περισσότερο επιρρεπείς στο να πέσετε στην παγίδα και να παραβλέψετε πάλι την δέσμευσή σας.

4. Προετοιμαστείτε και γυμναστείτε

Φτιάξτε την τσάντα σας με όλα όσα θα χρειαστείτε για την γυμναστική σας από το προηγούμενο βράδυ. Αθλητικά ρούχα και φανελάκια, κάλτσες, παπούτσια, ipod, πετσέτα, εσώρουχα, γυαλιά ηλίου, κτλ. Η άσκηση είναι πολύ πιο πιθανόν να συμβεί όταν έχουμε εσκεμμένα αφιερώσει χρόνο να προετοιμαστούμε για αυτήν. Και αν το κάνετε συνήθειά σας να φτιάχνετε την τσάντα σας από το προηγούμενο βράδυ, είναι πιο πιθανόν σιγά σιγά να αρχίσετε να γυμνάζεστε και συστηματικά.

5. Κυρίως γεύμα

Είναι κρίμα ότι καλό κάνατε μέσα στην ημέρα, να αναιρεθεί επειδή γυρίσατε σπίτι πολύ κουρασμένοι και πεινασμένοι και αρχίσατε να τρώτε χωρίς έλεγχο ό,τι βρίσκατε ή μπήκατε στον πειρασμό να παραγγείλετε κάτι ή να πάρετε κάτι από τον δρόμο. Γι΄αυτό λοιπόν αφιερώστε λίγο ακόμα χρόνο να προετοιμάσετε το τι θα φάτε την επόμενη μέρα μόλις γυρίσετε από την δουλειά.

Κόψτε την σαλάτα, μαρινάρετε το κρέας, πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά που θα χρειαστείτε για το μαγείρεμα της άλλης μέρας ή βγάλτε από την κατάψυξη να ξεπαγώσει το κρέας ή μία μερίδα μαγειρεμένου φαγητού που είχατε προβλέψει το σαββατοκύριακο να μαγειρέψετε και να αποθηκεύσετε.

Στην ουσία το κλειδί της επιτυχίας είναι το να προβλέπετε τις παγίδες και να έχετε στο νου σας ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε στην κάθε περίσταση. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση θα σας κάνουν να κερδίσετε χρόνο, χρήμα, ηρεμία, αυτοεκτίμηση και ένα καλλίγραμμο κορμί.

Διαβάστε ακόμα: Σνακ που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε και να να προπονείστε καλύτερα


  • H Λαμπρινή Μόσχου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Previous ArticleNext Article

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά

Γράφει η Εβίτα Σιατίτσα , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Θεσσαλονίκη*

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτούς που δεν τρώνε γαλακτοκομικά τότε είμαι σίγουρη ότι η πρόσληψη ασβεστίου είναι κάτι που σε έχει απασχολήσει. Πως θα καλύψω τις ανάγκες μου σε ασβέστιο αφού δεν καταναλώνω κανένα γαλακτοκομικό προϊόν; Τι αλλαγές πρέπει να κάνω στη διατροφή μου ώστε να μην έχω ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου; Αν αυτές οι ερωτήσεις σε απασχολούν τότε το παρακάτω άρθρο θα σου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνεις. Επιπλέον θα σε βοηθήσει να δομήσεις ένα σωστό και πλήρες διατροφικό πλάνο ώστε να λαμβάνεις τις συνιστώμενες δόσεις του πολύτιμου αυτού στοιχείου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τι είναι το ασβέστιο και γιατί είναι απαραίτητο στον οργανισμό;

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τον οργανισμό και τη φυσιολογική του λειτουργία, με το 99% του ασβεστίου να το συναντάμε στα οστά. Μερικές από τις βασικές του λειτουργίες στον οργανισμό είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:

  • Αποτελεί δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών
  • Είναι απαραίτητο στη σύσπαση των μυών
  • Διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκκριση ορμονών
  • Συμμετέχει στη διαδικασία πήξης του αίματος
  • Βοηθά στη λειτουργία πολλών ενζύμων

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

Πόσο ασβέστιο χρειάζομαι καθημερινά;

Οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο ανάλογα με την ηλικία και το φύλο φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Ηλικιακή ομάδα Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (RDA Recommended Dietary Allowances) (mg)
0-6 μηνών 200
6-12 μηνών 260
1-3 ετών 700
4-8 ετών 1000
9-13 ετών 1300
14-18 ετών 1300
19-30 ετών 1000
31-50 ετών 1000
51-70 ετών 1000 για τους άνδρες και 1200 για τις γυναίκες
>70 ετών 1200
Εγκυμοσύνη 1000-1300 ανάλογα με την ηλικία της εγκυμονούσας
Θηλασμός 1000-1300 ανάλογα με την ηλικία της θηλάζουσας

Ποιες οι καλύτερες πηγές ασβεστίου;

Είναι γεγονός ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.

Ενδεικτικά λοιπόν αναφέρουμε ότι:

  • 1 ποτήρι (250 ml) αγελαδινό γάλα μας δίνει 250 mg ασβεστίου
  • 30 γραμμάρια τυρί φέτα μας δίνει  περίπου 100 mg ασβεστίου
  • 30 γραμμάρια κίτρινο τυρί (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κλπ) μας δίνει περίπου 270-300 mg ασβεστίου
  • 50 γραμμάρια παρμεζάνα περιέχουν την εντυπωσιακή ποσότητα των 600 mg ασβεστίου

Πως θα πάρω το ασβέστιο που χρειάζομαι αν δεν καταναλώνω γαλακτοκομικά προϊόντα;

Αν τα παραπάνω νούμερα δημιούργησαν άγχος σε εσένα που δεν τρως κανένα από τα παραπάνω γαλακτοκομικά προϊόντα τότε έχω να σου πω ότι τα νέα είναι καλά για εσένα και καθόλου δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Η σοφή φύση έχει δώσει και σε άλλα τρόφιμα τον τίτλο «πηγή ασβεστίου» και έτσι μπορείς κάλλιστα να λάβεις το πολύτιμο αυτό θρεπτικό συστατικό από αυτά.

Πάμε όμως να γνωρίσουμε τα τρόφιμα αυτά και να δούμε πως μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου!

  • Φυτικά ροφήματα

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς καταναλώνετε ήδη κάποιο φυτικό ρόφημα ή έχετε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά και έχετε θετικές εντυπώσεις. Εκτός από γευστικά τα ροφήματα αυτά αποτελούν και μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.  Και λέγοντας για φυτικά ροφήματα αναφερόμαστε για παράδειγμα στο ρόφημα αμυγδάλου, φουντουκιού, καρυδιού, βρώμης, σόγιας ή καρύδας. Συχνά θα τα ακούσεις και ως «φυτικά γάλατα». Τα ροφήματα αυτά κατά μέσο όρο μας δίνουν 120mg ασβεστίου ανά 100ml ροφήματος και αυτό τα καθιστά επάξιους αντικαταστάτες του αγελαδινού γάλακτος στο θέμα του ασβεστίου.

  • Αμύγδαλα

Γνώριζες ότι από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα είναι αυτά που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου; Για την ακρίβεια 100 γραμμάρια αμύγδαλα μας εφοδιάζουν με 260mg ασβεστίου.  Αν σκεφτείς ότι η συνήθης μερίδα που καταναλώνουμε είναι περί τα 30γρ τότε καταλαβαίνεις ότι από αυτά μπορείς να λάβεις μία καλή ποσότητα ασβεστίου. Μπορείς λοιπόν να εντάξεις τα αμύγδαλα στο καθημερινό σου διατροφικό πλάνο. Σκέτα σαν σνακ, μέσα στη σαλάτα σου ή μαζί με φρούτα στο γιαούρτι σου τα αμύγδαλα μπορούν εύκολα να γίνουν καθημερινή σου συνήθεια.

  • Αποξηραμένα σύκα

Αν τα αγαπούσες για την γλυκιά τους γεύση τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να το κάνεις. Τα αποξηραμένα σύκα εκτός από πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών περιέχουν και σημαντική ποσότητα ασβεστίου και συγκεκριμένα 144mg ασβεστίου ανά 100γρ. Ακόμη και αν δεν τα προτιμάς σκέτα θα σου πω ότι ταιριάζουν άψογα σε μία πράσινη σαλάτα ή μέσα στο γιαούρτι σου! Άλλη μου πρόταση είναι να τα «γεμίσεις» με καρύδι και να τα απολαύσεις όταν η επιθυμία σου για γλυκό αρχίζει και σε περιτριγυρίζει.

  • Πορτοκάλι

Είμαι σίγουρη ότι ήδη απορείς γιατί αναφέρω το πορτοκάλι σε αυτή τη λίστα. «Μα το πορτοκάλι δεν το τρώμε για να πάρουμε βιταμίνη C;», ίσως αναρωτιέσαι. Είμαι εδώ λοιπόν για να σου πω ότι το πορτοκάλι εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ναι δεν κάνεις λάθος σε αυτό, αποτελεί επίσης μία καλή και «άγνωστη» θα έλεγα από πολλούς πηγή ασβεστίου. Ένα πορτοκάλι μάλιστα μας δίνει περίπου 60mg ασβεστίου, μία όχι και τόσο ευκαταφρόνητη ποσότητα δεν νομίζεις;

  • Σαρδέλα, γαύρος, μαρίδα

Τα αγαπημένα αυτά μικρά ψαράκια μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλό σου «βοηθό» για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου. Ενδεικτικά 100γρ σαρδέλες μας δίνουν περίπου 380mg ασβεστίου. Προσοχή όμως καθώς θα πρέπει να φαγωθούν ολόκληρες, μαζί με το κόκαλο, καθώς εκεί ουσιαστικά κρύβεται το πολύτιμο ασβέστιο!

Πώς το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του περιττού λίπους

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Μπορεί τα λαχανικά να μην είναι ο βασιλιάς στα τρόφιμα-πηγές ασβεστίου σίγουρα όμως μπορούν να συνεισφέρουν σε εσένα που δεν τρως γαλακτοκομικά προϊόντα και έτσι το καθετί μετράει. Σπανάκι, λαχανίδα και σέσκουλα είναι μερικά από αυτά. Συνδύασέ τα με άλλα λαχανικά στη σαλάτα σου ή μαγείρεψέ τα και συνόδευσε με αυτά το κρέας ή το ψάρι σου.

  • Όσπρια

Ίσως δεν τα τιμούσες ιδιαίτερα μέχρι τώρα θα άλλαζες όμως γνώμη αν ήξερες πόσα πολύτιμα συστατικά περιέχουν. Και όπως έχεις ήδη καταλάβει ένα από αυτά είναι και το ασβέστιο. Με μία περιεκτικότητα περίπου ασβεστίου 60 έως και 85mg ανά 100γραμμάρια τα όσπρια αποτελούν σημαντική πηγή εν απουσία γαλακτοκομικών. Φακές, φασόλια, ρεβίθια όποιο όσπριο και να διαλέξεις θυμήσου ότι εκτός από σούπα μπορούν κάλλιστα να γίνουν μία θρεπτική σαλάτα.

  • Σουσάμι

Γνώριζες ότι μία κουταλιά της σούπας από σουσάμι περιέχει περίπου 80mg ασβέστιο; Ο χρυσαφένιος αυτός λοιπόν σπόρος εκτός από την τόσο ιδιαίτερη γεύση του μας δίνει και έναν ακόμη λόγο για να τον καταναλώνουμε. Πρόσθεσέ τον στη σαλάτα σου, στο ρύζι, στα σπιτικά σου κουλουράκια και στις μπάρες σου. Εναλλακτικά μπορείς να το καταναλώσεις πολτοποιημένο στη μορφή του αγαπημένου μας ταχινιού.

  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού

Αν και δεν είναι από τη φύση τους πλούσια σε ασβέστιο τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού αποτελούν ωστόσο μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Ενδεικτικά 30γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως εμπλουτισμένων σε ασβέστιο μπορεί να σου δώσει περίπου 160mg ασβεστίου. Αν μάλιστα τα συνδυάσεις με κάποιο φυτικό ρόφημα καταλαβαίνεις ότι εξασφαλίζεις σε μεγάλο ποσοστό την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου.

  • Τόφου

Άλλη μία δημοφιλής πηγή ασβεστίου για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά είναι και το τόφου. Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για ένα προϊόν που παρασκευάζεται από το γάλα σόγιας με διαδικασία παρόμοια με αυτή που παράγεται το τυρί από το γάλα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να περιέχει όμως το τόφου ασβέστιο είναι να έχει χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή του άλας ασβεστίου σαν πηκτικό μέσο (και όχι άλας μαγνησίου, ένας άλλος πηκτικός παράγοντας που συνηθίζεται). Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου καθώς 100γρ τόφου περιέχουν περίπου 350mg ασβεστίου.

Διαβάστε επίσης: Ασβέστιο και τραυματισμοί: Λαμβάνετε αρκετό; Κάντε το τεστ

Πηγή: fmh.gr

Τροφές που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κρύο!

Τροφές που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε το κρύο!

O xειμώνας μπήκε για τα καλά. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ζεσταθείτε όταν κάνει κρύο, εκτός από το καλοριφέρ και τα χοντρά ρούχα.

Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν με φυσικό τρόπο τη θερμοκρασία του σώματος. Δείτε μερικές από αυτές:

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Το τζίντζερ παίρνει την πικάντικη γεύση του και τη θερμογενετική του ιδιότητα από το συνδυασμό δύο χημικών ενώσεων: της ζιγγίβερης και της σογκαόλης. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους και πεπτικά προβλήματα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να παίξει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε μια κρύα μέρα. Για επιπλέον ζεστασιά, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι με τσάι από τζίντζερ.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας σίγουρα δεν είναι μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (μία κουταλιά της σούπας περιέχει 117 θερμίδες και 13,6 γραμμάρια λίπους), αλλά τα λιπαρά του οξέα είναι πολύτιμα για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, της ταχύτερης επούλωσης τραυμάτων και της απώλειας βάρους. Αλλά γνωρίζετε ότι το καρυδέλαιο έχει και θερμογόνες ιδιότητες που το καθιστούν μοναδικό στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Πράσινο τσάι

Χάρη στο υψηλό επίπεδο καφεΐνης, μια καυτή κούπα πράσινο τσάι θα σας ανεβάσει και θα σας ζεσταίνει. Μαζί με τα φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που περιέχει (κατεχίνες) και την καφεΐνη, το πράσινο τσάι έχει και θερμογενετικές ιδιότητες. Για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά το γεύμα, δοκιμάστε συνταγές που περιλαμβάνουν το πράσινο τσάι στον κατάλογο των συστατικών.

Σούπες

Οι σούπες όπως και η φασολάδα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρύες μέρες. Η κοτόσουπα είναι επίσης καλή επιλογή, καθώς συνδυάζει πρωτεΐνες κα υδατάνθρακες. Οι σούπες λαχανικών που δεν περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να μας ζεστάνουν αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει διάρκεια.

Πατάτες-γλυκοπατάτες

Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.

Τρέχοντας στη ζέστη: Να πίνεις κρύο νερό ή να το ρίχνεις πάνω σου;

Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχουν, διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το μαύρο πιπέρι, λόγω της πιπερίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οι σταφίδες

Οι σταφίδες και γενικά τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα κλπ  επίσης βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όπως και η καλή συντροφιά…

Διαβάστε επίσης: Ζεστά απολαυστικά ροφήματα για αποκατάσταση μετά την άσκηση

x
Send this to a friend