Αθλητική διατροφή: Ξεχάστε το κοτόπουλο και το μαρούλι

Αθλητική διατροφή δεν σημαίνει μόνο κοτόπουλο, ρύζι και μαρούλι

Της Δήμητρας Μελαδάκη*

Αρκετά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ασκούνται συστηματικά, αναζητούν πληροφορίες για το πώς μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να έρθουν πιο κοντά στους στόχους τους.

Συνήθως, οι συστάσεις που “κυκλοφορούν” στα διάφορα φόρουμ ή σε συζητήσεις μεταξύ ασκούμενων τείνουν να είναι μονότονες: κοτόπουλο με ρύζι, ψάρι με βραστές πατάτες, μπιφτέκια με μπρόκολο και άλλα πολλά.

Φαγητά που είναι μία χαρά και μπορούν να γίνουν και πολύ νόστιμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι ένας αθλητής (ή κάποιος που ασκείται συχνά) θα χρειαστεί να τρώει συγκεκριμένα πράγματα στη ζωή του; Ευτυχώς όχι! Οι διατροφικοί στόχοι που έχει κάποιος μπορούν να επιτευχθούν με μία ποικιλία τροφίμων και γεύσεων.

Έχουν όλοι οι ασκούμενοι τις ίδιες διατροφικές ανάγκες;

Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κάθε ασκούμενος έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, τις προπονήσεις του και τους στόχους του. Για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες αλλά και σωστό καταμερισμό τους μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις προπονήσεις του, ενώ ένας άνθρωπος που κάνει μυική ενδυνάμωση για να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα θα χρειαστεί έμφαση στην πρωτεΐνη. Μία αθλήτρια ενόργανης θα χρειαστεί ισορροπία στα μακροθρεπτικά και προσοχή στην ενέργεια για να μην πάρει βάρος, ενώ μία κοπέλα που κάνει προγράμματα αεροβικής χρειάζεται αναπλήρωση του υδατάνθρακα μετά την άσκηση.

Μερικές διατροφικές επιλογές

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις δικές σας ανάγκες και να σας δώσει ιδέες για το τι μπορείτε να τρώτε ανάλογα και με τις προτιμήσεις σας και το χρόνο που έχετε να διαθέσετε στην προετοιμασία τους.

Ας δούμε τώρα μερικές ιδέες που μπορεί να σας εμπνεύσουν.

Αραβική πίτα με φυστικοβούτυρο και μπανάνα

Η αραβικές πίτες είναι εύκολες στην μεταφορά και την προετοιμασία και μπορούν να γεμίσουν όχι μόνο με αλμυρές γεύσεις, αλλά και με γλυκές. Ξεχάστε λοιπόν το γνωστό γαλοπούλα και τυρί και συμπληρώστε τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακα με μία αραβική με φυστικοβούτυρο (προσοχή: επιλέξτε κάποιο προϊόν με 100% φυστίκι) και 1 μπανάνα κομμένη μέσα.

Shakshuka (αυγά μάτια σε σάλτσα ντομάτας)

Αθλητική διατροφή χωρίς αυγά δε γίνεται, αλλά αντί να τα καταναλώνετε βραστά, μήπως να ψάχνατε κάποια εναλλακτική;

Μακαρονοσαλάτα με κατίκι και ελιές

Η ποσότητα των μακαρονιών που ενδείκνυται σε περιπτώσεις θερμιδικού περιορισμού είναι μάλλον λίγη, όμως αν τα κάνετε μία ωραία μακαρονοσαλάτα ο όγκος αμέσως αυξάνεται.

Σαλάτα με κοτόπουλο και καλαμπόκι

Ετοιμάστε μία σαλάτα του Καίσαρα σπίτι σας με κοτόπουλο, λίγο τυρί, καλαμπόκι και σος από μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι, μουστάρδα και λεμόνι.

Σαλάτα με μαυρομάτικα και τόνο

Αν οι ανάγκες σας σε πρωτεΐνη είναι μεγάλες, αλλά δεν θέλετε να τρώτε συνέχεια κρέας, τα όσπρια είναι μία πολύ καλή επιλογή για εσάς. Τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα όσπρια σε σαλάτα ετοιμάζονται και μεταφέρονται εύκολα. Βράστε μαυρομάτικα ή άλλο όσπριο, ψιλοκόψτε λαχανικά τις αρεσκείας σας και προσθέστε τόνο για περισσότερη πρωτεΐνη αν το επιθυμείτε. Συνδυάστε με κάποιο σιτηρό, όπως 1-2 φέτες ψωμί για μία πλήρη πρωτεΐνη και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Γαρίδες με ρύζι και λαχανικά

Μη μένετε στο κοτόπουλο, τα θαλασσινά είναι επίσης μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης που μπορούν να μαγειρευτούν με ελάχιστο λάδι σε λίγο χρόνο. Μαγειρέψτε τις γαρίδες σε τριμμένη ντομάτα μαζί με λαχανικά και προσθέστε το ρύζι ν βράσει στη σάλτσα και λίγο βασιλικό. Ισορροπημένο γεύμα με πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, αλλά με ελάχιστο λίπος.

Διαβάστε ακόμα: Σε τι διαφέρει η αθλητική διατροφή από τη γενική διατροφή;


*Η Δήμητρα Μελαδάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και ειδίκευση στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Ιωνία. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.mednutrition.gr


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τροφές που σε ξυπνάνε όπως ο καφές αλλά δεν έχουν καθόλου καφεΐνη!

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Πολύ περισσότερο το… μάτι δεν ανοίγει αν το ξύπνημα δεν συνοδευτεί με έναν δυνατό καφέ.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να καταφέρετε να πάρετε την ίδια… δόση ενέργειας από διάφορες τροφές και να ξυπνήσετε για τα καλά.

Ταυτόχρονα θα γλιτώσετε κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης, οι οποίες πάντως για να είμαστε ακριβείς, φαίνονται στην περίπτωση της υπερκατανάλωσης.

Σοβαροί λόγοι για να βάλετε στη διατροφή σας τη μαύρη σοκολάτα

Μαύρη σοκολάτα

Οι φλαβονόλες που περιέχει η σοκολάτα περιορίζει τις φλεγμονές και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό. Ο κόκκος του κακάο είναι γεμάτος από θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «τροφή των θεών». Οι σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα έχουν χαμηλά επίπεδα φλαβονοειδών. Προτιμήστε σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή σοκολάτα με τουλάχιστον 72% κακάο.

Ρόκα ή πικρά λαχανικά

Μπορεί το πικρό να μην βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τα γούστα μας, αλλά τα πικρά λαχανικά όπως είναι η ρόκα, η λαχανίδα (kale), η άγρια αγκινάρα ή τα λαχανάκια Βρυξελλών προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Παντζάρι

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε οποιονδήποτε τομέα, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το παντζάρι. Από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, το παντζάρι περιέχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτοξείδιο του αζώτου, ένα στοιχείο που βελτιώνει την υγεία στα αιμοφόρα αγγεία.

Το smoothie που ρίχνει την πίεση και φτιάχνεται σε 5 λεπτά!

Τρόφιμα πλούσια σε B12

Η βιταμίνη B12 είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της ενέργειας» και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενέργειας, οπότε αν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη, ίσως να νιώθετε λίγο κουρασμένοι. Την B12 θα την βρείτε στα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και σε κάποιες ποικιλίες μανιταριών.

Διαβάστε επίσης: Καφές: “Φάρμακο” όταν δεν το παρακάνεις…

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Μειώστε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια με έναν απλό τρόπο!

Δείτε πώς θα μειώσετε στο μισό τις θερμίδες από τα μακαρόνια!

Είσαι μακαρονάς. Θέλεις να τρως ζυμαρικά τα οποία λατρεύεις, όμως, ανησυχείς μήπως πάρεις κιλά. Πως μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό, λαμβάνοντας τις μισές θερμίδες;

Για τους δρομείς το… τρικ που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως και να μην έχει ουσία, ωστόσο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς στην πράξη για να το διαπιστώσει.

Νόστιμο και γρήγορο πιάτο

Μια μακαρονάδα είναι ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο που δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού υπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους.

Τα ζυμαρικά αποτελούν πηγή σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Η αντίδραση του οργανισμού

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου με τη σειρά τους πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί.

Για τον λόγο αυτόν, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα σακχάρου με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν όμως να μπορείτε να «μεταλλάξετε» τα λευκά ζυμαρικά ώστε να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις φυτικές ίνες!

Το μεγάλο… κόλπο

Αυτό είναι εφικτό με έναν πολύ απλό τρόπο: Μαγειρεύετε το ζυμαρικό της επιλογής σας, το βάζετε στο ψυγείο για 12 ώρες περίπου και το καταναλώνετε αφού το ζεστάνετε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, η διαδικασία αυτή μεταβάλλει τη δομή των υδατανθράκων, μετατρέποντάς τους σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch). Το ανθεκτικό άμυλο πήρε αυτή την ονομασία επειδή όταν μαγειρεύεται και στη συνέχεια εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες «αντιστέκεται» σε ένζυμα που υπάρχουν στο γαστρεντερικό και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπούν τους υδατάνθρακες, απελευθερώνοντας τα σάκχαρα που υπάρχουν σε αυτούς.

Ακολουθώντας λοιπόν τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης, τα ζυμαρικά δεν προκαλούν τη συνήθη απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου και παράλληλα ο οργανισμός απορροφά λιγότερες θερμίδες!

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend