Για πολλά χρόνια, θεωρούσαμε δεδομένο ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, πολλές πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως αυτό δεν είναι απαραίτητα αληθές.
Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο αίμα σας παράγεται από το συκώτι σας. Όταν τρώτε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, τότε αυτόματα το ήπαρ σας παράγει μικρότερη ποσότητα χοληστερόλης.
Για το λόγο αυτό, στους περισσότερους ανθρώπους η χοληστερόλη στη διατροφή έχει ελάχιστες επιπτώσεις όσον αφορά τα επίπεδά της στο αίμα. Μελέτες επίσης, δείχνουν ότι η κατανάλωση διατροφικής χοληστερόλης δεν έχει καμία σχέση με καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι από τα πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά τρόφιμα.
Ακολουθούν 5 τρόφιμα υψηλής χοληστερόλης που είναι εξαιρετικά υγιή:
1. Τυρί
Το τυρί είναι νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό. Μια φέτα τσένταρ περιέχει 28 mg χοληστερόλης, η οποία είναι σχετικά υψηλή ποσότητα. Ωστόσο, το τυρί εμπεριέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μια φέτα τσένταρ έχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και παρέχει το 15% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που πρέπει να παίρνουμε.
Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, η έρευνα δείχνει ότι το τυρί μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.
Τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους και στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
2. Αυγα
Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα. Έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή χοληστερόλη: 2 μεγάλα αυγά παρέχουν 372 mg. Επιπλέον, παρέχουν 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 56% της απαιτούμενης βιταμίνης D ημερησίως, καθώς και καλές ποσότητες ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 και χολίνης. Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι δεν τρώνε τον κρόκο του αυγού, που είναι εξαιρετικά πλούσιος σε χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται σε έναν φόβο αναφορικά με τη χοληστερόλης στον κρόκο. Ωστόσο, ο κρόκος είναι μακράν το πιο θρεπτικό μέρος του αυγού. Παρέχει σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες, ενώ το ασπράδι είναι κυρίως πρωτεΐνη.
Επιπλέον, οι κρόκοι αυγών περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών όπως ο καταρράκτης. Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών μπορεί ακόμη και να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους. Επιπλέον, τα αυγά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να σας κάνουν να νιώθετε γεμάτοι και ικανοποιημένοι.
3. Συκώτι
Το συκώτι είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Είναι επίσης πλούσιο σε χοληστερόλη. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει 389 mg χοληστερόλης. Αυτή η μερίδα περιέχει επίσης 27 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα.
Επιπλέον, 3,5 ουγγιές συκωτιού περιέχουν 339 mg χολίνης, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην προστασία της καρδιάς, του ήπατος και των μυών σας.
4. Οστρακοειδή
Τα οστρακοειδή είναι νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι οι γαρίδες, τα καβούρια, ο αστακός, τα μύδια, τα στρείδια. Είναι ενδιαφέρον ότι τα οστρακοειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά έχουν υψηλή χοληστερόλη. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων γαρίδας για παράδειγμα, περιέχει 211 mg χοληστερόλης και μόνο 2 γραμμάρια λίπους. Αποτελούν επίσης μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και πολύ υψηλή σε βιταμίνη Β12 και χολίνη.
Επιπλέον, τα οστρακοειδή είναι μια από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του θυρεοειδούς.
5. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι μια πραγματική υπερτροφή. Είναι επίσης πολύ πιο περιεκτικές στη χοληστερόλη από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων σαρδέλας περιέχει 142 mg χοληστερόλης. Μια μερίδα σαρδέλες παρέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, 24% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης D, 29% αναφορικά με το ασβέστιο και 96% για το σελήνιο.
Αυτό σημαίνει πως οι σαρδέλουν έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και της προστασίας της υγείας του εγκεφάλου. Επίσης, τα Ωμέγα-3 λιπαρά που εμπεριέχονται στις σαρδέλες, μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Σε μία μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, το 69% των ανθρώπων που έτρωγαν καθημερινά σαρδέλες, ανέφεραν καθημερινά μια αισθητή μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Διαβάστε επίσης: Πότε το βραδινό πέφτει… βαρύ στην καρδιά σας;
Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News