Υπερτροφές που βοηθούν τον μεταβολισμό και την προσπάθεια απώλειας βάρους

10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

Δεν χρειάζεται να… οργώσει κανείς τον πλανήτη για να βρει περίεργους σπόρους, ροφήματα, φρούτα και λαχανικά που θεωρούνται υπερτροφές ή αλλιώς superfoods. Ούτε φυσικά να ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσει εξωτικές μαγικές συνταγές.

Με τον όρο superfoods εννοούμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στην υγεία των οστών, στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση της όρασης και στη διατήρηση της «σπιρτάδας» του μυαλού σας.

Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτές οι τροφές προτείνονται ως σύμμαχοι στην προσπάθεια σας να παραμείνετε αδύνατοι;

Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες σούπερ τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Μαυρομάτικα φασόλια

Μία κούπα περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και κανένα από τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε άλλες πρωτεϊνικές πηγές, όπως στο κόκκινο κρέας.  Έτσι, δεν σας επιβαρύνουν με τις «κακές» θερμίδες των λιπαρών και ταυτόχρονα ενισχύουν την μυϊκή μάζα, που αποτελεί τον μεταβολικά ενεργό ιστό.

19 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για χορτοφάγους

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μέσα στην ημέρα. Μόλις μισή κούπα δημητριακών ολικής αλέσεως περιέχει 4,6 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών (ένας υγιεινός  υδατάνθρακας που ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στην καύση λίπους).

Αβοκάντο

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, με δεδομένο ότι τα λιπαρά που περιέχουν οι τροφές αυτές είναι ευεργετικά για την υγεία σας. Για παράδειγμα, το ελαϊκό οξύ (το οποίο εντοπίζεται στο αβοκάντο) ανήκει στην κατηγορία των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της μεγάλης πείνας. Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως κατανάλωση ενός τετάρτου ή μισού αβοκάντο μέσα στην ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε καύση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Τα κρεμώδη φρούτα είναι επίσης εφοδιασμένα με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Σολομός

Άπαχη πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι, χωρίς επιπρόσθετα λίπη. Ωστόσο το 50% των γυναικών ηλικίας 18-50 χρόνων δεν γνωρίζει αν καταναλώνει αρκετές ποσότητες αυτών των ιδιαίτερα σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση σολομού, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μιας και ο σολομός είναι πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας. Έρευνα έδειξε πως άτομα που κατανάλωναν μία δίαιτα υψηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά έχασαν κατά μέσο όρο 9 πόντους από την περιφέρεια της κοιλιάς, ενώ αντίστοιχος αριθμός ατόμων που κατανάλωνε δίαιτα χαμηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά κέρδισε 6 πόντους κατά μέσο όρο.

Βατόμουρα

Ιδιαιτέρως γνωστά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες, τα βατόμουρα, αν και μικροσκοπικά, αποτελούν ισχυρές και ελκυστικές τροφές. Μία κούπα βατόμουρα σας προσθέτει μόλις 80 θερμίδες και περιέχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών, αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Μπρόκολο

Ωμό ή μαγειρεμένο το μπρόκολο είναι πολύ διαδεδομένο για την καρκινο-προστατευτική του ιδιότητα, τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με λιγότερες από 30 θερμίδες, συνδεόμενο με αυτό τον τρόπο και με προστατευτικό ρόλο στην αύξηση σωματικού βάρους.

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη σε φυτικές ίνες λύση σε σχέση με το λευκό ρύζι. Μισή κούπα καστανού ρυζιού περιέχει 1,7 γραμμάρια αδιάλυτων φυτικών ινών. Το καστανό ρύζι σας χορταίνει γρήγορα, προσδίδοντας στο σώμα σας λίγες θερμίδες, καθιστώντας την με άλλα λόγια χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τροφή.

Υγιεινές τροφές που αν τρώτε σε μεγάλες ποσότητες κάνουν κακό

Κρασί

Η ρεσβερατρόλη, πολύ γνωστή ως αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό φλοιό των σταφυλιών, συμβάλλει στην αναστολή της αποθήκευσης λίπους στο σώμα μας. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με μέτρια κατανάλωση κρασιού έχουν μικρότερη περιφέρεια μέσης και λιγότερο κοιλιακό λίπος από τα άτομα με χαμηλότερη κατανάλωση κρασιού.

Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια αποτελούν μία από τις πολλές ποικιλίες φασολιών, προσφέροντας στο σώμα σας πρωτεΐνη και φυτικές ίνες (περισσότερο από 5 γραμμάρια ανά μερίδα). Τα κόκκινα φασόλια αποτελούν επίσης πλούσια πηγή αμύλου (μισή κούπα αποδίδει περίπου 2 γραμμάρια αμύλου).

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν άλλη μία πηγή σούπερ τροφής, πλούσιας σε καλά λιπαρά που βοηθούν στο αδυνάτισμα. Τα αμύγδαλα ειδικότερα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση πόντων κυρίως στην περιφέρεια της κοιλιάς. Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, καταναλώνοντας όμως καθημερινά αμύγδαλα, είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε ακόμα: Εννέα τρόποι για να φάτε υγιεινά χωρίς μεγάλη προσπάθεια


*Αστέριος Ματσούκας Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr [email protected], www.logodiatrofis.gr


Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γιατί έχουμε επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό;

Γράφει η Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου* 

«Δεν έχει γλυκό αν δε φας όλο το φαγητό σου.» – φράση που θυμόμαστε όλοι από τα παιδικά πάρτυ που πηγαίναμε μικροί. «Αν φας το φαγητό σου, θα σου πάρω τη σοκολάτα που σου αρέσει.» Μήπως υπάρχει ένα μοτίβο εδώ; Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αντισταθεί στα γλυκά, σε σημείο να τα θεωρούμε έως και «επιβράβευση» μετά από ένα ολοκληρωμένο γεύμα;

Είναι αλήθεια ότι όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της εγκράτειας απέναντι στα γλυκά, ειδικά στο πλαίσιο της επίτευξης ή διατήρησης του ιδανικού μας βάρους. Εντούτοις, η επιθυμία για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα αλμυρό γεύμα, υπονομεύει την προσπάθειά μας αυτή, πόσω μάλλον αν είναι συνήθεια ετών.

Γιατί δημιουργείται η επιθυμία για γλυκό;

Η αναζήτηση του γλυκού είναι κάτι κοινό στους ανθρώπους, καθώς έχει κατά κάποιο τρόπο περάσει στην ίδια μας τη βιολογία. Η αγάπη για τη γλυκιά γεύση είναι κάτι που στην πραγματικότητα ευνόησε πολύ το ανθρώπινο είδος στο ταξίδι της εξέλιξής του, αφού ανέκαθεν το προσανατόλιζε σε τρόφιμα τα οποία ήταν βρώσιμα και ασφαλή (αντίθετα με τα δηλητηριώδη τρόφιμα που συνήθως είναι πικρά) και θρεπτικά.

Τρανό παράδειγμα είναι άλλωστε, τα φρούτα, πλούσια σε ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά. Αυτή η στροφή της ανθρώπινης διατροφής στην επιλογή γλυκών τροφίμων είναι ακόμη πιο έντονη στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Γιατί το σπανάκι κόβει την όρεξη για γλυκό;

Όταν γευόμαστε κάτι γλυκό, τα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που με τη σειρά του αυξάνει τη σύνθεση της σεροτονίνης (ο «νευροδιαβιβαστής της ευεξίας»). Με αυτό τον τρόπο, ενεργοποιείται το σύστημα του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως το αλκοόλ και πολλά εθιστικά φάρμακα μοιράζονται πολλά από αυτά τα μονοπάτια που αφορούν στην αναζήτηση της γλυκιάς γεύσης, που αποτελεί τη φυσική επιβράβευση του οργανισμού.

Εκτός όμως από αυτή τη φυσική ροπή, για ποιο λόγο πολλοί από εμάς δηλώνουμε αιώνιοι γλυκατζήδες, ορκισμένοι λάτρεις της σοκολάτας, κ.ο.κ.; Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι διαφορές ανάμεσα στα άτομα όσον αφορά στην κατανάλωση των γλυκών οφείλονται εν μέρει και στο γενετικό προφίλ του εκάστοτε ατόμου. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα γλυκά για συναισθηματικούς λόγους (οι λεγόμενοι emotional eaters). Σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, και στρες, τα γλυκά είναι τα «comfort food» επιλογής, καθώς είναι εύγεστα και ήπια εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε λίπος και ζάχαρη.

Γλυκό μετά το φαγητό, από τι επηρεάζεται η επιθυμία αυτή;

Αυτό που οδηγεί πολλούς στο να λήγουν το κύριο γεύμα καταναλώνοντας επιδόρπιο (δηλαδή αυτό που ακολουθεί το δόρπον, που στην αρχαία ελληνική σήμαινε το δείπνο) είναι, πρωταρχικά, η δύναμη της συνήθειας. Η αύξηση της σεροτονίνης που μεσολαβείται από την πρόσληψη των σακχάρων και ενεργοποιεί το αίσθημα της ευχαρίστησης κινητοποιεί τον εγκέφαλο να επαναλάβει τη συνήθεια της κατανάλωσης του γλυκού.

Αυτό προφανώς είναι εντονότερο όσο πιο παλιά είναι η συνήθεια, αφού οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές εντυπώνονται στα νευρωνικά μονοπάτια. Παράλληλα, εάν η κατανάλωση του γλυκού μετά το φαγητό είναι συνήθεια που μας συντροφεύει στο μεγάλωμα ή στην κουλτούρα μας, μπορεί να έχουμε σχηματίσει την πεποίθηση ότι οφείλουμε να διαιωνίσουμε αυτό το «έθιμο».

Τα καλά νέα;

Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούμε και διατηρούμε κάποιες συνήθειες που επιβαρύνουν τη διατροφή μας, μπορούμε να υιοθετήσουμε και νέες. Άλλωστε, συγχρονική μελέτη έχει δείξει ότι όσοι ήταν στη διαδικασία δίαιτας απώλειας βάρους είχαν σημαντικά λιγότερες, ασθενέστερες και πιο ελέγξιμες «λιγούρες» για τη σοκολάτα και άλλα γλυκά.

Ένας άλλος ένοχος για την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα μπορεί να είναι και η έλλειψη αίσθησης κορεσμού από το ίδιο το γεύμα. Εάν το κυρίως γεύμα δεν ήταν επαρκές σε ποσότητα, θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, τότε ο οργανισμός σύντομα θα αναζητήσει την ενέργεια που του λείπει, συνήθως στη μορφή ενός εύγεστου τροφίμου με απλά σάκχαρα και λίπος.

Ακόμη, ένα διατροφικό πλάνο που περιέχει τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (όπως γλυκά, χυμοί, επιτραπέζια ζάχαρη, λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά) σε αφθονία έχει ως αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να κατεβαίνει απότομα, προκαλώντας κόπωση και πείνα, ειδικά σε διαβητικούς ή άλλα άτομα με κακή ρύθμιση του σακχάρου.

Τέλος, η ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος παίζει ρόλο στην επιθυμία να φάμε ξανά μεταγευματικά. Έρευνα έδειξε ότι μετά από ένα γεύμα που διήρκησε μόνο πέντε λεπτά, τα επίπεδα των πεπτιδίων που ρυθμίζουν την πείνα και το αίσθημα πληρότητας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα μετά από ένα τριαντάλεπτο γεύμα. Αυτό σημαίνει πως το μήνυμα ότι «χορτάσαμε» απαιτεί περίπου μισή ώρα για να φτάσει στον εγκέφαλο, άρα η επιθυμία για φαγητό εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σε αυτό το χρονικό παράθυρο.

Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Πώς να το αντιμετωπίσετε;

Ένας τρόπος να σπάσουμε τη συνήθεια του επιδορπίου είναι να επιδράσουμε στο μοτίβο της επιβράβευσης, το οποίο αναφέραμε προηγουμένως. Έτσι, στη θέση ενός γλυκού που έπεται του σήματος της λήξης του φαγητού, μπορούμε να εισάγουμε μια νέα συνήθεια. Για παράδειγμα, μπορούμε μετά το φαγητό να καταναλώσουμε ένα ποτήρι νερό ή ένα ρόφημα με λίγες θερμίδες, όπως καφές, τσάι, ή ένα μικρό φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο ή μια άλλη δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, κάθε φορά που νιώθουμε «λιγούρα» για ένα γλυκό μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση μικρών, τακτικών γευμάτων μέσα στην ημέρα βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του κορεσμού. Πολύ σημαντική είναι και η σύνθεση των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα. Καθώς η πρωτεΐνη και οι διαιτητικές ίνες είναι τα συστατικά που προκαλούν καλύτερο κορεσμό, πρέπει να φροντίζουμε αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά να υπάρχουν σε επάρκεια στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Συγχρόνως, οι επιλογές τροφίμων πλούσιων σε ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, και τα προϊόντα ολικής άλεσης) βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, αφού πέπτονται σε πιο αργούς ρυθμούς, και κατ’επέκταση δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου.

Μια τελευταία συμβουλή: το φαγητό εκτός από απαραίτητο είναι και μία απόλαυση. Δώστε στο γεύμα σας την προσοχή και το χρόνο που χρειάζεται!

Διαβάστε επίσης: Ζελέ: Το υποτιμημένο αλλά θαυματουργό γλυκό

* H Μάιρα-Ευαγγελία Στεφανάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρέχει κατ’οίκον διαιτολογικές υπηρεσίες στο Χολαργό και την Αγία Παρασκευή. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Τροφές που οι διατροφολόγοι προτείνουν να μην καταναλώνετε

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και κάποιες που δεν πρέπει να βάζετε καν στο στόμα σας. Μπορεί να δείχνουν ελκυστικές λόγω των χαμηλών λιπαρών και της νόστιμης γεύσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως κάνουν για εσάς.

Πρέπει να γνωρίζετε πως οι ετικέτες στις συσκευασίες είναι συχνά παραπλανητικές. Για παράδειγμα ο χυμός φρούτων δεν είναι πάντοτε τόσο φρέσκος και θρεπτικός και μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα αναψυκτικό.

Σύμφωνα με την Αρχή Διατροφής ο χυμός φρούτων περιέχει πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με πολλές φυτικές τροφές. Δεν περιέχει φυτικές ίνες και έχει όσες θερμίδες περιέχουν αρκετά ζαχαρούχα ροφήματα. Υπάρχουν επίσης τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά και θα πρέπει να μείνετε μακριά τους. Αυτές αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Ακολουθεί η λίστα με τις τροφές και τα ροφήματα  που οι ειδικοί συνιστούν να τις βγάλετε από τα πρόγραμμά σας:

Tρανς λιπαρά

Υπάρχουν τροφές με μερικώς υδρογωνομένα έλαια, γι αυτό διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους. Ακόμη και αν αναφέρουν πως έχουν 0 τρανς λιπαρά ανά μερίδα, ενδέχεται να περιέχουν μικρές ποσότητες, αφού επιτρέπεται η σήμανση με αυτό τον τρόπο για τροφές που περιέχουν λιγότερο από 0,5 τρανς λιπαρά.

Ποιες τροφές έχουν τρανς λιπαρά και πόσο κακό κάνουν;

Φυστικοβούτυρο με λίγα λιπαρά

Όταν αφαιρείται λίπος, ισοσταθμίζεται με έξτρα ποσότητα ζάχαρης και άλλων συμπληρωμάτων. Το γνήσιο φυστικοβούτυρο θα πρέπει να προέρχεται μοναχά από καβουρδισμένα φιστίκια. Το λίπος στο φυσικό φυστικοβύτυρο κάνει καλό στην καρδιά  και σας χορταίνει.

Κοκτέιλ με χυμό φρούτων

Στα ποτά που γίνεται ανάμειξη του αλκοόλ με χυμούς φρούτων που έχουν αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για εσάς. Σίγουρα δεν χρειάζεστε αυτή την επιπλέον ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό σας.

Αναψυκτικά

Δεν ωφελούν σε τίποτε καθώς είναι γεμάτα ζάχαρη. Προτιμήστε τα ανθρακούχο νερό ή το seltzer με λίγο χυμό φρούτου.

Μαργαρίνη

Θεωρείται ως μια καλή εναλλακτική αντί του βουτύρου, ωστόσο πολλές εκδόσεις της, περιέχουν υδρογονωμένο λάδι με τρανς λίπη.

Μεγάλα ψάρια

Τα ψάρια όπως το σκουμπρί περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου, προτιμήστε τον γαύρο, τη σαρδέλα τα στρείδια  και τα μικρότερα ψάρια γενικά για να πάρετε Ω3.

Βρώμη με φρούτα 

Επιλέξτε τις νιφάδες που έχει σαν βάση μόνο την βρώμη και εμπλουτίστε την γεύση με φρούτα και κανέλα.

Φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι

Συνήθως έχουν έξτρα ποσότητες ζάχαρης λόγω του σιροπιού. Προτιμήστε τα φρούτα κονσέρβας σε νερό ή χυμό.

Ζάχαρη: Με 9 μέρες αποχή, πέφτουν χοληστερίνη, τριγλυκερίδια!

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα προϊόντα αυτά εκτός από την θετική επίδραση στα κόκαλα, έχουν και παρενέργειες που πολλοί αγνοούν. Ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών, τα νύχια  και να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα. Επιλέξτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αμύγδαλα, τις φακές και τα αβοκάντο για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε, καθώς και το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες.

Επεξεργασμένο αλεύρι

Όλα τα θρεπτικά στοιχεία του χάνονται κατά την διαδικασία της επεξεργασίας. Το σώμα παλεύει να το χωνέψει τα παράγωγά του λόγω έλλειψης φυτικών ινών. Η γλουτένη που περιέχει συχνά δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει να «κόβουμε» το ψωμί όταν κάνουμε διατροφή;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend