Superfoods που ανεβάζουν διάθεση και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Superfoods που ανεβάζουν διάθεση και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

superfoods δεν αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία. Είναι απλά ένας όρος του μάρκετινγκ που περιγράφει τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, λίγες θερμίδες, λίγη ή καθόλου ζάχαρη και αλάτι, φυτικές ίνες και άλλα ενισχυτικά για την υγεία μας.

Οι περισσότεροι ορισμοί θα τα περιγράψουν ως πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα από την φθορά, αποτρέποντας έτσι πιθανές ασθένειες, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Κάποια από αυτά τα τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στην διάθεση, την ενέργεια, τον μεταβολισμό και την όραση. Άλλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την απώλεια βάρους κατά την θερινή περίοδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε υγιεινά και φθηνά είναι να αγοράσετε φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, από τις αγαπημένες φράουλες μέχρι τα λιγότερα γνωστά μωβ καρότα. Το ψάρι είναι επίσης μια καλή λύση αλλά θα πρέπει να προσέχετε από πού θα το προμηθευτείτε.

Ακολουθεί η λίστα με τα καλύτερα superfoods τα οποία μεταξύ άλλων θα σας βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους μέχρι να έρθει το καλοκαίρι:

Ψάρια

Σύμφωνα με την διατροφολόγο των διασήμων, Angela Martindale, αν θέλετε να αγοράσετε ψάρι για να το μαγειρέψετε σπίτι θα πρέπει να ρωτήσετε πρώτα τον πωλητή από πού προέρχεται και αποφύγετε τα ψάρια του ιχθυοτροφείου. Τα ψάρια αποτελούν βασική τροφή της διατροφής των Νορβηγών που αποτελούν πρότυπο υγείας.

Βλαστοί από τροφές

Είναι ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό superfood. Tα μπιζέλια, το κάρδαμο, το χόρτο βοσκής, οι φακές και το μπρόκολο αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών και είναι πιο θρεπτικά από πολλά άλλα οργανικά λαχανικά.

Βατόμουρα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες και συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Μούρα

Εχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες. Εχουν χρησιμοποιηθεί στην κινέζικη ιατρική για αιώνες και τα βρίσκουμε συνήθως στο τσάι, σε μαγειρεμένα επιδόρπια, στο κρασί και τον χυμό. Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, αρθρίτιδας και διαβήτη.

Φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη

Τα κεράσια, τα αχλάδια και τα σύκα αποτελούν μια καλή επιλογή φρούτου με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει για τα cranberries και τα σμέουρα.

Καρπούζι

Αποτελείται κατά 92% από νερό και πολλοί υποστηρίζουν πως μπορεί να σας ενυδατώσει καλύτερα και από το ίδιο το νερό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Επίσης περιέχει λυκοπένιο που ενισχύει την άμυνα των κυττάρων.

Κόλιαντρο

Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες και καλοκαιρινά πιάτα. Είναι γεμάτο φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν το ζάχαρο στο αίμα, αλλά και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο.

Σέσκουλο

Η βητακυανίνη που περιέχει αυξάνει την ενέργεια και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο που είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερή πίεση του αίματος.

Μωβ καρότα

Είναι από τα πιο υγιεινά καρότα και γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα ανάμεσα στους τοπικούς αγρότες των ΗΠΑ. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν το σώμα σας, ενώ παράλληλα εμποδίζουν την πήξη του αίματος.

Αβοκάντο

Προσφέρουν 20 θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας όπως το κάλιο,η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ. Βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και απομακρύνει τις φλεγμονές.

Φρέσκες εναλλακτικές του σολομού

Ο σολομός είναι ακριβός και δεν αρέσει σε πολλούς. Μπορεί να υποκατασταθεί από πέστροφα, ξιφία ή τόνο που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Κεράσια

Δεν είναι μόνο ένα νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο αλλά και το πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Μια τάρτα με κεράσια βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης βοηθά στην μείωση του λίπους στην περιφέρεια.

Jicama

H jicama έχει μια ξεχωριστή γεύση που απελευθερώνεται όταν συνδυάζεται με μαγειρεμένα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί τα σωστά μπαχαρικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με την γλυκοπατάτα. Ωστόσο η φλούδα της δεν τρώγεται. Περιέχει φυτική πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά συστατικά, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες C, Ε, φυλλικό οξύ, Β6, το παντοθενικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και σίδηρο.

Προϊόντα με καψαϊκίνη

Ενισχύουν σημαντικά τον μεταβολισμό και βοηθούν στην προσπάθεια της απώλειας βάρους. Σκοτώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Καλοκαιρινό σκουός (κολοκυθάκι)

Εχει λιγότερους υδατάνθρακες από την χειμερινή του έκδοση, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα δύο αντιοξειδοτικά που προστατεύουν τα μάτια σας.

Ροδάκινα

Εχουν μόλις 39 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.

Κόκκινες πιπεριές

Εχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες. Περιέχουν το β-καροτένιο το οποίο βοηθά στην άνοδο του επιπέδου της βιταμίνης C στον οργανισμό σας.

Ακτινίδια

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Καταναλώνοντας 2-3 ημερησίως, μειώνετε σημαντικά την κακή χοληστερόλη  που δημιουργεί καρδιακά προβλήματα. Επίσης τα ακτινίδια είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

Previous ArticleNext Article

Διατροφικά tips που θα σας οδηγήσουν σε απώλεια βάρους

Όποιος έχει κάνει δίαιτα ξέρει πόσο δύσκολο είναι – όχι μόνο να λιγοστέψουν τα κιλά στην ζυγαριά, αλλά και να μην αυξηθούν όταν την σταματήσει.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν.

Δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό: Aυτό είναι ένα καλό τρικ για το επιτυχημένο αδυνάτισμα, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας και υπόσχεται να αυξήσει την απώλεια βάρους, κατά τη διάρκεια της δίαιτας που κάνετε, κατά 30%. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και βασίζεται σε εθελοντές ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό αδυνατίζουν  ακόμα κι αν κάποιος σταματήσει την δίαιτα.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του πανεπιστημίου Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν ένα ήπιο πρόγραμμα αδυνατίσματος με λίγα λιπαρά και έπιναν επιπλέον δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα (ακόμα και από το πρωινό) έχασαν μέσα σε 12 εβδομάδες 7 κιλά. Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα εθελοντών που έκανε την ίδια δίαιτα, αλλά δεν έπινε νερό, έχασε 5 κιλά, μια διαφορά σχεδόν 30%.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές συνέχισαν να πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό τους, έχασαν ακόμα 1 κιλό, παρ’ ότι σταμάτησαν την δίαιτα – φανταστείτε δηλαδή και να την συνέχιζαν!

Αυτό δεν είναι το μοναδικό «κόλπο» αδυνατίσματος που έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα. Πριν από λίγο καιρό, η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ δημοσίευσε μερικά ακόμα. Να ποια είναι:

Αλλάξτε το πλήρες γάλα με ημιάπαχο. Όχι μόνο περιέχει τις μισές θερμίδες, αλλά και περισσότερο ασβέστιο και φώσφορο που διεγείρουν την διάσπαση του λίπους στα σωματικά κύτταρα.

Να μην σουρώνετε τους φρέσκους φρουτοχυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα

Να βάζετε πάπρικα στο φαγητό σας. Περιέχει άφθονη βιταμίνη C η οποία βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.

Να τρώτε καυτερές πιπεριές. Περιέχουν καψαικίνη (την χημική ουσία που τους δίνει την χαρακτηριστική τους γεύση) η οποία αυξάνει κατά 25% τον μεταβολικό ρυθμό.

Να βάζετε ξύδι στις σαλάτες σας. Περιέχει οξικό οξύ, το οποίο επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό.

Να τρώτε σνακ που περιέχουν πρωτεΐνες  (λ.χ. μια φέτα μαύρο ψωμί με λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο). Μελέτες δείχνουν πως με αυτό τον τρόπο έχει κανείς 30% περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσει.

Να βάζετε σος σόγιας στο φαγητό σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες της σόγιας αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του εγκεφάλου που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Να τρώτε πεπόνι και μετά ένα σφικτό αυγό (εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας για να το αποφεύγετε). Είναι το τέλειο πρωινό για καύσεις του λίπους. Αν δεν σας αρέσουν τα σφιχτά αυτά φάτε τα όπως αλλιώς νομίζετε.

Να πίνετε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα. Εμποδίζει την συσσώρευση λίπους, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, χάρη στην ουσία ρεσβερατρόλη που περιέχει.

Να τρώτε ρόδια. Περιέχουν έλαια (δηλαδή λιπαρά) τα οποία αντί να παχαίνουν ελαττώνουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Είναι επίσης τόσο γλυκά, που ικανοποιούν την λαχτάρα σας για κάποιο γλύκισμα.

Και όμως οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού το μαρινάρετε πρώτα σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 190 βαθμούς Κελσίου.

Να τρώτε σπανάκι. Περιέχει διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από τα περισσότερα άλλα πράσινα λαχανικά, με αποτέλεσμα να χορταίνει καλύτερα και να βοηθεί τον οργανισμό να επεξεργάζεται πιο αποτελεσματικά τα λίπη.

Αλλάξτε το τυρί που τρώτε με λάιτ εκδοχές. Το κατσικίσιο τυρί λ.χ. περιέχει έως 40% λιγότερες θερμίδες από το αγελαδινό.

Να τρώτε λίγες φακές, όποτε μπορείτε, με το φαγητό σας. Αν το κάνετε πολύ συχνά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να χάσετε έως 7 κιλά σε δέκα εβδομάδες, διότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες από το αμινοξύ λευκίνη, που συμβάλει στην καύση του λίπους.

Να τρώτε «καλά» λίπη για να καίτε λίπος. Όσο και αν ακούγετε περίεργο, τα λίπη που υπάρχουν σε ελαιόλαδο και στους  ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει – και επιπλέον προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Να τρώτε πλούσιο πρωινό. Όσοι αρχίζουν την μέρα τους με ένα καλό πρωινό, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα διότι ικανοποιεί την όρεξη. Καλό είναι το πρωινό σας να βασίζεται σε πρωτείνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνιες

Να τρώτε ένα μήλο 15 λεπτά πριν από το φαγητό σας. Θα καταναλώνετε σχεδόν 190 θερμίδες λιγότερες με το κυρίως γεύμα.

Να βάζετε λίγο ελαιόλαδο στην σαλάτα σας. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά που διεγείρουν μια πρωτεΐνη, η οποία με την σειρά της ενεργοποιεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Παρότι φαίνεται ότι έτσι θα παίρνεται περισσότερες θερμίδες, στην πραγματικότητα θα τρώτε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Να προσθέτετε τομάτα στο σάντουιτς σας. Θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι περισσότερο και έτσι θα περιορίσετε το τσιμπολόγημα. Οι τομάτες καταστέλλουν την ορμόνη γκρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας.

* Να τρώτε ανανά. Όχι μόνο είναι ένα θαυμάσιο σνακ για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, αλλά περιέχει ουσίες που συμβάλουν στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

Να πασπαλίζετε το γιαούρτι σας με κανέλα. Μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα διεγείρει σημαντικά τον μεταβολισμό. Μισό κουταλάκι του καφέ κανέλα την ημέρα θα σας βοηθήσει να χάνετε ένα κιλό τον μήνα. Επίσης η κανέλα ρίχνει τη γλυκόζη του αίματος άρα θα σας βοηθήσει στην περίπτωση που έχετε υψηλό ζάχαρο.

Να πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό καρότου. Θα σας βοηθήσει να χάσετε 2 κιλά σε 12 εβδομάδες, διότι περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καύση του λίπους.

Μην αποφεύγετε εντελώς το κόκκινο κρέας (εκτός, βεβαίως, και αν συντρέχει λόγος υγείας). Το κόκκινο κρέας περιέχει πολλές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας – και οι μύες καίνε θερμίδες με τετραπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι το σωματικό λίπος. Φροντίστε μόνο να είναι άπαχο και ψητό ή βραστό. Επίσης θα έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τη μαρινάδα σας.

Να πίνετε πράσινο τσάι και καφέ. Το πράσινο τσάι περιέχει ουσίες που αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη και διεγείρουν κατά 20% την οξείδωση του λίπους και τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Αυτή είναι η λύση για μόνιμη απώλεια βάρους

Σύμμαχος η γυμναστική

Να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, πριν φάτε πρωινό, για να καίτε λίπος ταχύτερα. Θα αναγκάσετε επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας, και έτσι θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι θερμίδες που θα κάψετε προέρχονται περισσότερο από το αποθηκευμένο λίπος παρά από τους υδατάνθρακες.

Να κάνετε διάδρομο. Αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ο κυλιόμενος διάδρομος είναι το καλύτερο μηχάνημα για να πολλές καύσεις στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Να περπατάτε μετά την γυμναστική, για να εξακολουθήσουν να δρουν τα σωματικά ένζυμα που διασπούν το σωματικό λίπος. Η ακινησία αδρανοποιεί αυτά τα ένζυμα, ενώ η άσκηση τα ενεργοποιεί.

Να γυμνάζεστε με παρέα. Με αυτό τον τρόπο θα χάσετε 35% περισσότερο βάρος απ’ ό,τι εάν προπονήστε μόνοι σας. Η παρέα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συνέχιση της προπόνησης, άλλωστε λίγη ενθάρρυνση όλοι την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 χειρότερες συμβουλές για απώλεια βάρους!

Οικονομικά superfoods που βρίσκεις παντού

Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε αποκλειστικά σε δυσεύρετα φρούτα, που συχνά είναι και ακριβά, για να βελτιώσετε την υγεία σας. Πολλά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα παραμένουν στο κάτω συρτάρι του ψυγείου σας ή στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας. Ενημερωθείτε για αυτά τα «υποτιμημένα» τρόφιμα και συμπεριλάβετέ τα στα αγαπημένα σας πιάτα!

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Ένα από τα πιο απλά καρυκεύματα στο ράφι με τα μπαχαρικά σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Το μαύρο πιπέρι έχει μηδέν θερμίδες, ενώ παράλληλα έχει εκτιμηθεί για τις μαγειρικές του ιδιότητες, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της γεύσης καθώς και την διατήρηση της φρεσκάδας. Επιπλέον η καψαϊκίνη, ουσία που δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πόσο υγιεινές είναι τελικά οι λεγόμενες… υπερτροφές;

ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ

Αυτά τα τα μαύρα ριγέ κελύφη σε σχήμα δάκρυ που κρύβουν μέσα τους γκρι σπόρους είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Φυσικά πλούσια σε πολυακόρεστα έλαια για υγιή καρδιά, οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε (1/4 φλυτζανιού προσφέρει το 90% της ημερήσιας συστηνώμενης πρόσληψης). Αυτοί οι σπόροι, επίσης, παρέχουν φυτικές πρωτεϊνες, βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών στερολών, ένωσεων που είναι γνωστές για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Όταν ήσασταν παιδιά, πιθανά ακούγατε την μητέρα σας να λέει «φάε τον αρακά σου». Είχε δίκιο, καθώς τα εν λόγω “μαργαριτάρια» είναι πολύ θρεπτικά. Όλα τα είδη μπιζελιών είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και Β, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεϊνες. Σε έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι τα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, συνδέονται με την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Τα μπιζέλια παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα ενώσεων β-καροτένιου (που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης), λουτεϊνης και ζεαξανθίνης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Χρησιμοποιείται ευερέως σχεδόν σε όλες τις συνταγές κυριώς πιάτων καθώς μπορείτε να το ψιλοκόψετε σε ο,τιδήποτε, από τηγανητές πατάτες και σούπες μέχρι ομελέτες και βραστά γεύματα. Τα κρεμμύδια μπορούν να δώσουν μια ισχυρή θρεπτική «γροθιά» εκτός από την χαρακτηριστική τους γεύση. Αυτοί οι πικάντικοι βολβοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες C και Β6. Παράλληλα, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και θειούχες ενώσεις, όπως η κουερσιτίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση ορισμένων μορφών καρκίνου και βοηθά στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του ανοσοποιητικού σύστηματος.

ΣΟΥΣΑΜΙ

To σουσάμι προσθέτει μια τραγανή αίσθηση και θρεπτικότητα σε οποιοδήποτε πιάτο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά μέταλλα όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς επίσης και σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και φυτική πρωτεϊνη, καθιστά το σουσάμι ένα ξεχωριστό καρύκευμα το οποίο θα πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας. Περιέχει επίσης, ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι λιγνάνες και οι φυτοστερόλες. Μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω από σαλάτες, κρέατα, συνοδευτικά πιάτα, ζυμαρικά και ψωμιά για γεύση και θρεπτικότητα.

ΣΚΟΡΔΟ

Το «δύσοσμο τριαντάφυλλο» (όνομα που προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα) προσφέρει πολύ περισσότερα από την χαρακτηριστική του γεύση και το άρωμά του. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία σας από τις καρδιακές παθήσεις. Οι μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το μέλος της οικογένειας των κρεμμυδιών με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και την εμφάνιση αντι-θρομβωτικής δράσης και την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το σκόρδο περιέχει πολλά φυτοχημικά, όπως αλισίνη, σαπωνίνη και κουμαρικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές κρύβονται πίσω από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του σκόρδου, ενώ η παρουσία του μαγγανίου, των βιταμινών C και Β6 και του σεληνίου στο σκόρδο είναι εξίσου σημαντική για να το συμπεριλάβετε στη μαγειρική σας.

ΣΕΛΙΝΟ

Η φήμη του ρετρό λαχανικού πρόκειται να κάνει δυναμική επιστροφή. Και γιατί όχι; Η θρεπτική συνεισφορά του σέλινου (βιταμίνες Κ και C, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες) δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το σέλινο περιέχει επίσης βιοενεργά συστατικά όπως ευθαλίδες που βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης και κουμαρίνες που προστατεύουν από τον καρκίνο. Και πάνω απ’όλα, το σέλινο είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε μια σειρά από πιάτα, όπως σούπες, βραστά και διάφορα συνοδευτικά.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Μην ξεχνάτε το πολύχρωμο αντίκτυπο που οι πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες) μπορούν να έχουν στην υγεία σας. Μια εξαιρετική στρατηγική για έχετε βέλτιστη αντιοξειδωτική δράση είναι να προσθέτετε φέτες πιπεριών στο αγαπημένο σας πιάτο καθώς έτσι θα προσλάβετε αρκετή ποσότητα από τισχυρές αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Α. Οι κόκκινες πιπεριές, επίσης, περιέχουν καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λυκοπένιο και β-κρυπτοξανθίνη, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υπερτροφές με… ελληνική υπογραφή για όσους αθλούνται

ΦΑΣΟΛΙΑ

Η διατήρησή τους μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς στο πέρασμα των αιώνων οφείλεται στο ότι τα φασόλια είναι σούπερ σταρ επειδή όχι μόνο δεν περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και επειδή είναι μια σπουδαία πηγή φυτικής πρωτεϊνης. Τα φασόλια περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φασολιών έχει συνδεθεί με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στο σωματικό βάρος, στα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Γνωρίζατε ότι μία πολτοποιημένη ντομάτα είναι γεμάτη με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο; Αυτό που κάνει αυτούς τους ρουμπινί πολύτιμους λίθους ακόμα πιο ξεχωριστούς έιναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που γίνεται πιο βιοδιαθέσιμο στο σώμα σας όταν είναι μαγειρεμένο. Το λυκοπένιο έχει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένων της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, της προστασίας κατά του καρκίνου και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης που οδηγεί σε καρδιακή νόσο. Προσθέστε πολτοποιημένες ντομάτες σε πιάτα ζυμαρικών, σούπες, βραστά και συνοδευτικά για νοστιμιά και θρεπτικότητα.

Διαβάστε επίσης: 10 υπερτροφές που έχετε σπίτι σας και δεν το ξέρετε

x
Send this to a friend