Σπόροι Chia: Ενεργειακό μυστικό και τροφή του τρεξίματος

Σπόροι Chia: Ενεργειακό μυστικό και τροφή του τρεξίματος

Γράφει η Σοφία Νικολαϊδου*

Οι σπόροι Chia, κατατάσονται στην ομάδα των υπερτροφών, και έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Σίγουρα όμως δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, καθώς ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής διατροφής του στρατού των Αζτέκων και των Μάγια (Μιλώντας πάντα για τον 16ο αιώνα). Χαρακτηριστκά την αποκαλούσαν ώς «η τροφή του τρεξίματος» και αυτό γιατι διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών.

Διατροφική Αξιολόγηση

Ας δούμε όμως την διατροφική αξιολόγιση των σπόρων αυτών ανα 100γρ.

Ενεργειακή απόδοση 436 kcal
Νερό 5,8 γρ
Λίπη 30,74 γρ
Υδατάνθρακες 7,72γρ
Πρωτείνες 16,54γρ
Ασβέστιο 18 mg
Σίδηρος 7,72 mg
Μαγνήσιο 335 mg
Κάλιο 407 mg
Βιταμίνη Α 54  I.U.
Βιταμίνη Β3 8,83 mg
Και άλλα πολλά ακόμα στοιχεία σε μικρότερες όμως ποσσότητες, υπάρχουν σε αυτούς του μικροσκοπικούς οβάλ σπόρους (1mm).

Τα οφέλη των σπόρων Chia

Το Chia, καλλιεργείται κυρίως για εμπορικούς σκοπούς καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα. Θεωρείται πλέον ώς λειτουργικό τρόφιμο, διότι εκτός από το να συμβάλλει στην ανθρώπινη διατροφή βοηθά:

Στην αύξηση του δείκτη κορεσμού και στην τονώση του μεταβολισμού
Αυξάνουν την αντοχή (ιδιαίτερα στους αθλητές)
Βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών (Λόγω υψηλού ποσοστού ασβεστίου)
Βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (Λόγω λιπαρών οξέων)
Στην μείωση των φλεγμονωδών διαταραχών
Στην μείωση των διαταραχών του νευρικού συστήματος
Βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος (λόγω των φυτικών ινών)
Καθώς και στη πρόληψη απο τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σε ποιες τροφές μπορώ να προσθέσω τους σπόρους?

Οι σπόροι Chia μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς επιπρόσθετα σε διάφορα τρόφιμα ώς γαρνιτούρα (διακόσμηση) σε smoothies, σε μπάρες δημητριακών κ.α. Το 2009 η Ευρωπαϊκή ένωση έδωσε την έγκρισή της στο chia ώς νέο τρόφιμο, επιτρέποντάς το να είναι το 5% απο την συνολική ύλη των προϊόντων άρτου.

Παρενέργειες

Με τις τελευταίες ανακοινώσεις απο την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι σπόροι Chia δεν έχουν δηλητηριώδεις τάσεις. Τα πάντα όμως πρέπει να καταναλώνονται σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, γιατι σίγουρα η αυξημένη κατανάλωση θα επιφέρει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Προσοχή στα άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπους (που εκεί οι σπόροι Τσία μπορεί να λειτουργήσουν ώς αλλεργιογόνα). Επιπλέον, επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία τείνουν να αραιώνουν το αίμα, αν καποιος λαμβάνει αντιπηκτικά ή είναι σε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση των σπόρων αλληλεπιδρά με τα φάρμακα, παρόλα αυτά καλό είναι να προσέχουμε.


*Η Σοφία Νικολαίδου είναι Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος και Pilates Instructor. Μπορείτε να διαβάσετε άρθρα της στο www.meddiet.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί της στο [email protected]


Previous ArticleNext Article

Πόσο νερό πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση;

Πόσο νερό πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση;

Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και παρατηρείται απώλεια υγρών κυρίως, μέσω της εφίδρωσης.

Ο μηχανισμός της εφίδρωσης χρησιμοποιείται από τον οργανισμό, προκειμένου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και να την επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το «τίμημα», ωστόσο, για τον οργανισμό είναι η απώλεια υγρών, που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute), μία ήπια αφυδάτωση (απώλεια ίση ή μεγαλύτερη του 1-2% του σωματικού βάρους) μπορεί να μειώσει τη σωματική απόδοση κατά την άσκηση. Ειδικότερα, όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε θερμό περιβάλλον, η αφυδάτωση αυξάνει περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος, εξαιτίας της μειωμένης εφίδρωσης και της μειωμένης ροής του αίματος στο δέρμα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την αφυδάτωση;

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι υψίστης σημασίας, ακόμα και πριν την έναρξη της άσκησης, καθώς συμβάλλει στη μέγιστη σωματική απόδοση. Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 500ml υγρών, τουλάχιστον 4 ώρες πριν και 250 ml υγρών, 10-15 λεπτά πριν την έναρξη της άσκησης, αλλά όχι παραπάνω για να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο. (American College of Sports Medicine, ACSM).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης ενισχύει σημαντικά την αθλητική απόδοση. Η κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει ως στόχο να αναπληρώνονται τα σωματικά υγρά, που χάνονται, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης. Η συχνότητα και η ποσότητα των υγρών, που πρέπει να καταναλώνονται καθορίζεται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία) και από κάποια χαρακτηριστικά του ατόμου (βάρος και ικανότητα εφίδρωσης).

  • Όταν ξεκινάμε την άσκηση αφυδατωμένοι είναι πολύ σημαντική η αναπλήρωση των υγρών, κατά τη διάρκεια της.
  • Όταν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 40 λεπτά, ή η ένταση είναι χαμηλή δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε υγρά, με την προϋπόθεση ότι ξεκινάμε ενυδατωμένοι. Εφόσον επιθυμούμε να καταναλώσουμε υγρά, καλή επιλογή αποτελεί το νερό ή οποιοδήποτε άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα.
  • Σε περίπτωση που η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά, τα ενεργειακά ποτά αποτελούν καλύτερη επιλογή από το σκέτο νερό. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μειώνουν το αίσθημα της κούρασης, καθώς παρέχουν στον οργανισμό, εκτός από υγρά, ηλεκτρολύτες και ενέργεια, με τη μορφή υδατανθράκων. Ωστόσο, μην καταναλώνετε περισσότερο από 1 λίτρο αθλητικού ποτού για κάθε μία ώρα άσκησης.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Στο τέλος της άσκησης, στόχος μας είναι να «διορθώσουμε» την απώλεια υγρών μέσα στις επόμενες 2 ώρες. Αρχικά, ελέγχουμε το βάρος του σώματός μας, ώστε να διαπιστώσουμε την απώλεια υγρών που είχαμε. Στη συνέχεια, καλύπτουμε με υγρά (σε λίτρα) το 100-120% του σωματικού μας βάρους (σε kg), που χάθηκε. Για παράδειγμα, αν το βάρος μετά την άσκηση μειώθηκε κατά 1 kg, αναπληρώνουμε με 1 έως 1,2 λίτρα υγρών.

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υγρά;

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι καθημερινές ανάγκες μας σε υγρά καλύπτονται κατά 70-80% από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα (νερό, γάλα, χυμοί, καφές, τσάι, αναψυκτικά) και κατά 20-30% από τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, ζελέ, κ.ά.). Τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με τις ατομικές επιλογές και τη διατροφή που ακολουθείται (European Hydration Institute, ΕΗΙ).

Διαβάστε ακόμα: Από τι κινδυνεύουμε αν ξαναγεμίζουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια του νερού;

Πηγή: nutromed.gr

Μια ολόκληρη πόλη «μπήκε» σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Μια ολόκληρη πόλη "μπήκε" σε δίαιτα για να χάσει 100.000 κιλά!

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη: καταμέτρηση θερμίδων, άσκηση, μη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και αποχή από το αλκοόλ· αυτό δεν είναι απαραίτητα διασκεδαστικό. Εκτός και αν το κάνετε μαζί με άλλους. Αυτό είναι που σκέφτηκαν οι υπέρβαροι κάτοικοι της ισπανικής πόλης Ναρόν. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι επιθυμούν να συνεργαστούν για να χάσουν βάρος. Ο στόχος: 100.000 κιλά λιγότερα έως τις αρχές του 2020.

Το έργο ξεκίνησε από τις αρχές του έτους. Και υπάρχουν ήδη οι πρώτες επιτυχίες: η Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεθ ζύγιζε το Μάρτιο ακόμα 82 κιλά. «Τώρα είμαι 70» λέει η 55χρονη. Αθλείται τώρα μιάμιση ώρα κάθε μέρα. «Περπατάω με φίλους, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας στην ηλικία των 80 που πρέπει να της κρατάνε το χέρι».

Την ιδέα για την κοινή δίαιτα είχε ο γιατρός Κάρλος Πινιέιρο. «Στον 21ο αιώνα, οι άνθρωποι ξεχνούν να τρέχουν πραγματικά» λέει ο 63χρονος. Με την υποστήριξη της διοίκησης της πόλης, τον Ιανουάριο κάλεσε τους πολίτες της πόλης στη Γαλικία να τρώνε υγιεινότερα και να κάνουν περισσότερη άσκηση. Από τότε ασχολείται τακτικά με τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος στο πάρκο της πόλης.

Από τους 40.000 κατοίκους της πόλης, περίπου 9.000 είναι υπέρβαροι, περίπου 3.000 θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Πινιέιρο. Η Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Λόγω του βροχερού κλίματος εδώ, οι άνθρωποι είναι συχνά στο σπίτι και καταναλώνουν πολλές θερμίδες κάθε μέρα» λέει ο Πινιέιρο. Η κουζίνα της Γαλικίας είναι γνωστή για τις συχνά τεράστιες μερίδες της.

Εστιατόρια και σχολεία συμμετέχουν

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν ατομικές συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο μόνιμης μείωσης του βάρους τους και, συνεπώς, για τον περιορισμό του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Έρχονται τακτικά στα κέντρα υγείας της πόλης για να ζυγίζονται.

18 εστιατόρια στην πόλη θέλουν επίσης να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου των 100.000 κιλών και να προσφέρουν υγιεινότερα πιάτα. «Αντικαταστήστε το βούτυρο με φυσικό ελαιόλαδο» λέει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Ντιέγκο Πλάτας.

«Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ενήλικες» λέει ο γιατρός Πινιέιρο. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παιδιά, που πρέπει να διδάσκονται έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στο σχολείο της Ναρόν ο Χόρχε Χουάν εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Κάθε μέρα, τα παιδιά μπορούν να αθλούνται για μια ώρα και να κάνουν μια βόλτα στον παραλιακό δρόμο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η καθηγήτρια Μαρία Χοσέ Καθόρλα έδωσε πρώτη το παράδειγμα: μέσα σε ένα χρόνο έχει χάσει 14 κιλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μπανάνες: Η αθλητική κίτρινη υπερτροφή

Μετά από μια σκληρή προπόνηση ο ανθρώπινος οργανισμός εισέρχεται στη φάση της ανάκαμψης. Πολλοί αθλητές πίνουν αθλητικά ροφήματα ενέργειας προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα τους να ανακάμψει πιο αποτελεσματικά. Υπάρχει ωστόσο μια τροφή που είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά το ζήτημα της ανάκαμψης. Είναι η μπανάνα όπως ισχυρίζεται μια νέα σχετική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις των μπανανών και των αθλητικών ποτών και διαπίστωσαν ότι οι πρώτες παρείχαν ίσα ή μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, παρατηρήθηκαν 20 ποδηλάτες που συμμετείχαν τακτικά σε αγώνες δρόμου, ηλικίας 22-50 ετών και οι οποίοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για πολλές κούρσες. Κάποιοι ήπιαν μόνο νερό κατά τη διάρκεια των αγώνων και άλλοι κατανάλωναν ένα αθλητικού ρόφημα ή μισή μπανάνα κάθε 30 λεπτά κούρσας.

Οι αναβάτες που έπιναν μόνο νερό είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο αίμα τους ενώ αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό αν οι ποδηλάτες έτρωγαν μπανάνα ή έπιναν ένα αθλητικό ρόφημα. Το ενδιαφέρον ωστόσο έχει να κάνει με το ότι οι αναβάτες που έτρωγαν μπανάνες παρήγαγαν επίσης λιγότερο γενετικό πρόδρομο του ενζύμου COX-2, που εντείνει την φλεγμονή.

Ο Ντέιβιντ Νίμαν, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης καθώς και διευθυντής του εργαστηρίου αθλητικού επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Appalachian στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι οι μεταβολητές της μπανάνας βοηθούν να καταπολεμηθεί το γονίδιο COX-2 που προάγει τη φλεγμονή μετά την άσκηση. «Πρόκειται για το ίδιο γονίδιο που καταπολεμούν η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη», τονίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο πως συνιστάται οι αθλητές να παίρνουν φάρμακα που λειτουργούν ως παυσίπονα μετά από μια προπόνηση.

Ο Νίμαν τονίζει επίσης πως σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν τους μυς να ανακάμψουν ταχύτερα μετά την προπόνηση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αθλητικά ροφήματα είναι επίσης χρήσιμα ενώ τα ποσοστά ζάχαρης ανάμεσα σε αυτά και τις μπανάνες είναι περίπου τα ίδια.

Οι μπανάνες όμως έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β6 καθώς και διάφορες φυτικές ίνες, κάτι που δεν ισχύει για τα αθλητικά ροφήματα». Ορίστε λοιπόν: ένας ακόμα λόγος για να αγαπήσετε αυτή την κίτρινη υπερτροφή.

Διαβάστε ακόμα: Μια μπανάνα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

Send this to a friend