Τροφές που ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά δεν πρέπει!

Πριν από 30 χρόνια περίπου, οι περισσότερες κουζίνες του πλανήτη ενισχύθηκαν με μια συσκευή που έμοιαζε να έρχεται από το μέλλον: τον φούρνο μικροκυμάτων.

Γρήγορα έγιναν εξαρτημένες από αυτό για γρήγορη θέρμανση των φαγητών. Οι νεότερες γενιές δεν μπορούν πλέον ούτε να φανταστούν τη ζωή χωρίς αυτόν.

Και όμως, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε εσφαλμένα το φούρνο μικροκυμάτων για αναθερμαινόμενα τρόφιμα.

Γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε μέσα σε αυτόν αλουμινόχαρτο, μέταλλο και πλαστικό, αλλά υπάρχουν εξίσου υψηλοί κίνδυνοι με το να βάζουμε ορισμένα τρόφιμα στον φούρνο μικροκυμάτων. Να μερικά παραδείγματα:

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Βραστά αυγά

Όταν το σκληρό βραστό αυγό ζεσταίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων, η εσωτερική υγρασία δημιουργεί μια τόσο ακραία συσσώρευση ατμού, που το αυγό μπορεί ακόμα και να εκραγεί! Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι το αυγό να μην σκάσει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά μετά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί αυτό να συμβεί στο χέρι σας, στο πιάτο σας ή ακόμα και στο στόμα σας.

Για να αποφύγετε να μετατρέψετε το αυγό σας σε βόμβα ατμού, κόψτε το σε μικρά κομμάτια προτού το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή ακόμα καλύτερα, αποφύγετε να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Επεξεργασμένο κρέας

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χημικά και συντηρητικά για επεκτείνεται η διάρκεια κατανάλωσής τους. Δυστυχώς, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να καταστήσει αυτές τις ουσίες χειρότερες για την υγεία σας.

Μια μελέτη του περιοδικού «Food Control» υποδηλώνει ότι η επαναθέρμανση μεταποιημένων κρέατος, συμβάλλει στο σχηματισμό προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs), τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Tα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι αθλούνται

Ρύζι

Κι όμως! Το ρύζι, αν ζεσταθεί με μικροκύματα, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό έχει να κάνει με ένα εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο που ονομάζεται Bacillus Cereus. Η θερμότητα σκοτώνει αυτά τα βακτήρια, αλλά δημιουργεί σπόρια που είναι τοξικά και εκπληκτικά ανθεκτικά στη θερμότητα.

Ορισμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μόλις το ρύζι βγει από το φούρνο μικροκυμάτων και παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, οποιαδήποτε σπόρια εμπεριέχονται σε αυτό μπορεί να πολλαπλασιάστούν και να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση.

Πατάτες

Η αναθέρμανση των μαγειρεμένων πατατών κρύβει πολλούς κινδύνους. Έτσι κι αλλιώς, καλό είναι να τις φυλάτε μέσα σε ένα φύλλο αλουμίνιο, καθώς έτσι προστατεύονται τα βακτήρια που εμπεριέχονται από τη θερμότητα, και δεν προκαλείται αλλαντίαση.

Μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων ωστόσο έρχεται η εξάπλωση αυτών των βακτηριδίων και η τροφική δηλητηρίαση είναι πολύ κοντά.

Διαβάστε επίσης: Είναι ο φούρνος μικροκυμάτων… υγιεινός;

Previous ArticleNext Article

Εβδομάδα Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου

Εβδομάδα Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού στίβου

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου είναι προ των πυλών και θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή (28/2) και το Σάββατο (29/2) στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.

Παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη ροή των αγώνων από το social media  (Facebooktwitterinstagram), της ομοσπονδίας, αλλά και από το site με live αποτελέσματα.

Εδω μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία για τη διοργάνωση, το αφιέρωμα, καθώς και το πρόγραμμα.

Η γιορτή κορυφαίων του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ

Η γιορτή κορυφαίων του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ

Η γιορτή βράβευσης των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών του 2019 θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης (27/2, 18.30) στο αμφιθέατρο της ΕΟΕ.Η ομοσπονδία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα τιμήσει αθλητές και αθλήτριες που μέσα από τις εμφανίσεις τους με τις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας κατάφεραν να πετύχουν σπουδαίες διακρίσεις.

Παράλληλα θα τιμηθούν φορείς από όλη τη χώρα, που με τη συμβολή τους καταφέρνουν να δώσουν επιπλέον ώθηση στον κλασικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Στην εκδήλωση της Πέμπτης θα τιμηθούν και οι κορυφαίοι και κορυφαίες όπως προέκυψαν από την ψηφοφορία κοινού. Παράλληλα με τη γιορτή της ομοσπονδίας θα γίνει και η βράβευση του Φίλου Συλλόγου Κλασικού Αθλητισμού (ΣΦΚΑ).

x

Send this to a friend