Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Γράφει η Η Νικολία Σαλίαϊ*

Μαγείρεψες, όμως περίσσεψε αρκετό φαγητό. Τι κάνεις; Σαφώς δεν το πετάς. Τα μαγειρεμένα φαγητά μπορείς να τα συντηρήσεις και να καταναλώσεις μελλοντικά

Όμως για να είναι ασφαλής η κατανάλωση τους θα πρέπει να προσέξεις ορισμένα κρίσιμα σημεία, διότι η κακή διαχείριση των τροφίμων ή οι κακές πρακτικές ασφάλειας στο σπίτι είναι οι πιο συχνές αιτίες δηλητηριάσεις.

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου;

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C και το εύρος αυτό της θερμοκρασίας ονομάζεται επικίνδυνη ζώνη. Το μαγειρεμένο φαγητό που παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου, βρίσκονται επομένως στην λεγόμενη επικίνδυνη ζώνη, όπου οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται πάρα πολύ γρήγορα.

Έτσι το μαγειρεμένο φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δυο ώρες. Προσοχή όμως αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη από 32°C τότε το φαγητό δεν πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από 1 ώρα.

Πόσο καιρό διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Εξαρτάται το είδος του φαγητού, όμως ένας γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και τα αλεσμένα κρέατα 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Τι ισχύει με την επαναθέρμανση του μαγειρεμένου φαγητού;

Εάν ξαναζεστάνεις το μαγειρεμένο φαγητό με λάθος τρόπο, τότε θέτεις σε κίνδυνο την υγεία όσων σκοπεύουν να το καταναλώσουν. H επαναθέρμανση πρέπει να γίνει μια και μοναδική φορά και η θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου πρέπει να φθάσει στους 75OC. Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσεις τη θερμοκρασία είναι να αγοράσεις ένα θερμόμετρο κατάλληλο για τα τρόφιμα.

Καλό είναι επίσης κατά την διάρκεια της επαναθέρμανσης να ανακατεύεις το φαγητό, ώστε η θέρμανση να γίνεται πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Το επαναθερμασμένο φαγητό θα πρέπει να σερβίρεται και να καταναλώνεται άμεσα.

Είναι ο φούρνος μικροκυμάτων… υγιεινός;

Η επαναθέρμανση δεν σκοτώνει όλα τα βακτήρια, διότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων παράγουν επίσης σπόρια ή τοξίνες που είναι ανθεκτικά στην θερμότητα, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση των τροφίμων.

Μαγειρεμένα φαγητά εντός κατάψυξης: Τι ισχύει για τη συντήρησή τους;

Μπορείς να καταψύξεις πολλά μαγειρεμένα τρόφιμα, εκτός από ορισμένα που έχουν την ικανότητα όταν μαγειρεύονται να απορροφούν νερό, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια, οι πατάτες κ.α. Η σύσταση αυτών των τροφίμων όταν αποψυχθούν θα είναι απλά ‘’χάλια’’, διότι το νερό που έχει δεσμευτεί κατά το μαγείρεμα θα απομακρυνθεί όταν το προϊόν αποψυχθεί. Όμως αν το φαγητό είναι μαγειρεμένο με κάποια σάλτσα (κοκκινιστό κρέας, φακές κ.α.), τότε το υγρό στοιχείο δρα προστατευτικά και δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα της κατάψυξης να ξεράνει για παράδειγμα το κρέας. Το νωπό κρέας και τα πουλερικά διατηρούν την ποιότητά τους περισσότερο από τα μαγειρεμένα αντίστοιχα, επειδή χάνεται υγρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλη αεροστεγής συσκευασία (δοχείο, σακούλα κατάψυξης κ.ο.κ.) διότι η κατάλληλη συσκευασία συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας και την αποφυγή καψίματος κατάψυξης. Το κάψιμο της κατάψυξης δεν καθιστά το φαγητό μη ασφαλές, απλά αλλοιώνει το χρώμα και την υφή του, και αυτό συμβαίνει διότι το κατεψυγμένο τρόφιμο ήρθε σε επαφή με τον αέρα επειδή δεν συσκευάστηκε καλά. Μπορείς να απομακρύνεις απλά αυτά τα κομμάτια, διότι τόσο η γεύση όσο και η υφή τους θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένη.

Η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια μέθοδος αποθήκευσης που παρατείνει την διάρκεια ζωής τους αλλά δεν τα κάνει αθάνατα. Για να διασφαλίσεις λοιπόν την ποιότητα των μαγειρεμένων τροφίμων που θέλεις να καταψύξεις, γράψε την ημερομηνία που καταψύχεις το τρόφιμο ώστε αυτά που καταψύχθηκαν πρώτα να καταναλωθούν πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο εφαρμόζεις την αρχή FI-FO (First In – First Out).

Ποτέ μην καταψύχεις ζεστά τρόφιμα, διότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη, το οποίο συνεπάγεται με μείωση της ταχύτητας κατάψυξης και πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας των ήδη κατεψυγμένων τροφίμων. Αφού λοιπόν κρυώσει το φαγητό, χώρισε το σε μερίδες και αποθήκευσε το στην κατάψυξη. Έτσι μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την ποσότητα του φαγητού.

Τέλος, εξασφάλισε ότι η θερμοκρασία του χώρου κατάψυξης είναι μικρότερη των -18°C. Μην υπερφορτώνεις και άφησε κενό μεταξύ των συσκευασμένων τροφίμων στην κατάψυξη, διότι μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας του ψυχρού αέρα επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή κατάψυξη των τροφίμων.

Πώς γίνεται η απόψυξη;

Η ασφαλέστερη μέθοδος απόψυξης των τροφίμων είναι στην συντήρηση του ψυγείου. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα που θέλεις να αποψύξεις να τα τοποθετήσεις σε κατάλληλα δοχεία – περιέκτες μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή διασταυρούμενη επιμόλυνση. Ο χρόνος απόψυξης είναι ανάλογος του όγκου και της μάζα που έχει το τρόφιμο, για αυτό θα πρέπει να έχεις προνοήσει αρκετά νωρίτερα αν θέλεις να μαγειρέψεις κάποιο κατεψυγμένο τρόφιμο.

Μπορείς να αποψύξεις τα τρόφιμα σου και σε κρύο τρεχούμενο νερό, όμως αυτή η μέθοδος παρόλο που είναι ταχύτερη, απαιτεί περισσότερη προσοχή. Το προϊόν θα πρέπει να τοποθετείτε σε στεγανή συσκευασία ή σε πλαστική σακούλα. Ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι καθαρός και αποστειρωμένος, ενώ η θερμοκρασία του πόσιμου νερού θα πρέπει να είναι από 20OC και κάτω. Η απόψυξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 2 ώρες ή λιγότερο.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούνται επίσης για την απόψυξη μικρών προϊόντων γρήγορα, όμως δεν εξασφαλίζουν ομοιόμορφη απόψυξη ειδικά στα κρέατα. Μην ξεχνάς να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες απόψυξης της συσκευής που χρησιμοποιείς.

Απαγορεύεται αυστηρά η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου και σε ζεστό νερό διότι οι συνθήκες αυτές είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη επικινδύνων παθογόνων μικροοργανισμών.

Σαφώς εάν αποψύξεις ένα τρόφιμο απαγορεύεται να το ξανά καταψύξεις.

Θυμήσου:

  • Μετά το ψήσιμο, το φαγητό θα πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά αφού πρώτα κρυώσει, μέσα σε δύο ώρες από το ψήσιμο του πρέπει να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο.
  • Να χρησιμοποιείς θερμόμετρο για να μπορείς να διασφαλίσεις και να ελέγξεις τις απαιτούμενες θερμοκρασίες ψησίματος, ψύξης ή επαναθέρμανσης.
  • Τα μαγειρεμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να έρθουν σε επαφή με ωμά τρόφιμα, διότι υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνση.

Αν δεν έχεις τηρήσεις τα παραπάνω και έχεις αμφιβολία για την κατάσταση ενός φαγητού, αν είναι δηλαδή ασφαλές ή όχι τότε απλώς πετάξτε το. Το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν χρειάζεται να κάνεις γευστικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

* Η Νικολία Σαλίαϊ είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Φυσικοχημεία. Εργάζεται ως Σύμβουλος Καινοτομίας και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, αλλά και ως Υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων στη Κρήτη. Το άρθο της δημοσιέυτηκε στο mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»:
Απρίλιος – Δεκέμβριος 2024, επιλεγμένες Τετάρτες

Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος κύκλος δωρεάν εκπαιδευτικών webinars για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από ένα κύκλο 10 αυτοτελών διαδικτυακών σεμιναρίων, εξειδικευμένοι ομιλητές αναλύουν διαφορετικές πτυχές της ασθένειας και απαντούν σε ερωτήματα και απορίες που απασχολούν τις συμμετέχουσες.

Στόχος των webinars είναι να λειτουργούν ως οδηγός για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού, παρέχοντας πληροφορίες για όλα όσα χρειάζεται και θέλουν να γνωρίζουν, από τη στιγμή της διάγνωσης και σε κάθε διαφορετική φάση στην πορεία τους με την ασθένεια.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoom, δίνοντας την ευκαιρία σε γυναίκες με καρκίνο μαστού από όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος.

Δηλώσεις συμμετοχής

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου μαστού και η παρακολούθηση είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» και ανοίγουν μια εβδομάδα πριν από κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο:

https://www.almazois.gr/programmata/seminaria-karkinos-mastou-apofasizw-giati-gnwrizw/

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 100 άτομα ανά σεμινάριο

Πρόγραμμα «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2024

Τα εκπαιδευτικά webinars  «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» για το 2024 θα πραγματοποιηθούν επιλεγμένες Τετάρτες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

3 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Λεμφοίδημα: τι είναι και τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό»

Ομιλητής: Ευριπίδης Τριανταφύλλου

Φυσικοθεραπευτής, MSc

MLD/CDT Certified Instructor

Συντονιστής ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ

17 Απριλίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Οστεοπόρωση μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Γιώργος Τροβάς

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων του Μυοσκελετικού Συστήματος «Θ.ΓΑΡΟΦΑΛΙΔΗΣ»

Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής μετά την διάγνωση του καρκίνου του μαστού»

Ομιλήτρια: Σταυρούλα Ντρουφάκου

Παθολόγος Ογκολόγος

Γενική Κλινική ΙΑΣΩ

29 Μαΐου 2024 • 17:00 – 19:00

«Διαχείριση παρενεργειών των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλητής: Νικόλαος Κεντεποζίδης

Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD, MSc,

Διευθυντής Δ´ Ογκολογικής Κλινικής

Metropolitan General

12 Ιουνίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της διατροφής μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Ηλιάνα Παπαδοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου Nutridiet for health

6 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος του μαστού και μετάσταση»

Ομιλήτρια: Φλώρα Σταυρίδη

MD, MSc, MRCP

Παθολόγος Ογκολόγος

Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία

Διευθύντρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Care and Cure Oncology 

13 Νοεμβρίου 2024  • 17:00 – 19:00

«Κληρονομικό Σύνδρομο Καρκίνου Μαστού και Ωοθηκών: η σημασία του γονιδιακού ελέγχου και των βιοδεικτών»

Ομιλήτρια: Φλωρεντία Φωστήρα

Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια – Γενετική Σύμβουλος

Εργαστήριο Γενετικής του Ανθρώπου, ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’ 

27 Νοεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Ο ρόλος της βιοψίας στην επιλογή της θεραπείας μου»

Ομιλήτρια: Ελένη Κουρέα

Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής

Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής,

Τμήμα Ιατρικής,

Πανεπιστήμιο Πατρών

4 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Καρκίνος μαστού και εναλλακτικές θεραπείες: τα οφέλη και οι κίνδυνοι»

Ομιλητής: Εμμανουήλ Σαλούστρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

18 Δεκεμβρίου 2024 • 17:00 – 19:00

«Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού»

Ομιλήτρια: Όλγα Τριανταφυλλίδου, MD, Msc, PhD,

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, “Αρεταίειο” Νοσοκομείο 

Τα webinars πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη:

MSD, Pfizer Hellas, Roche Diagnostics Hellas A.E., UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ: Με στόχο την πρόκριση στους 4 του UEFA Conference League

Το ελληνικό πρωτάθλημα την εφετινή σεζόν είναι συναρπαστικό με 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διατηρούν όλοι ελπίδα όλοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την ανέγερση στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις διοργανώσεις της UEFA παραμένουν 2 από τις 4 μεγάλες ομάδες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πάρουν μέρος στα προημιτελικά του Conference League. Για ένα εισιτήριο στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός θα παλέψει με την Φενέρμπαχτσε και ο ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ. Στον πρώτο του αγώνα ο ΠΑΟΚ, θα να αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 22:00. Αυτή η αναμέτρηση θα μεταδοθεί ζωντανά από τα κανάλια Cosmote Sports, όπως και όλοι οι αγώνες του UEFA Conference League.

Από τις στοιχηματικές εταιρίες θεωρείται φαβορί για την νίκη στην πρώτη αναμέτρηση η Κλαμπ Μπριζ με την νίκη της να δίνεται σε απόδοση 2.01, η ισοπαλία στο 3.58 και το διπλό του ΠΑΟΚ σε 3.52 στην Leon. Όμως, οι πιθανότητες για πρόκριση είναι μοιρασμένες στις δύο ομάδες με την πρόκριση της βελγικής ομάδας να υπάρχει σε απόδοση 1.74 και της ελληνικής στο 1.98 στην Leon Bet. Εάν πιστεύετε ότι και οι δύο ομάδες θα σκοράρουν μπορείτε να επιλέξετε την αντίστοιχη επιλογή σε απόδοση 1.81 στην Leon. Εάν ενδιαφέρεστε για το στοίχημα online, παίξτε στην Leon και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές της για να απολαύσετε το παιχνίδι περισσότερο. Σε περίπτωση που θέλετε να αθληθείτε και όχι μόνο να παίζετε αθλητικό στοίχημα, μπορείτε να συμμετέχετε στον αγώνα τρεξίματος στην Καλαμάτα στις 19 Μαϊου.

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και πήρε μια τεράστια πρόκριση απέναντι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Μετά από την ήττα με σκορ 0-2 στο γήπεδο της Ντιναμό, βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης και κυνηγούσε μια μεγάλη ανατροπή.

Αυτό ακριβώς έκανε η ομάδα της Θεσσαλονίκης και με την μεγάλη ανατροπή κερδίζοντας τους Κροάτες με σκορ 5-1 στην Τούμπα, άφησε τους Κροάτες εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Οι ασπρόμαυροι βρέθηκαν 2 φορές στους 8 του Conference League, στα 3 χρόνια ύπαρξης του και αυτήν την φορά θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτάσουν στα ημιτελικά της.

Από την άλλη πλευρά, η Κλαμπ Μπριζ δεν αποτελεί φόβητρο για τον ΠΑΟΚ. Όντας 4η στο πρωτάθλημα της χώρας της, εστιάζει την προσοχή της στις ευρωπαϊκές της υποχρέωσεις. Στην φάση των 16 απέκλεισε την Μόλντε με συνολικό σκορ 4-2 στις 2 αναμετρήσεις με 3-0 στο εντός έδρας παιχνίδι. Αυτό δείχνει πως είναι πολύ δυνατή στην έδρα της και η ελληνική ομάδα θα πρέπει να προσέξει να μην ηττηθεί με μεγάλη διαφορά και μείνει εκτός διεκδίκησης. Η απουσία του Σιμόν Μινιολέ είναι κομβική για αυτήν και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Editor Picks