Τρέξιμο: Γιατί δεν γίνομαι πιο γρήγορος όσο περνάει ο καιρός;

«Γιατί όσο περνάει ο καιρός γίνομαι όλο και πιο αργός;». Πρόκειται για μια ερώτηση που βρίσκεται στο μυαλό πολλών δρομέων, οι οποίοι αν και ξεκινάνε να τρέχουν με όρεξη και σοβαρότητα, εν τέλει όσο περνάει ο καιρός βλέπουν τις επιδόσεις του να χειροτερεύουν αντί να γίνονται καλύτερες.

Και πράγματι, η συνειδητοποίηση πως τα κάνεις όλα σωστά, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν βελτιώνεται η ταχύτητά σου είναι επώδυνη.

Ακόμα πιο επώδυνη μπορεί να είναι μια διαφορετική προσέγγιση: μήπως η σωστή και πειθαρχημένη γυμναστική έχει ως αποτέλεσμα να μην αντέχει τελικά το σώμα μου να αναβαθμιστεί;

Όπως και να έχει, ο πιο σωστός τρόπος για να ξεφύγετε από αυτή την κατάσταση σας και να αρχίσετε να ανακτάτε ταχύτητα είναι να προσδιορίσετε ακριβώς γιατί τρέχετε τόσο αργά. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ ειλικρινείς σχετικά με τις συνήθειες, τους στόχους και την εκπαίδευσή σας.

Τρέξιμο: Τρεις κύκλοι προπόνησης που ενισχύουν ταχύτητα, αντοχή και δύναμη

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως όποια λύση και αν βρείτε υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην προπόνησή σας που δεν πρέπει να αλλάξουν. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εναλλάσσονται εντός της εβδομάδας οι ρυθμοί, η ένταση και τα χιλιόμετρα ανάμεσα στις προπονήσεις. Σίγουρα, η εβδομάδα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μια μεγάλη διαδρομή.

Κατά τα άλλα, ακολουθούν μερικοί λόγοι που μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην αναβαθμίζεται η απόδοσή σας:

Το περιβάλλον

Ο συνδυασμός καιρού και προπόνησης είναι κομβικός για τις επιδόσεις μας. Αν παρατηρείς τον εαυτό σου να έχει μειωμένη ταχύτητα σε μια περίοδο του χρόνου που αλλάζει η εποχή, τότε ενδέχεται ο λόγος να είναι η διαφοροποίηση του καιρού. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και μπορεί να δεις σταδιακή βελτίωση.

Η προπόνηση

Μπορεί πάλι να φταίει η ίδια η προπόνησή σου. Ίσως τα χιλιόμετρα που κάνεις να σε επιβαρύνουν, ίσως η ένταση και η φύση της εκγύμνασής σου να μην είναι η κατάλληλη, ίσως ο ρυθμός με τον οποίο προπονείσαι εβδομαδιαίως να μην είναι ο κατάλληλος. Υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που έχουν να κάνουν με την προπόνηση, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή σου. Ψάξε το με έναν ειδικό.

Πως θα προσθέσετε ταχύτητα στις προπονήσεις σας για τον Μαραθώνιο

Ο τρόπος ζωής

Στρες, λίγος ύπνος, κακή διατροφή: όλα αυτά που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου που ζει και εργάζεται στις σύγχρονες αγχωτικές μεγαλουπόλεις. Μπορεί να είναι άδικο, αλλά σε μια τέτοια συνθήκη κάθε μικρή παρασπονδία στην τροφή σας, κάθε βλαβερή κατάχρηση γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά στοιχεία. Συνεπώς, βελτιώστε τις καθημερινές σας μικρές «αμαρτίες» και η επίδοσή σας στο τρέξιμο ενδέχεται να βελτιωθεί.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα βελτιώσεις άμεσα την ταχύτητά σου στο τρέξιμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Γλιτώνεις τους τραυματισμούς όταν τρέχεις αργά;

Είναι μια διάγνωση που κανένας δρομέας δεν θέλει να ακούσει: τόσο το υπερβολικό άγχος όσο και διάφορα προβλήματα των οστών προκαλούνται συχνά από τις έντονες και πολλές προπονήσεις.

Αν και όσον αφορά τα κατάγματα κόπωσης υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα, η κακή διατροφή, η ελλιπής ανάκαμψη, τα παπούτσια που έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ κ.α., πολύ συχνά το πολύ τρέξιμο θεωρείται ο νούμερο ένα παράγοντας.

Άπειροι δρομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού έχουν ακούσει από ειδικούς πως πρέπει να μειώσουν το τρέξιμο για να μην χειροτερέψει η κατάστασή τους.

Πολλοί φυσικά αγνοούν αυτή τη συμβουλή καθώς θεωρούν ότι μια μέρα ανάκαμψης, έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, φτάνει και περισσεύει για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ρίχνεις την ένταση αλλά…

Για πολλούς μάλιστα, φαίνεται λογική η υπόθεση πως όσο πιο πολύ ρίχνεις τους ρυθμούς και την ένταση με την οποία τρέχεις, τόσο λιγότερους τραυματισμούς έχεις. Αυτό όμως, απέχει από την πραγματικότητα σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Στη μελέτη, 43 ερασιτέχνες δρομείς, 29 γυναίκες και 14 άνδρες από 18 έως 49 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν μια διαδρομή 50 μέτρων, τρεις φορές με γρήγορη ταχύτητα, τρεις φορές με μέτρια ταχύτητα και τρεις φορές με αργή. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να βρουν το σωρευτικό φορτίο τραυματισμών στην κνήμη των δρομέων, την πιο κοινή περιοχή καταγμάτων δηλαδή, στις διάφορες ταχύτητες.

Οι μεταβλητές…

Για τον υπολογισμό αυτό συνυπολογίστηκαν τρεις μεταβλητές: το κνημιαίο φορτίο (δηλαδή η πίεση που ασκήθηκε στην κνήμη κατά τη διάρκεια της επαφής με το έδαφος), ο κάθετος ρυθμός φόρτισης (δηλαδή πόσο γρήγορα εφαρμόζεται το σώμα με το πόδι καθώς το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) και η εναέρια στιγμή (η κίνηση του κάτω μέρους του ποδιού όταν απομακρύνεται από το έδαφος).

Η συγγραφέας της μελέτης Τζέσικα Χάντερ και οι συνάδελφοί της, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το συνεχές τρέξιμο με μέτρια ταχύτητα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα πόδια με την διάνυση της ίδιας απόστασης κατά το ήμισυ με γρήγορο και κατά το έτερο ήμισυ με αργό ρυθμό. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση καθώς όσο πιο αργά τρέχει ένας δρομέας τόσες περισσότερες οι πιθανότητες τραυματισμών, αφού τα πόδια χτυπούν στο έδαφος πιο συχνά.

Η έρευνα ήταν ξεκάθαρη: το γρήγορο τρέξιμο δεν συμβάλλει περισσότερο στο σωρευτικό κνημιαίο φορτίο σε σχέση με το αργό τρέξιμο άρα το συμπέρασμα πως με αργό τρέξιμο μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμού είναι άκυρο.

«Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε συστάσεις για το πώς οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές τους συνήθειες», ξεκαθαρίζει η Χάντερ, που πάντως ένα πρώτο συμπέρασμα για την σχέση τραυματισμών και ταχύτητας μας έχει βοηθήσει να το βγάλουμε.

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί των δρομέων και πώς να τους αποφύγετε

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Greece Race for the Cure® 2024: Οι εγγραφές άνοιξαν!

Το Greece Race for the Cure®,  ο αγώνας-θεσμός ενάντια στον καρκίνο του μαστού, επιστρέφει για 16η χρονιά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Με αφετηρία το Ζάππειο, δύο νέες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας και με δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής από όπου κι αν βρισκόμαστε, θα είμαστε για ακόμα μια χρονιά

«Μαζί πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού».

Το Greece Race for the Cure® πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με την έγκριση της οργάνωσης Think Pink Europe® και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση Race for the Cure® παγκοσμίως, ευαισθητοποιώντας χιλιάδες κόσμου για τον καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Εγγραφές: www.greecerace.gr

Οι εγγραφές για το 16ο Greece Race for the Cure® άνοιξαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά διαδικτυακά εδώ: https://greecerace.gr/greeceraceforthecureregistrations/

 • Αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων : Εκκίνηση 9.30 πμ, Ζάππειο/ Εγγραφή:10€.
  Οι εγγραφές για τον αγώνα δρόμου θα ολοκληρωθούν στις 19/09 ή με τη συμπλήρωση 10.000 δρομέων.
 • Περίπατος 2 χιλιομέτρων: Εκκίνηση 10.30 πμ, Ζάππειο / Εγγραφή: 8€
  Οι εγγραφές για τον περίπατο θα ολοκληρωθούν στις 22/09 ή με τη συμπλήρωση 35.000 συμμετεχόντων.
 • Digital Συμμετοχή: Mαζί, όπου κι αν βρισκόμαστε. Συμμετέχουμε στη διοργάνωση απομακρυσμένα και αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα ενάντια στον καρκίνο του μαστού μέσα από τα social media / Εγγραφές για τη digital συμμετοχή ως τις 17/09 / Εγγραφή: 8€.

Σε κάθε εγγραφή περιλαμβάνεται το συλλεκτικό t-shirt της διοργάνωσης και chip χρονομέτρησης για τους δρομείς.

Πληροφορίες διοργάνωσης

 • Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
 • Έναρξη διοργάνωσης: 8.30 πμ
 • Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Προαγωγής Υγείας (12μμ-6μμ): Δωρεάν δράσεις για μικρούς & μεγάλους & Συμβολική φωταγώγηση του Ζαππείου στις 10μμ

Γιατί να πάρουμε μέρος

 • Γιατί το Greece Race for the Cure® είναι μια γιορτή για τη ζωή!
 • Για να αναγνωρίσουμε τη δύναμη των γυναικών που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού.
 • Για να διαδώσουμε μαζί το μήνυμα της ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
 • Γιατί μέσα από την διοργάνωση έχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όλο τον χρόνο. Με κάθε μας συμμετοχή χρηματοδοτούμε προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ασθενών, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend