Τρέξιμο: Πόσος χρόνος αποχής σε βγάζει εκτός φόρμας

Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό όταν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής: όποτε έρχονται τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα ή οι καλοκαιρινές διακοπές, όποτε -με άλλα λόγια- προκύπτει μια περίοδος κατά την οποία το κλίμα γύρω σου σε προτρέπει να σταματήσεις την συστηματική άσκηση, τότε η επαναφορά σε αυτήν μοιάζει δύσκολη κατάσταση.

Φυσικά, αυτό έχει και διαβαθμίσεις. Το πόσο καιρό έχεις μείνει χωρίς άσκηση παίζει μεγάλο ρόλο. Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: σε πόσο καιρό χάνεις τη φόρμα σου όταν σταματάς τη γυμναστική ή το τρέξιμο;

Τρέξιμο: Οι πέντε “λεπτομέρειες” που σας οδηγούν στη συνεχή βελτίωση

Σύνθετη απάντηση

Η απάντηση δεν έρχεται μόνο σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα της αποχής αλλά και σε συνάρτηση με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης πριν την αποχή. Αν ασκείσαι συστηματικά, δηλαδή 3 με 4 φορές την εβδομάδα και για πάνω από έναν χρόνο, είναι πολύ πιο εύκολο να επανέλθεις. Όπως συνηθίζεται να λέγεται άλλωστε, το σώμα «θυμάται» και κατ’ επέκταση, προσαρμόζεται.

Στην αποχή από την προπόνηση ότι χάνεις τη δύναμη που έχεις όταν τηρείς το προπονητικό σου πρόγραμμα. Όπως τονίζει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Medicine and Science in Sports and Exercise» και η οποία προέκυψε έπειτα από μελέτη σε δρομείς, κωπηλάτες και αθλητές αντοχής, έπειτα από ένα μήνα χωρίς άσκηση δεν φάνηκε καμία διαφοροποίηση στις μυϊκές ίνες δύναμης. Ωστόσο, εξειδικευμένες μυϊκές ίνες, όσες δηλαδή σχετίζονται άμεσα με το κάθε άθλημα, άρχισαν να διαφοροποιούνται έπειτα από μόλις δυο εβδομάδες χωρίς προπόνηση.

Τρέξιμο και μυϊκή μάζα: Πότε αυξάνεται και πότε μειώνεται

Αναφορικά με την αντοχή σου, αυτή χάνεται ακόμα πιο γρήγορα σε σχέση με τη δύναμη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω σε ποδηλάτες ή δρομείς αντοχής βρήκε πως ένας μήνας αδράνειας μειώνει κατά κατά 20% την ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ταυτόχρονα, μια άλλη μελέτη, τονίζει πως έπειτα από 12 ημέρες αδράνειας, τα αντίστοιχα ποσοστά έπεσαν κατά 7% και τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής κατά 50%.

Εν κατακλείδι λοιπόν, αν θες να κάνεις διαλείμματα από τη σωματική άσκηση, φρόντισε αυτά να μην υπερβαίνουν τις 2 βδομάδες αν δεν θες να χάσεις τη φόρμα σου.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική εντός σταδίου για να αλλάξεις επίπεδο στο τρέξιμο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τόκιο: Χρυσή με Ολυμπιακό ρεκόρ στα 100μ. η τρομερή Τόμπσον!

Τριάδα από την Τζαμάικα κατέκτησε τα τρία μετάλλια στα 100μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με την Ελέιν Τόμπσον να είναι στην κορυφή.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο διατήρησε τον τίτλο της τερματίζοντας σε 10.61, επίδοση που αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ.

Πίσω της τερμάτισαν δύο συμπατριώτισσες της, με την Φρέισερ Πράις να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο με 10.74 και την Τζάκσον το χάλκινο με 10.76.

Χαρακτηριστικό της σπουδαίας κούρσας είναι ότι έξι αθλήτριες κατέβηκαν κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα.

Αναλυτικά, η τελική οκτάδα:
1. Τόμπσον (Τζαμάικα) 10.61
2. Φρέισερ Πράις (Τζαμάικα) 10.74
3. Τζάκσον (Τζαμάικα) 10.76
4. Τα Λου (Ακτή Ελεφαντοστού) 10.91
5. Ντελ Πόντε (Ελβετία) 10.97
6. Καμπούντζι (Ελβετία) 10.99
7. Ντάνιελς (ΗΠΑ) 11.02
8. Νέιτα (Μ. Βρετανία) 11.12

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

4ος ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΕΩΣ: Στις 10 Οκτωβρίου ο αγώνας

Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 3ου Αγώνα Πάρκου «Νυχτερινές Διαδρομές», συνεχίζουμε, δυναμικά. Λόγω έκτακτης εκδήλωσης στον χώρο του Πεδίου Άρεως την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, είναι αναγκαίο να μετατεθεί ο Αγώνας την επόμενη Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Έτσι, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του πανέμορφου πάρκου «ΠΕΔΙΟΝ ΆΡΕΩΣ», προκηρύσσει τη διεξαγωγή του 4ου Αγώνα Πεδίου Άρεως «Στις Γειτονιές της Αθήνας», την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Θα υπάρχουν δύο αγώνες, 5 και 10 χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί εντός του Πεδίου Άρεως. Οι δρομείς, ύστερα από μια στροφή εντός αυτού, θα ακολουθήσουν μια διαδρομή στις γύρω γειτονιές, για να τερματίσουν πάλι εντός του Πάρκου.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η τελική προκήρυξη, το υγειονομικό πρωτόκολλο (σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υγειονομικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.) και το άνοιγμα των εγγραφών.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend