Τρέξιμο και μυϊκή μάζα: Πότε αυξάνεται και πότε μειώνεται

Οι άνθρωποι τρέχουν για διάφορους λόγους, όπως για να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν την υγεία τους και να κάνουν νέο ρεκόρ.

Ωστόσο, εάν προσπαθείτε να “χτίσετε σώμα” ίσως αναρωτηθείτε μήπως το τρέξιμο εμποδίζει τις προσπάθειές σας. Πράγματι η προπόνηση αντοχής μπορεί να εμποδίζει την προσαρμογή των μυών στην προπόνηση δύναμης όταν και τα  δύο εκτελούνται στην ίδια συνεδρία αν και δεν έχουν βρει όλες οι μελέτες αυτό το αποτέλεσμα.

Το τρέξιμο μπορεί να χτίσει ή να αφαιρέσει μύες, κάτι που εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια του τρεξίματός σας.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 12 ερασιτέχνες αλλά εκπαιδευμένοι φοιτητές ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) που περιελάμβανε τέσσερα σετ τρεξίματος με τη σχεδόν μέγιστη δυνατότητα για 4 λεπτά, ακολουθούμενα από 3 λεπτά ανάπαυσης.

Μετά από 10 εβδομάδες προπόνησης HIIT τρεις φορές την εβδομάδα, υπήρχε σχεδόν 11% αύξηση στην περιοχή των μυϊκών ινών των τετρακέφαλων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Άρα το σπριντ μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη των μυών.

Το γρήγορο τρέξιμο πιστεύεται ότι δημιουργεί μυς αναστέλλοντας πρωτεΐνες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυών και μειώνοντας τη διάσπασή τους . Από την άλλη πλευρά, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών κι έτσι να εμποδίσει την ανάπτυξη των μυών. Για παράδειγμα, μια μελέτη που περιέλαβε 30 άνδρες ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμους οι οποίοι έτρεξαν 10, 21 ή 42 χλμ., όλες οι ομάδες παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες μυϊκής βλάβης. Τα επίπεδα αυτών των δεικτών ήταν ανάλογα με την απόσταση και παρέμειναν υψηλά ακόμη και τρεις μέρες μετά.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η υψηλή ένταση και το τρέξιμο μικρής διάρκειας χτίζει τους μυς των ποδιών ενώ το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεις προκαλεί σημαντική μυϊκή βλάβη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των μυών.

Ωστόσο μια μελέτη βρήκε ότι η προπόνηση αντοχής δεν επηρεάζει την υπερτροφία των μυϊκών ινών που προκαλείται από μια επόμενη συνεδρία προπόνησης δύναμης [4].

Πώς το σώμα σας χτίζει μυς

Η δημιουργία μυών συμβαίνει όταν η σύνθεση της μυϊκής πρωτεΐνης υπερβαίνει τη διάσπασή της. Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό των μυών που μπορεί να προστεθεί ή να αφαιρεθεί με βάση παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση.

Εάν θεωρήσετε ότι η πρωτεΐνη είναι μεμονωμένα τούβλα και το σώμα σας ένας τοίχος, η σύνθεση προσθέτει τούβλα στον τοίχο ενώ η διάσπαση αφαιρεί. Εάν τοποθετήσετε περισσότερα τούβλα από ό, τι παίρνετε, ο τοίχος μεγαλώνει ενώ αν αφαιρέσετε περισσότερα από όσα βάζετε, ο τοίχος συρρικνώνεται. Με άλλα λόγια, για τη δημιουργία μυών το σώμα πρέπει να παράγει περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι αφαιρεί.

Η άσκηση -κυρίως η άρση βαρών- είναι ένα ισχυρό ερέθισμα για σύνθεση μυών. Αν και η άσκηση με αντιστάσεις προκαλεί επίσης διάσπαση μυών, η σύνθεση είναι μεγαλύτερη οδηγώντας σε καθαρό κέρδος. Τα ποσοστά ανανέωσης της μυϊκής πρωτεΐνης δεν διαφέρουν σε νέους και μεσήλικες άνδρες ή γυναίκες.

Τα αμινοξέα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη διεγερτική επίδραση στη σύνθεση της μυϊκής πρωτεΐνης. Επιπλέον, η ινσουλίνη είναι ένας ισχυρός αναστολέας της διάσπασης των μυϊκών πρωτεϊνών. Ο
ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας (IGF-1) αναφέρεται συχνά ως η πιο σημαντική αναβολική ορμόνη -είναι μια πεπτιδική ορμόνη που ονομάζεται έτσι λόγω της δομικής της ομοιότητας με την ινσουλίνη.

Μια άλλη ορμόνη που είναι σημαντική για το χτίσιμο μυών είναι η τεστοστερόνη. Τα αποτελέσματα της τεστοστερόνης στους μυς παρατηρούνται και χωρίς άσκηση, ωστόσο οι ενέργειές της ενισχύονται με με τα βάρη αυξάνοντας τη σύνθεση της πρωτεΐνης και αναστέλλοντας τη διάσπασή της. Η άσκηση με βάρη ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Τέλος, η αυξητική ορμόνη επίσης ενισχύεται μετά από διάφορους τύπους ασκήσεων, αν και μερικοί ερευνητές αμφισβητούν ότι έχει σημαντική υπερτροφική επίδραση στον μυϊκό ιστό.

Κάτι που έχει σημασία αλλά δεν αναφέρεται συχνά είναι η ενυδάτωση των κυττάρων η οποία παίζει ρόλο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών -το ίδιο και μια ήπια υποξία των μυϊκών κυττάρων.

Να σημειωθεί ότι η αναβολική απόκριση της καθαρής μυϊκής πρωτεΐνης σε ένα γεύμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της πρωτεΐνης που προσλαμβάνεται. Και είναι μεγαλύτερη από ένα γεύμα αμέσως μετά την άσκηση σε σχέση με ένα γεύμα ώρες μετά.

Πηγή: www.healthyliving.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρέχετε το βράδυ

Πολλές φορές οι συνθήκες της καθημερινότητας, η προετοιμασία για έναν αγώνα ή ακόμα και η συνήθεια και ο βιορυθμός μας, μας «αναγκάζουν» να τρέχουμε βράδυ.

Το βραδινό τρέξιμο για πολλούς από εμάς του δρομείς είναι… μαγικό. Και μάλιστα, αρκετοί, το προτιμούν σε σχέση με το πρωινό τρέξιμο. Για κάποιους, ωστόσο, που δεν έχουν συνηθίσει ή που τρέχουν συνήθως πρωί, μπορεί να γίνει αγχωτική εμπειρία.

Είτε ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν, αλλά αναγκάζονται, είτε είστε απλώς… κουκουβάγια, πρέπει να ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες για την ασφάλειά σας.

Να έχετε πάνω σας ένα φως…

Είτε αυτό είναι ο γνωστός φακός στο κεφάλι, είτε ένα φωτάκι στο παπούτσι, είτε οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ που σας βολεύει, καλό είναι να υπάρχει ένα φως πάνω σας, ειδικά στην περίπτωση που τρέχετε σε δρόμο που η ορατότητα για εσάς και τους άλλους είναι περιορισμένη.

Ανακλαστικά στα ρούχα σας

Τα ρούχα που χρησιμοποιούν οι δρομείς έχουν συνήθως ανακλαστικά που λαμπυρίζουν όταν πέφτε πάνω τους φως. Μην παραλείπετε ποτέ μια τέτοια μπλούζα, ένα αντιανεμικό ή ένα σορτσάκι με ανακλαστικές λωρίδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να φαίνεστε.

Να τρέχετε χωρίς ακουστικά

Μπορεί να είναι αγαπημένη σας συνήθεια, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτείνουμε να παραλείψετε τη μουσική εντελώς. Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σας και να παραμένετε σε εγρήγορση. Αν δεν μπορείτε, φορέστε απλά το ένα ακουστικό και κρατήστε την ένταση χαμηλά για να έχετε απόλυτη επαφή με το περιβάλλον.

Να έχετε μαζί το τηλέφωνό σας

Γενικώς οι δρομείς δεν θέλουν να παίρνουν και πολλά πράγματα μαζί τους όταν βγαίνουν για τρέξιμο. Όταν, όμως, βγαίνετε το βράδυ για προπόνηση, καλό είναι να έχετε μαζί σας το κινητό σας τηλέφωνο. Υπάρχουν πολλές θήκες πια, για να μπορείτε να το έχετε στο χέρι σας.

Ενημερώστε κάποιον

Μια καλή τακτική είναι να ενημερώσετε κάποιον ότι πάτε για προπόνηση. Να το πείτε πόση ώρα θα κάνετε περίπου και ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε. Είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση να ξέρει και κάποιος άλλος που βρίσκεστε σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

Βγείτε με παρέα

Ακόμα καλύτερα βγείτε για τρέξιμο με ένα-δυο άτομα ακόμα. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανιότερα συμβαίνει κάτι κακό σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δρομέων.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας. Ειδικά όταν τρέχετε βράδυ, θα πρέπει να βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση και να μην αγνοείτε τα ένστικτά σας για να αποφύγετε τις κακοτοπιές. Γενικά μην κινήστε σε δρόμους που δεν ξέρετε και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή κάποιον φίλο αν αισθανθείτε φόβο.

Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Το τρέξιμο το βράδυ είναι υπέροχο και χαλαρωτικό. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε, τόσο περισσότερο θα το απολαύσετε.

Stay safe…

Διαβάστε επίσης: Σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να τρέχεις για να είσαι πιο ασφαλής;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Την Κυριακή 3/12 η 2η ανοιχτή προπόνηση στην διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Veikou Trail που θα διεξαχθεί Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση ανοιχτών προπονήσεων για τους δρομείς που θέλουν να γνωρίσουν τις υπέροχες Trail διαδρομές της διοργάνωσης.

Έτσι λοιπόν μετά την επιτυχία της 1ης ανοιχτής προπόνησης, που πραγματοποιήθηκε στην κλασσική διαδρομή των 5χλμ, ακολουθεί η 2η ανοιχτή προπόνηση, την προσεχή Κυριακή 3 Δεκεμβρίου για τους ενδιαφερόμενους δρομείς που θα γνωρίσουν και την διαδρομή Veikou Skull Trail 10χλμ.

Ο χώρος συγκέντρωσης θα είναι το γήπεδο του μπάσκετ, έξω ακριβώς από τον στίβο στο Άλσος Βεΐκου.

Ώρα συγκέντρωσης: 08:50 π.μ.

Ώρα εκκίνησης: 09:00 π.μ.

Την προπονητική κάλυψη και υλοποίηση των ανοιχτών προπονήσεων έχουν αναλάβει οι Δρομείς Γαλατσίου ή Galatsi Runners.

Για πληροφορίες : Εμμανουήλ Αγαπητός 6976293862 και στα κοινωνικά δίκτυα του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ανοιχτές προπονήσεις, για τις οποίες θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Διαρκής ενημέρωση για το 8th Veikou Trail παρέχεται:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://veikoutrail.gr/

Από την σελίδα της διοργάνωσης στο facebook: https://www.facebook.com/veikoutrail/

Στο Instagram: https://www.instagram.com/veikoutrail/

Στις 21 Ιανουαρίου 2024 “Τρέξε στο βουνό μέσα στην πόλη”

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News