Τι γλυκό μπορώ να φάω αν έχω ανεβασμένη χοληστερίνη;

Αυτές οι τροφές (δυστυχώς) προκαλούν αφόρητους πονοκεφάλους

Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)*

Μα έχουν καμιά σχέση τα γλυκά με τη χοληστερόλη; (Συνήθως την ακούμε με το όνομα χοληστερίνη). Αυτό μπορεί να σκέφτονται πολλοί από εμάς, διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την αυξημένη χοληστερίνη με την αυξημένη κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών.

Έτσι, βάσει αυτής της σύνδεσης, όταν σκέφτονται τι χρειάζεται να προσέχουν για να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη τους, ο νους τους δεν πάει εύκολα στα γλυκά.

Επηρεάζουν τα γλυκά την αύξηση της χοληστερίνης;

Κι όμως, τα γλυκά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός της συχνά πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ζωικό βούτυρο και μαργαρίνη ή σε λιπαρά γαλακτοκομικά, ιδίως τυριά, το ενεργειακό (θερμιδικό) τους φορτίο, το γλυκαιμικό τους φορτίο και η σχέση τους με την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να επηρεάσει συνολικά την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πως θα αποφύγετε τα γλυκά με… γλυκό τρόπο!

Aς είμαστε ειλικρινείς, όμως. Πόσοι άνθρωποι θα έλεγαν όχι σε ένα “γλυκάκι” μετά το φαγητό και πόσοι δε θα το λαχταρούσαν ακόμα κι αν δεν το είχαν μπροστά τους, μόνο και μόνο στη σκέψη;

Το επιδόρπιο αποτελεί απόλαυση για πολλούς, ενώ η ιατρική εντολή «όχι γλυκά πια, κομμένα, απαγορεύονται», μπορεί να μετατραπεί σε μαρτύριο στο όνομα της υγείας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να είναι έτσι.

Η ελεγχόμενη κατανάλωση γλυκών μπορεί να γίνει μέρος της διατροφικής αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα).

 Ποια γλυκά μπορώ να καταναλώσω;  

  • Αν έχουμε χοληστερίνη όσα γλυκά μπορούμε να γνωρίζουμε τα συστατικά τους. Είτε είναι σπιτικά, είτε τα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας, είτε τα έχουμε αγοράσει από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή άλλο κατάστημα, όταν μπορούμε να γνωρίζουμε πως έχουν φτιαχτεί με τα κατάλληλα υλικά, μπορούμε να τα επιλέγουμε. Ποια είναι αυτά;
  • Ήμι-άπαχα (light) ή και άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί (ιδίως τυρί κρέμα), φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών φυτικής προέλευσης (φυτική κρέμα γάλακτος), άλευρα οσπρίων, σίτου και βρώμης, φυτικά έλαια (ελαιόλαδο ή canola), φυτικά υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, στέβια, σφένδαμος, αγαύη).
  • Προϊόντα γλυκισμάτων με αποκλειστική χρήση των προαναφερόμενων κατάλληλων και όχι πρόσθετη ή συνοδευτική των μη κατάλληλων προϊόντων. Για παράδειγμα, το ότι ένα προϊόν γράφει πως περιέχει στέβια, δεν σημαίνει πως δεν περιέχει και ζάχαρη, ή πως η περιεκτικότητά του σε στέβια είναι σημαντική έναντι της ζάχαρης.
  • Συσκευασμένα γλυκά προϊόντα με διατροφικούς ισχυρισμούς όπως «ελεύθερα χοληστερόλης», «χωρίς χοληστερόλη», «χωρίς λίπος», «ελεύθερα λίπους», «χαμηλά σε λίπος», «χωρίς κορεσμένα λιπαρά», «χωρίς σάκχαρα», «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα».

Επιλογές γλυκών στην χοληστερίνη

Σπιτικά γλυκά

  • Μπάρες παγωμένου γιαουρτιού – φρούτων/μέλι – ξηρών καρπών/βούτυρο 100% ξηρών καρπών.
  • Cheesecake με γκρανόλα βρόμης/ολικής – ελαφρύ τυρί κρέμα – μαρμελάδα φρουκτόζης.
  • Τρουφάκια με χουρμάδες – σκόνη κακάο – ξηρούς καρπούς/βούτυρο 100% ξηρών καρπών.
  • Brownies με αλεύρι οσπρίων/βρόμης – κουβερτούρα >75% μαύρης σοκολάτας – αβοκάντο – σιρόπι σφενδάμου.
  • Ξυλάκια παγωτό sorbe με φυσικό χυμό φρούτων/πολτοποιημένα φρούτα εποχής
  • Σοκολατάκια μέντας με φύλλα μέντας – λιωμένη μαύρη σοκολάτα >75% κακάο
  • Παγωμένες μπουκιές καρύδας με χουρμάδες βουτηγμένους σε γιαούρτι – τριμμένη καρύδα

Οι 12 “πικρές” παρενέργειες που σου προκαλούν τα γλυκά!

Γλυκά του εμπορίου

  • κέικ, μπισκότα, κρούστες πίτας, αρτοσκευάσματα, σαντιγί, πουτίγκες με τους διατροφικούς ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  • Τηρώντας τον γενικό κανόνα επιλογής συσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με την ετικέτα τους και επιλέγοντας προϊόντα τα οποία στα 100 γραμμάρια (προϊόντος) αναγράφουν περιεκτικότητα σακχάρων <15 γραμμαρίων και ιδανικά <5 γραμμαρίων, περιεκτικότητα ολικού λίπους <20γραμμάρια και ιδανικά <3 γραμμάρια, περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους <5 γραμμάρια και ιδανικά <1,5 γραμμάρια, περιεκτικότητα αλατιού λιγότερο από 1,5 γραμμάρια και ιδανικά <0,3 γραμμάρια.

Κλείνοντας, ας υπενθυμίσουμε πως δεν χρειάζεται να διαλέξουμε μεταξύ απόλαυσης και υγείας. Πολλές φορές αρκούν μερικές προσαρμογές και λίγη εφευρετικότητα για να φροντίσουμε και τις ανάγκες του οργανισμού μας, αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες. Πάντα με την καθοδήγηση ενός πραγματικά ειδικού. Δηλαδή, του διαιτολόγου μας.

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα καταφέρεις να… απεξαρτηθείς από τη ζάχαρη!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend