Πόσο μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου 30 λεπτά στο διάδρομο κάθε μέρα;

Πόσες είναι οι φορές που έχετε πει… «μισή ώρα έχω χρόνο, τί να προλάβω να κάνω;»

Κι όμως , αποδεδειγμένα μέσα σε ένα μισάωρο μπορείς να κινητοποιήσεις τον οργανισμό σου και το μεταβολισμό σου κάνοντας μια αξιοπρεπέστατη προπόνηση.

Μα…αρκούν 30’ διάδρομο για να πετύχω το στόχο μου;

Φτάνουν και περισσεύουν ,αρκεί να δουλέψεις με μεθοδικότητα και ποικιλία προγραμμάτων βασισμένα στον στόχο σου και το σώμα σου.

Το βέβαιο είναι πως 30’ άσκησης είναι καλύτερα από το να μην ασκείσαι καθόλου. Εάν καθημερινά εντάξεις στο πρόγραμμά σου 30’ στο διάδρομο (είτε περπάτημα είτε τρέξιμο) μόνο οφέλη και μόνο θετικά μπορείς να αποκομίσεις.

Γιατί “απαγορεύεται” όταν τρέχεις στο διάδρομο να βλέπεις τηλεόραση;

Κατανάλωση υψηλού αριθμού θερμίδων

Κάνοντας καθημερινά 30 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο στον διάδρομο θα σας βοηθήσει σημαντικά να κάψετε θερμίδες, άρα και να δημιουργήσετε θερμιδικό έλλειμα σε σχέση με τον μην κάνατε άσκηση με αποτέλεσμα να δείτε τη ζυγαριά να πέφτει.

Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού ρυθμού

30’ οποιασδήποτε άσκησης αρκούν για να έχετε καλύτερη αιματική ροή καθώς και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Επιτάχυνση του μεταβολισμού

Αν ο μεταβολισμός σας κοιμάται ύπνο βαθύ , αυτά τα 30 λεπτά θα τον κάνουν σίγουρα να ξυπνήσει και να αρχίσει να λειτουργεί οδηγώντας σας σύντομα σε απώλεια βάρους πάντα βέβαια συνδυάζοντας την άσκηση με ισορροπημένη διατροφή.

Βελτίωση της φυσικής κατάστασης

Σίγουρα η καθημερινή κίνηση στον διάδρομο θα σας κάνει να έχετε καλύτερη σωματική απόδοση, να μην κουράζεστε εύκολα και να είστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά σας ενώ θα μπορείτε να επιδίδεστε με άνεση στις απλές καθημερινές δραστηριότητες χωρίς πόνους και κούραση. Θα αποκτήσετε αυτό που λέμε «καλή φυσική κατάσταση».

Τόνωση των μυών

Κι όμως 30’ στο διάδρομο μπορούν να κάνουν το μυϊκό σας σύστημα να δείχνει πιο τονωμένο , γραμμωμένο και απόλυτα υγιές.

Βελτίωση στάσης σώματος

Ένα περπάτημα ή τρέξιμο με σωστή στάση σώματος είναι ικανό να τονώσει τους μύες της πλάτης και γενικά το κέντρο μας έτσι ώστε να βελτιώσει τη γενική στάση του σώματός μας που τόσο ταλαιπωρείται από την καθιστική ζωή και τις λάθος θέσεις που παίρνουμε για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.

Απώλεια λίπους και βάρους

Η συνήθεια του μισάωρου διαδρόμου καθημερινά μπορεί να γίνει η λατρεία σου όταν θα ανακαλύψεις πόσο πιο εύκολα μπορείς να δεις τα ποσοστά του λίπους και το βάρος σου να πέφτουν!

Έτσι θα γυμνάσετε (και) τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Βελτίωση της ψυχολογίας

Όλες οι μορφές άσκησης έχουν αποδειχθεί πως λειτουργούν θετικά στον ψυχισμό μας και στην βελτίωση της διάθεσής μας. Τι κι αν είναι 10’ ,30’ μη μια ώρα; Σίγουρα ανεβαίνοντας στον διάδρομο θα τα ξεχάσεις όλα, θα επικεντρωθείς στον στόχο σου, θα εκτονωθείς και θα κατέβεις με άλλη διάθεση.

Βελτίωση κινητικότητας των αρθρώσεων

Όπως όλα τα πράγματα ,έτσι και ο οργανισμό μας χρειάζεται… «λάδωμα»! Όντας ολημερίς μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε έναν καναπέ, οι αρθρώσεις μας αρχίζουν να μην έχουν καλό εύρος κίνησης , να μην λειτουργούν σωστά , με αποτέλεσμα μακροχρόνια να πονάμε.

Η λύση βρίσκεται στην κίνηση και αυτά τα 30 καθημερινά λεπτά στον διάδρομο μπορούν να σώσουν τις αρθρώσεις σου και εσένα από το να νιώθεις οποιαδήποτε μορφή πόνου.

Διαβάστε επίσης: Βασικά λάθη που κάνουμε όταν τρέχουμε στον διάδρομο 

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Μια ντουζίνα λάθη που κάνετε στο γυμναστήριο και μένετε στάσιμοι

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ περνούν αρκετές ώρες στο γυμναστήριο, δεν καταφέρνουν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι, φτάνουν σε ένα σημείο που “κολλάνε” και γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουν να συνεργάζονται με τον γυμναστή τους, ο οποίος είναι σίγουρο ότι ξέρει καλύτερα.

Ας δούμε όμως μερικά από τα βασικά λάθη που γίνονται:

Επιμονή στο ίδιο πρόγραμμα

Έχετε βρει ένα πρόγραμμα που δεν το βαριέστε και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Λάθος. Οι γυμναστές συνιστούν να αλλάζετε το πρόγραμμα κάθε 4 έως 6 εβδομάδες, αλλιώς βρίσκεστε σε μια ρουτίνα που σταματά την παραγωγή αποτελέσματος, καθώς το σώμα χτυπά ταβάνι. Εκτός από την αλλαγή στο πρόγραμμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα άλλο άθλημα.

Αντιγράφετε τους… προχωρημένους

Δεν πρέπει ποτέ να κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι. Βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο και αυτό πρέπει να το ξέρετε. Κάντε το πρόγραμμά σας χωρίς να φεύγετε, διαφορετικά κινδυνεύετε ακόμα και με τραυματισμό.

Καθημερινή άσκηση

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Οι μυς σας χρειάζονται ξεκούραση για να αποκατασταθούν και να μη ρουτινιάζουν.

Μιλάτε πολύ

Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που γίνονται και πολλές γνωριμίες, αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός σκοπός. όταν μιλάτε πολύ αφενός χάνετε χρόνο και αφετέρου δεν εκτελείτε σωστά το πρόγραμμά σας. Μην γίνεται ο τουρίστας!

Δεν έχετε στόχο

Πρέπει να βάζετε στόχους, να τους πετυχαίνετε και να βάζετε καινούριους. Αν δεν το κάνετε αυτό στην ουσία γυμνάζεστε χωρίς σκοπό και δεν ξέρετε αν και που μπορείτε να φτάσετε.

Μοναξιές

Το ιδανικό είναι να έχετε παρέα στο γυμναστήριο. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, παρακινείτε ο ένας τον άλλο και βάζετε κοινούς στόχους. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος ανταγωνισμός που στο τέλος της ημέρας κάνει καλό σε όλους.

Δεν κάνετε διαλείμματα

Η υπερβολική τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής, όλη τη χρονιά, πιθανόν θα σας οδηγήσει σε εξάντληση. Αν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε πια αποτέλεσμα, κάντε ένα διάλειμμα για 15 μέρες. Έτσι θα ανακάμψει το σώμα και το μυαλό σας, γιατί η πλήξη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.

Απογοητεύεστε

Πολλές φορές η προπόνηση δεν μας… βγαίνει. Δεν πρέπει να απογοητεύεστε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ανασκουμπωθείτε και προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά.

Μπερδεύετε το μυαλό με το σώμα

Αν και το μυαλό μπορεί να κουραστεί από τη δουλειά μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το σώμα είναι έτοιμο για άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο θα δείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας να ανεβαίνουν και στη συνέχεια να μειώνεται το στρες. Μη το χάνετε…

Γυμνάζεστε κρυωμένος

Δεν πρέπει να το κάνετε για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχήν θα εξασθενήσει κι άλλο το ανοσοποιητικό σας και θα χειροτερέψετε, ενώ αν έχετε κάποια ίωση θα την μεταδώσετε και στους υπόλοιπους. Επίσης Οι ιογενείς λοιμώξεις δημιουργούν φλεγμονές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Μείνετε σπίτι μέχρι να ανακάμψετε και να επανέλθετε δριμύτερος.

Δεν κάνετε ζέσταμα

Μην παραλείπετε το ζέσταμα. Προσπαθήστε να ταιριάξετε το ζέσταμα με την κατάλληλη γυμναστική για κάθε μυ. Η κωπηλασία είναι καλή για το πάνω μέρος του σώματος.

Δεν χρονομετράτε

Ανάμεσα στις ασκήσεις μπορεί να περιφέρεστε, να συζητάτε αρκετή ώρα και να αργείτε να συνεχίσετε. Αυτό πιθανό να σαμποτάρει την άσκησή σας. Αν η ανάπαυση είναι μικρής διάρκειας, οι μυς δεν προλαβαίνουν να ανακάμψουν, ενώ αν είναι μεγάλης, δεν θα ωφεληθείτε.

Διαβάστε ακόμα: Τα 6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας μέσα από το τρέξιμο

Έτσι θα φτιάξετε κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο

Μπορεί το τρέξιμο να σε βοηθήσει να φτιάξεις κοιλιακούς; Αυτή είναι μια πολύ διαδεδομένη ερώτηση, της οποίας η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Κι αυτό διότι εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Αν έπρεπε ωστόσο να δώσουμε ντε και καλά μια απλοϊκή απάντηση, τότε αυτή θα ήταν: ναι, μπορείς να φτιάξεις κοιλιακούς μέσα από το τρέξιμο. Ωστόσο αυτό μπορεί να προκύψει μόνο ως αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής άσκησης.

Πρόσφατα, ο γυμναστής Τζο Νότον και ο διατροφολόγος Κιμ Πίρσον μίλησαν στο «runnersworld.com» για το συγκεκριμένο ζήτημα απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

Ποιο είναι η καλύτερη μέθοδος στο τρέξιμο για την ανάπτυξη των κοιλιακών;

Σύμφωνα με τον Νότον, η καλύτερη μέθοδος είναι να δώσετε βάρος στην σταθερότητα του κορμού σας όταν τρέχετε και να δουλέψετε πάνω στην επιτάχυνση. Αν είστε κυρίως δρομέας μεγάλων αποστάσεων, μια καλή και απλή μέθοδος είναι να δοκιμάσετε 10-20 επαναλήψεις των 100 μέτρων σπριντ, με διαλείμματα 30-40 δευτερολέπτων.

Ο Νότον εξηγεί πως «αυτή είναι μια μέθοδος υψηλής έντασης που θα ενεργοποιήσει αυτόματα τους κοιλιακούς σας, θα ενδυναμώσει τον κορμό σας και θα μειώσει τo σωματικό λίπος. Επίσης, αυξάνει το μεταβολισμό σας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες και αφού τελειώσετε την άσκηση».

Τι πρέπει να τρώνε οι δρομείς για να φτιάξουν κοιλιακούς;

Πρώτον, δεν είναι όλοι γενετικά φτιαγμένοι για να έχουν εντυπωσιακούς κοιλιακούς καθώς παίζει μεγάλο ρόλο η μυϊκή δομή και ο τύπος σώματος. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον αυτονόητο πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένων κοιλιακών. Ο Πίρσον εξηγεί: «Για να υποστηρίξετε τις προπονήσεις σας, πρέπει να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών».

Photo by Angel Santos on Unsplash

Τονίζει επίσης πως ο πιο υγιεινός τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος για έναν δρομέα είναι να «ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σακχάρων και να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ψωμί με πολλά λαχανικά».

Ο Νότον προσθέτει ότι η μείωση του σωματικού λίπους είναι άμεση συνάρτηση του τρεξίματος. «Το τρέξιμο είναι μια μεγάλη καρδιαγγειακή μορφή άσκησης και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση των σωματικών λιπαρών, κάτι που βοηθά στην αύξηση της ορατότητας των κοιλιακών».

Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουν οι δρομείς;

Για τον μέσο άνθρωπο συνιστούνται 0,8g πρωτεΐνης για κάθε κιλό που ζυγίζει. Για εκείνους που γυμνάζονται σκληρά, όπως οι δρομείς μαραθωνίου, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών και ο Πίρσον επιβεβαιώνει ότι ο διπλασιασμός αυτής της ποσότητας είναι μια χαρά. Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για τους δρομείς που προσπαθούν να φτιάξουν κοιλιακούς το κοτόπουλο, το ψάρι και τα αυγά, ενώ υπάρχουν και vegan επιλογές όπως τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γυμνάσετε τους κοιλιακούς σας πάνω στον διάδρομο

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend