Πώς θα θέσετε τολμηρούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους στο τρέξιμο

Πώς θα θέσετε τολμηρούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους στο τρέξιμο

Ο καθορισμός στόχων μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία για πολλούς δρομείς, αλλά όχι απαραίτητα με την αρνητική έννοια. Πώς μπορείτε να ορίσετε έναν στόχο που  σας δίνει κίνητρα, σας οδηγεί στην διεκδίκηση μεγαλύτερων πραγμάτων, σας βελτιώνει ως αθλητή και παράλληλα είναι ρεαλιστικός και δεν υπερβαίνει τις ικανότητές σας;

To ζητούμενο άλλωστε είναι να προκαλέσετε τον εαυτό σας και όχι να τον οδηγήσετε σε μια αποτυχία πριν ακόμη ξεκινήσετε.

Συνήθως οι δρομείς επιλέγουν ανάμεσα σε δύο τύπους στόχων:

  1. O στόχος που δεν απαιτεί σκληρή δουλειά και μπορεί να φτάσει κανείς εύκολα στην επίτευξη του. Για παράδειγμα αφού τρέξετε κάποιους αγώνες των 10Κ, ελπίζετε να τρέξετε στον πρώτο σας Ημιμαραθώνιο σε 6 εως 12 μήνες.
  1. Ο στόχος που φαντάζει εξωπραγματικός, όπως για παράδειγμα όταν έχετε μόλις ξεκινήσει το τρέξιμο και θέλετε μέσα σε τρεις μήνες να δηλώσετε συμμετοχή στον σε κάποιον Μαραθώνιο.

Ο δρομέας που κατάφερε να πραγματοποιήσει τον στόχο 1 είναι σε θέση να τρέξει στον Ημιμαραθώνιο σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Ο στόχος αυτός είναι αρκετά εύκολος. Και ο δρομέας που πραγματοποίησε τον στόχο 2 δείχνει να έχει αρκετές προοπτικές αναφορικά με την συμμετοχή του σε Μαραθώνιο για πρώτη φορά. Σίγουρα για να πετύχει κάτι τέτοιο απαιτείται υπομονή και χρόνος.

Αντί να βάζετε στόχους που δεν σας ιντριγκάρουν ή είναι σχεδόν ανέφικτοι, είναι προτιμότερο μα επικεντρώνεστε στις λεγόμενες «μικρές νίκες» και τους στόχους που είναι περισσότερο ρεαλιστικοί.

Και στις δύο περιπτώσεις οι δρομείς έχουν να σκέφτονται λιγότερο αναφορικά με την καθημερινή ρουτίνα της προπόνησης και μπορούν να ονειρεύονται μελλοντικές επιτυχίες.

Η αξία των μικρών νικών

Είναι βραχυπρόθεσμες, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας και σας βοηθούν να επικεντρώνεστε στην διαδικασία της εξάσκησης, στις καθημερινές εκείνες δραστηριότητες που βελτιώνουν την φόρμα σας, αποτρέπουν τραυματισμούς και σας κάνουν γρηγορότερους.

Οι μικρές νίκες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την εξασφάλιση αρκετών ωρών ύπνου, την σωστή προθέρμανση πριν τον αγώνα, την εκτέλεση όλων των ασκήσεων ενδυνάμωσης του κορμού και το τρέξιμο σε χαλαρούς ρυθμούς τις ημέρες που ακολουθούν του αγώνα.

Oι άνω στόχοι είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν και ο δρομέας μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτούς δίχως να αλλάξει το πρόγραμμά του σε κανένα σημείο. Αφορούν όλες τις ηλικίες, τα φύλα και το είδος των αγώνων. Βοηθούν στην ατομική βελτίωση του αθλητή με το να κοιμάται επαρκώς, να αναρρώνει ταχύτερα, αλλά και να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες του προγράμματος προπόνησης.

Οι μικρές νίκες με το πέρας του χρόνου σας δίνουν έναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους δρομείς. Θα είστε περισσότεροι αθλητικοί, με μεγαλύτερη αντοχή και λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Παράλληλα θα έχετε διαρκώς το κίνητρο της βελτίωσης και θα συμμετέχετε στους αγώνες με μεγαλύτερη συνέπεια.

Διαβάστε ακόμα: Τα μικρά βήματα στο τρέξιμο φέρνουν τους… μεγάλους χρόνους

Previous ArticleNext Article

Εγκατέλειψε στις 10 ώρες Kilian Jornet στο Phantasm 24h Running Challenge

SalomonTV

Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του στο Phantasm 24h Running Challenge ο εξαιρετικός αθλητής Kilian Jornet και να προσεγγίσει το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου, που είχε τρέξει 303.506χλμ σε 24 ώρες το 1997 και από τότε κρατάει το ρεκόρ.

Ο Kilian σταμάτησε την προσπάθειά του μετά από 10 ώρες και ενώ αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από 10:19:56 είχε τρέξει 134,80χλμ.

Τον 24ωρο αγώνα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Salomon σε αρκετά δύσκολες συνθήκες (-5 έως 7 βαθμούς κελσίου), εγκατέλειψαν οι Sebastian Conrad Hakansson (161,20χλμ. σε 12:46:57) και Didrik Hermansen (174,80χλμ. σε 17:46:37), αλλά ολοκλήρωσαν οι Harald Bjerke (232χλμ.), Jo Inge Norum (219,20χλμ.) και Simen Holvik (208χλμ.) πολύ μακριά βέβαια από το ρυθμό του Γιάννη Κούρου που ακόμα κρατάει το ρεκόρ.

Ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο από κάθε άποψη και μακάρι να συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοιους αγώνες που φέρνουν το τρέξιμο στο προσκήνιο των συζητήσεων, σε μια εποχή που οι αγώνες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στον πάγο.

Πως θα καταφέρετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες τρέχοντας

Photo by John T on Unsplash

Είναι δεδομένο ότι το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και φυσικά συμβάλει στην απώλεια βάρους. Για να γίνει, ωστόσο, περισσότερο, αποδοτικό, το τρέξιμο πρέπει να έχει διακυμάνσεις.

Τα οφέλη ακόμα και σε ένα συγκεκριμένο τέμπο είναι δεδομένα και έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτό. Αλλά για να ενεργοποιήσεις περισσότερο τον μεταβολισμό και να πετύχεις μεγαλύτερες καύσεις, θα πρέπει ορισμένες φορές να να τρέξεις με ρυθμό υψηλότερης έντασης, περίπου στο 80 ή 90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σου. Σε ρυθμό δηλαδή που δεν μπορείς να συνεχίσεις μια συνομιλία.

Τα βασικά λάθη τεχνικής στο τρέξιμο και τρόποι για να τα διορθώσετε

Για παράδειγμα τρέξτε 800 μέτρα σε αυτόν το ρυθμό και περπατήστε 90 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 3 φορές. Στη συνέχεια τρέξτε σε ένα σταθερό τέμπο για 2 χλμ. και δώστε τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να… ηρεμήσει. Αν επιλέξετε να κάνετε 400 μέτρα, κάνετε περισσότερες επαναλήψεις.

Φυσικά, δεν πρέπει να τρέχετε με γρήγορο ρυθμό σε κάθε διαδρομή. Μετά από οποιαδήποτε έντονη προπόνηση, πρέπει να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει. Βάλτε στόχο να ολοκληρώνετε μία ή δύο διαδρομές υψηλής έντασης την εβδομάδα.

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, ολοκληρώστε μεγαλύτερες διαδρομές που είναι λιγότερο έντονες. Αυτές οι διαδρομές θα σας φανούν πιο εύκολες, επομένως θα μπορείτε να τρέξετε μεγαλύτερες αποστάσεις και κατ’ επέκταση να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Οδηγός για αρχάριους στο τρέξιμο

Επίσης αλλάξτε τη διαδρομή σας και δοκιμάστε να τρέξετε είτε στην ανηφόρα, είτε στο βουνό άν έχετε τη δυνατότητα. Εκεί δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε υψηλής έντασης προπόνηση, αλλά δεδομένα θα σας βοηθήσει, αφού ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκαλιά.

Προσπαθήστε να βγάλετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με 3-4 προπονήσεις. Προσέξτε τη διατροφή σας και μην κάνετε υπερβολές. Θα εντυπωσιαστείτε όταν μετά από ένα μήνα θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Τρέξιμο σε ανηφόρα ή κατηφόρα; Τελικά τι είναι πιο επίπονο;

x
Send this to a friend