Μαυρωτάς: Ο αθλητισμός δεν είναι σαν τα πανηγύρια και τους γάμους

Ο Γιώργος Μαυρωτάς νέος Γενικός Γραμματέας ΑθλητισμούINTIME

Στοίχημα χαρακτήρισε το να μη σταματήσει η καρδιά του αθλητισμού να χτυπάει αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος βρίσκεται από το μεσημέρι στα Γιάννενα.

Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να αποκτήσει ιδία αντίληψη για τις παρεμβάσεις που έγιναν στους αθλητικές υποδομές, η ευθύνη των οποίων ανήκει στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, αλλά και να σχεδιάσει μαζί με την Επιτροπή Διοίκησης τις επόμενες.

Με την ευκαιρία παρακολούθησε και το φιλικό παιχνίδι των ομάδων μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο και μίλησε εκτός των άλλων για τα τελευταία μέτρα και τις αποφάσεις τις ΓΓΑ για τους αγώνες εκτός σταδίου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αγώνες με 5.000 άτομα, αλλά μπορούμε να βρούμε λύση»

«Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Ο κόσμος του αθλητισμού, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, και αυτό είναι μια μεγάλη προίκα που θα μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να κάνουμε σιγά- σιγά περισσότερο αθλητισμό, με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τις αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων, που αίφνης μπήκαν στο ίδιο κάδρο με όλες τις υπόλοιπες συναθροίσεις, όπου δεν υπάρχουν κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Είμαστε σε μία φάση που συζητάμε και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα, γιατί ο αθλητισμός δεν είναι σαν τα πανηγύρια και τους γάμους, που υπάρχει -ας πούμε- μια μεγαλύτερη αναρχία. Γίνονται πιο οργανωμένα και οι αθλητικές εκδηλώσεις, και οι προπονήσεις και οι αγώνες, οπότε αυτό θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε. Δεν μπορούμε σίγουρα να κάνουμε αγώνες με 5000 αθλητές, όπως κάναμε στο παρελθόν, αλλά νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια μέση λύση, ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα αλλά να μη σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.agon.gr

Previous ArticleNext Article

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για πρώτη φορά στο Βουργαρέλι

Ιατρικές Μονάδες (KIM) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής πραγματοποιείται, διαρκώς, διερεύνηση και καταγραφή αναγκών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε απομακρυσμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, το 2019 πραγματοποιήθηκε επανασχεδιασμός του προγράμματος και επέκταση του έργου και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος πραγματοποιώντας τρεις αποστολές το μήνα.

Από την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, η ομάδα των ΚΙΜ αποτελούμενη από ένα σύνολο 13 ιατρικών ειδικοτήτων, και έχοντας στην διάθεσή τους υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, θα υποδεχθούν στο κέντρο υγείας του Βουργαρελίου από τις 9:00πμ – 17:00μμ τους κατοίκους του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επισημαίνεται ότι στις υπηρεσίες που παρέχονται μεταξύ άλλων είναι και το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Άσκησης που στόχο έχει να συμβουλέψει, να εκπαιδεύσει και να μυήσει τους συμμετέχοντες στην υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητα τους, τόσο για τα σωματικά όσο και τα ψυχικά οφέλη τα οποία προσφέρει.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, ογδόντα (80) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προστατεύει από την κακοσμία το αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Πρέπει ή δεν πρέπει να βάζεις αποσμητικό πριν την προπόνηση;

Στο γυμναστήριο πάμε για να ιδρώσουμε. Τα περισσότερα αποσμητικά σταματούν την εφίδρωση. Και τότε γιατί εμείς επιλέγουμε να βάζουμε αποσμητικό, αφού ο σκοπός που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ή για προπόνηση είναι να ιδρώσουμε;

Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν θέλουμε να μυρίζουμε. Σωστά. Αλλά τι θα λέγατε αν σας έλεγε κάποιος ότι ο ιδρώτας είναι άοσμος;

Αποτελείται από νερό, ουρία, μεταλλικά άλατα και άλλα. Επομένως από πού προέρχεται η δυσάρεστη οσμή;

Οι αιτίες είναι πολλές, όταν ο ιδρώτας παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα π.χ. στις μασχάλες ή στα ρούχα, τότε αναπτύσσονται τα βακτηρίδια που δημιουργούν μια δυσάρεστη οσμή.

Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη υγιεινής, η κακή ψυχολογική κατάσταση, η κατανάλωση κάποιων τροφών όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, πολλά μπαχαρικά, το αλκοόλ, η λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής καθώς και κάποιες παθήσεις.

Είναι καλό να ιδρώνουμε

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι καλό να ιδρώνουμε, εκτός βέβαια από κάποιες παθολογικές περιπτώσεις. Βέβαια η αγωνία για το πώς μυρίζουμε μας κυριεύει με αποτέλεσμα να βάζουμε πολύ αποσμητικό πριν πάμε στο γυμναστήριο.

Ο ιδρώτας πάντως δεν σταματάει από τα αποσμητικά. Το σώμα και φυσικά οι αδένες υπερτερούν! Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA των ΗΠΑ, ένα αποσμητικό μπορεί να μειώνει την παραγωγή ιδρώτα μόνο κατά 20%, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της ανοσίας από την συχνή χρήση. Υπάρχουν και φυσικά αποσμητικά που χρησιμοποιούν αρκετοί, τα οποία πάντως, ίσως και να είναι καλύτερα για τον οργανισμό.

Σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Επίσης σύμφωνα με έρευνες το να βάλεις αποσμητικό πριν γυμναστείς είναι σαν να δένεις τα παπούτσια σου μεταξύ τους πριν πας για τρέξιμο. Σαμποτάρεις δηλαδή την πρόοδό σου!

Είναι απαραίτητο να ιδρώσεις για να απελευθερώσεις τις τοξίνες από το σώμα σου και να μην υπερθερμανθείς.

Αυτό που έχει σημασία αν δεν έχετε κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είναι να κάνετε είστε καθαροί και εσείς και τα ρούχα σας πριν βγείτε για προπόνηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα…

Διαβάστε ακόμα: Μύθοι και αλήθειες για την εφίδρωση και πότε φαίνεται ότι έχουμε πρόβλημα!

x
Send this to a friend