KOE: Η κίνηση «Κολυμπάμε Μαζί» παρουσίασε το πρόγραμμα της

KOE: Η κίνηση «Κολυμπάμε Μαζί» παρουσίασε το πρόγραμμα της

Τους στόχους, τους πόθους, το σχέδιο, το πρόγραμμα και το όραμα της παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο «Riviera Coast» της Βούλας η ομάδα «ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΑΖΙ», η οποία θα διεκδικήσει την εκλογή της στις προσεχείς αρχαιρεσίες της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Για πρώτη φορά μια κίνηση η οποία διεκδικεί τη διοίκηση της ΚΟΕ – και δεν θυμάμαι να υπήρξε σε τέτοιο βαθμό και σε καμιά άλλη ομοσπονδία – καταθέτει από την αρχή προς κρίση και προς μελέτη, όλα όσα προτίθεται να πράξει, εφόσον εκλεγεί. Η πρόταση δεν αφορά μόνον το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των δράσεων μας» τόνισε ο Κυριάκος Γιαννόπουλος. «Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο της πρότασης και όχι της ανούσιας κριτικής. Θεωρούμε ότι με αυτή τη στάση μας κάνουμε ένα βήμα προόδου στα μέχρι τώρα δεδομένα και δρώμενα του χώρου μας».

Εκ μέρους της ομάδας «ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΑΖΙ»ο Γιάννης Γιαννουρής παρουσίασε το πρόγραμμα «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 2021-2024-2028», που εδράζεται στους δυο επόμενους Ολυμπιακούς Κύκλους και περιλαμβάνει οκτώ βασικούς κατευθυντήριους άξονες: Διοίκηση, Σωματεία, Κολυμβητήρια, Στελέχη, Ανάπτυξη, Πρωταθλητισμός, Marketing/Επικοινωνία, Αγωνιστική Δράση.

Εκτός του Κυριάκου Γιαννόπουλου, στην ομάδα «ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» συμμετέχουν, ως υποψήφιοι, ενεργά μέλη της οικογένειας του υγρού στίβου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και παρουσιάσθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι: Γιώργος Αφρουδάκης, Νίκος Ξυλούρης, Στέφανος Αυγουλέας, Τζώνης Καλημέρης, Πέπη Χαραλάμπους, Ελευθερία Σαραντίδου, Λεωνίδας Αθανασιάδης, Γιάννης Νάτσιος, Αντώνης Ρέντας, Βασίλης Σκουντής.

«Έχουμε φρέσκιες ιδέες, διάθεση για προσφορά και σκληρή δουλειά. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή σε όλα τα αθλήματά μας και να ατενίσουμε τον ορίζοντα που εκτείνεται μπροστά μας. Σεβόμαστε το παρελθόν, οργανώνουμε το παρόν και σημαδεύουμε ένα καλύτερο μέλλον» επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ τόνισε τα εξής:

«Το σύνθημα ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΜΑΖΙ μας εκφράζει απολύτως και σε όλα τα επίπεδα. Είναι ντροπή να υπάρχουν αποκλεισμοί. Αλίμονο εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εφόσον εκλεγούμε θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε σε έναν βαθμό την προσέγγιση μας στα πράγματα και στον τρόπο εργασίας».

«Το προαπαιτούμενο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές είναι να μπει μια τάξη. Απευθύνθηκα προσωπικά στην ΚΟΕ ώστε να μας παραδοθεί η λίστα των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά ακόμη δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Το ερώτημα είναι πόσα από τα 231 υφιστάμενα σωματεία τυγχάνουν αθλητικής αναγνώρισης και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα».

«Σύμφωνα με μια πληροφορία που έχουμε η ΚΟΕ θα αποστείλει την προκήρυξη διενέργειας των εκλογών το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τρόπο θα προκαλέσει αιφνιδιασμό. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο όλα αυτά θα πρέπει να θυμίζουν… κρυφό σχολειό και  γιατί άραγε πρέπει να παριστάνουμε τους ντετέκτιβ».

«Τα δικά μας όπλα είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει και παρουσιάζουμε σήμερα και το ανθρώπινο δυναμικό. Την περιουσία της ΚΟΕ συνιστούν τα σωματεία και οι αθλητές».

«Θεωρώ ότι το σοβαρότερο πρόβλημα της τωρινής διοίκησης είναι ο συγκεντρωτισμός. Στο ΔΣ υπάρχουν μεγάλοι πρωταθλητές όπως ο Ηλίας Μάλαμας και ο Νίκος Στελίου, αλλά απορώ για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένα όνομα αθλητή για λόγους διαφήμισης και προβολής».

«Ως ειδοποιό διαφορά της δικής μας κίνησης με την τωρινή διοίκηση θεωρούμε την ημερομηνία λήξης μας. Δεν διεκδικούμε την εκλογή μας για να διοικήσουμε επ’ άπειρον, ούτε για να κρατήσουμε μια καρέκλα επί 36 χρόνια. Ασφαλώς δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι η τωρινή διοίκηση έχει παραγάγει έργο και προσέφερε πολλά, αλλά ακόμη και ο Μάικλ Τζόρνταν κάποια στιγμή έκρινε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση».

«Στη γενική συνέλευση που διεξήχθη τον Μάρτιο ο κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος εξελέγη επίτιμος ισόβιος πρόεδρος. Με αυτό τον τίτλο προφανώς πρέπει να βρίσκεται υπεράνω και να τηρεί στάση ουδετερότητας στα διοικητικά δρώμενα, να μη στηρίξει κανέναν υποψήφιο και να είναι ο εγγυητής της ενότητας».

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τον φόβο που ενδέχεται να αισθάνονται τα σωματεία. Πρέπει να ξεθαρρέψουν και να κρίνουν κατά συνείδηση. Εμείς πάντως έχουμε μεγάλα αυτιά, ακούμε και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και τις επιθυμίες τους. Κολυμπάμε μαζί και προχωράμε δυναμικά σε απολύτως χαρτογραφημένα ύδατα».

 

Previous ArticleNext Article

ΓΓΑ για μαζικούς αγώνες: Όλα κρίνονται από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τρεις τρόποι για να ξεκινήσεις το τρέξιμο σωστά

Στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ απηύθυνε ερώτημα για το μέλλον των αγώνων δρόμου και των multisport event το runnfun.gr μετά την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή αθλητικών διοργανώσεων, ωστόσο, καθημερινά οι εξελίξεις κρίνονται από την από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής τους.

Το ερώτημα του runnfun.gr ήταν το εξής:

Υπάρχει κάποιο έκτακτο πλάνο ή σχετική οδηγία για  αναβολή των αγώνων μαζικού αθλητισμού ή μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει;

Η απάντηση της ΓΓΑ ανέφερε:

«Η πρόσφατη απόφαση αναστολής δημόσιων εκδηλώσεων με όρθιους συμμετέχοντες δεν αφορά σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως για την υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων υποβάλλεται υγειονομικό αγωνιστικό πρωτόκολλο στην Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. για παρατηρήσεις και έγκριση, που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις διεξαγωγής και τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον σε καμία αθλητική εκδήλωση δεν επιτρέπονται θεατές, απόφαση που έχει ληφθεί και ισχύει από την πρώτη φάση επανεκκίνησης του αθλητισμού ως σήμερα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε πως η διοργάνωση αντίστοιχων αγώνων θα κριθεί και από τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής. Άλλωστε η αθλητική δραστηριότητα εξετάζεται βήμα-βήμα, αξιολογώντας τα δεδομένα σε κάθε φάση, επικαιροποιώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία πάντα με τους ειδικούς και λαμβάνοντας αποφάσεις που προτάσσουν πάνω από όλα τη δημόσια υγεία.  

Με εκτίμηση,

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α.»

Γιατί και πόσο ωφελεί τον εγκέφαλο η αερόβια άσκηση;

Οι αεροβικές ασκήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με τις στατικές ασκήσεις για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του μυαλού, ιδίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λόρα Μπέικερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 35 ενηλίκους.

Η έρευνα

Όλοι είχαν συμπτώματα ήπιας γνωσιακής (νοητικής) διαταραχής, η οποία συχνά θεωρείται πρώιμη ένδειξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: οι 16 με μέση ηλικία 63 ετών έκαναν αεροβικές ασκήσεις, όπως διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.α., τέσσερις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα 19 ατόμων με μέση ηλικία 67 ετών έκανε διατατικές ασκήσεις (στρέτσινγκ) με την ίδια συχνότητα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν με μαγνητική απεικόνιση τους εγκεφάλους των 35 συμμετεχόντων τόσο πριν όσο και μετά το εξάμηνο της άσκησης. Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο ομάδες, τόσο η αερόβια όσο και η διατατική άσκηση, είχε αυξήσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων σε περιοχές που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Όμως στην αεροβική ομάδα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την ομάδα του στρέτσινγκ, τόσο στο συνολικό όγκο του εγκεφάλου όσο και ειδικότερα στον όγκο της φαιάς ουσίας. Επιπλέον στα άτομα που είχαν κάνει στρέτσινγκ, υπήρχαν ενδείξεις ατροφίας στη λευκή ουσία του εγκεφάλου τους.

Τα συμπεράσματα

Τα νοητικά τεστ που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι η αεροβική ομάδα είχε εμφανίσει βελτίωση στις επιδόσεις της μετά από το εξάμηνο της άσκησης, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την ομάδα των ασκήσεων διάτασης.

«Ακόμη και μετά από μια σύντομη χρονική περίοδο, είδαμε ότι η αεροβική άσκηση οδήγησε σε αξιοσημείωτες αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε η Μπέικερ. Με άλλα λόγια, κάθε άσκηση είναι καλή, αλλά η αεροβική ακόμη καλύτερη.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να φτάσεις στην τρίτη ηλικία προκειμένου να δώσεις… τροφή στον εγκέφαλό σου. Η ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ και το τρέξιμο, μπορούν να σε βοηθήσουν από νωρίς.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο διαφορετικός είναι ο εγκέφαλος των δρομέων και γιατί;

x
Send this to a friend