Τελικά ποιο είδος νερού είναι καλύτερο να καταναλώνετε;

Γράφει η Βίκυ Αγαθοκλέους*

Η σημασία κατανάλωσης νερού είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολυάριθμα. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζετε τα διαφορετικά είδη νερού που υπάρχουν και το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ξέρετε τι νερό καταναλώνετε και ποιο νερό μπορεί να είναι πιο καλή και ασφαλής επιλογή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία καθώς αποτελεί το 60-70% του σώματος μας και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, στην λίπανση των αρθρώσεων, στην προστασία των ιστών ζωτικής σημασίας και στην αποβολή άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό (π.χ. μέσω της ούρησης, ιδρώτα) κ.ά. Οι ανάγκες του σώματος σε νερό αυξάνονται σε περιστάσεις όπως άσκησης, πυρετού, διάρροιας και εμετού ή υψηλών θερμοκρασιών.

Ποια τα είδη νερού;

Σύμφωνα με τον Νόμο Ν87(Ι)/2001, Οδηγία 98/83/ΕΚ, “το νερό πρέπει να είναι υγιεινό και καθαρό χωρίς μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία”. Σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και την υγιεινή του πόσιμου νερού διαδραματίζει το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ).

Το είδος νερό που μπορεί να καταναλώσει κανείς διακρίνεται συνήθως σε νερό βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, ανθρακούχο νερό, νερό καρύδας κ.ά.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πίνουμε νερό με άδειο στομάχι

Νερό βρύσης

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η ποιότητα του νερού και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας διασφαλίζονται με συστηματικούς ελέγχους και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε περιοχής και χώρας. Το συγκεκριμένο είδος νερού περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το νερό της βρύσης έχει μια διαφορετική γεύση συγκριτικά με το εμφιαλωμένο νερό λόγω του χλωρίου που προστίθεται. Σκοπός της προσθήκης χλωρίου είναι η παρεμπόδιση ανάπτυξης μικροοργανισμών και η διατήρηση του νερού καθαρή μέχρι την κατανάλωση. Η περιεκτικότητα του χλωρίου ελέγχεται και αυτή συστηματικά ώστε να διασφαλίζεται ότι βρίσκεται σε ασφαλή επίπεδα για κατανάλωση.

Πλεονέκτημα

Πλέον ασφαλές για κατανάλωση, άμεσα διαθέσιμο, πολύ φθηνό από άλλα είδη νερού που είναι προς πώληση στην αγορά, φιλικό προς το περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια για να φτάσει στον καταναλωτή

Μειονέκτημα

Η γεύση και η οσμή του κάποιες φορές είναι δυσάρεστη. Επίσης, αν είστε σε περιοχή όπου η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού θεωρείται σχεδόν ακατάλληλη για κατανάλωση, μπορείτε να αγοράσετε φίλτρο ώστε να καθαρίζει το νερό από τυχόν ακατάλληλες ουσίες και να το καθιστά πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελείται ένα ακόμα είδος νερού το οποίο όμως διαφοροποιείται σε τρεις κατηγορίες, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής.

Επιτραπέζιο νερό

Το επιτραπέζιο νερό είναι νερό που προέρχεται από οποιαδήποτε προέλευση (π.χ. γεώτρηση, ποτάμι, λίμνη, αφαλατωμένο νερό θάλασσας) και υπόκειται σε διαδικασία απολύμανσης, αν είναι απαραίτητο, ώστε να είναι πόσιμο νερό, δηλαδή ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επιτραπέζιο νερό έχει παρόμοια σύσταση με το νερό της βρύσης με διαφορά ότι αυτό είναι εμφιαλωμένο ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

Φυσικό μεταλλικό νερό

Το φυσικό μεταλλικό νερό είναι νερό που προέρχεται από υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης. Η σύσταση του είναι διαφορετική από τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού ή του νερού πηγής αφού περιέχει διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο νάτριο, σίδηρο κτλ που δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό. Εντούτοις, υπάρχουν διαφορές όσο αφορά τη σύσταση μεταξύ των φυσικών μεταλλικών νερών και κάποιο φυσικό μεταλλικό νερό μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωσή ασβεστίου ή μαγνησίου από άλλα και αυτές οι ενδείξεις αναφέρονται. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται από το νόμο να αναγράφετε στην ετικέτα οποιαδήποτε φυσικού μεταλλικού νερού η οποιαδήποτε ένδειξη που να παραπέμπει σε θεραπευτικές ιδιότητες ή φράσεις σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία.

Νερό πηγής

Το νερό πηγής είναι μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του επιτραπέζιου νερού και του φυσικού μεταλλικού νερού. Συγκεκριμένα, το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, δεν υπόκειται σε κάποια διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνετε στην πηγή προέλευσης όπως το φυσικό μεταλλικό νερό. Ωστόσο, το νερό πηγής διαφέρει στη σύσταση (δεν περιέχει μέταλλα που μπορεί να περιέχει το φυσικό μεταλλικό νερό) και μοιάζει περισσότερο με τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού. Τέλος, το νερό πηγής είναι δύσκολο να βρεθεί στην ελληνική αγορά εκτός και αν είναι πιθανότατα κάποιο εισαγόμενο νερό.

Πλεονέκτημα

Πιο ευχάριστη γεύση συγκριτικά με το νερό της βρύσης

Μειονέκτημα

Ακριβότερο από το νερό της βρύσης, μη φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της χρήσης πλαστικού, πιθανότητα μόλυνσης του νερού από το πλαστικό μπουκάλι αν δεν τηρούνται σωστά οι οδηγίες μεταφοράς και αποθήκευσης του νερού.

Ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό είναι νερό στο οποίο υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα είτε φυσικά, δηλαδή από τη πηγή του, μαζί με ιχνοστοιχεία και μέταλλα (φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά π.χ. Perrier, San Pellegrino) είτε προστίθεται τεχνητά το διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση και έτσι παράγεται ένα αφρώδες υγρό γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα, νερό με σόδα, seltzer water και αεριούχο νερό. Στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού εμπίπτει και το tonic water στο οποίο προστίθενται σάκχαρα.

Σε γενικές γραμμές το ανθρακούχο νερό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο μέχρι στιγμής. Η κατανάλωση του δεν επιβαρύνει ούτε την υγεία των δοντιών ούτε φαίνεται να επηρεάζει την υγεία των οστών γεγονός που ανησυχούσε αρκετούς. Αντιθέτως έχει φανεί από έρευνες ότι η κατανάλωση του ανθρακούχου νερού μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης, να βοηθήσει στην χώνεψη, στην ενυδάτωση, στο αίσθημα κορεσμού και να στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Παρόλα αυτά, ίσως σε κάποια άτομα να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία η κατανάλωση του.

Πλεονέκτημα

Πιο εύγεστο από το κανονικό νερό για κάποιους, καλή εναλλακτική επιλογή αντί για αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά που περιέχουν σάκχαρα και συντηρητικά

Μειονέκτημα

Ίσως πιο ακριβό από το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο νερό, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε κάποια άτομα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας αποτελεί ακόμα ένα είδος νερού και προέρχεται από τον καρπό της πράσινης, άγουρης καρύδας. Είναι διαυγές υγρό και η γεύση του αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον ωρίμανσης του φυτού. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο νερό καρύδας είναι το νερό (~ 95%) όμως περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο) σε μικρότερες ποσότητες και ελάχιστα ίχνη από πρωτεΐνες, λιπαρά και βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά.

Το νερό καρύδας, σε γενικές γραμμές, περιέχει λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με τους χυμούς φρούτων, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά αλλά περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με άλλα είδη νερού όπως της βρύσης ή το εμφιαλωμένο. Παρόλα αυτά, καλά είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και από μερίδα σε μερίδα.

Δεν υπάρχει πάντως καμία επιστημονική ένδειξη ότι το νερό καρύδας ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό ούτε ότι είναι καλύτερο για την αθλητική επίδοση όπως πολλοί θεωρούν.

Πλεονέκτημα

Είναι γευστικό, και έχει λιγότερες θερμίδες και από τους χυμούς φρούτων και τα τυπικά αναψυκτικά

Μειονέκτημα

Περιέχει θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο ή το φυσικό ανθρακούχο νερό και ίσως να είναι λίγο πιο ακριβό από το κανονικό νερό

Τελικά τι να πίνω;

Η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη υγεία για αυτό χρειάζεται να καταναλώνετε επαρκής ποσότητες νερού καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όπως σχεδόν κάθε τροφή έχει τα υπέρ και τα κατά της, έτσι και το διαφορετικό είδος νερού έχει τα υπέρ και τα κατά του που πρέπει να λάβετε υπόψη και να επιλέγετε ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή όσον αφορά ποιο νερό να προτιμάτε, αφού αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Αυτό που μπορώ να πω, είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων όπου είναι εφικτό ώστε να ελέγχετε την προέλευση, την ονομασία και την ποιότητα του νερού αλλά και να ελέγχεται για τυχόν προσθήκη σακχάρων σε περιπτώσεις όπως του νερού καρύδας ή του ανθρακούχου νερού. Επίσης, να ρωτάτε και να παρατηρείτε τις συνθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου νερού για όσους προτιμούν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, για εσάς που θέλετε να καταναλώνετε νερό βρύσης αλλά δεν σας αρέσει η γεύση ή έχετε ενδοιασμούς για την ασφάλεια του νερού, μπορείτε να αγοράσετε ένα σύστημα οικιακού φιλτραρίσματος έτσι ώστε το νερό να φιλτράρεται και να γίνετε πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης: Πίνετε νερό τη νύχτα; Τι πρέπει να προσέχετε

* H Βίκυ Αγαθοκλέους είναι Κλινική Διαιτολόγος (MSc) – Διατροφολόγος (BSc).  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Τα… μοσχοκάρφια της γαστρονομίας και της ιατρικής

Αναγνωρίζοντας την ομοιότητα του με τα καρφιά, του έδωσαν το όνομα καρφιά (μοσχοκάρφια). Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ως βακτηριοκτόνο και αναισθητικό, το γαρίφαλο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Το γαρίφαλο έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποτοξινωτική δίαιτα έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αποχρεμπτικές επιδράσεις και καταπολεμά τον απλό βήχα και τον πονόλαιμο.

Βοηθά στη βρογχίτιδα και το άσθμα, στις τροφικές δηλητηριάσεις, στις μυκητιάσεις των ποδιών, αλλά και σε δερματικές πληγές, δερματικές παθήσεις όπως ακμή.

Τα ενεργά συστατικά  του γαρίφαλου,  συμβάλλουν στην αύξηση  της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση  της πέψης μέσω της αύξησης  της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε  γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Το γαρίφαλο επίσης πιστεύεται ότι σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος, έχει αντιυπερτασική δράση και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων προστατεύοντας από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην αρωματοθεραπεία το γαρίφαλο βρίσκει εφαρμογές στην αντιμετώπιση περιπτώσεων χρόνιας κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Επτά τροφές-φάρμακα με πολυδιάστατη δράση

Στη βιομηχανία το γαρίφαλο χρησιμοποιείται στην παραγωγή οδοντόπαστας, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία και την παραγωγή καλλυντικών. Το γαρίφαλο έχει επίσης εντομοαπωθητικές (για κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια) ιδιότητες.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό για το φρεσκάρισμα κλειστών χώρων, προάγοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της αναπνοής για άτομα με σχετικές παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Οι «μαγικές» ιδιότητες της ρίγανης απέναντι στον καρκίνο!

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Η χρήση της ρίγανης στο φαγητό για τις χώρες που βρίσκονται στη μεσόγειο αποτελεί μια συνήθεια που έρχεται μέσα από την παράδοση ετών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει λόγος που ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει ανακαλύψει τη ρίγανη, αφού οι πλέον οι μελέτες αναφέρονται στην αντικαρκινική της δράση.

Και μάλιστα δεν είναι μονοδιάστατη. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης που έχει δεκάδες χρήσεις, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Για παράδειγμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτη του 2016 στην Ινδία διαπίστωσε ότι η καρβακρόλη (ένα από τα κυρίαρχα φωτοχημικά συστατικά της ρίγανης) είχε προστατευτική επίδραση έναντι του ορθοκολικού καρκίνου.

Κινέζοι ερευνητές το 2015 δημοσίευσα σε μια άλλη μελέτη που αναφερόταν τα φάρμακα κατά του καρκίνουν ότι η  καρβακρόλη είχε δραστικότητα κατά του όγκου του ορθοκολικού καρκίνου.

Το 2014 σε έρευνα που έγινε στη Βραζιλία διαπιστώθηκε επίσης ότι η ρίγανη ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ΗΤ-29 κύτταρα αδενοκαρκινώματος ανθρώπινου κόλον σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Λευχαιμία

Μια ινδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 διαπίστωσε ότι η προκαλούμενη καρβακρόλη και είχε κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε HL-60 οξεία προμυελοκύτταρικά λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα Jurkat Τ λεμφοκυττάρων. Κάτι που με απλά ελληνικά, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή των κυττάρων και να βοηθήσει στην Λευχαιμία.

Καρκίνος του μαστού

Στην έρευνα που είχε γίνει στη Βραζιλία επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η ρίγανη και τα συστατικά της ήταν ισχυρά απέναντι στα ανθρώπινα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

Το 2011 γαλλική μελέτη επίσης βρέθηκε ρίγανη ότι έχει αντικαρκινική δράση έναντι MCF-7 κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του εγκεφάλου

Μια συναρπαστική έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Oncotarget από Καναδούς ερευνητές ανέφερε ότι η καρβακρόλη μείωσε τη μετανάστευση, την κυτταρική βιωσιμότητα και την εισβολή των κυττάρων γλοιοβλαστώματος U87, μια επιθετική μορφή όγκου του εγκεφάλου.

Ποια βότανα βοηθούν τη μνήμη μας;

Άλλες αντικαρκινικές επιδράσεις

Οι έρευνες για τη ρίγανη και την αντικαρκινική της δράση ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2007, όταν Μαροκινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ρίγανη και το αιθέριο έλαιό της έχουν αντιμεταλλαξιογόνο δράση. Δεν αφήνει τα κύτταρα να μεταλλαχθούν δηλαδή, δεν αλλοιώνεται το DNA και δεν δημιουργείται ο καρκίνος.

Μία σημαντική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι στους αρουραίους που δέχθηκαν το φάρμακο μεθοτρεξάτη, η καρβακρόλη συνέβαλε στην προστασία των ευαίσθητων νεφρών τους από την τοξικότητα του φαρμάκου. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο (και ιδιαίτερα τοξικό) φάρμακο για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων,  του καρκίνου και της ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το έλαιο της ρίγανης ως αντίδοτο στο δηλητήριο!

Λίγο πιο πρόσφατα, το 2015 Αιγυπτιακή έρευνα ερεύνησε τις καρδιοπροστατευτική δράση θυμόλης και καρβακρόλης σε αρουραίους που έλαβαν το κοινώς χρησιμοποιούνται δοξορουβικίνη φάρμακο χημειοθεραπείας. Οι ερευνητές σημειωθεί ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη είχε μια συνεργική επίδραση όταν χρησιμοποιούνται μαζί και χαλαρώσει αποτελεσματικά την καρδιοτοξικότητα της δοξορουβικίνης.

Φυσικά το γεγονός ότι μιλάμε για το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, δεν σημαίνει ότι και η ίδια η ρίγανη δεν έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Σαν βασικό βότανο της μεσογειακής διατροφής έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες και επειδή συνδέεται με την αρχαία ιστορία και ιατρική τόσο των Ελλήνων, όσο και τον Ιταλών, είναι δεδομένο ότι εν σοφία χρησιμοποιήθηκε.

Μετά από όλα αυτά συνεχίσετε να βάζετε ρίγανη στη σαλάτα σας.

Διαβάστε επίσης: Τα βότανα που βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών

Με πληροφορίες από το: www.healthyholisticliving.com

x
Send this to a friend