Τελικά ποιο είδος νερού είναι καλύτερο να καταναλώνετε;

Γράφει η Βίκυ Αγαθοκλέους*

Η σημασία κατανάλωσης νερού είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολυάριθμα. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζετε τα διαφορετικά είδη νερού που υπάρχουν και το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο ξέρετε τι νερό καταναλώνετε και ποιο νερό μπορεί να είναι πιο καλή και ασφαλής επιλογή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία καθώς αποτελεί το 60-70% του σώματος μας και βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος, στην λίπανση των αρθρώσεων, στην προστασία των ιστών ζωτικής σημασίας και στην αποβολή άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό (π.χ. μέσω της ούρησης, ιδρώτα) κ.ά. Οι ανάγκες του σώματος σε νερό αυξάνονται σε περιστάσεις όπως άσκησης, πυρετού, διάρροιας και εμετού ή υψηλών θερμοκρασιών.

Ποια τα είδη νερού;

Σύμφωνα με τον Νόμο Ν87(Ι)/2001, Οδηγία 98/83/ΕΚ, “το νερό πρέπει να είναι υγιεινό και καθαρό χωρίς μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία”. Σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια και την υγιεινή του πόσιμου νερού διαδραματίζει το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ).

Το είδος νερό που μπορεί να καταναλώσει κανείς διακρίνεται συνήθως σε νερό βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, ανθρακούχο νερό, νερό καρύδας κ.ά.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πίνουμε νερό με άδειο στομάχι

Νερό βρύσης

Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι καθαρό και ασφαλές για κατανάλωση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η ποιότητα του νερού και η ασφάλεια της δημόσιας υγείας διασφαλίζονται με συστηματικούς ελέγχους και δειγματοληψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε περιοχής και χώρας. Το συγκεκριμένο είδος νερού περιέχει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το νερό της βρύσης έχει μια διαφορετική γεύση συγκριτικά με το εμφιαλωμένο νερό λόγω του χλωρίου που προστίθεται. Σκοπός της προσθήκης χλωρίου είναι η παρεμπόδιση ανάπτυξης μικροοργανισμών και η διατήρηση του νερού καθαρή μέχρι την κατανάλωση. Η περιεκτικότητα του χλωρίου ελέγχεται και αυτή συστηματικά ώστε να διασφαλίζεται ότι βρίσκεται σε ασφαλή επίπεδα για κατανάλωση.

Πλεονέκτημα

Πλέον ασφαλές για κατανάλωση, άμεσα διαθέσιμο, πολύ φθηνό από άλλα είδη νερού που είναι προς πώληση στην αγορά, φιλικό προς το περιβάλλον αφού δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια για να φτάσει στον καταναλωτή

Μειονέκτημα

Η γεύση και η οσμή του κάποιες φορές είναι δυσάρεστη. Επίσης, αν είστε σε περιοχή όπου η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού θεωρείται σχεδόν ακατάλληλη για κατανάλωση, μπορείτε να αγοράσετε φίλτρο ώστε να καθαρίζει το νερό από τυχόν ακατάλληλες ουσίες και να το καθιστά πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό αποτελείται ένα ακόμα είδος νερού το οποίο όμως διαφοροποιείται σε τρεις κατηγορίες, αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής.

Επιτραπέζιο νερό

Το επιτραπέζιο νερό είναι νερό που προέρχεται από οποιαδήποτε προέλευση (π.χ. γεώτρηση, ποτάμι, λίμνη, αφαλατωμένο νερό θάλασσας) και υπόκειται σε διαδικασία απολύμανσης, αν είναι απαραίτητο, ώστε να είναι πόσιμο νερό, δηλαδή ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επιτραπέζιο νερό έχει παρόμοια σύσταση με το νερό της βρύσης με διαφορά ότι αυτό είναι εμφιαλωμένο ενώ της βρύσης τρεχούμενο.

Φυσικό μεταλλικό νερό

Το φυσικό μεταλλικό νερό είναι νερό που προέρχεται από υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης. Η σύσταση του είναι διαφορετική από τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού ή του νερού πηγής αφού περιέχει διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο νάτριο, σίδηρο κτλ που δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό. Εντούτοις, υπάρχουν διαφορές όσο αφορά τη σύσταση μεταξύ των φυσικών μεταλλικών νερών και κάποιο φυσικό μεταλλικό νερό μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωσή ασβεστίου ή μαγνησίου από άλλα και αυτές οι ενδείξεις αναφέρονται. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται από το νόμο να αναγράφετε στην ετικέτα οποιαδήποτε φυσικού μεταλλικού νερού η οποιαδήποτε ένδειξη που να παραπέμπει σε θεραπευτικές ιδιότητες ή φράσεις σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία.

Νερό πηγής

Το νερό πηγής είναι μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του επιτραπέζιου νερού και του φυσικού μεταλλικού νερού. Συγκεκριμένα, το νερό πηγής έχει υπόγεια προέλευση, δεν υπόκειται σε κάποια διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνετε στην πηγή προέλευσης όπως το φυσικό μεταλλικό νερό. Ωστόσο, το νερό πηγής διαφέρει στη σύσταση (δεν περιέχει μέταλλα που μπορεί να περιέχει το φυσικό μεταλλικό νερό) και μοιάζει περισσότερο με τη σύσταση του επιτραπέζιου νερού. Τέλος, το νερό πηγής είναι δύσκολο να βρεθεί στην ελληνική αγορά εκτός και αν είναι πιθανότατα κάποιο εισαγόμενο νερό.

Πλεονέκτημα

Πιο ευχάριστη γεύση συγκριτικά με το νερό της βρύσης

Μειονέκτημα

Ακριβότερο από το νερό της βρύσης, μη φιλικό προς το περιβάλλον λόγω της χρήσης πλαστικού, πιθανότητα μόλυνσης του νερού από το πλαστικό μπουκάλι αν δεν τηρούνται σωστά οι οδηγίες μεταφοράς και αποθήκευσης του νερού.

Ανθρακούχο νερό

Το ανθρακούχο νερό είναι νερό στο οποίο υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα είτε φυσικά, δηλαδή από τη πηγή του, μαζί με ιχνοστοιχεία και μέταλλα (φυσικά ανθρακούχα μεταλλικά νερά π.χ. Perrier, San Pellegrino) είτε προστίθεται τεχνητά το διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση και έτσι παράγεται ένα αφρώδες υγρό γνωστό ως ανθρακούχο νερό, σόδα, νερό με σόδα, seltzer water και αεριούχο νερό. Στην κατηγορία του ανθρακούχου νερού εμπίπτει και το tonic water στο οποίο προστίθενται σάκχαρα.

Σε γενικές γραμμές το ανθρακούχο νερό μπορεί να καταναλωθεί άφοβα αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο μέχρι στιγμής. Η κατανάλωση του δεν επιβαρύνει ούτε την υγεία των δοντιών ούτε φαίνεται να επηρεάζει την υγεία των οστών γεγονός που ανησυχούσε αρκετούς. Αντιθέτως έχει φανεί από έρευνες ότι η κατανάλωση του ανθρακούχου νερού μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης, να βοηθήσει στην χώνεψη, στην ενυδάτωση, στο αίσθημα κορεσμού και να στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Παρόλα αυτά, ίσως σε κάποια άτομα να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία η κατανάλωση του.

Πλεονέκτημα

Πιο εύγεστο από το κανονικό νερό για κάποιους, καλή εναλλακτική επιλογή αντί για αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά που περιέχουν σάκχαρα και συντηρητικά

Μειονέκτημα

Ίσως πιο ακριβό από το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο νερό, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε κάποια άτομα

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού με χυμό λεμονιού

Νερό καρύδας

Το νερό καρύδας αποτελεί ακόμα ένα είδος νερού και προέρχεται από τον καρπό της πράσινης, άγουρης καρύδας. Είναι διαυγές υγρό και η γεύση του αλλάζει ανάλογα με την ποικιλία και το περιβάλλον ωρίμανσης του φυτού. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο νερό καρύδας είναι το νερό (~ 95%) όμως περιέχει υδατάνθρακες, σάκχαρα, ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο) σε μικρότερες ποσότητες και ελάχιστα ίχνη από πρωτεΐνες, λιπαρά και βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.ά.

Το νερό καρύδας, σε γενικές γραμμές, περιέχει λιγότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με τους χυμούς φρούτων, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά αλλά περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με άλλα είδη νερού όπως της βρύσης ή το εμφιαλωμένο. Παρόλα αυτά, καλά είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και από μερίδα σε μερίδα.

Δεν υπάρχει πάντως καμία επιστημονική ένδειξη ότι το νερό καρύδας ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό ούτε ότι είναι καλύτερο για την αθλητική επίδοση όπως πολλοί θεωρούν.

Πλεονέκτημα

Είναι γευστικό, και έχει λιγότερες θερμίδες και από τους χυμούς φρούτων και τα τυπικά αναψυκτικά

Μειονέκτημα

Περιέχει θερμίδες και σάκχαρα συγκριτικά με το νερό βρύσης ή το εμφιαλωμένο ή το φυσικό ανθρακούχο νερό και ίσως να είναι λίγο πιο ακριβό από το κανονικό νερό

Τελικά τι να πίνω;

Η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την ανθρώπινη υγεία για αυτό χρειάζεται να καταναλώνετε επαρκής ποσότητες νερού καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όπως σχεδόν κάθε τροφή έχει τα υπέρ και τα κατά της, έτσι και το διαφορετικό είδος νερού έχει τα υπέρ και τα κατά του που πρέπει να λάβετε υπόψη και να επιλέγετε ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή όσον αφορά ποιο νερό να προτιμάτε, αφού αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Αυτό που μπορώ να πω, είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων όπου είναι εφικτό ώστε να ελέγχετε την προέλευση, την ονομασία και την ποιότητα του νερού αλλά και να ελέγχεται για τυχόν προσθήκη σακχάρων σε περιπτώσεις όπως του νερού καρύδας ή του ανθρακούχου νερού. Επίσης, να ρωτάτε και να παρατηρείτε τις συνθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου νερού για όσους προτιμούν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Τέλος, για εσάς που θέλετε να καταναλώνετε νερό βρύσης αλλά δεν σας αρέσει η γεύση ή έχετε ενδοιασμούς για την ασφάλεια του νερού, μπορείτε να αγοράσετε ένα σύστημα οικιακού φιλτραρίσματος έτσι ώστε το νερό να φιλτράρεται και να γίνετε πιο ασφαλές για κατανάλωση.

Διαβάστε επίσης: Πίνετε νερό τη νύχτα; Τι πρέπει να προσέχετε

* H Βίκυ Αγαθοκλέους είναι Κλινική Διαιτολόγος (MSc) – Διατροφολόγος (BSc).  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr

Previous ArticleNext Article

Τορούν 2021: Εθνική ομάδα με ψυχή και πείσμα

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Τορούν ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που διοργανώθηκε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού του 2019 και την έξαρση της πανδημίας του ιού covid-19.

Αθλητές και αθλήτριες από όλη την Ευρώπη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό γεγονός με πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω των πολλών υγειονομικών μέτρων, που είχαν ως συνέπεια τα διαδοχικά τεστ, τον περιορισμό στις μετακινήσεις και φυσικά τη συμμετοχή σε ένα άδειο από κόσμο στάδιο. Όλα αυτά βέβαια έμοιαζαν μικρά για τους περισσότερα, μπροστά στη δίψα της επιστροφής στον αγωνιστικό χώρο σε ένα σπουδαίο γεγονός.

Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε στη διοργάνωση από 19 αθλητές και αθλήτριες (παραμονές της διοργάνωσης τραυματίστηκε ο Δουβαλίδης) έχοντας αρκετές απουσίες σπουδαίων ονομάτων, που επέλεξαν λόγω των συνθηκών να παρακάμψουν τη διοργάνωση και να συνεχίσουν για τον ανοιχτό (Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, Σκαρβέλης, Καραλής, Μπελιμπασάκη).

Ακόμη κι έτσι η αποστολή μας κατάφερε να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο με τον σπουδαίο Μίλτο Τεντόγλου, που παρά το πρόβλημα στο γόνατο έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με 8,35 μ. και να δει άλλους τρεις πρωταγωνιστές της σε τελικούς. Η Βούλα Παπαχρήστου μπορεί αυτή τη φορά να μην κατέκτησε μετάλλιο, ωστόσο έδωσε τη μάχη και και πάλεψε μέχρι το τελευταίο άλμα κλείνοντας τη σεζόν με την πέμπτη θέση, αλλά και παρακαταθήκη για το εγγύς μέλλον το άλμα στα 14,60 μ. που έκανε φέτος. Ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης βρέθηκε και και η Ελένη Πόλακ, που θα μπρούσε να πάει και υψηλότερα από την πέμπτη θέση αν δεν είχε χτυπήσει στις προσπάθειες στα 4,70 μέτρα. Η αθλήτρια ανήκει στο νέο αίμα του ευρωπαϊκού επί κοντώ κι έχει όλο το χρόνο μπροστά της να κυνηγήσει διακρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Δημήτρης Τσιάμης είναι ένας ιδιαίτερος αθλητής με διάρκεια δεκαετιών, που καταφέρνει όχι μόνο να κλείνει θέση στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά να σταθεί αποτελεσματικά σε αυτές κάτι που έκανε και στο Τορούν κατακτώντας την έβδομη θέση στο τριπλούν. Ο Κώστας Ζήκος και η Ραφάελα Σπανουδάκη θα μπορούσαν να είχαν φτάσει μέχρι τους τελικούς των 60 μ. κάτι που έχουν το περιθώριο να διεκδικήσουν σε μελλοντικές διοργανώσεις, ενώ η Ειρήνη Βασιλείου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από την πορεία της στη διοργάνωση, αφού βελτίωσε το ρεκόρ της και έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.

Επηρεασμένος από τις συνθήκες της σεζόν εμφανίστηκε ο Κώστας Φιλιππίδης, που στην έβδομη συμμετοχή του στη διοργάνωση δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό του επί κοντώ.  Τα φετινά τους ρεκόρ ξεπέρασαν οι Γιάννης Νυφαντόπουλος, Αναστασία Μαρινάκου, αλλά και η Ελισάβετ Πεσιρίδου, που σίγουρα θα ήθελε κάτι περισσότερο από την παρουσία τους στη διοργάνωση. Ατομικά ρεκόρ στον κλειστό στίβο σημείωσαν η Ιωάννα Ζάκκα και ο Αλέξανδρος Περιστέρης, ενώ κοντά σε αυτό βρέθηκε η Σπυριδούλα Καρύδη, που στα 20 χρόνια της κέρδισε πολλά από μια τέτοια συμμετοχή.

Κοντά στις φετινές τους επιδόσεις κυμάνθηκαν οι Ανδρέας Δημητράκης, Μαρία Γάτου, ενώ στο ντεμπούτο τους στη διοργάνωση οι Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νίκος Ανδρικόπουλος και Κέλυ Σαμάνη μπορεί να μην σημείωσαν τις επιδόσεις που θα ήθελαν, ωστόσο αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες για τη συνέχεια.

Τα περισσότερα από τα  μέλη της ομάδας μας είχαν περιορισμένη αγωνιστική δράση, λόγω των σκληρών περιορισμών που ισχύουν στη χώρα μας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (στην Ελλάδα έγινε μόνο ένας αγώνας), σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συναθλητές τους, που κατάφεραν να έχουν αξιοπρεπή αγωνιστική σεζόν. Γεγονός που αναμφίβολα διατάραξε την προετοιμασία τους για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός όπως αυτό.

Επικεφαλής της ομάδας στο Τορούν ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σπύρος Κέλλης, ενώ στο Τορούν βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου, Παναγιώτης Δημάκος.

Στη διάρκεια της τετραήμερης δράση σημειώθηκαν δύο ρεκόρ διοργάνωσης, οχτώ κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο και 12 στην Ευρώπη.
Η εθνική μας ομάδα, που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού επιστρέφει τα ξημερώματα της Τρίτης (9/3, 01:05) στην Ελλάδα με πτήση της KLM από Άμστερνταμ.

Διαβάστε τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, για την παρουσία της ομάδας στο Τορούν.

Οι θέσεις των αθλητών και αθλητριών μας

Τελικοί
1ος 8,35 μ./8,04 μ. Μίλτος Τεντόγλου μήκος
5η 14,31 μ./14,39 μ. Βούλα Παπαχρήστου τριπλούν
5η 4,65 μ. Ελένη Πόλακ επί κοντώ
7ος 16,40 μ. Δημήτρης Τσιάμης τριπλούν

Ημιτελικός
11η 7.29/7.33 Ραφαέλα Σπανουδάκη 60 μ.
12ος 6.67/6.67 Κώστας Ζήκος 60 μ.
16η 53.31/52.75 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.

Προκριματικός
10ος 15,61 μ. Νίκος Ανδρικόπουλος τριπλούν
11η 13,69 μ. Σπυριδούλα Καρύδη
11ος 7,61 μ. Αλέξανδρος Περιστέρης μήκος
12η 1,87 μ. Ύψος: Ιωάννα Ζάκκα
12ος 5,50 μ. Κώστας Φιλιππίδης επί κοντώ
21η 4.19.60 Αναστασία Μαρινάκου 1.500 μ.
27η 7.40 Μαρία Γάτου 60 μ.
29ος 6.74 Γιάννης Νυφαντόπουλος 60 μ.
33η 2.08.62 Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 800 μ.
33ος 3.44.06 Ανδρέας Δημητράκης 1.500 μ.
37η 7.69 Κέλλυ Σαμάνη 60 μ.
38η 8.31 Ελισάβετ Πεσιρίδου 60 μ. εμπ.

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

Πώς το νερό σας βοηθάει να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα και άσκηση

Γιατί η γυμναστική το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές;

Μόλις ένα με τρία επιπλέον ποτήρια νερό τη μέρα αρκούν για να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων σας, των λιπαρών και της ζάχαρης που καταναλώνετε.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν φαίνεται πως υποστηρίζουν τη μελέτη τους.

Το νερό

Οι 18.000 Αμερικανοί ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, μείωσαν συνολικά την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 68 θερμίδες όταν έπιναν ένα ποτήρι νερό επιπλέον τη μέρα ενώ οι θερμίδες έφτασαν στις 205 με τα τρία ποτήρια.

Με ένα ποτήρι επιπλέον νερό τη μέρα, η πρόσληψη λίπους τους μειώθηκε κατά 1,7 γραμμάρια (5 γραμμ. με τα τρία ποτήρια) και η ζάχαρη κατά 6 γραμμάρια με το ένα ποτήρι (17,8 με τα τρία). Η αύξηση στην κατανάλωση του νερού προκάλεσε επίσης μείωση στο νάτριο και στη χοληστερόλη.

Και μπορεί οι 200 περίπου θερμίδες να σας φαίνονται λίγες, ωστόσο, δεν είναι. Αρκεί να σκεφτείτε ότι για να κάψει κάποιος τρέχοντας αυτές τις θερμίδες πρέπει να κάνει περίπου 2,5 χιλιόμετρα τρέξιμο σε 15-20 λεπτά. Όσο να πεις, είναι πιο ξεκούραστη η μέθοδος του νερού.

Διαβάστε ακόμα: 10 κολπα για να μην ξεχνάς να πίνεις νερό

x
Send this to a friend