Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κολύμπησε από τη Ρόδο μέχρι το Καστελλόριζο!

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ασταμάτητος και ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, έβαλε πλώρη για το όνειρο της ζωή του. Μπορεί ο ανθρώπινος νους να μην μπορεί να συλλάβει την απόσταση που κατάφερε να δαμάσει, όμως ο ίδιος όχι μόνο το είχε συλλάβει αλλά είχε σχεδιάσει κάθε χιλιόμετρο που είχε να κολυμπήσει και ήξερε ακριβώς τί είχε να αντιμετωπίσει.

Την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου στις 6:15 το πρωί, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βούτηξε από την Κόκκινη παραλία στην Καλλιθέα της Ρόδου για τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του… να φτάσει μέχρι το Καστελλόριζο. Μια τεράστια απόσταση με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Όλα αυτά τα αψήφησε, και απλά “κλείδωσε” τον στόχο του. Στο μυαλό του ήταν μόνο η στιγμή που θα έφτανε στο Καστελλόριζο.

Ο χρόνος που παρέμεινε στο νερό προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν 64 ολόκληρες ώρες και 5 λεπτά, δηλαδή για σχεδόν 3 ημέρες, ο Σπύρος κολύμπησε συνεχόμενα χωρίς καμία στάση για ξεκούραση και χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με το σκάφος συνοδείας, ενώ η τροφοδοσία και η υδροδοσία του γινόταν με ειδικό εξοπλισμό.

Επάνω στο σκάφος συνοδείας η ομάδα υποστήριξης και ο προσωπικός του γιατρός Χρήστος Βάσσος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να παρέχουν στον Σπύρο ό,τι καλύτερο, με κοινό στόχο τον υγιή και ασφαλή τερματισμό του στο ακριτικό μας Καστελλόριζο.

Η συμβολική διαδρομή που αποφάσισε να κολυμπήσει ο Σπύρος, είναι από τις δυσκολότερες  που μπορεί να επιχειρήσει ένας κολυμβητής, καθώς κολύμπησε στο ανοιχτό Αιγαίο κόντρα στο ισχυρότερο ρεύμα της Μεσογείου και στο πλέον αφιλόξενο περιβάλλον.

Η συνολική απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι 130 χλμ., ωστόσο ο Σπύρος κολύμπησε πολύ παραπάνω κάτι που καθιστά αυτό το εγχείρημα ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου.

Η πρώτη μέρα για τον Σπύρο ξεκίνησε με αρκετό καιρό, ενώ στη συνέχεια της ημέρας οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς από τις πρώτες βραδινές ώρες τα κύματα μεγάλωσαν, ο αέρας δυνάμωσε και αυτό δυσκόλεψε σημαντικά τον Σπύρο. Τα πρώτα σημάδια  κόπωσης εμφανίστηκαν και το αλμυρό νερό προκάλεσε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο του Σπύρου.

Χωρίς να επηρεαστεί καθόλου, ο Σπύρος συνέχισε να κολυμπά με ωραίο και σταθερό ρυθμό καλύπτοντας χιλιόμετρα, προκειμένου να μειώσει αυτή την τεράστια απόσταση.

Όταν πλέον ξημέρωσε η δεύτερη μέρα, δυστυχώς ο καιρός δεν έκανε το χατίρι στον Σπύρο και αυτό επιδείνωσε τη συνολική του κόπωση. Τα κύματα ήταν μεγάλα και η συχνότητά τους ήταν τέτοια που ο Σπύρος κυριολεκτικά πάλευε.

Το δεύτερο βράδυ ήταν ακόμα δυσκολότερο και σχεδόν απογοητευτικό, καθώς τα ρεύματα πήγαιναν τον Σπύρο προς τα πίσω και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει, όντας άυπνος και πρησμένος από το αλάτι, ήταν πραγματικά υπεράνθρωπη.

Αυτές οι δυσκολίες επηρέασαν και όλη την ομάδα υποστήριξης η οποία κατέβαλε τεράστια προσπάθεια να παρέχει στον Σπύρο την τροφοδοσία του αλλά και ό,τι χρειαζόταν για να τον βοηθήσει να συνεχίσει, καθώς δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους.

Μετά από μια τεράστια μάχη που έδωσε ο Σπύρος με τις καιρικές συνθήκες, επιτέλους ξημέρωσε η τρίτη μέρα που ήταν πιο φιλική και ευνοϊκή και έτσι για λίγες ώρες κατάφερε να κολυμπήσει ήρεμα και με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Το απόγευμα της τρίτης μέρας στις 18:42 έφτασε στη Ρω και ενώ ο καιρός ξεκίνησε να χαλάει σημαντικά, ο Σπύρος ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του και στις 22:20 το βράδυ έφτασε στο Καστελλόριζο.

*Επάνω στο σκάφος συνοδείας βρισκόταν κριτής, ο οποίος πιστοποίησε την εγκυρότητα του εγχειρήματος.

Ο ίδιος δήλωσε για το εγχείρημα: “Κολύμπησα σε ένα αρκετά αφιλόξενο περιβάλλον, στο οποίο όμως υπέδειξα τον απαιτούμενο σεβασμό. Ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα της ζωής μου αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό. Κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο, για το οποίο δούλευα σκληρά πολλά χρόνια”.

Ο Σπύρος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και με όλα τα είδη που ζουν μέσα σε αυτό και επηρεάζεται σημαντικά όταν κολυμπάει και συναντάει σκουπίδια.

Αντιλαμβάνεται ότι εφόσον ο ίδιος δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα σκουπίδια και μπλέκεται σε αυτά, πόσο οδυνηρό είναι για όλα τα θαλάσσια είδη που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των σκουπιδιών και τα κουβαλούν πάνω τους ή χάνουν τη ζωή τους εξ’ αιτίας τους.

Γι’ αυτό μέσα από τα εγχειρήματά του θέλει να περνάει πάντα το μήνυμα ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό και να προστατεύουμε όλα τα είδη! Και σε αυτό το υπεράνθρωπο εγχείρημα, ο Σπύρος παρόλη την κούρασή του, μάζευε κάθε σκουπίδι που συναντούσε και τα έδινε στην ομάδα του στο σκάφος!

Μεγάλος χορηγός του εγχειρήματος είναι η CUPRA ΤΕΧΝΟΚΑΡ, την οποία εκπροσωπεί ο Σπύρος ως ambassador. H  CUPRA ΤΕΧΝΟΚΑΡ στάθηκε υπερήφανα στο πλευρό του Σπύρου από την πρώτη στιγμή, εξασφαλίζοντάς του την απαραίτητη σιγουριά για να συνεχίσει.

H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ανέλαβε τη συνδιοράνωση αυτού του υπεράνθρωπου εγχειρήματος και συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του στόχου.

Ο Σπύρος έχει στο πλευρό του χορηγούς που χάρη στην πολύτιμη στήριξή τους έβαλαν τους απαιτούμενους λίθους προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το σπουδαίο και μοναδικό εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα, ο ξενοδοχειακός όμιλος Mitsis Hotels, ο ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας nrg, η Μινέττα Ασφαλιστική, η J.P. MORGAN ένα από τα κορυφαία παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Blue Star Ferries και η εταιρεία βαμμένου αλουμινίου Elval Colour.

Παράλληλα η ιδιωτική εταιρία ελικοπτέρων Airlift εξασφάλισε την άμεση μεταφορά του Σπύρου στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ώστε να μεταβεί για καθαρά προληπτικούς λόγους άμεσα και με ασφάλεια στην γενική κλινική Πειραιώς «Ιπποκράτης», και να επιβεβαιωθεί η άριστή κατάσταση της υγείας του.

Σπουδαία ήταν η βοήθεια του ωκεανογράφου κ. Βερβάτη Βασίλη και της ομάδας Φυσικής Ωκεανογραφίας και Αριθμητικών Μοντέλων του Τμήματος Φυσικής, του Εθνικού Καποδιστριακού   Πανεπιστημίου Αθηνών,  που χάρη στην έρευνά τους, υπέδειξαν στον Σπύρο τη σωστή ημερομηνία για την έναρξη της προσπάθειας, αλλά και τη σωστή πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει το κόντρα ρεύμα.

Λίγα λόγια για τον Σπύρο

Ο Σπύρος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία,  Έλληνας κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων και μέσα από τα υπεράνθρωπα εγχειρήματά του ανεβάζει την Ελλάδα ψηλά. Όλα τα χρόνια της καριέρας του προετοιμαζόταν σκληρά για αυτό το όνειρο, γι’ αυτή τη στιγμή! Τη στιγμή που θα τερματίσει στο ακριτικό μας Καστελλόριζο, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του και τον σημαντικό ρόλο που παίζει για την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Πολλά και σπουδαία είναι τα επιτεύγματα του Σπύρου με αποκορύφωμα της καριέρας του, η καταγραφή του ονόματός του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς τον Μάιο του 2021 κολύμπησε 358.2 χλμ. σε μια εβδομάδα, στην εσωτερική πισίνα του Ο.Α.Κ.Α.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Νάντια Συντζανάκη: Κάθε χρόνο περιμένω πώς και πώς το TRIMORE M.T. Rethymno I ISOMAN

Μια ανάσα πριν τη διεξαγωγή του 4ου TRIMORE M.T. Rethymno I ISOMAN, στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 και η ομάδα της TRIMORE Sport Events, όπως το συνηθίζει, έχει σχεδιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα με αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα αθλητών.

Ένας αγώνας που αναμένεται όχι μόνο με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της άρτιας και διεθνούς επιπέδου διοργάνωσης, αλλά και γιατί για τους περισσότερους αθλητές, επισκέπτες και ντόπιους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα… τσεκάρισμα δυνάμεων και πορείας της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Μια από τις… σταθερές του αγώνα, ακούει στο όνομα Νάντια Συντζανάκη. Η ελληνίδα κορυφαία τριαθλήτρια θα είναι για 4η φορά παρούσα συμμετέχοντας στον αγώνα Spint Triathlon και όπως και τις 3 προηγούμενες φορές θέλει να κόψει πρώτη την κορδέλα του τερματισμού.

«Το περιμένω πως και πως κάθε χρόνο. Για εμάς τους Κρήτες αθλητές είναι ένα μεγάλο και σημαντικό ραντεβού. Μια ευκαιρία να λάβουμε μέρος σε έναν αγώνα με άρτια οργάνωση και τεχνογνωσία. Δεν έχουμε και πολλές ευκαιρίες τέτοιες στο νησί μας», λέει με παράπονο η «ironwoman” που παράλληλα συνεχίζει την προετοιμασία της για το ραντεβού της με το IROMAN Greece που φέτος θα γίνει στη βουλιαγμένη.

«Δεν έχω καταφέρει φέτος λόγω υποχρεώσεων και γεμάτου αγωνιστικού προγράμματος (σ.σ. στο εξωτερικό) να φύγω από το νησί για να συμμετάσχω σε αγώνες εντός Ελλάδας εκτός από τις Σπέτσες. Δυστυχώς αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προετοιμασία μου, αλλά το παλεύω όσο μπορώ και νομίζω ότι ανταποκρίνομαι. Ο αγώνας στο Ρέθυμνο είναι μια ευκαιρία να μπω σε ρυθμό και να τεστάρω τις δυνάμεις μου. Δεν συμμετέχω στην μεγάλη απόσταση, αλλά για μένα είναι σημαντικό να δω που βρίσκομαι και να… ξεμουδιάσω από τις σκληρές προπονήσεις», τονίζει.

Η Κρήτη έχει τις δυνατότητες να διοργανώσει αγώνες λόγω του… τερέν που διαθέτει από άκρη σ’ άκρη και όπως λέει και η Νάντια, αυτό πρέπει να γίνει στο μέλλον: «Χρειαζόμαστε αγώνες για να τονώσουμε και το τριαθλητικό πνεύμα στην Κρήτη και να δημιουργήσουμε και νέους τριαθλητές. Η Trimore επιμένει και στους παιδικούς αγώνες και καλά κάνει. Οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την κουλτούρα του τριάθλου και το άθλημα να πάρει τα πάνω του τα επόμενα χρόνια και στον τόπο μας. Έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τις συνθήκες, τα μέρη. Εύχομαι με τη δημιουργία της νέας ομοσπονδίας να ακολουθήσουμε ένα καλύτερο δρόμο με το βλέμμα στο μέλλον», είναι τα λόγια της.

Όσο για τους στόχους της: «Σε βάθος χρόνου στόχος μου είναι η… ξεκούραση. Ήταν δύσκολη χρονιά το 2022 από πολλές απόψεις για όλους μας. Και ήταν δύσκολη εξαιτίας των δύο προηγούμενων ετών με τον Covid-19 που πολλές διοργανώσεις ματαιώθηκαν και αρκετοί αθλητές βρέθηκαν εκτός στόχων και εκτός ρυθμού. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον…», είναι η ευχή της Χανιώτισσας τριαθλήτριας.

Ψηλά ο πήχης…

Οι επιτυχημένες και άρτιες διοργανώσεις των προηγούμενων ετών έχουν θέσει ψηλά τον πήχη. Με στόχο πάντα τον αθλητικό ενθουσιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας μέσα από την αθλητική ευκαιρία, η TRIMORE Sport Events έχει σχεδιάσει μία ακόμη διοργάνωση με πάθος και αφοσίωση, ώστε να αναδείξει το αθλητικό ιδεώδες και να προσφέρει ένα τριήμερο γεμάτο ενθουσιασμό, συγκινήσεις, ψυχαγωγία και Κρητική παράδοση στους αθλητές, τις οικογένειες και τις παρέες τους, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Φέτος, οι αθλητές θα κληθούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα παρακάτω αθλήματα, στις αποστάσεις που ταιριάζουν στον κάθε ένα:

  • TRIathlon Olympic distance (1,5km κολύμβησης, 40km ποδηλασίας, 10km τρέξιμο)
  • TRIathlon Half Olympic distance (750m κολύμβησης, 20km ποδηλασίας, 5km τρέξιμο)
  • ISOMAN Equalized TRIathlon Quarter Distance (2,8km κολύμβησης, 24,6km ποδηλασίας, 10,6km τρέξιμο)
  • Τρέξιμο πόλης (5km και 10km)
  • Κολύμβηση Open Water (0.5km, 2.5km, 5km)

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει παιδικές αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση Open Water και παιδικό ISOMAN, Stress Run, σκυταλοδρομίες τρεξίματος, ποδηλατική βραδυπορία και δεξιοτεχνία, yoga, ενώ τοίχος αναρρίχησης πρόκειται να στηθεί σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου στην πλατεία, για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή πρόκληση στους πιτσιρικάδες, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους σε αυτό το ξεχωριστό σπορ.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ

Δείτε όλες τις πληροφορίες για τον αγώνα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: 4th TRIMORE ISOMAN 2022: Ραντεβού με τη δυναμική όψη του Ρεθύμνου

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ 24 ωρών με 319 χλμ. από τον τεράστιο Αλεκσάντρ Σορόκιν!

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο Αλεκσάντρ Σορόκιν κατάφερε να σπάσει το «ακατάρριπτο» παγκόσμιο ρεκόρ 24 ωρών που διατηρούσε από το 1997 ο θρυλικός Έλληνας υπερδρομέας Γιάννης Κούρος (188,590 μίλια / 303,506 χλμ.). Σήμερα…

18 Σεπτεμβρίου 2022, ο Λιθουανός υπεραθλητής κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των 192,251 μιλίων / 309.399 χλμ. που είχε πετύχει στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Ultra Park Weekend – 24-Hour. Στον αγώνα 24ωρών που διεξήχθη στη Βερόνα της Ιταλίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Σορόκιν ακολούθησε από την αρχή έναν εκπληκτικά επιθετικό ρυθμό για να τερματίσει δυνατά μετά από 319 χλμ. / 198,2 μίλια (στα ανεπίσημα, για την ώρα, αποτελέσματα).

Μάλιστα, 10 λεπτά μετά τις 23 ώρες είχε ήδη καταφέρει να βελτιώσει το προηγούμενο ρεκόρ του των 309,399 χλμ. και μάλλον, το επόμενο μεγάλο στοίχημα ήταν αν θα καταφέρει να φτάσει το δύσκολο όριο των 200 μιλίων.

Μην ξεχνάμε ότι ο 41χρονος σπεσιαλίστας των υπεραποστάσεων ξεκίνησε ορεξάτος για ρεκόρ από τις αρχές της χρονιάς, όταν στην κούρσα του «Spartanion» στο Τελ Αβίβ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατεβαίνει τις 11 ώρες στα 100 μίλια (160,934 χλμ.), ενώ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ και στο 12ωρο!

Ο Αλεκσάντρ Σορόκιν, ο ταχύτερος ξένος αθλητής στην ιστορία του «Σπάρταθλον», το 2017 αναδείχθηκε νικητής στον ιστορικό υπερμαραθώνιο από την Αθήνα στην Σπάρτη με 22ώρ.04.04, πετυχαίνοντας έτσι την καλύτερη επίδοση από ξένο δρομέα στον αγώνα και ελάχιστα λεπτά χειρότερη από τις 21ώρ.57:36 που χρειάστηκε ο Ζησιμόπουλος για να νικήσει στον περσινό αγώνα.

Ο πίνακας με τις επιδόσεις των 10 πρώτων αθλητών:

24ωρο Βερόνα

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News