Καθημερινό περπάτημα: Οκτώ οφέλη εκτός από την απώλεια βάρους

Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης (Γυμναστής , Καλλιθέα)

Το να είναι κανείς φυσικά δραστήριος είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την υγεία του. Το καθημερινό περπάτημα 30 με 60 λεπτά είναι μία από αυτές τις φυσικές δραστηριότητες που είναι εύκολα προσβάσιμες από όλους. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης μπορούν με το περπάτημα να βελτιώσουν την υγεία τους.

Σύμφωνα με μεγάλους οργανισμούς υγείας, μερικές από τις οδηγίες που δίνονται  είναι:

  • Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έστω μία μικρή δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα.
  • Για ικανοποιητικά οφέλη, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβια φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ή 75 με 100 λεπτά έντονη, ή συνδυασμό των δύο.
  • Επιπλέον οφέλη επιτυγχάνονται με δραστηριότητες που ξεπερνούν τα 300 λεπτά μέτριας έντασης.
  • Η μυϊκή ενδυνάμωση που περιλαμβάνει όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είναι επίσης δραστηριότητα που προσφέρει επιπλέον οφέλη.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υπάρχουν πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, όταν απλοποιούνται αυτές οι οδηγίες σε αριθμό βημάτων, γίνονται πιο κατανοητές και στην περίπτωση που υπάρχει  δραστηριογράφος, πιο εύκολα μετρήσιμες. Συχνά λοιπόν η απλουστευμένη οδηγία που δίνεται είναι να πραγματοποιούνται 10.000 βήματα την ημέρα.

Τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος μέσα στο νερό

Περπάτα 30 – 60 λεπτά την ημέρα

Αξίζει λοιπόν να εντάξει κάνεις το περπάτημα στην καθημερινότητά του για μια σειρά από λόγους:

Μειώνει το άγχος και φτιάχνει τη διάθεση

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ότι μετά από μία αγχωτική ημέρα, το να περπατήσεις μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις και να δεις τα πράγματα πιο θετικά. Φτιάχνει η διάθεσή σου, σε κάνει να σκέφτεσαι πιο καθαρά και να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται βοηθούν στην αυτοπεποίθησή και στην επίτευξη των στόχων σου.

Μειώνει την πίεση, βελτιώνει τον ύπνο και σε γεμίζει ενέργεια

Είναι αποδεδειγμένο ότι εκείνοι που περπατούν συχνά κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή και έχουν μειωμένη πίεση αίματος. Επιπλέον έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο ύπνος είναι πιο βαθύς και τα επίπεδα ενέργειας πιο υψηλά.

Αυτοί που περπατούν ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μια έρευνα (1) περπάτημα 3 χλμ την ημέρα μειώνει τους κινδύνους θνησιμότητας στο μισό. Σύμφωνα με μία άλλη (2), το να περπατάς αρκετά την ημέρα, ακόμα και σε χαμηλή ένταση, συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του εντέρου και πολλών άλλων ειδών (3). Είναι επίσης ωφέλιμο και για εκείνους που δέχονται θεραπεία για τον καρκίνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσης και επιβίωσης.

Απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Περπάτα τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να αποφύγεις, με καλές πιθανότητες, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Αυτή η σύσταση αφορά άντρες και γυναίκες, υπέρβαρους ή όχι. το περπάτημα επίσης βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και σε εκείνους που ήδη πάσχουν από διαβήτη.

Είναι εύκολο να το ξεκινήσεις

Aυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και απλά να βγεις από το σπίτι ή να περπατήσεις σε διάδρομο. Μπορείς να λάβεις τα οφέλη μοιράζοντας το χρόνο που περνάς περπατώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο. Το σημαντικό είναι να μην περνάς το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας καθιστός.

Διακόπτει τη λιγούρα

Οι λιγούρες γενικά αποτελούν κακό νέο για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν κιλά.  Συνήθως δε η λιγούρα συμβαίνει για φαγητά που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά ή έχουν πολλή ζάχαρη… Το περπάτημα λοιπόν μπορεί να μειώσει αυτή την ανάγκη, ακόμα και αν αυτό διαρκέσει μόνο 15 λεπτά.  Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του σωματικού βάρους. Όχι μόνο επειδή αυξάνει το μεταβολισμό αλλά επειδή μειώνει και την όρεξη για ζάχαρη.

Το γρήγορο περπάτημα χαρίζει χρόνια ζωής

Βοηθά στην πέψη

Η βόλτα μετά το γεύμα βοηθά στο να γίνει καλύτερα η πέψη. Σύμφωνα με μία έρευνα (4), το περπάτημα μετά από ένα γεύμα επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο οι τροφές κινούνται μέσω του στομάχου.

Συμπέρασμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να βρίσκεται σε κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να το διατηρούμε υγιές και να βρίσκουμε χρόνο να το φροντίζουμε. Το καθημερινό περπάτημα 30-60 λεπτών είναι μία δραστηριότητα που η πλειοψηφία μας μπορεί να την εντάξει στη ζωή της. Ανεξάρτητα από τη φυσική σου κατάσταση και τις ώρες προπόνησης που δαπανάς ή όχι, είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα να βρίσκεσαι σε κίνηση.

Πλέον μέσω της τεχνολογίας είναι πολύ εύκολο και να ελέγχουμε την καθημερινή μας δραστηριότητα, καταγράφοντάς τη. Αν λοιπόν κάνεις καθιστική δουλειά, βάλε μικρά διαλείμματα για να περπατήσεις. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει και επιπλέον θα ανταμειφθείς με καλύτερη κρίση και πνευματική διαύγεια.

Διαβάστε επίσης: Γρήγορο περπάτημα: Πόσα βήματα το λεπτό πρέπει να κάνεις;

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Φαινόμενο κατοπτρισμός: Τραυμάτισες το δεξί πόδι; Γύμνασε το αριστερό για αποθεραπεία

Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο αναφορικά με το τρέξιμο είναι πως περίπου το 50% των δρομέων παγκοσμίως τραυματίζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Κάποιοι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορεί να εκδηλώνονται με ένα απλό τσιμπηματάκι και να ξεπερνιούνται γρήγορα μέσω της ανάπαυσης, ενώ άλλοι τραυματισμοί μπορεί να είναι πιο σοβαροί και πιο αργοί στην επούλωση.

Όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις, οι μύες που περιβάλλουν την πληγείσα περιοχή θα αρχίσουν τελικά να εξασθενούν και να συρρικνώνονται. Εκτός αν αρχίσετε να ασκείτε τους αντίστοιχους μύες στην άλλη πλευρά του σώματός σας.

Τραυματισμοί δρομέων: Ο ρόλος του εγκεφάλου, το τερέν και η ταχύτητα

Η μελέτη 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology. Οι ερευνητές μελέτησαν 16 φοιτητές και φοιτήτριες δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στους καρπούς τους. Το μέγεθος των μυών μετρήθηκε και η δύναμη του καρπού δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας μια μηχανή βάρους για τα χέρια, προτού βάλουν το αριστερό χέρι κάθε ενός εξ’ αυτών σε γύψο.

Στη συνέχεια, οι 16 εθελοντές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια κλήθηκε να συνεχίσει την καθημερινότητά της χωρίς να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης. Η άλλη ομάδα, ωστόσο, συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα προπόνησης που στόχευε στην λειτουργία των καρπών του ελεύθερου χεριού τους.

Μετά από ένα μήνα και οι δύο ομάδες επέστρεψαν στο εργαστήριο για να αφαιρέσουν τους γύψους τους. Και πάλι, μετρήθηκαν το μέγεθος των μυών και η δύναμη του καρπού τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εθελοντές που δεν είχαν κάνει κάποια συγκεκριμένη άσκηση παρουσίασαν σημαντική απώλεια μυών. Οι καμπτήρες του αριστερού καρπού τους ήταν 20% πιο αδύναμοι από ό,τι πριν βάλουν τα χέρια τους σε γύψο, ενώ οι μύες τους ήταν κατά 3% μικρότεροι.

Πόνος και τραυματισμοί στον τένοντα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Αντίθετα, η ομάδα που είχε επεξεργαστεί τους καμπτήρες του δεξιού καρπού της είχε κρατήσει σχεδόν όλους τους μύες στο αρχικό μέγεθος και είχε συντηρήσει την ίδια δύναμη και στα αριστερά! Δηλαδή στο αδρανές χέρι λόγω γύψου!

Το φαινόμενο κατοπτρισμός

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «κατοπτρισμός» και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πουν με σιγουριά πώς – και σε ποιο βαθμό – συμβαίνει.

Ωστόσο στο μεταξύ, αν αντιμετωπίζετε έναν σοβαρό τραυματισμό και δεν μπορείτε να μετακινήσετε το ένα άκρο, δοκιμάστε να γυμνάσετε το άλλο. Ίσως κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης: Οι τραυματισμοί θέλουν υπομονή

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Οι τρεις βασικοί σωματότυποι και οι επιπτώσεις στην αθλητική μας απόδοση

Οι τρεις βασικοί τύποι ανθρώπινου σώματος είναι το ενδομορφικό, το μεσόμορφο και το εκτόμορφο. Αυτές οι κατηγορίες ή «σωματότυποι», αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’40 από τον ψυχολόγο Γουίλιαμ Χέρμπερτ Σέλντον.

Αν και ορισμένες πτυχές του συστήματος του Σέλντον έχουν απομυθοποιηθεί, η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι ο σωματότυπός μας έχει επιπτώσεις στην αθλητική απόδοσή μας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι μεσόμορφοι άνδρες είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους εκτόμορφους σε εναέριες ασκήσεις και σε ασκήσεις με βάρη. Από την πλευρά της καρδιαγγειακής λειτουργίας, μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σωματότυπο που συνδυάζει το μεσόμορφο και εκτόμορφο μοντέλο, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να βελτιώνονται στις την αερόβιες ασκήσεις.

Παρά το πώς μπορεί να νιώθετε μερικές φορές, δεν σημαίνει πως ανήκετε σε κάποια συγκεκριμένη από αυτές τις κατηγορίες! Η έρευνα έχει δείξει ότι τόσο η διατροφή όσο και η προπόνηση μπορούν να επηρεάσουν τον σωματότυπο σας και να το αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του κάθε σωματότυπου:

ΕΚΤΟΜΟΡΦΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

-Είναι αδύνατος από τη φύση του.
-Δυσκολεύεται πάρει όγκο.
-Έχει στενούς ώμους και γοφούς.
-Έχει γρήγορο μεταβολισμό.

Ένας άνθρωπος με εκτόμορφο σωματότυπο τείνει να είναι λεπτός και να αγωνίζεται διαρκώς να κερδίσει βάρος είτε ως σωματικό λίπος είτε ως μυς. Μπορεί να φάει σωρούς φαγητού και να μείνει στα ίδια κιλά. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος με αυτό το σωματότυπο είναι καταδικασμένος να είναι αδύνατος. Αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να φάει υπερβολικά πολύ φαγητό αν θέλει να πάρει κιλά.

ΜΕΣΟΜΟΡΦΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

-Έχει στενούς γοφούς.
-Έχει μικρές αρθρώσεις (καρπός/αστραγάλοι).
-Είναι λεπτή κατασκευή.
-Έχει μακριά άκρα.

Αν είστε μεσόμορφος, έχετε μια φυσική τάση να είστε σε φόρμα και σχετικά μυώδης. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να τρώτε και να προπονείστε με μικρότερη πειθαρχία σε σχέση με τους άλλους δυο σωματότυπους και πάλι η προδιάθεσή σας να είναι να είστε πιο εύκολα σε φόρμα από αυτούς, κερδίζοντας μυς και καίγοντας λίπος με συγκριτική ευκολία.

ΕΝΔΟΜΟΡΦΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

-Βαρύτερη δομή των οστών
-Τετράγωνος κορμός
-Φαρδύτερη μέση, μεγαλύτεροι γοφοί
-Πιο αργός μεταβολισμός

Ένα άνθρωπος με ενδομορφικό σώμα τείνει να παίρνει εύκολα βάρος και να παλεύει να το χάσει. Η κατασκευή του είναι λίγο πιο φαρδιά από ένα εκτόμορφο ή μεσόμορφο, με παχύ θώρακα, φαρδιούς γοφούς και πιο κοντά άκρα.

Αυτός ο σωματότυπος μπορεί να έχει περισσότερους μύες από από τους άλλους σωματότυπους, αλλά συχνά αγωνίζεται να διώξει σημαντικές ποσότητες σωματικού λίπους από πάνω του. Αν νιώθετε ότι παίρνετε 5 κιλά απλά περνώντας μπροστά από ένα μαγαζί με ντόνατ, μπορεί να είστε ενδομορφικά άτομα.

Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι ένα ενδομορφικό είναι κατά κάποιο τρόπο λιγότερο υγιές. Μπορούν πραγματικά να έχουν κάποια πλεονεκτήματα στην προπόνηση δύναμης λόγω της πρόσθετης μυϊκής τους μάζας. Αλλά αν και όταν αποφασίσουν να αποχωριστούν, θα χρειαστούν σκληρή δουλειά!

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο σωματότυπος καθορίζει την διατροφή και την προπόνησή σας;

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend