Καρπούζι: Ενυδάτωση, αποκατάσταση, ενέργεια και απόλαυση

Πέντε λόγοι που ένας δρομέας πρέπει να τρώει καρπούζι

Γράφει Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ηλιούπολη

Το καρπούζι είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. Όχι μόνο για την γλυκιά δροσερή του γεύση, αλλά και για τα ποικίλα οφέλη του για την υγεία.

Το καρπούζι, χάρη στο νερό, στους ηλεκτρολύτες, στις βιταμίνες, στα αμινοξέα και ιδίως στο λυκοπένιο που περιέχει, προσδίδει ενυδατική, αντοξειδωτική, κάρδιο-προστατευτική και οφθαλμό-προστατευτική δράση.

Το καρπούζι, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και στην αναπλήρωση των χαμένων υγρών, που προκύπτουν εξαιτίας της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας και της αυξημένης θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γεύμα αποκατάστασης μετά την προπόνηση, ενώ παράλληλα μπορεί να αναπληρώσει ενέργεια και να προστατεύσει το μυοσκελετικό σύστημα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.

Βέβαια, είναι επάξια αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, καθώς μπορεί να ενισχύει την αντηλιακή προστασία, θρέφοντας την επιδερμίδα. Επίσης,  μπορεί να συμβάλει στην υγεία των ματιών αλλά και της καρδιάς. Φυσικά, για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού, δεν μένει παρά να το απολαύσουμε.

Με λιγότερες από 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, το καρπούζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές συνταγές, ακόμα και όταν επιδιώκεται ρύθμιση του σωματικού βάρους. Σίγουρα, οι περισσότεροι καταναλώνουμε το καρπούζι σκέτο, όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε απίστευτα γρήγορα και γευστικά συνδυασμούς ροφημάτων που μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά σε κάθε περίσταση. Ας πάρουμε μια γεύση (υγιεινή γεύση):

Οι εκπληκτικές ιδιότητες που έχει η φλούδα του καρπουζιού!

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καρπούζι σε ροφήματα; Τι συνταγές υπάρχουν;

Δημιουργώντας τα πιο γρήγορα, εύκολα και εμφανίσιμα παγωμένα φρούτο-νερά, τσάι, σπιτικά ροφήματα, smoothies, mocktails και cocktails που μπορούν να μας συνοδεύσουν σε κάθε ώρα της ημέρας, ή και της νύχτας.

Συνταγή για αρωματικό φρούτο-νερό με καρπούζι

Γεμίζουμε το 1/2 από ένα μεγάλο ποτήρι ή παγούρι με νερό και παγάκια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού καρπούζι μαζί με τον ζωμό του. Προσθέτουμε 2 φέτες λεμόνι ή μοσχολέμονο και 2-3 κορυφές φρέσκο δυόσμο.

Συνταγή για αναζωογονητικό παγωμένο τσάι με καρπούζι

Φτιάχνουμε τσάι της αρεσκείας μας (το καρπούζι ταιριάζει περισσότερο με λευκό και πράσινο τσάι). Το παγώνουμε με πάγο ή στο ψυγείο και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι χυμό καρπούζι για κάθε 1 φλιτζάνι τσάι. Προσθέτουμε λεμόνι και μέντα

Συνταγή για πικάντικο ρόφημα βοτάνων με καρπούζι

Φτιάχνουμε ρόφημα λουίζας ή λεμονόχορτου, το παγώνουμε και ενισχύουμε τη γεύση με σπιρτάδα από πιπερόριζα (ginger) σε σκόνη, ή καυτερή πάπρικα.

Συνταγή για σπιτική λεμονάδα με καρπούζι

Γεμίζουμε τουλάχιστον 1/3 ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε ανθρακούχο νερό μέχρι τη μέση του ποτηριού και χυμό ενός μεγάλου λεμονιού ή δύο μικρών. Τέλος, συμπληρώνουμε την χωρητικότητα του ποτηριού με περίπου ½ ποτήρι χυμό από καθαρισμένο καρπούζι που έχουμε αλέσει.

Συνταγή για ανάμικτο χυμό εσπεριδοειδών με καρπούζι

Στύβουμε ένα grapefruit ή κίτρο, αλέθουμε μια φέτα καρπούζι χωρίς κουκούτσια. Ενοποιούμε τους τους χυμούς μέσα σε ένα ποτήρι με πάγο, ανακατεύουμε και έτοιμο.

Συνταγή για smoothie με καρπούζι

Βάζουμε σε ένα μπλέντερ 1 φέτα καρπούζι, ½ μπανάνα και ½ ποτήρι ζωικό μειωμένων λιπαρών ή γάλα αμυγδάλου και αναμιγνύουμε. Για smoothie bowl μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με αντίστοιχο προϊόν γιαουρτιού.

Συνταγή για mocktails καρπουζιού

Αφού έχουμε κρυώσει το καρπούζι στο ψυγείο, το αλέθουμε και το προσθέτουμε σε κολονάτα ποτήρια με τριμμένο πάγο. Προσθέτουμε χυμό lime ή λεμόνι, χυμό από σταφύλι, ανθρακούχο νερό και στολίζουμε με ένα κομμάτι καρπούζι και λίγο ξύσμα lime.

Συνταγή για cocktail με κρασί και καρπούζι

Σε ένα ποτήρι του κρασιού, γεμίζουμε μέχρι τη μέση με χυμό από αλεσμένο καρπούζι και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο μισό με λευκό αφρώδη οίνο της αρεσκείας μας. Σερβίρουμε με δύο παγωμένες ρόγες σταφυλιού.

Συνταγή για cocktail μαργαρίτα με καρπούζι

Σε ένα ποτήρι για μαργαρίτα, γεμίζουμε με αλεσμένο καρπούζι μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε 1 μερίδα τεκίλα (1 σφηνάκι) και ανακατεύουμε. Αλείφουμε το στόμιο του ποτηριού με lime και επάνω του ρίχνουμε λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, ώστε να κολλήσει για κάθε γουλιά.

Συνταγή για frozen Daquiri cocktail καρπούζι

Έχουμε παγώσει στην κατάψυξη καρπούζι μέχρι να δημιουργηθεί κρυστάλλινη όψη από τον χυμό του. Τότε το καρπούζι έχει γίνει γρανίτα. Με ένα scoop για σερβίρισμα παγωτού σερβίρουμε δύο γενναίες μπάλες γρανίτας σε ένα πλατύ κολονάτο ποτήρι. Προσθέτουμε μια μεζούρα λευκό ρούμι και ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις προσθέτουμε χυμό lime ή σταφυλιού.

Εκτός από γρανίτα, μπορούμε να φτιάξουμε παγωτό καρπούζι;

Φυσικά! Όλες οι παραπάνω συνταγές μπορούν να τοποθετηθούν σε πάγο-θήκες ή ειδικές θήκες για παγωτό ή για γρανίτα σε ξυλάκι, να παγώσουν στην κατάψυξη και να καταναλωθούν ως γρανίτες, δροσερά γλειφιτζούρια ή παγωτά, ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως γευστικά παγάκια. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε μερικούς ακόμα δοκιμασμένους για παγωτό με καρπούζι.

Συνδυασμός για vegan παγωτό με καρπούζι

1/2 ποτήρι γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, 1/2 ποτήρι αλεσμένες φράουλες μαζί με καρπούζι

Συνδυασμός για παγωτό με καρπούζι

2 κουταλιές γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ανακατεμένο με αλεσμένο καρπούζι και ολόκληρα βατόμουρα

Απολαμβάνοντας τις παραπάνω συνταγές, μπορούμε να διανύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με αίσθημα ικανοποίησης της γεύσης και της υγείας μας, χωρίς στερήσεις. Αν συνδυάσουμε αυτή την απόλαυση με συστηματική άσκηση και ισορροπημένο τρόπο ζωής  μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα την ποιότητα ζωής μας… Για να την κάνουμε τη ζωή μας σαν το καρπούζι. Ζουμερή, ευχάριστη και γευστική.

Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο καλοκαιρινό ντέρμπι: Πεπόνι ή καρπούζι; 

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend