«Κακές» τροφές που σε βοηθούν να χάσεις βάρος

Της Ειρήνης Χαρτερού*

Παραδοσιακά, οι δελεαστικές τροφές θεωρούνται και «ανθυγιεινές» και κατ’ επέκταση «απαγορευμένες» σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ακόμα και τα πιο «ανθυγιεινά» τρόφιμα μπορεί να κρύβουν πολλές αρετές, καθώς περιέχουν ωφέλιμα συστατικά.

Ποιες λιχουδιές μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό μας και να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους;

Αυγά

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται μία πλήρης και απαραίτητη τροφή για τα νήπια και τα παιδιά. Κι αυτό, γιατί στον κρόκο του περιέχονται οι απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E), ενώ τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Επίσης, τα αυγά προκαλούν γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα στο επόμενο γεύμα η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται να είναι μικρότερη.

Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες δεν περιορίζουν την κατανάλωση αυγών όπως παλιότερα αλλά αποτρέπουν μόνο την υπερβολική κατανάλωσή τους (>8/βδομάδα). Το βραστό αυγό είναι χορταστικό με μόνο 80 θερμίδες και γι’ αυτό αποτελεί ένα ιδανικό πρωινό. Σημαντικό λοιπόν είναι τι επιλέγουμε και σε τι ποσότητα, για να καταναλώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Βοδινό κρέας

Το βοδινό κρέας ανήκει στα κόκκινα κρέατα που όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότ είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, το άπαχο βοδινό κρέας μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενώ επιπρόσθετα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος.

Το βοδινό κρέας όπως και τα αυγά, μπορούν να κρατήσουν το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Για τη σωστή κατανάλωσή του, επιλέξτε άπαχα κομμάτια. Η συνολική ποσότητα ψημένου κρέατος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγεθος της παλάμης σας.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά, εδώ και χρόνια ανήκουν στα παρεξηγημένα τρόφιμα, ειδικά στο πλαίσιο μιας δίαιτας. Η αλήθεια είναι ότι τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν περισσότερο από τα υπόλοιπα υδατανθρακούχα τρόφιμα, αφού δίνουν -ως υδατάνθρακες- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εκείνο που καθιστά τις μακαρονάδες θερμιδική «βόμβα» για τη σιλουέτα και την υγεία είναι οι παχυντικές σάλτσες, ειδικά αυτές που περιέχουν κρέμα γάλακτος, τυριά και αλλαντικά. Μια σκέτη μερίδα ζυμαρικά με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών, με λαχανικά ή με λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, δεν αποτελεί παχυντικό πιάτο.

Για ακόμη πιο υγιεινό γεύμα προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συστατικά τα οποία βοηθούν στην μείωση του βάρους και στην διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ποπ κορν

Μία τροφή που μπορεί να καλύψει την λιγούρα για πατατάκια και άλλα σνακ που στοιχίζουν θερμίδες! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά οπότε θα μπορούσε να καταναλωθεί μέσα στην ημέρα σαν χορταστικό σνακ. Αυτό που θα ανέβαζε το θερμιδικό περιεχόμενο των ποπ κορν αλλά και θα υποβάθμιζε την θρεπτική τους αξία είναι η προσθήκη βουτύρου και αλάτιου. Μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα…δοκιμάστε τα!

Ξηροί καρποί

Είναι μία έξυπνη επιλογή για τα ενδιάμεσα γεύματά σας, μιας και είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. Περιέχουν λίγο περισσότερες θερμίδες, αλλά έχουν πολύ καλή θρεπτική αξία ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Καφές

Ο καφές έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για βλαβερές επιδράσεις στα νεύρα και στο στομάχι. Κάτι τέτοιο όμως, αφορά υπερκαταναλώσεις ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση. Επίσης, έχουν υπάρξει συσχετίσεις για προστατευτική του δράση στην εμφάνιση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Θα πρέπει τέλος να έχετε στο νου σας ότι η προσθήκη ζάχαρης, κρέμας γάλακτος ή σαντιγής αυξάνει την θερμιδική πυκνότητα του ροφήματος και είναι δυνατόν να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Σοκολάτα

Όταν ήμασταν μικροί, οι σοκολάτες στο σπίτι ήταν πάντα κρυμμένες, γιατί όλοι μας έλεγαν ότι τα γλυκά μας κάνουν κακό. Αυτό όμως γινόταν επειδή δεν υπήρχε μέτρο στην κατανάλωσή της. Μεγαλώνοντας, μάθαμε ότι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει καλό. Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας που υπάρχουν στο κακάο, οι πολυφαινόλες, έχουν συνδεθεί με πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στην υγεία.

Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη, δύο συστατικά που υποστηρίζεται ότι διεγείρουν την έκκριση των «ορμονών της ευτυχίας», όπως τη σεροτονίνη και γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν αντίδοτο κατά της μελαγχολίας. Αν ωστόσο δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή της μπορεί κάλλιστα να προσθέσει περιττές θερμίδες. Μία ποσότητα των 30γρ./ημέρα μπορεί να αποτελεί μέρος ένος υποθερμιδικού διαιτολογίου για να μην στερείστε σε γεύση.

Κακές τροφές σε σωστές μερίδες

Κάθε τρόφιμο προσδίδει στον οργανισμό τα θετικά στοιχεία του, όταν δεν γίνεται κατάχρησή του. Έτσι, δεν είναι τα παρεξηγημένα τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους. Γι’ αυτό μια καλύτερη στρατηγική, για να καταφέρετε να χάσετε βάρος χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές, είναι να θέσετε όρια στην ποσότητα κατανάλωσης των τροφίμων. Όπως λέει και το αρχαίο ρητό, «παν μέτρον άριστον»!

Διαβάστε επίσης: Πέντε υγιεινές τροφές που μπορούν να γίνουν… εφιάλτης

Πηγή: www.mednutrition.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

Συνταγές με ζυμαρικά πλούσιες σε πρωτεΐνη για όσους αθλούνται

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο κομμάτι της διατροφής όσων αθλούνται. Ακόμα περισσότερο, όταν ταυτόχρονα έχουμε και πρόσληψη πρωτεϊνών, που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των μυών.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συνταγές από το runnersworld.com και κυρίως δοκιμάστε τες:

1/ Ζυμαρικά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Για 4-6 μερίδες
450 γραμμάρια ζυμαρικών (όπως rigatoni)
5 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5-6 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
225g μοτσαρέλα τριμμένη
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Μαύρο πιπέρι
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το λάδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τη μοτσαρέλα, το βασιλικό και το μαϊντανό, στη συνέχεια κάντε ελαφρύ ανακάτεμα. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά, ρίξτε τα στο μπολ και έπειτα προσθέστε τον πολτό και αν χρειαστεί επιπλέον λάδι.Για το τέλος, προσθέστε μαύρο πιπέρι και τριμμένο τυρί για γαρνίρισμα.

2/ Πικάντικο μπρόκολο με ζυμαρικά και λουκάνικα

Για 6 μερίδες
450g μακαρόνια farfalle (ή οποιοδήποτε είδος που σας αρέσει)
4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
450g λιωμένο λουκάνικο, κομμένο σε τεμάχια 2,5 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
350g μπρόκολο, ψιλοκομμένο
Μαϊντανός κομμένος σε μικρά κομμάτια
Kόκκοι κόκκινου πιπεριού ή καυτό τσίλι
Τριμμένο τυρί pecorino για γεύση

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε δύο κουταλιές λάδι σε μια μέτρια θερμοκρασία. Ρίξτε στην συνέχεια το λουκάνικο και περιμένετε να ροδίσει. Προσθέστε το σκόρδο και το μπρόκολο, ανακατεύοντας για ένα ή δύο λεπτά. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το εναπομείναν λάδι, καθώς και τον μαϊντανό και το πιπέρι. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι στη γεύση. Μπορείτε να βάλετε από πάνω τριμμένο τυρί.

3/ Ζυμαρικά μαγειρεμένα με θαλασσινά

Για 8 μερίδες
450g σπαγγέτι
900g ψαριών και οστρακοειδών (όπως μπακαλιάρος, μύδια και γαρίδες)
4 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Τεμαχισμένα φύλλα μαϊντανού για γαρνιτούρα

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Κόψτε τα ψάρια σε κομμάτια μήκους περίπου 6 εκατοστών, καθαρίστε τα μύδια και ξεφλουδίστε τις γαρίδες. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι για γεύση. Καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τα ψάρια με αλάτι και πιπέρι και προσθέστε απαλά στις ντομάτες. Καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή έως ότου το ψάρι γίνει αδιαφανές.
Διασκορπίστε τα οστρακοειδή πάνω από την κορυφή, καλύψτε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ανοίξουν όλα τα κελύφη και οι γαρίδες γίνουν ροζ. Ενώ τα θαλασσινά ετοιμάζονται, μαγειρεύετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίξτε τα. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα θαλασσινά και ανακατέψτε απαλά. Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

4/ Λαζάνια με μυρωδικά και τυριά

Για 6-8 μερίδες
340g λαζάνια
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g βόειου κρέατος (ή λουκάνικο, ή ανάμεικτα)
1.35L σάλτσα ντομάτας ή ψιλοκομμένες ντομάτες
170g πάστα ντομάτας
Μια χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
Μαϊντανός κομμένο σε φύλλα
½ κουταλάκι αποξηραμένης ρίγανης
425g τυρί ricotta
225g μοτσαρέλα, τριμμένη
225g μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
50g τυρί pecorino

Οδηγίες: Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190C. Μαγειρέψτε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Στραγγίστε και αφήστε τα σε ένα μόνο στρώμα στο χαρτί ψησίματος. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι σε μια μέση θερμοκρασία Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρέας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για πέντε λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Μειώστε τη θερμοκρασία και σιγοβράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Βάλτε ¼ της σάλτσας σε ένα σκεύος 35cm x 7.5cm x 25cm. Ρίξτε την πρώτη στρώση με τα λαζάνια και έπειτα το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας, εξασφαλίζοντας πως τα ζυμαρικά καλύπτονται επαρκώς. Ρίξτε 1/3 από την μοτσαρέλα και το τυρί ricotta. Eπαναλάβετε 3 φορές το ίδιο για να δημιουργήσετε τρεις στρώσεις. Ρίξτε τα τυριά που απέμειναν στην κορυφή. Ψήστε για 45 λεπτά και αφήστε το φαγητό για 15 λεπτά να συνέλθει προτού σερβίρετε.

5/ Ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά

Για 6-8 μερίδες
450g λεπτά σπαγγέτι
4 μεσαίες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450g πράσινα φασολάκια σόγιας
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 80 ml
Μαύρο πιπέρι και αλάτι

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Τοποθετήστε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και τα φασολάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τα στο μπολ. Προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε.

6 / Σπαγγέτι με αυγά

Για 4 μερίδες
450g σπαγγέτι
675g σάλτσα ντομάτας ή τεμαχισμένες ντομάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι, αποφλοιωμένο
6 μεγάλα ψημένα αυγά, αποφλοιωμένα
Τριμμένο τυρί pecorino

Οδηγίες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα, θερμαίνετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά. Ξεχωριστά, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε και χωρίστε ανάμεσα σε τέσσερα μπολ σερβιρίσματος.

7/ Λιγκουίνι με αχιβάδες

Για 4-8 μερίδες
450g λιγκουίνι
2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
450g αχιβάδες
Κρέμα γάλακτος 80 ml
50g τυρί pecorino
Mαϊντανός κομμένο σε φύλλα

Οδηγίες: Μαγειρέψτε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες πακέτου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το λάδι και το βούτυρο σε μια μέση θερμοκρασία. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό. Προσθέστε τις αχιβάδες και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και το μισό πεκορίνο και ζεσταίνουμε μέχρις ότου βράσει το μείγμα. Αδειάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε τον μαϊντανό και το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε ακόμα: Τα μακαρόνια ομορφαίνουν, δεν παχαίνουν

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Ημικρανίες: Πώς το μαγνήσιο μας ανακουφίζει

Abigail Keenan on Unsplash

Του Νίκου Καφετζόπουλου*

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε περισσότερα από 300 μεταβολικά μονοπάτια, όπως: η πρωτεϊνοσύνθεση, η σύνθεση DNA, η παραγωγή ενέργειας, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των αγγείων, των νεύρων, των μυών και στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, στη λειτουργία των μυών, στην υγεία της καρδιάς, στον σχηματισμό των οστών, καθώς και στην ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την προληπτική επίδραση του μαγνησίου και στην αντιμετώπιση της ημικρανίας, μιας και οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανίες παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου.

Διατροφικοί… μύθοι που μας εμποδίζουν να χάσουμε βάρος

Μεταβολισμός μαγνησίου

Το διαιτητικό μαγνήσιο απορροφάται από τον οργανισμό σε ποσοστό 30% με 40%. Οι κύριες διατροφικές πηγές από τις οποίες προσλαμβάνεται είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Γενικότερα, εντοπίζεται στο φύτρο και το πίτουρο του σιταριού, εξ’ ου και η υψηλότερη περιεκτικότητά του στα προϊόντα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Μερική από την ποσότητα του μαγνησίου που παίρνουμε καθημερινά (~10%) βρίσκεται και στο νερό.

Παθογένεση ημικρανίας και ο ρόλος του μαγνησίου

Παρατηρείται ότι η έλλειψη του μαγνησίου συσχετίζεται με βασικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που συνδράμουν στην εμφάνιση της ημικρανίας, όπως : μεταβολή στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, συσσώρευση αιμοπεταλίων και αγγειοσυστολή.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση και απελευθέρωση της ουσίας P. Η δράση αυτής της ουσίας έγκειται στις αισθητικές ίνες που προάγουν το αίσθημα του πόνου. Το μαγνήσιο επιδρά ευεργετικά στο νευρικό σύστημα μέσω αντιρρόπησης της αγγειοσυστολής, αναστολής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, σταθεροποίησης των κυτταρικών μεμβρανών και περιορισμού της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων.

H χρυσή τομή για σωστή διατροφή το καλοκαίρι…

Συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων ημικρανίας.  Η συμπληρωματική χορήγηση συστήνεται πλέον  καθημερινά σε ασθενείς με κλινική υποψία υπομαγνησιαιμίας, με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των επεισοδίων ημικρανίας.

Η δόση και το είδος του μαγνησίου παίζουν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα. Έμφαση πρέπει να δοθεί σε ασθενείς που εκδηλώνουν παρενέργειες (διάρροια, μυϊκή αδυναμία κ.α.), καθώς το μαγνήσιο σε υψηλές δόσεις εμφανίζει τοξικότητα και ντενδείκνυται επί παρουσίας ορισμένων παθήσεων (π.χ. νεφροπάθειες).

Διαβάστε επίσης: Να τρέχω γρήγορα ή αργά για να χάσω περισσότερο λίπος;

* Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Έχει γράψει το βιβλίο “Πρακτικός οδηγός Αθλητικής Διατροφής” και είναι συνεργάτης του runnfun.gr.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend