Κακές συνήθειες που επηρεάζουν τα νεφρά μας

Γράφει η Θάλεια Μαραγκοπούλου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Καματερό)*

Όλοι ενδίδουμε κατά καιρούς σε συνήθειες που μπορεί να μην είναι πολύ καλές για την υγεία μας. Όταν βέβαια αυτό γίνεται με σύνεση και μέτρο, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τι γίνεται όμως όταν ξεφεύγουμε παραπάνω από το επιτρεπτό ή όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι δυνητικά επιβλαβές;

Τότε μπορεί να βλάψουμε την υγεία μας και κατά συνέπεια την υγεία των ζωτικών μας οργάνων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι νεφροί. Οι νεφροί είναι ένας εξαιρετικός αλλά και περίπλοκος μηχανισμός καθαρισμού που θα πρέπει να φροντίζουμε να τους διατηρούνται υγιείς.

Οι νεφροί είναι δύο όργανα (δεξιός και αριστερός) με χαρακτηριστικό σχήμα (το λεγόμενο νεφροειδές σχήμα), οι οποίοι εντοπίζονται κάτω από το διάφραγμα. Οι νεφροί λειτουργούν ως φίλτρα και «καθαρίζουν» το αίμα από βλαπτικά προϊόντα του μεταβολισμού ή άλλες χημικές ουσίες. Επιπροσθέτως, χάρη στα όργανα αυτά απεκκρίνονται οξέατα οποία παράγονται κατά το μεταβολισμό των κυττάρων και επιτυγχάνεται η διατήρηση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ νερού, αλάτων και ηλεκτρολυτών, όπως είναι το κάλιο, το νάτριο, ο φώσφορος και το ασβέστιο στο αίμα. Ενδεχόμενη διατάραξη της εν λόγω ισορροπίας, έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση δυσλειτουργιών στα νεύρα, στους μύες, αλλά και σε άλλους ιστούς. Στους νεφρούς παράγονται και τα ούρα.

Ας δούμε μαζί κάποιες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς μας, αν δεν προσέξουμε!

Προκαλεί βλάβη στα νεφρά των δρομέων ο Μαραθώνιος;

1. Υπερβολική και άσκοπη χρήση παυσίπονων

Τα παυσίπονα (ειδικά χωρίς ιατρική συνταγή), όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους μας, αλλά μπορούν να βλάψουν τους νεφρούς μας, ειδικά εάν έχουμε ήδη νεφρική νόσο ή προδιάθεση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να μειώσουμε την τακτική χρήση και να μην υπερβαίνουμε την συνιστώμενη δόση.

2. Κατάχρηση αλατιού

Κύρια πηγή νατρίου είναι το αλάτι. Οι δίαιτες πλούσιες σε αλάτι είναι πλούσιες σε νάτριο. Λέγοντας «αλάτι» δεν θεωρούμε μόνο το επιπλέον αλάτι που θα προσθέσουμε στο μαγειρεμένο μας φαγητό, αλλά και το «κρυμμένο» αλάτι που υπάρχει σε έτοιμα τρόφιμα. Υπολογίζεται ότι το 75% του νατρίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από τα φαγητά που δεν ετοιμάζουμε στο σπίτι.

Ο λόγος που θεωρούμε το αλάτι βλαβερό είναι ότι βρίσκεται σχεδόν παντού, αφού χρησιμοποιείται για την βελτίωση της γεύσης των τροφών. Ο τρόπος που το αλάτι μπορεί να βλάψει τα νεφρά μας, είναι αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Είναι προτιμότερο να αρωματίζουμε τα φαγητά μας με βότανα και μπαχαρικά.

Ας δούμε κάποιες τροφές που θεωρούνται πλούσιες σε νάτριο, αλλά μπορεί να μην το γνωρίζουμε:

Ψωμί: Τα ψωμιά και τα διάφορα αρτοσκευάσματα είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές νατρίου. Πριν αγοράσουμε συσκευασμένο ψωμί χρειάζεται να ελέγχουμε την διατροφική ετικέτα και να προτιμάμε ψωμί ολικής αλέσεως που δεν ξεπερνά τα 170-200 mg νατρίου ανά φέτα.

Έτοιμες σάλτσες: Δύο κουταλιές κέτσαπ περιέχουν περίπου 300 mg νατρίου. Αν αυτό το προσθέσουμε σε ένα ήδη αλμυρό γεύμα, όπως τα μπιφτέκια με πατάτες, έχουμε ήδη λάβει την ημερήσια ποσότητα νατρίου που χρειαζόμαστε.

Δημητριακά: Τα δημητριακά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αλλά και αλατιού. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να προτιμάμε τα σκέτα δημητριακά, όπως για παράδειγμα βρώμη που δεν περιέχει πάνω από 170 mg νατρίου ανά μερίδα.

3. Χαμηλή κατανάλωση νερού ημερησίως

Το να πίνουμε αρκετό νερό ώστε να κρατάμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο βοηθάει τους νεφρούς μας να απομακρύνουν το νάτριο και τις τοξίνες από το σώμα. Όσοι έχουν νεφρικά προβλήματα ή νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση 1,5-2 λίτρων νερού την ημέρα είναι ένας υγιής στόχος.

Τους μήνες που είναι πιο κρύοι και είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε την απαιτούμενη κατανάλωση, μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό μας κάποια γεύση έτσι ώστε να γίνει πιο θελκτικό και να μπορούμε να πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

4. Αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη που προέρχεται από το κρέας, παράγει υψηλές ποσότητες οξέος στο αίμα, γεγονός που μπορεί να γίνει επιβλαβές σε βάθος χρόνου και να προκαλέσει οξέωση. Οξέωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί αδυνατούν να αποβάλουν το οξύ αρκετά γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, συντήρηση αλλά και αναδόμηση όλων των μερών του σώματος, γι’ αυτό, αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει μια ισορροπία συνδυασμών των πρωτεϊνών με φρούτα, λαχανικά και καλές πηγές υδατάνθρακα.

Επίσης, η μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και αμινοξέων που λαμβάνουν ορισμένοι αθλητές, μπορεί να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό;

5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η τακτική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερες από 3-4 μερίδες ποτού την ημέρα) έχει βρεθεί ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Οι βαρείς πότες, ειδικά όσοι ταυτόχρονα καπνίζουν κιόλας, έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση νεφρικών προβλημάτων (έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες).

6. Έλλειψη ύπνου

Μια πλήρης νυχτερινή ξεκούραση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική ευεξία και όπως αποδεικνύεται, και για τους νεφρούς μας. Η λειτουργία των νεφρών ρυθμίζεται από τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης που βοηθά στον συντονισμό του φόρτου εργασίας των νεφρών για 24 ώρες.

Συνεπώς, βλέποντας αυτές τις συνήθειες που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ότι είναι ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών μας, καλό είναι να σκεφτούμε αν τις κάνουμε, ώστε να μπορούμε να τις περιορίσουμε. Οι νεφροί, είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του οργανισμού μας, πολύ σημαντικότεροι απ’ όσο νομίζουμε, γι’ αυτό καλό είναι να τους φροντίζουμε όσο μπορούμε.

Διαβάστε επίσης: Επτά πράγματα για την υγεία σας που μπορεί μην έχει προσέξει ο γιατρός σας!

Πηγή: www.fmh.gr

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Previous ArticleNext Article

2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα

Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα». Το συνέδριο έχει υβριδική μορφή και θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens (Μ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα), με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσα από τη σελίδα Facebook και το YouTube του συλλόγου.

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Στέλλα Κυριακίδου, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου».

Θεματολογία

Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν, μέσα από τα νεότερα ιατρικά και εμπειρικά δεδομένα, όλες οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα του σήμερα, θέτοντας πάντα στο προσκήνιο την οπτική των ασθενών.

Αναλυτικότερα θα συζητηθούν:

 • Δεδομένα μεταξύ 1ου & 2ου συνεδρίου
 • Η έγκαιρη διάγνωση στην Ελλάδα: Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού
 • Δικαιώματα και παροχές σε ασθενείς με καρκίνο μαστού: Το σημερινό τοπίο
 • “Το ταξίδι των ασθενών”: 10 χρόνια μετά – Παρουσίαση έρευνας
 • Γυναίκες Υψηλού Κινδύνου & Κληρονομικότητα
 • Μεταστατικός Καρκίνος Μαστού
 • Κέντρα Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας: η αναγκαιότητα της υλοποίησης
 • Νεότερα Ιατρικά Δεδομένα
 • Βελτίωση Ποιότητας Ζωής – Survivorship
 • Η αναγκαιότητα της Ψυχο-ογκολογίας

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχουν εισηγήσεις και σχολιασμοί από εξειδικευμένους και καταξιωμένους στον χώρο τους ομιλητές, ενώ θα διατεθεί ικανός χρόνος για συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Πρόγραμμα

Μπορείτε να βρείτε το προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ: https://almazois.gr/karkinos-tou-mastou-ellada-simera-2o-synedrio-asthenwn/

Σε ποιους απευθύνεται

Το συνέδριο απευθύνεται σε κάθε άτομο που έχει ενδιαφέρον για τον καρκίνο του μαστού:

 • Γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού
 • Φροντιστές ασθενών με καρκίνο του μαστού
 • Επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την/ον ογκολογική/ο ασθενή
 • Επιστημονικούς φορείς εμπλεκόμενους με τον καρκίνο του μαστού και την χάραξη πολιτικών υγείας
 • Οργανισμούς που εξυπηρετούν ασθενείς με καρκίνο μαστού ή ασχολούνται με την ασθένεια

Τρόποι παρακολούθησης/ συμμετοχής

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Βεβαιώσεις συμμετοχής διαθέσιμες, εφόσον ζητηθούν, στη γραμματεία του συνεδρίου

 Συμμετοχή με φυσική παρουσία:

Για την παρακολούθηση με φυσική παρουσία στον συνεδριακό χώρο παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ:  https://forms.office.com/e/z7T3dFid5V

*Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Online παρακολούθηση: Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το συνέδριο μέσα από τη σελίδα του συλλόγου «Άλμα Ζωής» στο Facebook: https://www.facebook.com/almazois και μέσα από το Youtube profile: https://www.youtube.com/@AlmaZois

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου, δήλωσε:

«Το 2ο Συνέδριο Ασθενών για τον καρκίνο του μαστού είναι ένα συνέδριο που αφορά όλες τις γυναίκες. Στόχος μας να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της νόσου σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, να παρέχουμε έγκυρη ενημέρωση,  να υπάρξει γόνιμος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού και,  κυρίως,  να μεταφέρουμε το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού είναι θέμα δημόσιας υγείας και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέπεια, ολιστικά και οργανωμένα». 

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μαίρης Αργυροπούλου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Άλμα Ζωής».

Το 2ο Συνέδριο Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα» διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ),  της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Με την ευγενική Υποστήριξη:

Επίσημος Χορηγός: UTC Διεθνείς Μεταφορές A.E.

Χορηγοί: ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., Gilead Sciences, ΜSD

Υποστηρικτές: AstraZeneca, GE HealthCare, Pfizer Hellas Α.Ε.

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run στο St. George Lycabettus Lifestyle Hotel!

Η MySportEvent σε συνεργασία με το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel διοργάνωσε, συνέντευξη Τύπου για το 9th Lycabettus Run! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου, με θέα τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

Ο Lycabettus Run αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες της πόλης και φέτος θα γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακός και θα δημιουργήσει μια μοναδική αθλητική εμπειρία για όσους συμμετέχουν.

Η κα Πέρρυ Τσαγκάρη Marketing Manager της MySportEvent αναφέρθηκε στη προώθηση του εθελοντισμού, την περιβαλλοντική συνείδηση, και την στήριξη και οικονομική ενίσχυση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σωματεία στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Χαιρόμαστε που μέσω των δρομικών μας διοργανώσεων, στηρίζουμε την περιβαλλοντική οργάνωση We4all, προσφέροντας 0,5€ για κάθε εγγραφή με στόχο τη φύτευση ενός δένδρου στην Ελλάδα. Επιπλέον, δημιουργήσαμε ένα κουμπί δωρεών στον ιστότοπό μας για τους αθλητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν. Επίσης προσφέρουμε για άλλη μια χρονιά 0,50€ από κάθε συμμετοχή για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο του Χαμόγελου του Παιδιού. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το σωματείο Best Buddies που έχει στόχο την κοινωνική αφύπνιση για τα άτομα με νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές, διοργανώνοντας έναν ειδικό αγώνα 600m στο 9th Lycabettus Run για τα μέλη τους. Επίσης τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν ως εθελοντές στη διοργάνωση.

Και δεν σταματάμε εδώ καθώς με τη νέα μας συνεργασία με τον Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, αρκετοί ηθοποιοί θα τρέξουν στην διοργάνωση για να αποδείξουν και εμπράκτως ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός “τρέχουν” μαζί…»

Ο κ. Δημήτρης Θώδης, ιδρυτής της MySportEvent και Τεχνικός Δ/ντης του Lycabettus Run δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που διοργανώνουμε αυτό το μοναδικό δρομικό γεγονός που λαμβάνει χώρα γύρω και πάνω στον καταπράσινο λόφο του Λυκαβηττού, στο κέντρο της πόλης και ευχαριστούμε πολύ το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel που όλα αυτά τα χρόνια είναι στο πλευρό μας». Επίσης παρουσίασε την πορεία των εγγραφών, όλες τις διαδρομές των αγώνων, τις νέες μπλούζες των αθλητών και των εθελοντών καθώς και το νέο έπαθλο, δημιουργία της Mud Lab και είπε χαρακτηριστικά: «Χαιρόμαστε που η Mud Lab, εξειδικευμένη στη νεότερη κεραμική, ανέλαβε να σχεδιάσει έναν μοναδικό και σύγχρονο βραβείο, συνδυάζοντας το χώμα και το νερό με δημιουργικό τρόπο. Το απλό και μοντέρνο αποτέλεσμα θα αποτελέσει την αναγνωρίσιμη υπογραφή των νικητών των αγώνων του Lycabettus Run και θα δοθεί στους 3 πρώτους νικητές όλων των κατηγοριών.»

Στη συνέχεια, η κα Λαμπρίνα Βαρίτη, Manager Volunteers της MySportEvent τόνισε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί το κύριο θεμέλιο πάνω στο οποίο οι δρομικές διοργανώσεις οικοδομούνται. Ανέφερε επίσης ότι οι εθελοντές συνεισφέρουν όχι μόνο χρόνο και ενέργεια, αλλά και την αγάπη τους για τον αθλητισμό και την κοινότητα. «Χωρίς την αφοσίωση και την ενεργή τους συμμετοχή, η διοργάνωση μιας επιτυχημένης δρομικής εκδήλωσης είναι αδύνατη», επισήμανε η κυρία Βαρίτη.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ κ. Γιώργος Αναγνώστου, ο συνιδρυτής της We4all κ. Γιάννης Ηλιόπουλος, η κα Τσαούση Ασημίνα από το Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων του Χαμόγελου του Παιδιού, η κα Έφη Καμπούρη εκπρόσωπος του σωματείου Best Buddies, o κ. Παναγιώτης Παπαζαχαρίου Trade Communications & Channel Campaign Executive της Cosmos, η κα Χαψιά Καλλιόπη Brand Assistant FIX Brands, ο Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δρομέων Γαλατσίου κ. Μάνος Αγαπητός, ο ιδιοκτήτης του iRun κ. Δημήτρης Κριθαρούλιας και ο ιδιοκτήτης του Adventure κ. Δημήτρης Τρούπης.

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους οι ηθοποιοί, Μαίρη Ραζή, Άγης Εμμανουήλ, Ντίνα Βούρτση, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, η Marketing & PR Manager του St. George Lycabettus Lifestyle Hotel κα Μανουέλλα Λαιμού και η ιδιοκτήτρια του One Beauty  κα Ολίβια Λαμπρινού.

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλουν τους χορηγούς μας: Cosmos, Vitamin Well, Top Cycles, Fix Ανευ, ΑΥΡΑ – ΑΥRA WAVE, Naturals, OrserroBella Frutta, Yamas, Therapi General Hospital, Emelia, Polar, NeversecondGold Nutrition, One Beauty, Voyager, OutRun και τους χορηγούς επικοινωνίας Cosmote tv, iRun, Adventure, Wefit, RunnTrail και SportEvent.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά το St. George Lycabettus Lifestyle Hotel για τη φιλοξενία!

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου για να τρέξουμε μαζί στο 9th Lycabettus Run!

Ακολουθήστε το Run 'n Fun στο Google News

x
Send this to a friend